KRÁTCE:
Mužstvo Bohemians skončilo v základní části FORTUNA:LIGA na nelichotivém 11. místě a zahraje si ve Skupině o záchranu.
Klub BOHEMIANS v základní části FORTUNA:LIGA nastřílel pouhých 29 branek - má nejhorší útok ligy.
Útočník Erik Prekop je po základní části FORTUNA:LIGA nejlepší střelcem Bohemians, když vstřelil 6 branek.
  

2015/16: Krize a obrození

A zase na houpačce. Alespoň to tentokrát nešlo přes hranu první ligy, i když velkou část podzimu se Bohemka zdála jako tým na odstřel. Pivarníkův tým se ale chytil, a nakonec fanouškům udělal spoustu radosti. Bonusem navíc byla zdařilá výchova mladičkého útočníka Patrika Schicka.


ZMĚNY VE VEDENÍ

Zatímco trenér Roman Pivarník prodloužil smlouvu o dva roky, sportovní ředitel Tomáš Požár odešel šéfovat skautingu do Sparty, jeho místo zaujala dočasně komise, kterou až těsně před závěrem podzimu nahradil Miroslav Držmíšek. Krátce po startu sezony skončil i klubový ředitel Ladislav Valášek, toho vystřídal Darek Jakubowicz, syn majoritního majitele Dariusze Jakubowicze.

BEZ RADY I ZIPA

Nejvýznamnější ztrátou před novou sezonou se stal přestup záložníka Jakuba Rady do Mladé Boleslavi, místo kterého přišli Milan Jirásek (naposledy Baník) a Tomáš Čížek (z Jablonce). Elvis Bratanovič se vrátil do Teplic, Jan Moravec spekuloval o přestupu do zahraničí, odmítl novou smlouvu a nakonec skončil v druholigové Karviné. V Bohemce skončil i obránce Jan Růžička, poslední mohykán prvního zápasu po znovuzrození v ČFL. Tým naopak posílili mladý útočník Patrik Schick (hostování ze Sparty), ukrajinský forvard Leonid Akulinin (Šachtar Doněck), uruguayský záložník Rafel Acosta (hostování z Club Atlético Atenas) a brankář Tomáš Fryšták (hostování ze Slovácka). Už počtvrté se do Bohemky vrátil záložník Pavel Hašek (z Dukly), soupisku obohatili mladíci Filip Blecha a Dominik Kostka.

ŠOK SE ZLÍNEM

Sedmizápasová série bez porážky z minulé sezony se rozplynula hned v úvodním kole doma s nováčkem ze Zlína. Ten vyhrál 1:0 Pazderovým gólem z pětadvacáté minuty a pak vítězství ubránil, pomohl mu výtečný brankář Holý. Bohemka čekala na prvoligovou výhru v Ďolíčku v prvním kole od roku 2001.

NADĚJNÁ PLICHTA V JABLONCI

V Jablonci, kde se Bohemce dlouhodobě nedaří, podal tým výborný výkon a měl blízko k vítězství. Předvedly se posily. Na oba góly přihrál Ukrajinec Akulinin, stříleli Acosta a Čížek. Nešťastný vyrovnávací gól těsně před koncem znamenal remízu 2:2.

ZLÁMALŮV GÓL NA DUKLE

Památný moment se udál ve čtvrtém kole na Dukle. Bohemka prohrávala 0:2, v druhém poločase ale z penalty snížil Jindřišek a ze závěrečného tlaku tým vytěžil vyrovnání. V nastaveném čase rozhodl brankář Zdeněk Zlámal, který hlavičkou do země vstřelil gól po Jiráskově centru z rohu. Stal se prvním gólmanem v historii české ligy, který skóroval ze hry.

>DALŠÍ KRACH V POHÁRU

Pohárová bída pokračovala. Bohemka vstoupila do MOL Cupu ve druhém kole těsnou výhrou nad divizním týmem Olympia Hradec Králové, za nějž pod vedením bývalého klokana Michala Lesáka hrálo několik bývalých ligistů. Ve třetím kole však přišla prohra 0:1 na hřišti druholigového SK Hradec Králové. Po utkání se do slovního incidentu se zklamanými fanoušky dostal obránce Radek Šírl.

JEDENÁCTKRÁT BEZ VÍTĚZSTVÍ

Navzdory nadějným výkonům Bohemka v začátku sezony jen těžko sbírala body. Porážka 0:3 na Spartě v zápase, v němž byl v prvním poločase vyloučen David Bartek, znamenala jedenáctý zápas bez výhry v sezoně, s pěti body za remízy to byl jeden z nejslabších startů klubové historie. Zlom nastal ve dvanáctém kole doma s Jihlavou. Vedoucí gól soupeře vstřelil vršovický odchovanec Nerad, zápas ve druhé půli otočili Jindřišek (z penalty) a Acosta.

