TJ SPARTAK PRAHA STALINGRAD - TJ SLOVAN BRATISLAVA ÚNV   

0:4 (0:1)

Neděle 14.11.1954, 14:00 hodin • Stadion Spartak Praha Stalingrad - Praha, Vršovice • Přebor republiky (1954) • 21. kolo

Branky: 15. + 57. Pažický, 48. + 63. Brehovský

Rozhodčí: Vrbovec

Diváci: 8 000


Soupisky mužstev

TJ Spartak Praha Stalingrad

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Hanáček Karel   90    
    O Rubáš Jiří   90    
    O Jíra Václav   90    
    O Kalous Jan   90    
    Z Valenta Jindřich   90    
    Z Trnka Karel   90    
    Ú Bílek Oldřich   90    
  Ú Král Josef   45    
    Ú Novák Karel   90    
    Ú Tomáš Karel   90    
    Ú Kaura Karel   90    
  O Boháček Miloslav   45    

TJ Slovan Bratislava ÚNV 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Reimann Teodor   90    
    O Čirka Mikuláš   90    
    O Vičan Michal   90    
    O Steiner Ladislav   90    
    Z Arpáš Emil   90    
    Z Jajcaj Jozef   90    
    Ú Gajdoš Kazimír   90    
    Ú Tegelhoff Viktor   90    
    Ú Pažický Emil 90    
    Ú Benedikovič Michal   90    
    Ú Brehovský Karol 90    

  • Mužstvo Spartaku Stalingrad nehrálo v letošním přeboru republiky zvláštní úlohu. V řadě zápasů právě na svém hřišti až příliš lehce a někdy i nešťastně nechalo odejít svého soupeře s dvoubodovým ziskem. Nikdy však v závěru těchto prohraných zápasů nehrálo tak trapnou úlohu, jako právě ve svém nejdůležitějším utkání - v neděli se Slovanem Bratislava.

    V nedělním utkání šlo stalingradským o záchranu v přeboru vpravdě v hodině dvanácté. Jen vítězstvím si mohli uchovat naději na účast v příštím ročníku naší nejvyšší soutěže. Jestliže v několika předcházejících, téměř tak důležitých utkáních, dovedli hráči Spartaku jít do boje s klidnými nervy a tou největší snahou po dosažení vítězství - což se jim celkem dařilo - pak tentokrát zůstali jen při snaze. Vyčerpaní tělesně i duševně z předcházejících utkání na svého klidně hrajícího soupeře již nestačili a dokonce v závěru utkání se mužstvo téměř zhroutilo a nechalo bratislavský kolektiv předvádět úplnou exhibici. Mužstvo Stalingradu porážkou ztratilo poslední naději na udržení se v přeboru republiky.

    S jedenácti hráči se celý přebor republiky hrát nedá! Na tuto holou pravdu doplatilo mužstvo Stalingradu v letošní soutěži nejvíce. Za zraněného hráče - Žďárského a v neděli i nenastoupivšího Müllera - prostě není v hráčské zásobárně Spartaku Stalingrad náhrady. Nejhorší na této skutečnosti je, že zraněnými hráči jsou právě útočníci. A tak v neděli proti Bratislavě musel nastoupit místo Müllera hráč Král, když ten opustil hřiště, hrál z nouze na levém křídle další velmi slabý náhradní hráč Boháček a když se zranil i Tomáš, pak útok hrál v prapodivném složení.

    Utkání začalo pro mužstvo Spartaku nadějně náporem na branku soupeře. Ale již v prvních minutách se ukázala nervosita jeho hráčů, takže ztráceli zbytečně míče špatnými přihrávkami a před brankou Bratislavy si vedli velmi ukvapeně. Naproti tomu bratislavské mužstvo, jež v přeboru nemůže už nic získat ani ztratit, hrálo klidně. Někdy se zdálo, že hráči nemají zájmu na výsledku utkání. Tyto charakteristické znaky, doprovázející hru, byly však rozhodující pro výsledek celého utkání. Když v 15. minutě hry se snesl měkký centr Pažického do sítě překvapeného a nepozorného Hanáčka v brance Stalingradu, nervosita domácích ještě stoupla. Jen tak se mohlo stát, že ve 22. minutě nechali zadáci projít Brehovského až před branku, kde teprve v posledním okamžiku zakročil Rubáš. Ve 22. a 24. minutě neuměl Novák využít dvou vyložených příležitostí ke vstřelení branky. Po prvé vleže střelil míč ze dvou metrů přímo do rukou ležícího brankáře Rajmana, po druhé také ze dvou metrů minul pěkný centr Kaury. Přesto lze říci, že v prvním poločase byla hra vyrovnaná a domácí měli dokonce více příležitostí.

    Po přestávce však nastal obrat. Bratislavské mužstvo, jako by již nechtělo více šetřit soupeře, stalo se pozvolna pánem na hřišti. Hráči se jeden druhému pěkně ukazovali a probíhali do volného prostoru, útočníci klamali soupeře stálým měněním míst. Již ve 48. minutě Gajdoš centroval a Brehovský snadno dorazil míč do branky. V 57. minutě Hanáček stačil jen vyrazit míč Brehovského a Pažický jej dopravil do sítě - 3:0. O šest minut později Brehovský dovršil porážku čtvrtou brankou.

    Bratislavské mužstvo předvedlo ve druhém poločase velmi pěknou hru. Mělo dobrou taktiku, když Benedikovič na místě levé spojky hrál úlohu krajního záložníka, při čemž si neustále obsazoval pravou spojku svého soupeře. Tím umožnil střednímu obránci Vičanovi volnou hru v rušení akcí vnitřních útočníků. Čtyři zbylí útočníci svým vtipem při měnění míst chybějícího Benedikoviče nahradili. Dobře hráli Pažický a Brehovský. Slaběji hráli Gajdoš, Čirka a ing. Steiner. U poražených podal velký výkon střední obránce dr. Jíra. Z útočníků jen Bílek zahrál nad průměr. Ostatní útočníci byli bez vtipu. Kladem byla slušná hra, takže rozhodčí Vrbovec měl usnadněnou úlohu. Přihlíželo 8 000 diváků.

    československý sport / 16.11.1954