KRÁTCE:
Do Ďolíčku přichází z FC Zbrojovka Brno brankář JAKUB ŠIMAN (29), který se připojí v co nejbližší době k B-týmu BOHEMIANS.
Klub BOHEMIANS má v dosavadním průběhu FORTUNA:LIGA nejhorší útok, když ve 23 utkání nastřílela pouhých 20 branek.
Prvoligovou premiéru si v Hradci Králové okusil makedonský útočník MILAN RISTOVSKI (25), gratulujeme a jen tak dál!
  

2016/17: Krok dopředu, pak dva zpět

Zase to byly pořádné nervy, ještě že už jsme zvyklí… Nový trenér Miroslav Koubek dostal do vínku letní zemětřesení v kádru. A navzdory nadějným zábleskům musel na jaře uvolnit místo Martinu Haškovi. Cesta za záchranou drhla, ale nakonec se podařila. „Na klub se v posledních letech valí problémy zleva zprava. Konkurzy, stadion, tři Bohemky... Ale teď je to vyřešené, je tady prostor konečně v klidu pracovat a posouvat Bohemku tam, kam historicky patří,“ hodnotil Hašek


ZBĚSILÉ ODCHODY

Ďolíček rozhodně nebyl sídlem stability. Trenér Koubek na startu sezony postrádal šest hráčů v čele s Patrikem Schickem, který místo návratu z hostování do Sparty zvolil odchod do Sampdorie Janov. Už po začátku přípravy však z kádru zmizeli i další důležití hráči. Jhon Mosquera využil výstupní klauzule ve smlouvě a přestoupil do jednoho z největších kolumbijských klubů Atletico Nacional. Rafael Acosta skončil v Mexiku a jenom pár dní před ligou odešel brankář Zdeněk Zlámal do tureckého Alanyasporu. „Bude to doslova dobrodružná práce,“ odfoukl si kouč Koubek.

BERGER, LUTS, BUDINSKÝ

Posilování kádru probíhalo na etapy. Už na začátku přípravy se hlásili pravý bek Martin Dostál, stoper Antonín Křapka a útočník Zdeněk Linhart. Postupně dorazili útočník Jan Kuchta a záložník Tomáš Berger z Dukly. Těsně před startem ligy si manažer Držmíšek došel pro estonského reprezentanta Siima Lutse přímo do kabiny Levadie Talinn po vyřazení z předkola Evropské ligy v Edenu. Na poslední chvíli dorazili gólman Viktor Budinský a bývalý útočník Střížkova Jiří Jeslínek. Do klubu se také vrátil člen mistrovského kádru Vladimír Hruška, který se ujal vedení juniorky.

POKAŽENÝ START A BOD V PLZNI

Stejně jako v minulé sezoně začala Bohemka ligu domácí porážkou s nováčkem. Zatím nesourodý tým prohrál s Hradcem Králové ostudně 0:3, klub tak prodloužil čekání na prvoligovou domácí výhru v prvním kole na patnáct let. V druhém kole se Bohemka postavila mistrovské Plzni a bývalému trenérovi Pivarníkovi a překvapivě si odvezla bod za chytrý lob čerstvé posily Martina Haška, který dorazil z Vlašimi (oficiálně hostování ze Sparty).

MAŠEK A HOLENDA

Po bídném zápasu se Spartou a porážce na Slovácku, kde však už šel výkon nahoru, se Bohemka chytila doma s Jabloncem. Mužem zápasu byl ve svém prvním zápase po přestupu z nizozemského Cambuuru záložník Dominik Mašek, který také dal při vítězství 2:0 vedoucí gól. Před zápasem šestého kola s Brnem přišel útočník Jan Holenda v rámci vyrovnání za letní odchod trenéra Pivarníka do Plzně.

HAVLOVA TREFA Z PŮLKY

Na takový první ligový gól se nezapomíná. Milan Havel ho trefil proti Brnu, gólman Melichárek v tísni odvrátil balon, téměř na půlící čáře si ho zpracoval Havel a z velké dálky poslal míč do branky. „V té situaci mě to okamžitě napadlo. Navíc na mě všichni křičeli, to byl snad celý stadion, ať to vystřelím a vrátím to do brány. Já měl vážně jedinou myšlenku, zkusit to. A zapadlo to tam,“ radoval se Havel. Bohemka vyhrála 3:0.

