TJ SPARTAK PRAHA STALINGRAD - ÚDA PRAHA   

2:2 (0:0)

Neděle 25.04.1954, 16:30 hodin • Stadion Spartak Praha Stalingrad - Praha, Vršovice • Přebor republiky (1954) • 6. kolo

Branky: 85. Müller, 90. Žďárský - 59. + 80. Moravčík

Rozhodčí: Holko

Diváci: 5 000


Soupisky mužstev

TJ Spartak Praha Stalingrad

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  B Hanáček Karel   45    
    O Rubáš Jiří   90    
    O Jíra Václav   90    
    O Šmejkal Antonín   90    
    Z Dvořák Milan   90    
    Z Kalous Jan   90    
    Ú Bílek Oldřich   90    
    Ú Müller Ladislav 90    
    Ú Žďárský Jiří 90    
    Ú Tomáš Karel   90    
  Ú Benda František   64    
  B Marzin Vilém   45    
  Z Valenta Jindřich   26    

ÚDA Praha 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Dolejší Břetislav   90    
    O Ječný Jiří   90    
    O Pluskal Svatopluk   90    
    O Novák Ladislav   90    
    Z Trnka Jiří   90    
    Z Urban Ivo   90    
    Ú Hlaváček Ladislav   90    
    Ú Hemele Ota   90    
    Ú Hertl Jan   90    
    Ú Borovička Jaroslav   90    
    Ú Moravčík Anton      

  • Hodnotíme-li nedělní utkání přeboru republiky ve Vršovicích, pak je nutno hned na začátku říci, že o dobrý průběh zápasu se postaralo pouze jedno mužstvo - representanti naší armády. Nechci tím však říci, že by mužstvo Stalingradu hrálo špatně. Vždyť čtvrt hodiny před koncem, kdy již prohrávalo 0:2 dalo všechny své síly do útoku, bojovalo, a to mu přineslo cenný bod. Mužstvo však nastupovalo k zápasu s předem připraveným plánem, v němž se pamatovalo především na obrannou hru, neboť hráči i trenér předem zhodnotili své síly a uvědomovali si, že se proti mnohem lépe fysicky připraveným vojákům budou těžko prosazovat. Proto mužstvo nastoupilo se Žďárským ve středu útoku, jenž však měl úkol hrát vzadu. Tentokrát však Žďárský zahrál velmi slabé, byl pomalý k míči se dostával mnohem později než hbití vojáci.

    Vojáci hráli v poli poměrně dobře. Slabá hra Spartaku ve střední třetině hřiště jim dovolovala dobře rozehrávat jednotlivé akce. Ztrátu jednoho bodu musíme tentokrát přičíst opět útočné řadě. Již mnohokrát se psalo o tom, že jsou některá místa útočníků obsazována hráči, kteří na ně nepatří, ne snad svou výkonností, ale tím, že jsou pro ně nezvyklá. Na příklad Moravčík. Než přišel do Ústředního domu armády, hrál v Trnavě stále pravou spojku a nyní je stavěn na levé křídlo. Na jeho hře bylo vidět, že na křídle hrát neumí. Obě branky jím vstřelené byly ukázkou dobré a pohotové střelby, ale Moravčík je obě střílel typickým způsobem pro hráče hrajícího více pravou nohou. I s Hertlem se v mužstvu dějí stálé přesuny. Jednou hraje záložníka, po druhé křídlo a v neděli nastoupil opět ve středu útoku.

    První poločas skončil bez branek a byl v něm zraněn Hanáček, za kterého v druhém poločase nastoupil Marzin, který měl první příležitost k ukázce svého umění, když zastavil sám probíhajícího Hlaváčka.

    Ve čtrnácté minutě však dosáhli vojáci svého prvního úspěchu, když po pěkné kombinační akci Borovičky a Moravčíka skončila střela Moravčíka po prvé v síti. O šest minut později byl to opět Moravčík, jehož velmi pěkná prudká rána přímo ze vzduchu skončila na břevně. V této fázi hry odstoupil v mužstvu domácích Benda, Žďárský přešel na levé křídlo, na jeho místě hrál Dvořák a do zálohy nastoupil Valenta. Od té doby se hra Vršovických podstatě zlepšila, útok získal na průbojnosti, ale přesto to byli vojáci, kteří v 35. minutě po pěkném úniku Hlaváčka, jehož střela skončila na břevně, Moravčíkem zvýšili náskok na 2:0. Teprve pět minut před koncem Müller takticky vystihl "malou domů" a přehodil míč do branky přes Dolejšího. Těsně před koncem utkání nařídil rozhodčí trestný kop, který prováděl Žďárský, a jeho prudká rána si našla mezeru ve zdi hráčů ÚDA a skončila po druhé v síti.

    Nejlepším hráčem Stalingradu byl jistější Rubáš. Na Dvořákovi bylo vidět, že mu místo v záloze nesvědčí, v útoku hrál v závěru hry mnohem důrazněji. Z útočníků byly dobré obě spojky. Žďárský většinu míčů ztratil.

    V mužstvu ÚDA brankář Dolejší chytal spolehlivě, z obránců byl daleko nejlepší Pluskal a v útoku je nutno pochválit především rychlého Hlaváčka za dobrou střelbu, i Moravčík vykonal veliký kus práce. Hertl není rozhodně středním útočníkem, a tak jeho slabší hrou trpěly i obě spojky.

    Před 5 000 diváky řídil Holko.

    československý sport / 27.4.1954