KRÁTCE:
Do Ďolíčku přichází z FC Zbrojovka Brno brankář JAKUB ŠIMAN (29), který se připojí v co nejbližší době k B-týmu BOHEMIANS.
Klub BOHEMIANS má v dosavadním průběhu FORTUNA:LIGA nejhorší útok, když ve 23 utkání nastřílela pouhých 20 branek.
Prvoligovou premiéru si v Hradci Králové okusil makedonský útočník MILAN RISTOVSKI (25), gratulujeme a jen tak dál!
  

2013/14: Záchrana na poslední chvíli

Do žumpy už ne! Vysilující houpačky mezi první a druhou ligou měli fanoušci Bohemky dost. Tým Jozefa Webera ale zažíval po návratu mezi elitu složitou sezonu. Kouč to nakonec neustál a ligu zachránila až klidná síla jeho nástupce Luďka Klusáčka, který mužstvo rozhýbal k zázračné jízdě za záchranou.


ŠÍRL, KRCH

V lize Bohemku posílil starý známý Radek Šírl, kdysi mladý výbušný útočník se vrátil po dlouhých jedenácti letech jako pravý bek na hostování z Plzně. Kádr posílili obránci Jakub Štochl, bratr útočníka Matěje Štochla, a Daniel Krch, pozdější držák obrany a kapitán. Na hostování z Liberce přišel Moustapha Ndiaye, z Mostu útočník Adam Klavík, v průběhu sezony dorazil útočník Jakub Hora. Z kádru zmizeli útočníci Martin Jirouš, obránci Michael Žižka a Ondřej Šiml. Po šesti a půl letech skončila také zelenobílá kariéra Vladimíra Bálka.

DVAKRÁT BŮRA NA PŘIVÍTANOU

Euforie z návratu do ligy rychle vyvanula. Bohemka začínala dvěma zápasy venku a v obou z nich inkasovala pět gólů. V prvním kole pohrála 0:5 s mistrovskou Plzní. V Brně brzy vedla gólem Václava Kaliny, do poločasu to bylo 1:1 a v druhé půli přišla katastrofa. Dvě vysoké porážky stály místo v bráně Jiřího Havránka.

MOUSTAPHA! MOUSTAPHA! MOUSTAPHA!

Ve třetím kole proti Příbrami slavila Bohemka první prvoligový zápas v Ďolíčku po třech letech (naposledy záchranářský duel s Kladnem 0:0 na jaře 2010). Poprvé chytal Martin Berkovec, ale hrdinou okamžiku se stal senegalský útočník Moustapha Ndiaye. Aktivní a agresivní hrou strhl tribuny a navíc se přimotal k úvodnímu gólu. Ten byl nakonec připsán centrujícímu Radku Šírlovi, Ďolíček se ale už do své nové hvězdy zamiloval. Celý stadion burácel: „Moustapha! Moustapha! Moustapha!“ Tento pokřik se dostal i na tričko ve fanshopu.

STATEČNÝ VÝKON NA SPARTĚ

Na Spartě prohrála Bohemka 1:2, odvedla ale bojovný výkon a dlouho hájila vedení 1:0, které zajistil skvělým halfvolejem k tyči Jan Moravec po krásné přihrávce Jakuba Hory, jenž do týmu dorazil právě před tímto zápasem. Sparta v závěru zápas otočila góly Bednáře a Lafaty.

PLICHTA PROTI DEVÍTI

Rozporuplné dojmy měli fanoušci z domácího zápasu se Slováckem. Bohemka vedla a soupeř hrál od šedesáté minuty o desíti. Místo tlaku Bohemky ale přišel vyrovnávací gól. V 75. minutě rozhodčí vyloučil Slovácku dalšího hráče, Bohemka ale z početní převahy nevytěžila vůbec nic, k čemuž soupeř přispěl hodně nepohlednou taktikou plnou simulování a polehávání.

GÓLY BRATŘÍ ŠTOCHLŮ

Podruhé za sebou si Bohemka přivezla výhru z Bazalů, kde předtím čekala na úspěch devatenáct let. K výhře 3:1 přispěli gólem bratři Štochlové. Obránce Jakub dával první gól po rohu, útočník Matěj zvyšoval na 2:0 po rychlém brejku. Dva bratři se předtím za Bohemku v lize trefili v roce 1975, kdy Štefan a Jozef Ivančíkovi přispěli k vítězství 5:0 nad Lokomotivou Košice.

KONEC TOPOLŮ

V říjnu byly z bezpečnostních důvodů pokáceny téměř sedmdesátileté topoly za brankou u Sokolovny, které tvořily nezaměnitelný kolorit Ďolíčku od roku 1945. V té době se plánovalo, že ve chvíli, kdy bude vyřešena budoucnost stadionu, budou vysazeny topoly nové.

