KRÁTCE:
Do Ďolíčku přichází z FC Zbrojovka Brno brankář JAKUB ŠIMAN (29), který se připojí v co nejbližší době k B-týmu BOHEMIANS.
Klub BOHEMIANS má v dosavadním průběhu FORTUNA:LIGA nejhorší útok, když ve 23 utkání nastřílela pouhých 20 branek.
Prvoligovou premiéru si v Hradci Králové okusil makedonský útočník MILAN RISTOVSKI (25), gratulujeme a jen tak dál!
  

2004/05: Sesun ke konkurzu

LETNÍ NADĚJE

Bylo to velice horké léto. Během června 2004 Bohemka marně usilovala o právo naskočit do první ligy ze třetího místa minulého ročníku druhé nejvyšší soutěže. Z korupce usvědčený 1.FC Synot (nástupce 1. FC Slovácko) disciplinární komise svazu však nepotrestala vyloučením ze soutěže, ale jen odečtem dvanácti bodů a pokutou půl milionu korun.


PŘEROD TÝMU

Kádr oslabil o několik opor. Kapitán Libor Janáček odešel do Neugersdorfu z německé regionální soutěže, Ondřej Švejdík výměnou za tři hráče do Mladé Boleslavi. Z kádru zmizeli i Aleš Bednář (Olomouc), Libor Baláž (Brno), Kamil Novotný (Most), Michal Václavík (mateřská Slavia ho poslala do Brna), Ivo Táborský (konec hostování ze Slavie), David Střihavka (konec hostování ze Sparty), David Kotrys (Ostrava), Pavel Čapek (Neugersdorf) a Jiří Dozorec (Neratovice). Trenér Dušan Uhrin mladší tak musel z velké části stavět nový kádr. Do posil se ale trefil. Tým posílili útočník Tomáš Hašler (Slavia), záložník Radek Sláma (Slavia), obránce Pavel Macháček (Střížkov), záložník Miodrag Gak (Xaverov), brankář Luboš Ilizi (Trnava), útočník Tomáš Kulvajt se vrátil z Mladé Boleslavi, odkud za Švejdíka dorazili i stoper Adrian Vizingr, záložník David Gögh a útočný hráč Miroslav Boniatti. Z hostování v Sibřině se vrátil útočník Michal Klesa. Nový kádr v přípravě zářil, porazil několik ligových soupeřů a prohrál jen ve Weidenu s Blackburn Rovers z Premier League. V generálce Bohemka nastřílela Příbrami B pět gólů. Trenér Uhrin neměl obavy, že by se povedená příprava neměla zúročit i v sezoně. „Vždyť v zimě jsme také hráli dobře v přípravě a jaro se poté povedlo. Doufám, že to bude stejné. Utkání proti Příbrami sloužilo už jen k rozehrání po krátké pauze. Teď už nás čeká jen zápas v Českém Brodě a jde se na Ústí."

BOJ O ŽIVOT

phoca thumb l 2plzen03Klub však nebojoval jenom na hřišti, před novou sezonou řešil existenční problémy a bojoval o udělení profesionální licence. Nakonec ji obdržel poté, co zástupce majoritního vlastníka Tomáš Böhm údajně přivedl sponzora, anglická investiční firma Montrock Limited měla do klubu ve splátkách nalít 750 000 euro (asi 24 milionů korun). Arbitrážní komise však klubu zastavila přestupy kvůli požadavku Pardubic, kterým Bohemka dlužila za přestup brankáře Pavla Raby. „Přestupová částka za Rabu byla 1,5 miliónu korun, ale po určitém datu splatnosti začal běžet úrok jedno procento denně. Takže v současnosti je ta částka 3 milióny,“ vysvětlil předseda představenstva Michal Vejsada. Ve skutečnosti šlo dokonce o částku 3,8 milionu. Arbitráž také klubu uložila zaplatit 900 000 korun bývalým trenérům Zdeňku Hruškovi a Karolu Dobiašovi. Finanční důvody stály i za stěhováním na Strahov, kde měla Bohemka odehrát celou sezonu. „Ještě z doby, kdy se Bohemka poprvé chtěla přestěhovat na Strahov a následně odstoupila od smlouvy, hrozí Bohemce dvoumiliónová pokuta. Kdybychom zůstali v Ďolíčku, museli bychom ji zaplatit, a navíc zrekonstruovat stadión. Je to ekonomické rozhodnutí," doplnil Vejsada. V Ďolíčku měl mít klub dále zázemí a tým tam měl trénovat.

