TJ SPARTAK PRAHA STALINGRAD - TJ TATRAN PREŠOV   

2:3 (1:1)

Neděle 26.09.1954, 16:00 hodin • Stadion Spartak Praha Stalingrad - Praha, Vršovice • Přebor republiky (1954) • 17. kolo

Branky: 40. Novák, 47. Müller - 11. Varga, 49. + 75. Čiták

Rozhodčí: Štěpánek

Diváci: 7 000


Soupisky mužstev

TJ Spartak Praha Stalingrad

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Hanáček Karel   90    
    O Rubáš Jiří   90    
    O Jíra Václav   90    
    O Vaněk Jan   90    
    Z Valenta Jindřich   90    
    Z Benda František   90    
    Ú Bílek Oldřich   90    
    Ú Dvořák Milan   90    
    Ú Novák Karel 90    
    Ú Tomáš Karel   90    
    Ú Müller Ladislav 90    

TJ Tatran Prešov 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Tibenský Karol   90    
    O Zibrinyi Rudolf   90    
    O Karel Ján   90    
    O Tesár Gejza   90    
    Z Valášek Ivan   90    
    Z Kušnír František   90    
    Ú Karel Jozef   90    
    Ú Varga František 90    
    Ú Eliášek Jozef   90    
  Ú Petroš Karol   59    
    Ú Čiták Vojtech 90    
  Ú Kuchár Jozef   31    

  • V nedělním utkání přeboru republiky ve Vršovicích šlo oběma mužstvům o mnoho. Obě potřebovala velmi nutně body k udržení v příštím ročníku přeboru. Tím byl také charakterizován celý průběh zápasu. Obě mužstva hrála velmi nervosně a důsledným obsazovánm v obraně se snažila dostat co nejméně branek. Že ze zápasu vyšel vítězně Tatran Prešov, může vděčit především své taktice a výborné hře zadních řad. Mužstvo nemá vynikajících jedinců, ale hraje s důrazem, velmi dobře hlavou a především bylo mnohem rychlejší než hráči Stalingradu. Tyto vlastnosti také nakonec rozhodly o jeho vítězství. Vždyť domácí měli konec prvého poločasu a téměř celý druhý poločas hru ve své moci. Stále útočili a stalo se několikrát, že se Tatran nedostal na několik minut na soupeřovu polovinu. Přesto však se Stalingradu nepodařilo vyhrát. Není to již jenom smůla, že spartakovci prohrávají těsným rozdílem jedno utkání za druhým. Nedělní utkání potvrdilo, že v mužstvu není zatím ani jeden hráč, který by dovedl vyslat pořádnou střelu na branku. A navíc v nedělním utkání se sestava jejich útoku několikráte změnila a je škoda, že nejvíce postiženým hráčem byl Dvořák, který patřil mezi nejnadanější hráče, a přesto trenér mužstva jej staví všude tam, kde se nehodí. Nastoupil sice na pravé spoji a pak vystřídal všechna místa v útoku, kromě pravého křídla, aby se zase nakonec vrátil na spojku, kde hraje skutečně nejlépe.

    Mužstvo Tatranu vsadilo v tomto zápase vše na obranu a podnikalo pouze ojedinělé útoky. V útoku byli vždy nejvíce tři hráči a ostatní pak vydatně pomáhali obraně a záloze. V době převahy Stalingradu se často vrátili dokonce všichni, aby pomáhali přetížené obraně. Ale to nebylo na závadu, aby útočníci nedovedli ve vhodné chvíli rychle vyrazit kupředu a nebezpečně útočit na Hanáčkovu branku. S těmito rychlými akcemi si nevěděli někdy obránci domácích rady a tímto způsobem dali Prešovští i druhou a třetí branku.

    Utkání bylo zahájeno střídavými útoky. První branku vstřelil v 11. minutě Varga II, když obešel dr. Jíru. Pak se pomalu domácí rozehrávali, ale branku vstřelili až ve 40. minutě Novákem. O tři minuty později vykopl Rubáš míč z prádné branky. Zahájení druhého poločasu bylo velmi rušné. Již ve 2. minutě po kopu z rohu vstřelil Müller hlavou druhou branku Stalingradu. Ale již o dvě minuty později Čiták z rychlého protiútoku po chybě Rubáše vyrovnal. Pak následovala převaha domácích, která však končila na kopačkách přešovských obránců nebov v neplodné střelbě. Byli to naopak hosté, kteří čtvrt hodiny před koncem, opět z náhlého výpadu, vstřelili Čitákem vítěznou třetí branku.

    Rozhodčí Štěpánek. 7 000 diváků.

    československý sport / 28.9.1954