ZRANĚNÍ ŠÍRLA

Pro Radka Šírla skončila sezona nešťastně už ve třináctém kole s Mladou Boleslaví, poranil si koleno a do konce ročníku už nenastoupil. V zápase Bohemka prohrávala, bod jí přinesl gól Jakuba Rady, který zatočil svůj rohlík z pravého křídla tak překvapivě, že gólmanu Millerovi míč propadl do branky.

V DERBY JEN BOD

Po bojovném výkonu na Spartě zklamala Bohemka v Edenu, kde předvedla jeden z nejhorších výkonů sezony a prohrála 0:1. Na Dukle naopak dokázala reagovat na gól soupeře, na 1:1 vyrovnával David Bartek, který těsně předtím nastoupil do hry za lavičky a po trestném kopu důrazně zavřel zadní tyč. Potom se radoval přímo před zaplněným zelenobílým kotlem.

PELTŮV ZÁSAH

Šéf FAČR Miroslav Pelta v listopadu podepsal smlouvu o koupi akcií FC Bohemians Praha a jeho pohledávek v konkurzním řízení. Zároveň potvrdil, že akcie a konkurzní pohledávky přejdou do vlastnictví klubu Bohemians Praha 1905, jakmile dojde k doplacení zbytku částky z konkurzu.

VÝHRA V TIPSPORT LIZE

Zimní příprava se podařila, Bohemka po šestnácti letech podruhé v historii zvítězila v Tipsport lize. Ve finále v Berouně porazila Ostravu 2:0 góly Bartka a Rady. Z posil se v zimě dařilo Ivanu Lietavovi, který skóroval ve svých prvních čtyřech zápasech a vyvolal tak velké naděje. Mužstvo posílili mladíci Petr Dočekal, Jakub Košata a Roman Artemuk, Litevci Egidijus Vaitkunas a Mantas Kuklys, na hostování ze Sparty bek Lukáš Pauschek a především Erich Brabec, ještě před pár lety jeden z nejlépe placených hráčů ligy.

ZELENOBÍLÍ LITEVCI

Zimní příchod litevských reprezentantů Egidijuse Vaitkunase a Mantase Kuklyse ze Žalgirisu Vilnius se zdál být prvním krokem spolupráce zelenobílých klubů napříč Evropou v rámci projektu Zelenobílý svět. První jarní zápas proti Spartě navštívila delegace Žalgirisu včetně sportovního ředitele Mindaugase Nikoličiuse. Angažmá obou litevských hráčů nicméně očekávání nenaplnila.

WEBRŮV KONEC

Stejně jako v sestupové sezoně před dvěma lety vydržel trenér jen do 19. kola. Bohemka tentokrát prohrála 0:1 na Slovácku a Jozef Weber skončil. Tým měl v té chvíli za sebou sérii 11 zápasů bez vítězství, v nichž nasbíral jen čtyři body za remízy. Novým trenérem se stal Luděk Klusáček, který za Bohemku hrál na počátku devadesátých let a za Petrželovy éry v klubu působil jako sportovní ředitel.

ZÁCHRANNÝ ĎOLÍČEK

Bohemku nasměrovaly za záchranou tři domácí výhry v posledních jedenácti kolech po nástupu trenéra Klusáčka. Proti Liberci (1:0) stačila důrazná Lietavova hlavička, proti Teplicím (3:1) tým otočil vývoj, s Duklou (3:2) naopak udržel rychlé vedení 3:0 v problematické druhé půli.

ZÁZRAK V JABLONCI

Navzdory vzepětí pod trenérem Klusáčkem a vydřenému vítězství nad Duklou se zdála situace před posledními dvěma zápasy beznadějná. Bohemka potřebovala vyhrát v Jablonci, což se jí naposledy podařilo v září 1999. Po půli Bohemka prohrávala, ale v druhém poločase se věc obrátila dvěma trefami Jakuba Rady. Gól na 2:1 padl v poslední minutě výstavním volejem z hranice vápna.

ZÁCHRANA S PLZNÍ

Kdysi by byly v pohotovosti tranzistoráky, tentokrát fanoušci žhavili mobilní telefony. V posledním kole mohly spadnout hned čtyři týmy. Znojmo ztratilo naději s Duklou (0:2), Slavii navzdory porážce 0:2 v Ostravě stačila souhra výsledků. Bohemka uhrála s Plzní hrdinnou plichtu 0:0 a potřebovala, aby Olomouc nevstřelila vítězný gól v Liberci. Pár desítek sekund trvající napětí mělo šťastné vyústění v záchranářskou pitch invasion, Olomouc jen remizovala 1:1 a v Ďolíčku se slavilo.

autor: martin hašek / říjen 2020 (s využitím Virtuálního Ďolíčku)