KRÁTCE:
Do Ďolíčku přichází z FC Zbrojovka Brno brankář JAKUB ŠIMAN (29), který se připojí v co nejbližší době k B-týmu BOHEMIANS.
Klub BOHEMIANS má v dosavadním průběhu FORTUNA:LIGA nejhorší útok, když ve 23 utkání nastřílela pouhých 20 branek.
Prvoligovou premiéru si v Hradci Králové okusil makedonský útočník MILAN RISTOVSKI (25), gratulujeme a jen tak dál!
  

2008/09: Karneval pod Hoftychem

Sestup do druhé ligy byl krokem zpátky, euforie po znovuzrození ale ještě nevyprchala. I kvůli nadšení věrných fanoušků ostatně přišel do Vršovic trenér Pavel Hoftych, který kvůli Bohemce opustil prvoligové angažmá ve Zlíně. „Je to pro mě nová výzva s jednoznačným cílem vrátit Bohemku do ligy,“ řekl Hoftych. A výzvu splnil!


HOFTYCHŮV NÁSTUP, HARTIGŮV NÁVRAT

Pavel Hoftych s sebou přivedl někdejšího klokana Pavla Medynského jako asistenta. „Lákal mě především klub s obrovskou tradicí. Cítím tady, že se fotbal dělá pro lidi,“ vysvětloval. Klub nově zřídil pozici sportovního ředitele, jímž se stal bývalý šéf klubu Jiří Steinbroch. Noví trenéři dostali do vínku legendárního bojovníka Lukáše Hartiga, který se do Bohemky vrátil po pěti letech. V klubu zůstal i osmnáctiletý záložník Jan Morávek. Novým kapitánem se stal Marek Nikl.

ODCHOD VÁCLAVA KADLECE

Hodně pozornosti vzbudil v létě přestup šestnáctiletého útočníka Václava Kadlece do Sparty. Talentovaný hráč odmítl po dovršení patnácti let věku podepsat v klubu profesionální smlouvu a Bohemce hrozilo, že při případném odchodu hráče do zahraničí dostane jen symbolické výchovné. „Bohemka dostane základní částku za přestup, poté za výkonnostní cíle hráče a následně i peníze z dalšího přestupu,“ uvedl klubový ředitel Lukáš Přibyl.

1000 KLOKANŮ V ÚSTÍ

Na úvodní výjezd do Ústí nad Labem vyrazilo tisíc fanoušků Bohemky, kteří pomohli k takřka bundesligové náladě na stadionu. „Vytvořili vynikající atmosféru a prospívají tak celému českému fotbalu, protože vytvářejí na stadionech skvělou kulisu a lákají do hlediště další fandy,“ pochvaloval si trenér Pavel Hoftych. Bohemka navíc vyhrála 1:0.

PO 14 LETECH S DUKLOU

Zpestřením startu sezony byl zápas na Julisce, v němž se Bohemka po dlouhých čtrnácti letech utkala s Duklou. Bývalý armádní klub byl během doby přesunut do Příbrami, znovu se obnovil na půdorysu Dukly Dejvice v I. A třídě a do profesionálního fotbalu se rok předtím vrátil díky licenci Jakubčovic. Bohemka vedla už v poločase 3:0 a vyhrála 3:1. Koncem zápasu Julisku ovládl skandovaný potlesk fanoušků zelenobílých.

RÓTH, IBRAGIMOV

V průběhu podzimu mužstvo posílilo několik hráčů. Z Plzně dorazil maďarský záložník Ferenc Róth, těsně před uzávěrkou přestupů pak přišli ze Slovanu Bratislava uzbecký útočník Aziz Ibragimov a obránce Ivan Janek.

SÉRIE BEZ VÝHRY

Prostředek podzimu se Bohemce nevydařil. Od konce srpna do konce října nevyhrála v šesti druholigových zápasech v řadě. Po desátém kole byla Bohemka čtvrtá se čtyřbodovou ztrátou na vedoucí Jihlavu. Do bídy zapadl i konec v Poháru ČMFS po porážce ve druhém kole s Hradcem Králové.

KONKURZ

Majitel zkrachovalých FC Bohemians neustával v útocích na klub a do médií vypustil zprávu, že správce konkursní podstaty FC Bohemians Praha, a. s. zapsal do soupisu konkursní podstaty práva k soutěžím všech stupňů. Klub reagoval s tím, že převod členských práv a povinností v ČMFS (včetně práv k soutěžím a hráčům) z FC Bohemians Praha, a. s. na Bohemians 1905, a. s. schválil a následně opakovaně potvrdil i výkonný výbor ČMFS. Klub musel během sezony také několikrát vyvracet spekulace, že se chystá spojovat s Kaprovým Střížkovem.

EDEN NE!