NÁSTUP MARKA VÍTA

29. července byl z funkce předsedy představenstva odvolán Michal Vejsada a s ním skončili i další členové představenstva Petr Vejsada a Štefan Ivančík. Společnost Bohemians Football (bývalá Habanera) z pozice vlastníka do představenstva nominovala Josefa Plachého, Vladimíra Puršla a Jaroslava Kundráta. Prezidentem se stal Marek Vít, muž s pověstí divokého dobrodruha.

POHÁR BEZ POSIL

Nadějné výsledky na hřišti a děsivé události v zákulisí, to bylo to rozporuplné léto. Před prvním soutěžním zápasem se ukázalo, kde je realita. Klub se nedohodl s Pardubicemi na vyrovnání starých dluhů a ČMFS mu tak neodblokoval přestupy. Devět nových posil, s nimiž Bohemka nastartovala parádní letní jízdu, tak nebylo zaregistrováno (nastoupit mohl jen Klesa, který se vrátil z hostování). Tenér Uhrin musel v zápase prvního kola Poháru ČMFS v Českém Brodě poskládat sestavu bez nich. Nastoupit museli i dorostenec Zinhasovič a nedávný dorostenec Janák, který vstřelil jediný gól Bohemky. Vyrovnával na 1:1, soupeř ale ještě reagoval, Bohemka prohrála 1:2 a vypadla. „Ve středu nám přijdou peníze od sponzora a ve čtvrtek vše potřebné zaplatíme,“ sliboval po víkendu Marek Vít. Pro porovnání sestava Bohemky proti Blackburnu: Ilizi (46. Raba) - Macháček, Obermajer, Vizingr, Třasák - Kulvajt, Lesák (76. Gak), Szabó, Gögh (70. Boniatti) - Koukal, Hašler (60. Huňa). A v Českém Brodě: Raba - Matuszny, Lesák, Obermajer, Třasák - Hanus (62. Janák), Szabó, Strnad, Koukal - Huňa, Klesa (85. Zinhasovič).

START LIGY BEZ POSIL

Když se přiblížil první zápas druhé ligy s Ústím nad Labem, bylo jasné, že sliby vedení klubu o brzké registraci nových hráčů, byly plané. Nový prezident Marek Vít neuspěl při jednání v Pardubicích, se svými nároky se navíc přidaly i Teplice (pronájem stadionu) a bývalý brankář Kamil Čontofalský (přepis družstevního bytu). „K Pardubicím se přidali další a my čekáme na peníze od sponzorů. Celkem jde asi o osm miliónů korun," uvedl Vít. Letní posily začaly logicky uvažovat o jiných variantách. Jako první ztratil nervy Tomáš Hašler, který ještě před prvním druholigovým zápasem odešel do Kladna. Hráči navíc nedostali cílové prémie za minulý ročník.

ZMAR V TEPLICÍCH: ITAL VEN!

Po tragickém zvratu se naděje do budoucna rychle vytrácela. V úvodním druholigovém zápase s Ústím nad Labem, který se hrál v Teplicích, Bohemka prohrála 0:2, a ukončila tak sérii 19 zápasů v druhé lize bez porážky. Zelenobílý kotel skandoval: „Ital ven!“, čím požadoval konec prezidenta Marka Víta (Ital byla jeho přezdívka). Hráči před zápasem uvažovali o stávce, nakonec nastoupili, ale atmosféra byla hustá. „Jen slibuje a nic nesplnil. Ať už neleze do kabiny,“ hřímal záložník Ondřej Szabó. Trenér Uhrin? „Je to katastrofa. V životě jsem něco podobného nezažil. Nevím, s kým můžu počítat a sestavu lepím na poslední chvíli."

