TJ SPARTAK PRAHA STALINGRAD - TJ SPARTAK PRAHA SOKOLOVO   

2:1 (1:0)

Středa 27.10.1954, 15:00 hodin • Stadion Spartak Praha Stalingrad - Praha, Vršovice • Přebor republiky (1954) • 20. kolo

Branky: 28. Bílek (z pen.), 86. Novák - 80. Starý

Rozhodčí: 

Diváci: 7 000


Soupisky mužstev

TJ Spartak Praha Stalingrad

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Hanáček Karel   90    
    O Rubáš Jiří   90    
    O Jíra Václav   90    
    O Kalous Jan   90    
    Z Dvořák Milan   90    
    Z Trnka Karel   90    
    Ú Bílek Oldřich 90    
    Ú Müller Ladislav   90    
    Ú Novák Karel 90    
    Ú Tomáš Karel   90    
    Ú Kaura Karel   90    

TJ Spartak Praha Sokolovo 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Houška André   90    
    O Senecký Karel   90    
    O Koubek Ladislav   90    
    O Zuzánek Miroslav   90    
    Z Menclík Oldřich   90    
    Z Procházka Zdeněk   90    
    Ú Jareš Jaroslav   90    
    Ú Starý Václav 90    
    Ú Svoboda Emil   90    
    Ú Hejský Jiří   90    
    Ú Preis Vlastimil   90    

  • Ve středu se hrál ve Vršovicích přeložený zápas přeboru republiky, který měl pro obě mužstva velkou důležitost. Spartak Sokolovo bojoval o udržení prvního místa a Stalingrad o to, aby si vítězstvím oživil možnost ještě případné záchrany. Ukázalo se, že o záchranu se bojuje zřejmě s daleko větší houževnatostí a bojovností. Domácí měli mnohem víc těchto vlastností a utkání vyhráli zcela zaslouženě, třebaže dramatický průběh zejména v závěru utkání ukazoval i na to, že si své vítězství snad ani tentokrát neudrží. Spartak Stalingrad měl většinu hry přvahu a v prvním poločase mohl vést daleko větším rozdílem než jedinou brankou z pokutového kopu. Sokolováci se sice po změně stran značně zlepšili a také skutečně vyrovnali, ale domácí tentokrát neklesli a bojovnost naopak ještě zvýšili, což jim nakonec přineslo i vítěznou branku.

    U domácích hrála v prvním poločase velmi dobř celá obrana, v závěru starší hráči již sice nestačili se silami, ale zvýšenou obětavostí přece jen vyřešili řadu těžkých úkolů. Hanáček měl daleko méně práce než Houška, chytal celý zápas spolehlivě, ale jako obvykle nakonec zavinil téměř nepochopitelným způsobem jedinou branku. Velmi dobře hráli oba záložníci, zejména nestárnoucí Trnka (bývalý střední záložník Židenic), mladý Dvořák hrál však hodně nečistě. Útok zakládal velmi nebezpečné akce, potřebuje však ještě více zrychlit hru, to znamená odstranit zbytečné držení míče a driblování (zejména Tomáš). Tvrdý střelec Novák by měl být pohyblivější, u obou křídel se líbila pohyblivost i poctivost, s jakou se oba hráči vraceli, aby hluboko v poli zakládali sami útoky. Škoda, že jak Bílek, tak Kaura jsou oba praváci. Celkově lze říci, že Spartak Stalingrad si tímto vítězstvím skutečně oživil naději na záchranu a bude-li nadále hrát s takovou chutí, může nakonec ještě svůj těžký úkol zdolat (čají jej ještě tři zápasy: na svém hřišti se Slovanem Bratislava a pak utkání s Tankistou a ÚDA).

    Spartak Sokolovo nezahrál dobře. Houška chytal celý zápas skvěle, ale v závěru opakoval školáckou Hanáčkovou chybu při špatném vyběhnutí po vysokém míči a zavinil tak druhou branku. V obraně se v prvním poločase špatně hrálo Seneckému na malého, rychlého Kauru. Střední Koubek kupodivu hrál po změně stran hodně ofensivně, ale víc chyběl vzadu, než pomohl vpředu a navíc měl několik nebezpečných kiksů. Poměrně nejlépe zahráli oba záložníci. V útoku byla samozřejmě znát neúčast Crhy a Peška. Pravá strana byla lepší a nový hráč Starý ukázal celkem slušný výkon, ale celkově tato řada neuspokojila, hrála rozháraně a špatně střílela. Spartak Sokolovo zůstal i nadále v čele přeboru, ale jeho labilní forma je skutečně na pováženou.

    První branku dali domácí ve 28. minutě prvního poločasu Bílkem z pokutového kopu (za sražení Müllera). Sokolovo vyrovnalo v 80. minutě Starým a vítěznou branku dal v 86. minutě Novák.

    československý sport / 28.10.1954