TJ BANÍK KLADNO - TJ SPARTAK PRAHA STALINGRAD   

2:0 (0:0)

Neděle 22.08.1954 • Stadion Baník Kladno - Kladno • Přebor republiky (1954) • 13. kolo

Branky: 62. Fous, 66. Böhm

Rozhodčí: Razím

Diváci: 4 000


Soupisky mužstev

TJ Baník Kladno

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Plátek Vladimír   90    
    O Štěpán František   90    
    O Linhart Miroslav   90    
    O Fábera Jan   90    
    Z Leipner Josef   90    
    Z Brynda Antonín   90    
    Ú Böhm Zdeněk 90    
    Ú Fous Vladimír 90    
    Ú Peták Václav   90    
    Ú Kuchler Jiří   90    
    Ú Bragagnolo František   90    

TJ Spartak Praha Stalingrad 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Marzin Vilém   90    
    O Rubáš Jiří   90    
    O Jíra Václav   90    
    O Kalous Jan   90    
    Z Valenta Jindřich   90    
    Z Dvořák Milan   90    
    Ú Bílek Oldřich   90    
    Ú Müller Ladislav   90    
    Ú Tomáš Karel   90    
    Ú Žďárský Jiří   90    
    Ú Kvapil Josef   90    

  • Na první zápas podzimního kola na Kladně se přišlo podívat 4 000 diváků, kteří byli překvapeni před začátkem zápasu deštěm, jenž trval po celý zápas. To mělo za následek, že těžký terén nedovoloval technickou hru a někteří hráči zneužívali terénu k tvrdé hře. Rozhodčímu Razimovi se představila družstva v těchto sestavách:

    Baník Kladno: Plátek-Štěpán, Linhart, Fábera-Leipner, Brynda-Böhm, Fous, Peták, Kuchler a Bragagnola. Trenér Sklenička. Brankář Plátek měl celkem málo příležitostí zasáhnout, neboť obránci hned v zárodku zneškodňovali útoky hostí. Nejlepší řadou vítězů byla záloha, která nejen dobře bráila, ale po celý zápas vydatně podporovala útok. Z útočníků, kteří se rozehráli až ve druhém poločase, byl nejlepší Bragagnola svou rychlostí a dravostí. Ke konci zápasu po vstřelení branky se zlepšil také Böhm.

    Spartak Praha Stalingrad: Marzin-Rubáš, dr. Jíra, Kalous-Valenta, Dvořák-Bílek, Müller, Tomáš, Žďárský, Kvapil. Trenér Kuchynka. Marzin zachytal velmi dobře a na obdržených brankách nemá vinu. Krajní obránci Rubáš s Kalousem hráli tvrdě. Nejlepším hráčem poražených byl dr. Jíra, který hrál s přehledem a odvracel nebezpečné útoky Kladenských, Bílek s Müllerem na pravé straně útoku se dobře doplňovali a podnikali nebezpečné rušivé útoky. Tomášovi ve středu se hra nedařila.

    Obě mužstva nastoupila k zápasu hned nervosně. Kladenští z toho důvodu, že nehráli pro zranění v předchozích zápasech Majer, Sršeň, Kokštein a Kofent a Spartak Stalingrad proto, že výsledek zápasu má vliv na jejich umístění na konci tabulky. Výsledek zápasu však odpovídá průběhu hry, neboť Kladenští byli bojovnější, rychlejší a před brankou důraznější. Hra začala náporem Kladenských a již ve druhé minutě byl zraněn Kuchler a po ošetření hrál na křídle. V 16. minutě kopal Fábera trestný kop, míč srazil do branky Bragagnola rukou, ale přitom byl foulován a odnesen ze hřiště. Po ošetření se vrátil na křídlo. Velkou příležitost ke střelení branky měl ve 32. minutě Böhm, který však nastřelil tyč. Po změně stran rozhodčí Razim přísněji trestal každý náběh a tím se zlepšil výkon obou mužstev. Velmi pěkně se rozehrál kladenský útok, který byl stále podporován záložníky a v 62. minutě z přihrávky Petáka dobře umístěnou ranou k tyči vstřelil Fous první branku domácích. V 66. minutě po kombinaci celého útoku dostal se k míči Böhm a krásnou ranou pod tyč zvýšil stav na 2:0 pro Kladno. Rohy 5:1 pro Kladno.

    autor: Karel Sklenička - trenér Baníka Kladno, Václav Hudec - dopisovatel (československý sport / 24.8.1954)