DVĚ ČERVENÉ S MOSTEM

Mimo hřiště se situace stále nelepšila, druhá liga ale pílila dál. V prvním „domácím“ zápase hrála Bohemka na Strahově s Mostem, za nějž nastoupil i legendární exsparťanský kanonýr Horst Siegl. Bohemka dohrávala bez dvou vyloučených – brankáře Raby a útočníka Huni. Přesto uhrála bod za remízu 0:0.

VÍTŮV KONEC

Klubový prezident Marek Vít po dvaceti dnech ve funkci odstoupil. Jako jeden z důvodů uvedl rozladění nad přestupem záložníka Ondřeje Szabó do Teplic za pouhý milion korun, přičemž na stole údajně ležela nabídka Mladé Boleslavi na dvojnásobnou částku. Během Vítova působení v klubu vyšlo najevo, že byl za předchozí podvod odsouzen na osm let a v Bohemce působil během přerušení svého trestu ze zdravotních důvodů. Později se proslýchalo, že po Vítovi zůstala díra i v klubové kase.

DEFINTIVNĚ BEZ POSIL

phoca thumb l 2plzen03Týden před koncem srpna bylo jasné, že Bohemka své letní posily už nezaregistruje. „Potvrzuji, že klub je v takové situaci, že z finančních důvodů nemůže v současné době zajistit odblokování přestupů. V soutěži bude nadále dostávat příležitost náš úzký kádr, doplněný hráči do osmnácti let," oznámil Jiří Křížek, spolupracovník bývalého majitele Michala Vejsady, jenž zastupoval většinového majitele klubu Tomáše Böhma. Porážka ve třetím kole na Letné s béčkem Sparty v zápase, který vidělo pouhých 260 diváků, se nejevila jako podstatná. Poprvé se objevily reálné obavy z konkurzu. „Chceme zachránit klub a začít ho stabilizovat. Zároveň bychom chtěli se současným kádrem a výpomocí z dorostu udržet druhou ligu,“ uvedl Křížek.

KOUKALŮV ODCHOD

Dalším mužem přes palubu se stal Zdeněk Koukal mladší, reprezentant do jednadvaceti let. Naposledy nastoupil v „domácím“ zápase se Žižkovem na Strahově, v kterém vstřelil vedoucí gól z penalty. Bohemka však prohrála 2:4 a propadla se na poslední místo druholigové tabulky. Trenér Uhrin řešil problémy s kádrem příchodem několika mladých hráčů. Dorazili Zdeněk Vaňous (18 let, z dorostu Bohemians), Jaroslav Žáček (18 let, z dorostu Bohemians), Martin Kubec (17 let, z dorostu Slavie), Karel Zelinka (17 let, z dorostu Slavie), Ladislav Prošek (návrat z hostování v Čáslavi), Miroslav Podrazký (návrat z hostování v Čáslavi) a Tomáš Zahradník (návrat z hostování ve Viktorii Žižkov).

ODCHOD JIŘÍHO VAISE

Koncem srpna zemřel ve věku 70 let dlouholetý sekretář Bohemians Jiří Vais, který v klubu pracoval v dobách jeho největší slávy. Věrný klokan do posledních chvil pracoval na publikaci k blížícímu se stoletému výročí Bohemky.

VÍTĚZNÝ NÁVRAT DO ĎOLÍČKU

Aspoň na hřišti se objevily pozitivní momenty. V Jihlavě se málem vyhrálo, soupeř ale na gól Michala Lesáka v poslední minutě ještě zareagoval. V dalším zápase s Brnem B se Bohemka vrátila do Ďolíčku. V provozu byly jen hlavní tribuna a kotel a dorazilo 822 diváků, kteří však viděli euforický vítězný gól mladíka Jaroslava Janáka. V 62. minutě mu předcházel Hanusův faul, červená karta a penalta pro soupeře. Gólman Štěpán Kolář však střelu Pavla Mezlíka vyrazil a po následném rohu přišel rychlý protiútok, z něhož Janák skóroval.

