TJ SPARTAK PRAHA STALINGRAD - TJ BANÍK KLADNO   

1:2 (1:1)

Sobota 20.03.1954, 16:00 hodin • Stadion Spartak Praha Stalingrad - Praha, Vršovice • Přebor republiky (1954) • 2. kolo

Branky: 30. Müller - 4. Bragagnolo, 49. Sršeň

Rozhodčí: Polák

Diváci: 8 000


Soupisky mužstev

TJ Spartak Praha Stalingrad

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Marzin Vilém   90    
    O Rubáš Jiří   90    
    O Jíra Václav   90    
    O Kalous Jan   90    
    Z Valenta Jindřich   90    
    Z Dvořák Milan   90    
    Ú Bílek Oldřich   90    
    Ú Müller Ladislav 90    
    Ú Tomáš Karel   90    
    Ú Žďárský Jiří   90    
  Ú Benda František   69    
  O Vaněk Jan   21    

TJ Baník Kladno 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Randáček Karel   90    
    O Fous Vladimír   90    
    O Linhart Miroslav   90    
    O Fábera Jan   90    
    Z Kofent Zdeněk   90    
  Z Švejcar Vladimír   45    
    Ú Kokštejn Václav   90    
    Ú Kuchler Jiří   90    
    Ú Majer Josef   90    
    Ú Sršeň Václav 90    
    Ú Bragagnolo František 90    
  O Štěpán František   45    

  • Zápas byl v jednom směru zajímavý. Utkala se dvě mužstva, která shodou okolností prohrála prvé zápasy letošního přeboru jen o branku a celkem zbytečně. To slibovalo pěkný, houževnatý boj. Spartakovci měli na svém hřišti velkou příležitost k zisku prvních bodů ale průběh utkání hodně zklamal jejich příznivce. Přestože konečný výsledek mluví jen těsně v jejich neprospěch, bylo po celý druhý poločas jasné, že domácí mužstvo by jen opravdovou náhodou mohlo vyrovnat jednobrankový náskok hostí, získaný hodně lacino po hrubé chybě brankaře Marzina. (Pod svým tělem pustil míč z trestného kopu Sršně.) U Spartaku totiž po celou druhou půli neexistovala útočná řada složená sice z fotbalově "zvučných" jmen, ale výsledek utkání netvoří jména, ale výkony hráčů. A ty byly v útočné řadě velmi slabé. Ve druhém poločase si nedovedli Tomáš, Žďárský a Benda vybojovat jedinou příležitost k vyrovnání, a tak se většinou hrálo na polovině domácích, kam míč neustále posílala neúnavná záloha i rychlí obránci Baníku.

    Ani kladenský útok nehrál vynikající hru. Obě spojky, Kuchler a Sršeň, byly mnohdy pomalé a tak útoky zakládala rychlá křídla Bragagnola a Kokštejn. Také Majer ve středu útoku splnil svůj úkol a dr. Jíra na něho mnohdy rychlostí nestačil.

    Kladenští hrají celkem jednoduše, ale účelně. K tomu, aby svou převahu uměli lépe vyjádřit, potřebují především zlepšenou hru svých spojek. Zvláště v rychlosti a rozhodování při střelbě. Takto několik tvrdých střel Sršně i Kuchlera šlo již jen do těl rychle přiskočivších zadáků. Ze záložníků zahrál dobře mladý Kofent. Je důrazný, obětavý a umí dobře přihrávat. Pilířem obrany byl střední Linhart, Randáček v brance měl málo práce.

    Spartakovci hráli dobře jen dvacet posledních minut v prvním poločase, kdy se jim podařilo vyrovnat a připravit si několik dalších příležitostí k vstřelení branky. V druhém poločase však zcela odpadli, stejně jako v Ostravě. Zadní řady hrají celkem spolehlivě. Dr. Jíra je sice pomalý, ale svou zkušeností umí vyřešit mnoho situací. Rubáš má stále důraz ve svých zásazích, ale první branka spadá trochu na jeho vrub. Přes veškerou snahu nedostihl hbitého Bragagnolu a ten dal vedocí branku.

    V záloze hrál pěkně mladý a nadějný Dvořák. Ale zde je počátek omylu v sestavě Spartaku. Máme nedostatek mladých talentovaných útočníků, jakým jistě je Dvořák. Avšak tento hráč si ve svém oddílu v útoku nezahraje neboť v útoku hrají mnohemi "zkušenější a starší" hráči, kteří se zřejmě podle soudu trenéra hodí lépe pro přebor republiky než mladý hráč. A tak v záloze dobře hrající Dvořák se dostal do útoku teprve ke konci zápasu z nouze.

    Kladenští začali prudkými útoky a podařilo se jim vstřelit branku po úniku Bragagnoly ve 4. minutě. Nedlouho poté měl opět velkou příležitost Majer. Ocitl se sám před brankářem, Marzin proti němu vyběhl, Majer mu udělal kličku, ale míč mu příliš odskočil od nohy, takže se dostal do příliš ostrého úhlu k brance a dobrou příležitost neproměnil. Ve 30. minutě založili spartakovci jednu z mála vtipných akcí, Tomáš se vracel několik kroků pro míč. Současně Müller vystihl volné pole mezi obránci a prudce vystartoval kupředu. Tomáš mu skutečně bez přípravy poslal dopředu volný míč a Müller po prudkém sprintu, ač tísněn dvěma kladenskými zadáky, umístil míč přesně v protějším rohu branky. Randáček jeho ránu krýt nemohl. Do konce poločasu měl Spartak neplodnou převahu.

    Po změně stran měli opět Kladenští ostrý nástup a dali branku ve 49. minutě z trestného kopu Sršněm po chybě Marzina. S přibývajícími minutami se hra stávala nezajímavou. Útočníci Spartaku byli neškodní, 20 minut před koncem střídá Kvapil slabě hrajícího Bendu. Celých pět minut hrají domácí o deseti, neboť Kvapil neměl s sebou legitimaci a rozhodčí ho správně nepřipustí ke hře. Konečně Kvapil jde do zálohy, Dvořák na spojku a Žďárský na křídlo. Je však již pozdě. Útok nemůže ani nyní zabrat a tak jednobrankový náskok stačí Kladnu k cennému vítěztví a prvním bodům v letošním přeboru republiky. Hrálo se poměrně slušně, i když důrazně.

    československý sport / 23.3.1954