Družstvo fanoušků Bohemians se během září postavilo do čela boje za setrvání klubu v Ďolíčku, který se zdál být ohrožen zájmem developerů o stadion, stále častěji se hovořilo o možném přesunu do Edenu. Při zápase s Mostem dala většina fanoušků najevo svůj názor pomocí transparentů „EDEN NE“. DFB svolalo schůzku členů, kteří se rozčlenili do komisí a začali pracovat na cíli, aby Bohemka zůstala v Ďolíčku.

SKANDÁL V ČÁSLAVI

V drsných emocích končil zápas devátého kola v Čáslavi, kam přijela Bohemka po sérii nezdarů na hřiště překvapivého lídra. Rozhodčí Býma v závěru nastavoval i kvůli předchozímu házení kelímků ze sektoru vlajkonošů Bohemians. V 95. minutě dal vedoucí gól Bohemky Morávek, rozhodčí pak oznámil, že bude nastavovat dalších sedm minut. Sudí pak přehlédl jasný faul na Moravce, naopak odpískal trestný kop pro Čáslav. Do vápna vyrazil i čáslavský gólman Švenger, který míč prodloužil na Fikejze, jenž na hranici ofsajdu skóroval, běžela už osmá minuta nastavení. Rozhodčí v následných strkanicích vyloučil Dalibora Slezáka. Ve vyhrocené atmosféře, která se rozhořela, se pak na hřišti objevili i fanoušci Bohemky. „Sudí Býma svými výroky vzbudil v hledišti velké emoce. Bohemka se proti takovým sudím bude bránit,“ reagoval Příba.

PĚT VÍTĚZSTVÍ V ŘADĚ

Problematickou pasáž sezony pomohl zlomit domácí mač s Karvinou, kde vstřelil vítězný gól brankář Radek Sňozík z penalty. Následovala výhra 2:0 na Slovácku, emotivní vítězství doma s Jihlavou během vzpomínkové akce Cesta za titulem, vítězství 2:1 v Hradci Králové a domácí triumf 1:0 s Třincem. Navzdory následné porážce v Opavě byla Bohemka po podzimu po 16 odehraných kolech v tabulce první o bod před Jihlavou a tři před Duklou a Čáslaví.

CESTA ZA TITULEM

Součástí vydařeného závěru podzimu byl domácí zápas s Jihlavou, během něhož klub uspořádal Cestu za titulem, vzpomínkovou akci na pětadvacáté výročí mistrovského titulu. Bohemka nastoupila k utkání v retro dresech, dorazila většina z mistrovského kádru, proběhla autogramiáda, k vidění byl originál mistrovského poháru, klub v prostorách hlavní tribuny uspořádal i vzpomínkovou výstavu. Dorazilo přes 7000 diváků, Bohemka dvěma góly Jana Morávka vyhrála 2:0. „Byla to velká síla. Dnes to bylo přesně modelové vítězství hráčů a fanoušků, každý na tom měl stejný podíl,“ chválil trenér Hoftych.

JOSEF JINDŘIŠEK

Poměrně v tichosti v zimě dorazil na hostování z Olomouce Josef Jindřišek, opora příštího desetiletí. „Je to posila s perspektivou na první ligu. Výhodné je, že ho můžeme půl roku poznávat a pak se rozhodnout,“ hlásil tehdy Hoftych. Jindřišek si ale na jaře si na pozici pravého obránce rychle získal přízeň fanoušků. Na hostování do ligového Kladna odešel na půl roku David Bartek. Klub také udržel všechny opory, ačkoli o Škodu usilovala Sparta a Morávek odcestoval na stáž do Schalke 04. Bohemka hrála v zimě Tipsport ligu v Edenu a zúčastnila se Fortuna Víkendu šampionů v O2 areně, v kterém zopakovala vítězství z prvního ročníku turnaje.

HIT S DUKLOU

Na úvod druholigového jara se téměř přesně po patnácti letech hrálo v Ďolíčku kdysi klasické derby s Duklou. Zápas probíhal v natěšené atmosféře, prodloužené téměř čtyřmi měsíci soutěžní pauzy. Před vyprodaným stadionem rozhodl šikovnou tečí Róthova centru Škoda. Díky souhře ostatních výsledků Bohemka po 17. kole vedla už o 4 body před Jihlavou a o pět před Čáslaví.

ČTYŘI VÝHRY V ŘADĚ

Vítězství s Duklou odstartovalo sérii výher na úvod jara. V dalším kole Bohemka otočila zápas v Sokolově díky gólům Škody a Rótha, pak doma dvěma Morávkovými trefami srazila HFK Olomouc, Hartigův gól pak přinesl výhru v Mostě. Pro Hartiga to byl první gól za Bohemku od září 2002, kdy skóroval v 1. lize v Blšanech. Po dvacátém kole vedla Bohemka o čtyři body před Jihlavou a o deset bodů před dvojicí Dukla, Čáslav.