ZTRÁTA VLADISLAVA SUCHÉHO

V období vrcholící výsledkové krize postihla Bohemku ještě horší ztráta. Koncem října zemřel Vladislav Suchý, místopředseda klubu a místopředseda Družstva fanoušků Bohemians. Suchý patřil od znovuzrození klubu v roce 2005 k nejaktivnějším lidem, kteří klubu pomáhali na dlouhé cestě vzhůru.

KLÍČOVÁ VÝHRA S BANÍKEM

Ve čtrnáctém kole Bohemka po třinácti letech porazila doma Ostravu a byl to další klíčový zápas sezony, po němž zůstal Baník přikován na posledním místě, zatímco Bohemka se z patnáctého místa přiblížila týmům před sebou. Vítězství 3:1 se rodilo těžce. Za stavu 1:0 nastřelil Narh tyč naší brány, za dvacet sekund se ale z protiútoku trefil Schick, který pak přidal ještě jeden gól.

CENNÉ BODY Z VENKU

Rostoucí formu v závěru podzimu Bohemka prokázala v těžkých venkovních zápasech na Slavii (2:2) a v Mladé Boleslavi (1:1). V obou zápasech měla blízko k vítězství. Na Slavii vedla v první půli 2:0, pak ale dvěma góly kontroval Škoda, ten vyrovnávající dal čtyři minuty před koncem. V Mladé Boleslavi netrefil Mosquera za stavu 1:1 odkrytou branku.

SLÁVA S JABLONCEM

Podzim uzavřel velký zápas s Jabloncem, který byl spojený s Vánocemi s klokanem. Svátečně naladěný stadion zpražil úvodní gól Jablonce, v začátku druhého poločasu ale zápas otočili během tří minut Bartek s Krchem. Bohemka neoblíbeného soupeře porazila doma poprvé po patnácti letech.

ŠÍRLŮV KONEC

Radek Šírl, který své první zápasy za první tým Bohemky odehrál už na podzim 2000, před zimní přestávkou ukončil kariéru. Přispěly k tomu spory s trenérem Pivarníkem, který mu vyčítal nepředpisovou životosprávu. Sparta si stáhla obránce Lukáše Pauschka a poslala ho do Mladé Boleslavi. Dál nepokračoval ani Marek Jarolím, jehož roční angažmá se stalo velkým zklamáním. Z Trenčína přišel v zimě pravý bek Peter Čögley, který se díky svému nekompromisnímu stylu stal ihned oblíbencem fanoušků. Na hostování ze Slavie dorazil univerzál Michal Švec, z Finska přišel záložník Tomáš Hradecký a na hostování ze Sokolova křídelní hráč Václav Prošek.

DEVĚT ZÁPASŮ BEZ PROHRY

Úspěšná série z konce podzimu se protáhla i na úvod jara. Bohemka vydolovala důležitý bod v Olomouci (2:2), v derby Krchovou dorážkou zblízka udolala Duku (1:0), po výborném výkonu hrála 0:0 v Příbrami a litovala ztraceného vítězství s Teplicemi (1:1), kde Ďolíček v posledních sekundách nastavení utišil bývalý klokan Roman Potočný. Série devíti utkání bez prohry skončila až v Plzni (0:2).

DERBY BEZ PROHRY

Bohemka během jara jasně mířila za záchranou a v médiích byla chválena za atraktivní způsob hry. Herní kvality prokázala v domácím zápase se Spartou (2:2), v kterém měla blízko k prvnímu vítězství po patnácti letech. Dvakrát vedla po gólech Acosty a Šmída a skvěle hrající veterán Tomáš Čížek několikrát pálil těsně vedle a jednou trefil tyč. Ještě v poslední minutě mohl rozhodnout střídající Prošek. I bod nám pomohl a Spartě naopak remíza vzala reálné šance na titul. Remízu 0:0 uhrála Bohemka se Slavií a po zápase slavila s korunou a trůnem titul Krále Vršovic. Slavia od prohry v Ďolíčku na podzim 2014 Bohemku už čtyřikrát neporazila. Delší sérii bez porážky se Slavií držela Bohemka naposledy v letech 1981 – 1985, kdy s ní neprohrála devětkrát v řadě.