ZMĚNA MAJITELE: JIŘÍ KŘÍŽEK

Vedle sportovního boje Bohemka bojovala v zákulisí o holý život. Majitel Tomáš Böhm v průběhu podzimu zcelil stoprocentní balík akcií, když odkoupil podíl Zdeňka Zlámala. Nakonec své akcie postoupil Jiřímu Křížkovi, s nímž spolupracoval jeho zástupce a bývalý majitel Michal Vejsada. „Stáli jsme před velkým rozhodnutím, zda znovu vstoupit do kalných vod a znovu se pokusit Bohemku zachránit od totálního konce. Bohemku jsme vyvezli z márnice a znovu se ji pokusíme napojit na přístroje," řekl Vejsada. Hráči dostali se zpožděním zálohy za srpnové výplaty. Křížek akcie převzal koncem září.

EUFORIE S KLADNEM

Po smolné prohře v Olomouci s béčkem ligové Sigmy přišel jeden z euforických vrcholů dramatického podzimu. Do Ďolíčku přijelo Kladno, špičkový tým druhé ligy v sestavě s vicemistrem Evropy 1996 Janem Suchopárkem. Soupeř brzy vedl gólem pozdějšího klokana Václava Kaliny. David Vyskočil ale do půle vyrovnal. Na zápas sice přišla jen necelá pětistovka fanoušků, v závěru ale vytvořila frenetickou atmosféru, v které se dočkala vítězného gólu. V páté minutě nastavení zahrával Třasák pod hodinami roh, František Hanus trefil míč temenem a balon se obloukem od tyčky dostal do branky. „To, co předvedli naši fanoušci v závěru, bylo fantastické. Doslova nás dotlačili k vítězství. Je to jejich výhra a děkujeme jim za podporu. Bylo to vítězství vůle,“ chválil trenér Uhrin.

ZÁŘEZ V KROMĚŘÍŽI

V Kroměříži se ten podzim kopaly proti soupeřům penalty často. „Jsou chycený! Šmejdi černý! Nic se nezměnilo, všechno jede dál!" láteřil například kladenský trenér Miroslav Koubek. Proti Bohemce se kopaly hned dvě penalty. První za Strnadovu ruku byla v pořádku, Kolář ji navíc vyrazil. Pak dala Bohemka z penalty vedoucí gól díky Matusznému, faul si po sólové akci vymodlil Klesa. Těsně před poločasem si ale rozhodčí vymyslel další penaltu a soupeř vyrovnal. „Sudí nás poškodil. Druhá penalta nebyla," zlobil se Uhrin.

VEJSADŮV NÁVRAT

Bývalý klubový majitel Michal Vejsada se začátkem října do klubu vrátil jako výkonný ředitel, kterého jmenoval současný majitel Jiří Křížek. „S panem Křížkem uděláme vše proto, aby zůstal zachován název Bohemians Praha, a Bohemka tak mohla oslavit sté narozeniny,“ sliboval Vejsada.

POSLEDNÍ VÍTĚZSTVÍ STARÉ BOHEMKY

V desátém kole doma s Kunovicemi Bohemka vydřela výhru 1:0 po sporném gólu Michala Lesáka, jenž zůstal po rohu za obranou. „Byl to čtyřmetrový ofsajd,“ láteřil kouč soupeře Lubomír Blaha, jenž kritizoval výkon asistenta Kumstáta. V druhé půli se Bohemka zoufale bránila, ale vítězství uhrála. Jak se brzy ukázalo, byla to poslední mistrovská výhra klubu před jeho transformací po konkurzu. Představenstvo klubu vyzkoušelo nový termín, vybralo však netradiční pátek ve čtyři odpoledne. Bohemka se díky další domácí výhře posunula na deváté místo tabulky.