VEJSADA

Majitel zkrachovalé Bohemky v konkursu Michal Vejsada přispěchal s dalším ze svých útoků. Přišel s konstrukcí, že Hartig, Moravec, Morávek, Nikl a Škoda nastoupili do jarních zápasů druhé ligy neoprávněně, protože podle něj neměli být přeregistrováni z původního klubu. „O případy neoprávněného nastoupení v utkání se v označených utkáních nejednalo, když v návrzích uvedení hráči jsou ze strany ČMFS (jeho registračního úseku) registrováni jako hráči Bohemians 1905, a.s.,“ rozhodla disciplinární komise ČMFS.

S ČÁSLAVÍ O PRVNÍ MÍSTO

Domácí zápas s Čáslaví byl vnímán jako jeden ze zápasů jara. Zaprvé hrál první s druhým, Bohemka potom stále nezapomněla na podzimní křivdu ve vzájemném venkovním zápase. „V kabině jsme si jasně řekli, že se nenecháme vytočit a nejlepší odplatou bude, když je porazíme. To se povedlo,“ radoval se kapitán Marek Nikl, který k výhře 2:0 přispěl jedním gólem, jímž se v Ďolíčku trefil poprvé od srpna 1998.

PŘEDEHRA K POSTUPU

Jarní série bez porážky pokračovala i v dalších zápasech. Bohemka doma v klidu porazila poslední Fulnek, přivezla bod z Karviné a v očekávaném mači zdolala 1:0 Slovácko chytrým obloučkem Milana Škody. Čtyři kola před koncem měla na třetí Jihlavu náskok 11 bodů a čekal ji vzájemný souboj na Vysočině. Bylo jasné, že bod stačí k postupu. „Jihlava hraje o všechno, my hrajeme o postupový bod. Takže zápas má velký náboj a už se do Jihlavy těšíme,“ hlásil Hoftych.

POSTUP V JIHLAVĚ

Do Jihlavy dorazila tisícovka zelenobílých fanoušků, která po zápase přímo na hřiště slavila postup do první ligy. Bohemka vyhrála 1:0, vítězný gól vstřelil Morávek po Škodově přihrávce a s přehledem dokončeném rychlém protiútoku. Hoftych po zápase létal nad hlavami fanoušků, oslavy pokračovaly v Ďolíčku, kde se večer sešlo dokonce kolem dvou tisíc fandů. „Bohemka je pojem a atmosféra, která klub provází, je jedinečná,“ radoval se Hoftych.

IVAN TROJAN V SESTAVĚ

Poslední zápas sezony proti Ústí nad Labem okrášlil speciální moment. Herec a družstevník číslo 1 Ivan Trojan v 86. minutě vystřídal loučícího se Jana Morávka a splnil si svůj sen zahrát si za Bohemku. Trojan byl v utajení už v zimě zaregistrován na hostování z Unionu Strašnice. „Když všichni začali skandovat mé jméno, tak mě to opravdu dojalo. Dokonce si myslím, že jsem měl větší trému než při představení,“ líčil Trojan, kterému rozhodčí v posledních sekundách nedopřál střelu a zapískal konec.

VÁLKA PROTI BOHEMCE

Ani v postupové euforii nemohla být Bohemka zcela v klidu. Odvolací a revizní komise pod vlivem bývalého právníka Střížkova Ondřeje Lněničky tlačila na otevření případu převodu práv k soutěžím a hráčům ze zkrachovalých FC Bohemians Praha na Bohemians 1905. „Cítíme ze strany Střížkova jednoznačnou snahu na spojení s námi a tyto kroky mají vyvinout tlak na Bohemians 1905,“ reagoval Příba. ORK případ odročila, Bohemka obdržela licenci na další prvoligovou sezonu, jako domácí stadion nahlásila Ďolíček, kterému však scházel vyhřívaný trávník.

VÍTĚZSTVÍ V BOJI O ZNAK A NÁZEV

Těsně před koncem sezony klub oznámil triumf na právnickém poli. Bohemians 1905 se stali jediným českým fotbalovým klubem, který mohl užívat znak s klokanem a název Bohemians. Rozhodl o tom Úřad průmyslového vlastnictví a po dlouhých čtyřech letech tak vyřešil spor týkající se ochranné známky Bohemians. Klub vyzval Střížkov, aby na základě tohoto rozhodnutí přestal užívat logo s klokanem a slovní spojení Bohemians Praha.

KARNEVAL V ĎOLÍČKU

Navzdory druholigové sezoně přišlo do Ďolíčku celkem 96 804 lidí, což dávalo průměr 6453 na zápas. Na Bohemku pravidelně chodily jedny z největších návštěv v zemi, a to i ve srovnání s první ligou. Zábavný kontrast působil při srovnání s návštěvami prvoligového Střížkova, který navíc počet diváků na svých strahovských zápasech výrazně nadsazoval. „Dnešní utkání sleduje sto padesát osm diváků, pardon, to je asi zpráva ze Strahova, správně to je o sedm tisíc více,“ zažertoval hlasatel při domácím zápase s Čáslaví.

autor: martin hašek / září 2020 (s využitím Virtuálního Ďolíčku)