TJ SPARTAK PRAHA STALINGRAD - KŘÍDLA VLASTI OLOMOUC   

2:1 (2:0)

Sobota 16.10.1954, 15:00 hodin • Stadion Spartak Praha Stalingrad - Praha, Vršovice • Přebor republiky (1954) • 19. kolo

Branky: 4. Müller, 22. Novák - 85. Süsser

Rozhodčí: Karas

Diváci: 7 000


Soupisky mužstev

TJ Spartak Praha Stalingrad

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Hanáček Karel   90    
    O Rubáš Jiří   90    
    O Jíra Václav   90    
    O Kalous Jan   90    
    Z Valenta Jindřich   90    
    Z Trnka Karel   90    
    Ú Bílek Oldřich   90    
    Ú Müller Ladislav 90    
    Ú Novák Karel 90    
    Ú Tomáš Karel   90    
    Ú Dvořák Milan   90    

Křídla Vlasti Olomouc 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Schrojf Viliam   90    
    O Lávička Viktor   90    
    O Hledík Jiří   90    
    O Čirka Mikuláš   90    
    Z Süsser František 90    
    Z Rössler Stanislav   90    
    Ú Pucher Michal   90    
    Ú Polgár Ján   90    
    Ú Svoboda Ladislav   90    
  Ú Kubíček Josef   74    
  Ú Schwarz Jozef   90    
  Ú Kvaček Milouš   16    

  • Pouze pětačtyřicet minut dobré kopané stačilo mužstvu Spartaku Praha Stalingrad k vítězství nad mužstvem letců a k získání obou bodů v důležitém sobotním utkání. Vždyť oba oddíly jsou velmi vážně ohroženy sestupem a oba již delší dobu ukončují tabulku naší nejvyšší soutěže. Mužstvo Stalingradu konečně tentokrát protrhlo smůlu, která je provází již řadu utkání a zvítězilo zaslouženě nad soupeřem, který potřebuje body k záchraně stejně jako stalingradští. Ale přece mnoho nechybělo, a mohlo pražské mužstvo odejít ze hřiště s jedním anebo i žádným bodem. Opakovala se totiž částečně historie posledních vršovických střetnutí, kdy domácí dobře začali, ale velmi slabým a mnohdy nešťastným závěrem prohráli. Také tentokrát dobře začali a již ve 22. minutě vedli 2:0. První poločas udrželi ještě hru ve své moci, ale po změně stran opět značně polevili a přenechali tak iniciativu hostům. Měli však štěstí, že ti toho nedovedli využít, a dvoubrankový náskok Stalingradu dovedli jen snížit o branku. Mužstvo Křídel vlasti totiž již dlouho trpí jenou bolestí - nesourodou a střelecky neschopnou útočnou řadou.

    Utkání začalo mohutným náporem domácích, jejichž mužstvo hrálo s neobyčejnou chutí dosáhnout co nejlepšího výsledku a tak alespoň v hodině dvanácté zachránit, co se ještě dá. Jejich útok se každou minutou řítil na branku soupeře, před kterou si připravil za první půlhodinku hry několik velmi pěkných střeleckých příležitostí. První možnost ke vstřelení branky měli ovšem letci již ve 2. minutě, kdy se prudký sražený míč odrazil od břevna Hanáčkovy branky. Ale již ve 4. minutě Bílek pěkně odcentroval a Müller z několika kroků vstřelil vedoucí branku Stalingradu. Po několika nevyužitých příležitostech ve 22. minutě opět Bílek pěkně unikl po pravém křídle a z jeho nahrání vstřelil Novák hlavou druhou branku domácích.

    Po změně stran letci nedovedli využít slabého výkonu hráčů Stalingradu a marně se snažili změnit stav utkání ve svůj prospěch. V 85. minutě záložník Süsser lehkou nečekanou ranou z dálky, kterou mohl Hanáček v brance Stalingradu chytit, snížil stav zápasu na 1:2.

    U vítězů dobře zahrály zadní řady, zejména dr. Jíra i přes své zranění, které utrpěl v závěru prvního poločasu. Také Kalous s Valentou zahráli dobře. V útoku měli pěkné okamžiky Novák, Bílek a Tomáš, který však příliš dlouho držel míč. Hráči mužstva Křídel vlasti nehrají tak dobře jako loni. Chybí jim více chuti do hry. Achillovou patou je střelba. Pochvalu zaslouží je několik jednotlivců - Schroif v brance, Süsser v záloze a Polgár s Pucherem v útoku. Trochu více se očekávalo od Hledíka.

    Rozhodčím byl Karas, utkání sledovalo 7 000 diváků.

    československý sport / 19.10.1954