MARNÉ ČEKÁNÍ NA KUCHAŘE

Celý podzim s Bohemkou trénoval odchovanec Tomáš Kuchař, mladá hvězda devadesátých let, jenž naposledy nastoupil v sestupovém jaru 1997. Kuchař čekal na vyvázání smlouvy s Jaroslavlí a během podzimu nastoupil k několika přátelským zápasům. Ještě před koncem podzimu se sice Kuchař stal volným hráčem, klub ho ale nemohl zaregistrovat kvůli zablokovaným přestupům.

UHRINA STŘÍDÁ VLADIMÍR HRUŠKA

Porážka v Hradci Králové, kde Bohemka po zoufalém výkonu proti týmu svého někdejšího gólmana Juraja Šimurky prohrála 0:2, byla posledním zápasem trenéra Dušana Uhrina mladšího. Klub ho pak pustil do Mladé Boleslavi. Trenérem byl jmenován dosavadní asistent Vladimír Hruška, jeho asistenty se stali dosavadní sekretář Radek Chadima a dlouhodobě zraněný obránce Pavel Novotný.

HROZBA KONKURZU

phoca thumb l 2plzen03Způsob Uhrinova odchodu dokumentoval kritický stav klubu. Bohemka ho pustila bez náhrady. „Kdybychom teď Uhrina nikam nepustili, klidně by se mohlo stát, že by sice trénoval Bohemku, ale v pondělí bychom mu řekli, že klub je v konkurzu a může si hledat práci. Bylo by to od nás nezodpovědné,“ vysvětloval výkonný ředitel Vejsada. Návrh na konkurz akciové společnosti FC Bohemians podala firma Dřevospol Březnice, které klub ještě z doby vládnutí Pavla Švarce dlužil částku 350 tisíc korun (z toho sto tisíc tvořily úroky). Vejsada sice pohledávku rozporoval, konkurz ale začínal být stále reálnější variantou.

PÁD TABULKOU

Mužstvo po Hruškově nástupu nezářilo. V Ďolíčku ztratilo dobře rozehraný zápas s Pardubicemi, když v poslední minutě vyrovnával kapitán Obermajer aspoň na 3:3. Ve Vítkovicích po špatném výkonu prohrálo 0:2, navíc byl za urážku rozhodčího vyloučen Michal Lesák. Pro jednoho z hrdinů hororového podzimu to byl poslední mistrovský zápas v Bohemce. V tabulce se klub sesunul z klidného středu na čtrnácté místo, jen o bod před Prachatice, kam mířil v dalším kole.

SLAVNÝ BOJ V PRACHATICÍCH

V záchranářském zápasu v Prachaticích musel do brány teprve sedmnáctiletý dorostenec Dominik Rodinger, jelikož Pavel Raba byl od úvodu podzimu zraněný a Štěpán Kolář dostal ve Vítkovicích čtvrtou žlutou kartu. Bohemka v husté sněhové vánici v poločase prohrávala 0:3, v druhé půli ale předvedla slavný obrat. Mužstvo zabojovalo, od kopaček létaly hroudy bláta. Po hodině hry dal první gól hlavičkou Klesa, druhý gól vstřelil Matuszny z penalty po faulu na Klesu a dvě minuty před koncem znovu Matuszny srovnal hlavičkou po rohu. Klesa šel v poslední minutě sám na gólmana, v poslední sekundě nastavení naopak Rodinger vytlačil soupeřovu střelu na tyč. Zápas skončil 3:3. „První gól nás vybičoval. Kluci začali jezdit, vyhrávat souboje a dokázali vyrovnat. Mohli jsme i vyhrát, stačilo, aby Klesa proměnil své sólo, nebo sudí odpískal ještě jednu penaltu," hodnotil Hruška. A zážitek to byl i pro mladého Rodingra, pro něhož tenhle zápas zůstal v áčku Bohemians jediným. „To, co kluci předvedli ve druhé půli, jsem v životě neviděl. Fantastický výkon, za který jim děkuji. Stejně tak děkuji fanouškům za jejich podporu," řekl se slzami v očích.