BERGER V BOHEMCE

Zatímco začátkem osmdesátých let si záložník Jan Berger před Bohemkou vybral Spartu, jeho syn Tomáš po dlouholetém angažmá v Dukle přišel hrát do Ďolíčku. Krátce po začátku sezony ho postihlo nepříjemné svalové zranění, kvůli kterému vypadl ze základní sestavy. V zápase s Příbramí ale jako střídající hráč sedm minut před koncem pohotovým gólem na kotel rozhodl o vítězství Bohemky 1:0.

EXHIBICE V JIHLAVĚ

Výkonnostní progres ve středu podzimu vyvrcholil zápasem v Jihlavě, kde Bohemka vyhrála třetí sezonu v řadě. Utkání proti týmu bývalého reprezentačního kouče Michala Bílka naprosto ovládla. Góly dali zblízka Jan Holenda a Dominik Mašek. „Chtěli jsme hrát útočně, agresivně. Povedlo se nám pochytat brejky Jihlavy. Měli jsme hodně šancí a mohli jsme přidat další branky. Hráli jsme dobrý fotbal a zaslouženě vyhráli,“ pochvaloval si trenér Koubek.

POTLESK PO PROHŘE

Jeden z nejkrásnějších zápasů posledních let sehrála Bohemka v Ďolíčku proti Mladé Boleslavi. Předvedla odvážný útočný fotbal, vystřelila celkem jednadvacetkrát, bohužel ale neproměňovala jasné gólové šance a dělala chyby v obraně a prohrála 1:3. Ale diváci byli nadšeni a po zápase hráčům aplaudovali. „Ruce máme prázdné, ale za výkon se stydět nemusíme, ocenili to i diváci. Co dělám ligu, jsem nikde nezažil, abych po porážce 1:3 doma slyšel - Hoši, děkujem,“ uvedl Koubek.

V POHÁRU DO ČTVRTFINÁLE PO 23 LETECH

Neuvěřitelnou sérii protrhla Bohemka v Českém poháru, v němž během podzimu poprvé od sezony 1993/1994 postoupila mezi nejlepších osm. Pomohl jí k tomu i výhodný los. V druhém kole vyhrála ve Štěchovicích (ČFL) proti týmu svého bývalého trenéra Zbyňka Busty 3:2. V Hulíně (MSFL) vyhrála 2:0 góly Maška a Kuchty. V osmifinále pak doma zdolala 3:1 Králův Dvůr (ČFL), který v minulých kolech vyřadil Teplice a Jablonec.

GÓL V PATNÁCTÉ SEKUNDĚ

Bohemka přivezla bod ze Zlína, který tento podzim překvapivě hrál na čele tabulky. A pak doma přehrála Liberec, když jí k tomu pomohl bleskurychlý gól. Hned po rozehrání a vyhraném souboji ve středu hřiště rozehrála Bohemka akci po pravém křídle, Holenda nacentroval před branku, kde si vracející se liberecký stoper Latka srazil balon do branky. Běžela teprve patnáctá sekunda zápasu.

SÉRIE SE SLAVIÍ TRVÁ

Navzdory tomu, že Slavia v posledních měsících výrazně posílila po vstupu čínského majitele, Bohemka v Edenu remizovala 1:1 a prodloužila počet zápasů ve vršovickém derby bez porážky na pět. Gól dal Michal Šmíd, který se stal po Janu Moravcovi druhým hráčem v samostatné lize s trefami v ligových derby proti Dukle, Spartě i Slavii.

ZÁPAS, KTERÝ SE NEHRÁL

Nadějný podzim bohužel vyšel do ztracena. Nejdřív přišla nešťastná porážka s Teplicemi, pak ostuda 0:3 v Karviné. Vrcholem zmaru byly ale události domácího utkání s Plzní. Zmrzlý trávník byl na hranici regulérnosti a Plzeň těsně před zápasem dělala vše proto, aby se nehrálo. Plzeňský manažer Šádek dokonce bouchal na dveře kabiny rozhodčího Příhody, ten nakonec terén neuznal za způsobilý. „Já nikomu nechci sahat do svědomí. Ale my jsme moc chtěli hrát, a Plzeň moc nechtěla,“ uvedl předseda představenstva Dariusz Jakubowicz. Viníkem však byla uznána Bohemka, která dostala pokutu 350 000 korun za to, že hřiště dostatečně nepřipravila.

