KRÁTCE:
Do Ďolíčku přichází z FC Zbrojovka Brno brankář JAKUB ŠIMAN (29), který se připojí v co nejbližší době k B-týmu BOHEMIANS.
Klub BOHEMIANS má v dosavadním průběhu FORTUNA:LIGA nejhorší útok, když ve 23 utkání nastřílela pouhých 20 branek.
Prvoligovou premiéru si v Hradci Králové okusil makedonský útočník MILAN RISTOVSKI (25), gratulujeme a jen tak dál!
  

2005/06: Návrat na hřiště

Končilo dlouhé jaro, v němž Bohemka bojovala o život a fanoušci se mohli kochat „jen“ zápasy zelenobílé mládeže. Nakonec ale, i když s okovy na nohách, klub díky nadšení a víře svých příznivců přežil. Poprvé ve stoleté historii ho čekal nástup až do třetí nejvyšší soutěže. Už jen to bylo ale velké vítězství.


PRVNÍ TRÉNINK S JIŘÍM NĚMCEM

Koncem června zaplatila Bohemka pokutu 300 000 korun za předchozí odejmutí profesionální licence a vyloučení z druhé ligy, což byla zásadní podmínka ke startu v ČFL, jinak by klub spadnul až do nejnižší pražské třídy. Trenér Zbyněk Busta zatím připravoval kádr, na prvním tréninku se objevili dva hráči z podzimního druholigového mužstva, brankář Štěpán Kolář a obránce Miroslav Obermajer, další bývalý klokan Dalibor Slezák či Jiří Rosický, bratr hvězdného Tomáše Rosického (díval se na tribuně) a syn někdejšího hráče Bohemians Jiřího Rosického staršího. Vrátil se i Tomáš Freisler, který v klubu hrával v Petrželově éře. Na prvním tréninku se 27. června objevil i bývalý reprezentační kapitán Jiří Němec. Vstup byl samozřejmě zdarma, na Náměstíčku se točilo pivo a klub vyrobil i pamětní trička. Němec týden trénoval, ale pak se rozhodl pro konec kariéry.

MERCEDES ČFL

Busta měl k dispozici 38 hráčů, na konci týdne kádr zúžil. Klub vyjednával i s věrným klokanem Tomášem Kuchařem, ten ale nakonec zůstal v zahraničí. „Teď se do Bohemky pro peníze nechodí, teď se sem chodí kvůli atmosféře. I z tohoto pohledu budeme takovým mercedesem ČFL a chceme se o postup poprat. Ovšem není to nutnost. Hlavně se musíme sehrát, tady se rodí úplně nový tým,“ říkal Busta, jehož asistentem byl Petr Kostelník.

BOJ O NÁZEV

Poslední červnový den schválil výkonný výbor ČMFS změnu názvu klubu z AFK Vršovice a.s. na Bohemians 1905, a.s. a zároveň zamítl změnu názvu FC Střížkov Praha 9 na Bohemians Praha. Střížkov, s nímž se Bohemka měla střetnout v ČFL, si od TJ Bohemians Praha na rok pronajal název Bohemians Praha a logo s klokanem. „AFK Vršovice je pokračovatelem zkrachovalých Bohemians, je to jejich nástupnický klub,“ prohlásil šéf legislativního úseku ČMFS Petr Doležal. „Právě tento klub vyřešil konkurz, který byl na původní Bohemians uvalen, navíc vyřešil i arbitrážní pohledávky zkrachovalého klubu vůči fotbalovému svazu a dalším subjektům.“ Střížkov se následně odvolal k Odvolací a revizní komisi, svaz klubu zastavil přestupy.

BOJ O ĎOLÍČEK

Střížkov se snažil dostat i do Ďolíčku, s jehož majitelem Bohemians Real měla Bohemka původně smlouvu jen do konce srpna. „Střížkov nás také kontaktoval. My jsme však vždy říkali, že budeme podporovat klub, který bude nositelem tradic Bohemky. A protože výkonný výbor udělil členství v ČMFS subjektu Bohemians 1905, byl pro nás právě on tím správným partnerem,“ řekl Dalibor Lacina, zástupce majitele stadionu. Klub podepsal s Bohemians Real kontrakt s platností na jednu sezonu.