KONEČNĚ ÚSPĚCHY VENKU

V příkrém rozporu s bilancí minulé sezony byla Bohemka dlouho posledním týmem, který nevyhrál venku. Povedlo se to až v 26. kole v Jihlavě (2:1), kde dával vítězný gól Hubínek po odvážném Čížkově sólu. Tenhle zápas dal týmu klid a trenér Pivarník po stadioně rozverně jezdil na koloběžce. Výhra 2:1 v Ostravě o dvě kola později Bohemku definitivně zachránila. V posledním kole přivezla Bohemka ze Zlína bod.

SVÁTEK S BOLESLAVÍ

Jeden z nejlepších výkonů sezony podali zelenobílí v posledním domácím zápase v Ďolíčku s Mladou Boleslaví. Před nadšeným publikem soupeře bojujícího o co nejlepší nasazení v evropských pohárech přehrála a góly Luliče a Acosty, který si šikovně poradil s náběhem za obranu, vyhrála 2:0. Poslední minuty byly oslavou Bohemky, dohrávalo se v karnevalové atmosféře a Ďolíček tleskal vestoje. Zdálo se, že herně povedené jaro je spolu s koncem problémů mimo hřiště šancí na lepší budoucnost.

KONKURZ A KONEC STŘÍŽKOVA

Koncem dubna klub uhradil částku v symbolické výši 1 905 000 korun a téměř definitivně tak ukončil jedenáctileté konkurzní trápení. „Byla odstřihnuta velká koule u nohy bránící Bohemce jedenáct let v rozletu. Koule s nápisem konkurz. Tímto krokem je konkurz fakticky ukončen,“ uvedl ředitel klubu Dariusz Jakubowicz. Ukončení konkurzu stálo zásadní částku majitele klubu, včetně Družstva fanoušků Bohemians, které se zavázalo zaplatit přes milion korun. V červnu se Střížkov nepřihlásil do dalšího ročníku, od nové sezony tak hrál fotbalové soutěže jenom jediný klub s názvem Bohemians.

ĎOLÍČEK

Dlouholeté tahanice s pražskými politiky o osud Ďolíčku se dostaly do další fáze. Koncem března zastupitelstvo pražského magistrátu odsouhlasilo, že Praha stadion koupí za 121,1 milionu korun. Podmínkou transakce však bylo navrácení pozemku bývalé Katovny, současného parkoviště, naproti Ďolíčku městskou částí Praha 10. Zastupitelstvo městské části to však při svém červnovém hlasování neschválilo. Bohemka sice licenci na další sezonu obdržela, daly se však očekávat další průtahy.

REPREZENTANT SCHICK

Devatenáctiletý Patrik Schick se po rozpačitém začátku sezony stal s osmi góly nejlepším klubovým střelcem v lize a nakonec si zahrál i za reprezentaci. 27. května se v rakouském Kufsteinu dostal na hřiště v průběhu druhého poločasu přátelského zápasu s Maltou a k vítězství 6:0 přispěl gólem a asistencí.

PIVARNÍK DO PLZNĚ

Euforii z vydařeného závěru sezony umírnilo rozhodnutí trenéra Pivarníka přijmout nabídku Plzně, s sebou si vzal i trenéra brankářů Martina Vaniaka a asistenta Tomáše Truchu. Bohemka se nepříčila a souhlasila s kombinací finančního odstupného a hráčskou posilou. Ve snaze sehnat Pivarníkova nástupce klub nejdřív oslovil Luďka Klusáčka, který však dal přednost vyhlídce zahraničního angažmá. V Bohemce tak podepsal tříletou smlouvu Miroslav Koubek. To vzbudilo reakce mezi fanoušky, kteří nezapomněli Koubkovo působení v Čáslavi, kde se Bohemka v minulosti od rozhodčích několikrát dočkala neuctivého zacházení. Emoce však nakonec vychladly.

ODCHOD FRANTY JAKUBCE

Koncem května přišla černá zpráva. Tragicky zahynul František Jakubec, legendární pravý obránce, reprezentant a člen mistrovského týmu z roku 1983. Za Bohemku v letech 1977 – 1990 odehrál 260 prvoligových zápasů a vstřelil 17 gólů, s třiceti zápasy v evropských pohárech je spolu se Stanislavem Levým klubovým rekordmanem. Už v dubnu zahynul při autonehodě Martin Horváth, který v Bohemce působil během sezony v ČFL, odehrál dvanáct zápasů a vstřelil dva góly.

autor: martin hašek / říjen 2020 (s využitím Virtuálního Ďolíčku)