BOJ O ĎOLÍČEK

Jednání o to, aby se z Ďolíčku stal městský stadion, vstoupily do poslední fáze. V prosinci Praha 10 konečně souhlasila, že pozemky pod dosavadním parkovištěm předá magistrátu. Zastupitelé Prahy následně odsouhlasili přijetí pozemku a novelizaci příslušné vyhlášky, která upravuje svěření majetku městským částem. V tu chvíli mohly být zahájeny práce na realizace schválené kupní smlouvy a vlastním převodu nemovitosti do majetku Prahy. V lednu pražské zastupitelstvo schválilo nájemní smlouvu pro Bohemku na novém městském stadionu.

BERKOVCŮV NÁVRAT

V zimě Bohemka přišla o brankářskou jedničku Viktora Budinského, náhradou se stal Martin Berkovec, který už v Bohemce působil v sezoně 2013/2014. Bohemka neudržela Holendu, který podepsal smlouvu v Dukle, a za zvláštních okolností se rozloučila s Tomášem Čížkem, jeden z nejlepších hráčů podzimu zřejmě odmítl akceptovat skromnější roli v sestavě.

PĚT OBRÁNCŮ – BEZ GÓLU

Celou zimní přípravu Bohemka trénovala netradiční herní systém s pěti obránci, v němž vedle sebe hráli tři stopeři a beci se měli proměňovat v útočící hráče. Na startu jarní sezony se ale bohužel protahovala série bez vstřeleného gólu, jež začala už na podzim. Od podzimního gólu Michala Šmída na Slavii se série protáhla na kompletních sedm zápasů a celkem na 716 minut. Trápení ukončil gól Miroslava Markoviče v první minutě zápasu 21. kola s Duklou. Bohemka však nakonec prohrála 1:2.

KONE ZACHRÁNIL BERKOVCE

Zápas se Slováckem poznamenala ošklivá srážka stopera Daniela Krcha a brankáře Martina Berkovce. Hůř dopadl Berkovec, kterému při nehodě zapadl jazyk. Naštěstí rychle zasáhl tožský útočník soupeře Francis Kone, který Berkovce převalil na bok a jazyk mu vytáhl. „Oba jsme chtěli odehrát balon do bezpečí, potkali jsme se hlavami. Určitě za nic nemohl,“ řekl Berkovec.

KONEC V POHÁRU PO PENALTÁCH

Bídný začátek jara prodloužilo vyřazení v pohárovém čtvrtfinále s Mladou Boleslaví. Bohemka prohrávala, ale Mašek vyrovnal, v závěru normální hrací doby měli Klokani převahu a rozhodčí Nenadál sedm minut před koncem chybně neodpískal penaltu za faul Čmovše na Maška. V prodloužení se nerozhodlo a Bohemka padla v penaltovém rozstřelu, neproměnili Bartek a Mašek.

KOUBKA STŘÍDÁ HAŠEK

V 22. kole Bohemka definitivně zabředla do bojů o záchranu, když po matném výkonu prohrála 0:1 na hřišti poslední Příbrami. Po následném pohárovém utkání s Mladou Boleslaví rezignoval trenér Koubek, který zavolal vyhlédnutému nástupci Martinu Haškovi. Tehdejší trenér Vlašimi nabídku klubu přijal. S Koubkem skončili i asistenti Korytář a Zach, zůstali asistent Slezák a trenér gólmanů Kostelník.

NADĚJE S JIHLAVOU

První Haškův zápas přinesl první jarní výhru. Nervozní boj s předposlední Jihlavou rozhodl gólem Kabajev, Bohemka měla po zápase na sestupové příčky sedm kol před koncem náskok sedmi bodů. „Dotlačili jsme to tam, to se týká i vstřelené branky, silou nadšení a víry,“ hodnotil trenér Hašek.

JINDŘIŠKOVA PENALTA V MLADÉ BOLESLAVI

Vzestup pod novým koučem pokračoval i v dalším zápase v Mladé Boleslavi, kde byla Bohemka po skvělém výkonu blízko k vítězství. V nastaveném čase za stavu 1:1 zahrával penaltu Jindřišek, gólman Vejmola ale jeho úmysl přečetl, vyrazil dopředu k levé tyči a Jindřiškovu střelu vyrazil. V jediném momentu Bohemka přišla o dva body, které jí mohly výrazně přiblížit k záchraně.