PRUHOVANÁ TRADICE

Před novou sezonu představil klub dresy se zelenobílými svisle pruhovanými pruhy. Bohemians se tak vrátili k historické tradici dresů, v nichž klub hrál ještě jako AFK Vršovice. Smlouvu Bohemka podepsala s firmou Kelme, venkovní variantou byla modrá barva.

PŘÍPAD OBERMAJER

Tváří znovuzrození byl obránce Miroslav Obermajer, který hrál v Bohemce od svých šesti let, do první ligy naskočil už v sezoně 1993/1994 a v klubu vydržel až do konkurzu. Jaro strávil v Českých Budějovicích, ale na startu přípravy to vypadalo na velký comeback. „Srdcem jsem byl pořád na Bohemce. Ten klub, to je můj osud. Je mi jedno, že je to ČFL, prostě je to Bohemka. I proto podepisuju smlouvu na tři roky. Potom tady zůstanu třeba jako trenér,“ plánoval Obermajer. Smlouvu skutečně podepsal, svůj podpis ale nepřipojil jeho manažer a bývalý hráč Bohemians Pavel Vandas, který hráče donutil podepsat smlouvu se Střížkovem. „Mrzí mě to, prostě jsem musel,“ poznamenal Obermajer, který na soustředění ve Vrchlabí v tichosti opustil tým. „Je škoda, že se Míra odvrátil od fanoušků, ale je to jeho rozhodnutí. Sázeli jsme na něj jako na srdcaře, ale vsadili jsme na špatnou kartu,“ litoval předseda Družstva fanoušků Bohemians Antonín Jelínek. Klub paradoxně Obermajerovu fotografii umístil na permanentní vstupenky, které jsou tak dnes historickou raritou.

START V PRŮTRŽI MRAČEN

Na první přátelský zápas znovuzrozené Bohemky se Spartou B přišlo do Ďolíčku 800 fanoušků, přesto, že se těsně před utkáním nad Vršovicemi přehnala průtrž mračen s kroupami. První gól nové Bohemky vstřelil obránce Daniel Vilhelm, zápas skončil remízou 1:1. Místo Obermajera hrál na stoperu Pavel Lukáš, který dorazil z Hradce Králové. Za soupeře si zahráli i pozdější klokani Jan Rezek, Lukáš Zich a Michael Žižka nebo pozdější plzeňská legenda Daniel Kolář. Deštivé období ovlivnilo i stav stadionu, na hlavní tribuně se uvolnilo několik železných předmětů a na další zápas s Horními Měcholupy byla tak hlavní tribuna uzavřena.

KÁDR PRO SEZONU

Po sérii přípravných zápasů trenér Busta zúžil kádr na 22 hráčů. Do týmu se nevešli útočník David Vyskočil (ten se však nakonec v kádru objevil) a obránce Jaroslav Žáček, kteří za Bohemku nastupovali v minulé druholigové sezoně. Kouč měl k dispozici tři kvalitní gólmany Štěpána Koláře, Martina Charváta a Filipa Radu (syna bývalého hráče Bohemky Petra Rady). Do osy patřili obránci Freisler a Lukáš, záložník Rosický a útočník Slezák. Místo na stoperu vedle Lukáše si získal osmnáctiletý Milan Škoda. Klub ještě v průběhu léta řešil staré dluhy a měl proto zastavené přestupy, svaz je ale před startem sezony odblokoval.

POHÁR V ČELÁKOVICÍCH

Prvním soutěžním zápasem znovuzrozené Bohemky se stal zápas Poháru ČMFS na hřišti divizních Čelákovic, které obsypali zelenobílí fanoušci. Čerstvě složený tým v druhém poločase prohrával 0:2, v poslední desetiminutovce ale srovnal, když zásadní podíl na tom měl mladý střídající útočník Martin Vojtíšek. Nejdřív po zákroku na něj (gólman dostal i červenou kartu) dal gól z penalty Slezák, pak sám Vojtíšek vyrovnal. Bohemka v euforii v dlouhém nastavení málem přidala vítězný gól, ale nakonec zápas skončil remízou a Bohemka vypadla v penaltovém rozstřelu. Stínem byly potyčky několika fanoušků s pořadateli a především vážné zranění hrdiny zápasu Vojtíška, který neustál vzdušný souboj, přetrhal si vazy a zlomil klíční kost.

