TANKISTA PRAHA - TJ SPARTAK PRAHA STALINGRAD   

6:1 (5:1)

Neděle 21.11.1954 • Stadion čs. armády Strahov - Praha, Břevnov • Přebor republiky (1954) • 22. kolo

Branky: 17. Pazdera, 19. + 28. + 34. Kánássy, 31. Dolinský, 85. Gajdoš - 27. Diviš

Rozhodčí: Beer

Diváci: 1 500


Soupisky mužstev

Tankista Praha

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Danko Ján   90    
    O Ošťádal Miroslav   90    
    O Kadraba Josef   90    
    O Antl Pavel   90    
    Z Kováč Július   90    
    Z Beránek František   90    
    Ú Kánássy Július 90    
    Ú Gajdoš Ján 90    
  Ú Pazdera Arnošt 64    
    Ú Dolinský Milan 90    
    Ú Böhm Zdeněk   90    
  Ú Pergl Miroslav   26    

TJ Spartak Praha Stalingrad 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  B Hanáček Karel   87    
    O Richter Jiří   90    
    O Jíra Václav   90    
    O Kalous Jan   90    
    Z Valenta Jindřich   90    
    Z Trnka Karel   90    
    Ú Bílek Oldřich   90    
    Ú Kaura Karel   90    
    Ú Diviš Jiří 90    
    Ú Rubáš Jiří   90    
    Ú Kodet Josef   90    
  B Marzin Vilém   3    

  • Opravdu prapodivný závěr letošní naší nejvyšší soutěže byl v neděli odpoledne v Praze na Strahově, kde se v posledním kole soutěže utkala dvě mužstva, tvořící závěr tabulky. Jaká byla situace před tímto utkáním: Spartak Praha Stalingrad byl již odsouzen k sestupu, zatím co mužstvo Tankisty potřebovalo v tomto důležitém utkání vyhrát o pět branek, aby v případě pravděpodobné porážky Křídel vlasti v Ostravě se zachránilo. Také mužstvo Stalingradu by si svou pětibrankovou porážkou polepšilo! Je to sice neuvěřitelné, ale bylo tomu skutečně tak. Tím, že by se Tankista v přeboru udržel, ubyl by Stalingradcům velký soupeř v bojích o účast v celostátní soutěži, o kterou by jinak oba oddíly musely bojovat. Tato "papírová theorie" jistě nebyla neznámou pro samotné hráče Stalingradu. A podle tohoto "receptu" skutečně nedělní utkání vyhlíželo. Nemělo by smyslu psát o tom, který z hráčů se více zasloužil o porážku či vítězství svého mužstva. Stručně řečeno, mužstvo Tankisty hrálo, jak mu to soupeř dovolil, při čemž ještě pro svůj velmi slabý výkon nevyužilo zdaleka střelecké příležitosti, kterém jim soupeř poskytl.

    Rohy 2:0 pro Tankistu. Této fotbalové frašce přihlíželo jen 400 zmrzlých diváků. Chvílemi jejich smích dotvrzoval, že skutečně o frašku jde.

    A nyní závěrem: Kdo je vinen tím, že závěr letošního přeboru republiky byl v Praze na Strahově tak nesportovní? Mužstvo Spartaku Stalingrad, které nebojovalo tak poctivě, jak by jistě bojovat mohlo? Tady je však nutno brát v úvahu velký tělesný i duševní pokles všech jeho hráčů a také tu vážnou okolnost, že mužstvo by bojovalo za to, aby ve svých dalších utkáních o účast v příští celostátní soutěži mělo o jednoho velkého soupeře více. Výkon hráčů Stalingradu nelze schvalovat, ale rozhodně je více vinen ten, kdo rozhodl o takovémto způsobu soutěžení, při kterém si poražený porážkou polepší. A v průběhu přeboru bylo možné soutěžní systém změnit, neboť je lepší chybu opravit třeba pozdě než vůbec ne. Nedělní utkání na Strahově bylo takové, jaké již nechceme na našich hřištích vidět.

    československý sport / 23.11.1954