KŘIVDA SE ZLÍNEM

Se Zlínem Bohemka prohrála v Ďolíčku 0:2, ale zápas mohl skončit jinak, kdyby rozhodčí Pechanec odpískal dvě penalty proti hostům. Komise rozhodčích uznala, že za fauly na Maška a Bergera (v nastaveném čase) za stavu 0:1 měl sudí v obou případech nařídit pokutový kop. Pechanec dostal trest na pět zápasů a sezona pro něj skončila…

KONEC SÉRIE SE SLAVIÍ

Ve vršovickém derby v Ďolíčku Bohemka prohrála se Slavií 1:3 a soupeři tak podlehla poprvé po třech letech. Jediný gól vstřelil z penalty Markovič, když balon kontroverzně uzmul určenému střelci Bergrovi a dostal za to pokutu. Zápas, stejně jako před rokem, poznamenala agresivní akce kotle sešívaných, kteří se vklínili na část hlavní tribuny na místa domácích fanoušků. Disciplinární komise LFA potrestala jen Bohemku, porušení povinností pořadatele a urážlivé skandování vůči fanouškům Slavie ohodnotila částkou 120 000 korun.

KONKURZ BLÍZKO PŘED KONCEM

Po dlouhých dvanácti letech se konkurz Bohemky přiblížil vyřešení. „Správce podepsal smlouvu o narovnání, což způsobilo, že se ukončily veškeré právní spory,“ uvedl právník Pavel Fráňa. Bohemka také dosáhla dvou zásadních rozsudků u Vrchního soudu v Praze, který rozhodoval v odvolacích řízeních v rámci sporů ve věci historické kontinuity Bohemians, ochranné známky a provozování fotbalu pod světoznámou značkou s klokanem. „Po dvanácti letech se tak můžeme hrdě a nezpochybnitelně nazývat jedinými právoplatnými nositeli názvu Bohemians Praha ve fotbalovém světě“ uvedl klub.

VÍZA PRO KABAJEVA

V průběhu jara se Rus Jevgenij Kabajev vyprofiloval jako útočník číslo jedna, v klíčové fázi sezony ale z paradoxních důvodů Bohemce tři zápasy chyběl. Po zápase v Mladé Boleslavi musel odcestovat do Ruska, protože mu v Česku vypršelo pracovní vízum. Problémy se táhly skoro měsíc, Kabajev naskočil až do zápasu v Teplicích. Nepomohl však odvrátit prodloužení série porážek, která se od remízy v Mladé Boleslavi protáhla na čtyři zápasy. Dvě kola před koncem se Bohemka ocitla na čtrnáctém místě, jediný bod od sestupového pásma. Tabulka po 28. kole: 13. Jihlava 26, 14. Bohemka 25, 15. Hradec Králové 24, 16. Příbram 21.

ZÁCHRANA S KARVINOU

V kritické situaci Bohemka zabrala. V předposledním kole potřebovala k záchraně vyhrát doma nad Karvinou a zároveň porážku Hradce Králové na Spartě, aby nemusela bojovat o život v posledním kole v Hradci. S odevzdanou Karvinou, s níž přijeli bývalý trenér Bohemky Jozef Weber a také bývalí hráči Jan Moravec s Lukášem Budínským, vyhrála 2:0 díky gólům Kabajeva a Dostála, který nečekaně zakroutil do vinglu trestňák z levé strany. Hradec na Spartě prohrál 2:3 a byl klid. „Všem nám dneska spadl velký balvan ze srdce. Pro mě je důležitý, abychom teď Bohemku posouvali výš,“ řekl trenér Hašek.

GÓLOVÁ MIZÉRIE

Hlavním problémem protrápené sezony byla neschopnost střílet góly. 22 vstřelených gólů zůstalo jen dva góly nad negativním klubovým rekordem v šestnáctičlenné lize ze sestupové sezony 2011/2012.

MLADÍCI NA EURO

Pozitivním znakem sezony bylo zařazení čtyř hráčů (Havel, Hubínek, Hašek, Mašek) do kádru reprezentační jednadvacítky, která si vybojovala účast na mistrovství Evropy v Polsku. Všichni čtyři odjeli na poslední soustředění před šampionátem, v nominaci nakonec zůstali Havel, Hubínek a Hašek. Všichni tři si na turnaji v Polsku také zahráli.

autor: martin hašek / listopad 2020 (s využitím Virtuálního Ďolíčku)