TJ BANÍK OSTRAVA - TJ SPARTAK PRAHA STALINGRAD   

3:2 (0:1)

Neděle 14.03.1954, 15:30 hodin • Stadion Baník Ostrava - Na Staré Střelnici, Ostrava • Přebor republiky (1954) • 1. kolo

Branky: 61. + 85. Siuda, 65. Wiecek - 8. Tomáš, 50. Müller

Rozhodčí: Bartéčko

Diváci: 7 500


Soupisky mužstev

TJ Baník Ostrava

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Benedikt Jan   90    
  O Pukovec Břetislav   45    
    O Michna Milan   90    
    O Sousedík Josef   90    
    Z Guňka Antonín   90    
    Z Crlík Zdeněk   90    
    Ú Siuda Josef 90    
    Ú Wiecek Miroslav 90    
    Ú Míček Svatopluk   90    
    Ú Sedláček Karel   90    
    Ú Černík Milan   90    
  O Dembický Jan   45    

TJ Spartak Praha Stalingrad 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Marzin Vilém   90    
    O Rubáš Jiří   90    
    O Jíra Václav   90    
    O Vaněk Jan   90    
    Z Valenta Jindřich   90    
    Z Kalous Jan   90    
    Ú Bílek Oldřich   90    
    Ú Müller Ladislav 90    
    Ú Tomáš Karel 90    
    Ú Dvořák Milan   90    
    Ú Žďárský Jiří   90    

  • Zahajovací zápas v Ostravě měl dramatický průběh, neboť hosté vedli celkem zaslouženě již 2:0 a pak stejně zaslouženě vyhrálo naše mužstvo celý zápas. Našim patřilo prvních 20 minut, ve kterých však nedovedli akce správně zakončit. Pak hosté klidnou hrou získali převahu. Jejich akce byly promyšlenější a tím nebezpečnější. Ve druhém poločase jsme uskutečnili dvě změny které přinesly obrat ve hře. Mladý obránce Pukovec nás zklamal, hrál dobře, ale přece jen mu chybí zkušenost, která mu chyběla, zvláště v soubojích se Žďárským. Vyměnili jsme ho proto za zkušenějšího Dembického. V 15. minutě druhé půle jsme pak stáhli unaveného Guňka do obrany a Dembického poslali do zálohy, odkud lépe podporoval útok. To přispělo nemálo ke změně obratu hry a do konce zápasu jsme již byli v převaze. Našemu mužstvu přispělo dvoudenní soustředění na Ostravici, kde jsme věnovali pozornost taktické přípravě. Rozebrali jsme způsob hry soupeře i našich a dohodli se na taktickém plánu. Kromě toho přispělo soustředění i k lepšímu poznání kolektivu, v němž máme několik nových hráčů. Náš rozbor byl správný. Spartakovci potvrdili, že mají oporu ve starých hráčích dr. Jírovi, Rubášovi, Kalousovi, Žďárském a Tomášovi, na nichž je stále patrna dlouholetá škola Lanhausova, škola staré české hry, pro kterou neovládají systém WM tak dobře. Na tom jsme také stavěli svůj taktický plán. V zadních řadách byl našim nejužitečnějším hráčem Crlík, zvláště ve druhém poločase hrál pěkně. Také Michnova hra se zlepšila. Po příchodu Dembického do zálohy našel útok v této řadě dobrou oporu a oplácel hostům nebezpečné útoky, z nichž vytěžil nejen vyrovnání, ale nakonec i vítěznou branku. Benedikt nemohl brankám zabránit. Dopustil se sice několik chyb, ale v pokutovém území hrál dobře. V útoku zahrála dobře pravá strana, zvláště ve druhém poločase. Levá strana si vedla váhavě a Míčkovi se nedařilo.

    Hosté hráli technicky dobře, nestačili však fysicky, což se projevilo zřetelně v zadních řadách ve druhém poločase, když naši do toho "šlápli". Obránci hostí pak často nestačili ani v odkopech. V záloze zahrál nejlépe Kalous a dobře podporoval útok. Dr. Jíra hrál s přehledem dobrou posiční hru středního záložníka, staženého vzadu. V útoku byl daleko nejužitečnějším hráčem Tomáš i když se Žďárský snažil vytvářet hru. Žďárskému však chyběla bojovnost. Rozhodčí Bartečko z Bratislavy se dopustil několika menších chyb na obě strany, které však na výsledku a obrazu hry neměly vlivu.

    Všech pět branek padlo po chybách obrany. Sled branek byl takový: 8. min. Tomáš 1:0, 5. min. druhého poločasu Müller 2:0, 16. min. Siuda 1:2, 20. min. Věncek 2:2, 40. min. Siuda 3:2. Ve 20. min. prvého poločasu vyopl Věncek míč s brankové čáry prázdné branky a zachránil tak jisté pohromě. O pět minut později zase Černík promarnil vyloženou příležitost, když byl v bezprostřední blízkosti sám před soupeřovou brankou.

    autor: Jaroslav Šimonek, trenér Baníka Ostrava-Trojice (československý sport / 16.3.1954)