POSLEDNÍ „MISTRÁK“ STARÉ BOHEMKY

V posledním podzimním zápase uhrála Bohemka bod za remízu 1:1 s Plzní, která bojovala o postup do ligy. Pět minut před koncem se Kamil Matuszny prodral po levém křídle a jeho centr si srazil do brány plzeňský stoper Zakopal. Navzdory všem problémům byla Bohemka po podzimu nad čárou ponoru, s patnácti body jako čtrnáctá, s tříbodovým náskokem na Prachatice a Vítkovice (přišly o 9 bodů za úplatkářskou aféru). Turnikety prošlo 719 diváků, pak paradoxně došly lístky a dalších asi třicet fanoušků se dostalo na stadion zadarmo.

TVRZ V ĎOLÍČKU

Navzdory těžkému trápení potěšila Bohemka na podzim hrstku zbývajících fanoušků, kteří chodili na domácí zápasy, prodloužením série bez porážky v Ďolíčku. Na Strahově sice v úvodu sezony prohrála se Žižkovem, po návratu ale pokračovala v sérii bez prohry. Bohemka v Ďolíčku prohrála naposledy v září 2003 v druholigovém zápase s Mostem. Od té doby čtrnáctkrát neprohrála.

DIVÁCKÝ ANTIREKORD NEPADL

Ani během tohoto neradostného podzimu nepadl negativní rekord v návštěvnosti na domácím zápase. Nejmíň diváků dorazilo na zápas s Kladnem (497) a i během nešťastného pátečního odpoledne s Kunovicemi přišlo fanoušků víc (508). Nebyl tak ohrožen negativní rekord na „domácím“ zápase, jímž je zřejmě 400 lidí v Pardubicích proti Starému Městu z jara 2003. Na jaře 1970 pak přišlo do Edenu na „domácí“ zápas s Prešovem 470 diváků. Návštěvy v předkonkurzním pozdimu však byly i tak hodně nízké. Ze sedmi domácích zápasů se jen v úvodním strahovském zápase dostavila aspoň tisícovka. Celkem přišlo na domácí zápasy Bohemky jen 5013 fanoušků, průměr na zápas 716. Tvrdé jádro však zůstalo věrné. Na zápas do Hradce Králové například vyrazil dvousethlavý kotel, na poslední dva zápasy s Pardubicemi a Plzní fanoušci místo tradičního časopisu Klokan, který klub přestal vydávat, připravili fanzin Bohemák.

JEDNÁNÍ S OPAVOU

S koncem podzimní sezony vyšlo najevo, že majitelé Bohemians jednají s majoritním majitelem ligové Opavy, švýcarskou firmou ukrajinských majitelů UB Corporation, o společné budoucnosti. Ve hře bylo přestěhování opavského klubu s profesionální licencí do Prahy a jeho přejmenování na Bohemians Praha. Klub by podle plánu takto pokračoval v první lize a původní Bohemians s narůstajícími dluhy 37 milionů korun by zanikli. Prosincová Valná hromada SFC Opava dokonce přestěhování klubu posvětila a do vedení opavského klubu byli zvoleni funkcionáři Bohemians Jiří Křížek a Michal Vejsada, který se stal dokonce předsedou představenstva SFC Opava, přičemž odstoupil z funkce výkonného ředitele Bohemians. Den před Štědrým dnem se však zástupci obou klubů shodli, že nejsou schopni splnit svazové podmínky a akce padla.

SEŠUP KE KONKURZU

Finanční situace klubu byla neudržitelná. Hospodaření bývalého majitele Pavla Švarce začala vyšetřovat policie, klub ukončil smlouvu legendárnímu Antonínu Panenkovi, který působil jako poradce. Jednání s věřiteli nikam nevedlo, takže v prosinci svazová disciplinární komise odečetla Bohemce tři body, což ji srazilo na dno druholigové tabulky.

autor: martin hašek / červenec 2020 (s využitím Virtuálního Ďolíčku)