BOJ O IDENTITU

Ve dnech před startem ČFL dále hořel boj o jméno a identitu Bohemians. Střížkov neuspěl u svazové Odvolací a revizní komise a plánoval se o právo hrát pod jménem Bohemians Praha prát u obecných soudů. Konkurzní správce Vladimír Huml však logo a název Bohemians Praha zařadil do konkurzní podstaty, takže podle předsedy TJ Bohemians Praha (vlastníka loga a názvu) byla únorová smlouva mezi Střížkovem a TJ neúčinná. Do hry se vrátil majitel zkrachovalých FC Bohemians Praha v konkurzu Michal Vejsada, který podal návrh na odvolání konkurzního správce Vladimíra Humla. Střížkovu byl nejdříve odložen pohárový zápas s Ovčáry a den před startem v ČFL jej výkonný výbor ČMFS ze soutěže vyloučil.

KLOKAN NA DRESECH

Protože se o tradiční logo Bohemians s klokanem v dvojkruží vedl spor, klub před začátkem ČFL představil nové logo s klokanem a využitím současného názvu Bohemians 1905. Na prvním tréninku hráči pracovali v dresech „staré“ Bohemky, v pohárovém zápase v Čelákovicích nastoupili v bílých dresech bez znaku. Pro úvodní zápas ČFL se slávistickým béčkem ale už byly připraveny dresy s novým znakem. „Věříme, že vše brzy dobře dopadne, ale chtěli jsme fanouškům už teď dopřát klokana na dresech," zdůvodnil rozhodnutí klubu ředitel Jiří Steinbroch.

NEJSLAVNĚJŠÍ PORÁŽKA

„Doba temna končí, pro nás slunce opět vyšlo,“ stálo na transparentu v kotli. Úvodní zápas ČFL proti Slavii B se zařadil mezi nejpamátnější události klubové historie. Už v předprodeji zmizelo 5000 lístků, nakonec dorazilo 7344 diváků, včetně premiéra Jiřího Paroubka nebo herce Josefa Vinkláře. Začátek zápasu se kvůli proslovům a vítání hráčů zdržel o čtvrt hodiny. „Před půl rokem Bohemka prakticky neexistovala, a my si tehdy dali předsevzetí, že ji zachráníme,“ prohlásil předseda Družstva fanoušků Bohemians Antonín Jelínek, když předával řediteli klubu Jiřímu Steinbrochovi symbolický šek na 2,8 milionu korun, které mezi sebou příznivci sesbírali. Soupeře vedli bývalí klokani Luboš Kozel a Libor Koller, na lavičce seděl pozdější držák obrany Michal Šmíd. Vítězný gól vstřelil slávista Pavel Eliáš. „Bylo to úžasné, škoda, že jsme se fanouškům neodvděčili vítězstvím. Byl to pro mě velký zážitek,“ rozplýval se kapitán Tomáš Freisler.

VYNUCENÝ NÁVRAT STŘÍŽKOVA

Svazové plány na rychlé vyřešení sporu o název překazil Obvodní soud pro Prahu 1, který vydal usnesení, že ČMFS musí snášet účast Střížkova pod názvem Bohemians Praha v ČFL. Svaz se sice odvolal, Střížkov se nicméně od třetího kola zařadil do soutěže, první dvě kola pak sehrál v náhradních termínech.

PRVNÍ GÓL MILANA ŠKODY

Nadšenou atmosféru vstupu do ČFL neutlumily ani první neúspěchy. V Českém Dubu, kde se hrál zápas s Jabloncem B dostala Bohemka vyrovnávací gól na 2:2 v poslední minutě. Pak doma prohrála 0:1 s Karlovými Vary, které vedl známý trenér Jindřich Dejmal, přičemž celá druhá půle se hrála v silném dešti. První skandál nové éry způsobilo zbytečné vyloučení Davida Vyskočila. Další domácí zápas s Čáslaví už konečně přinesl vítěznou euforii. Zařídil ji stoper Milan Škoda v první minutě nastavení gólem hlavou na kotel po Jirouškově centru. Trenér Busta také poprvé postavil teprve sedmnáctiletého dorostence Davida Bartka, kterého povolal z dorostu. „Celkově nezklamal a byl oživením pro náš tým,“ chválil Busta. Za vítězství s Čáslaví dostali hráči od jednoho z fanoušků několik kilogramů hub.

PO POSVÍCENÍ

Čirá euforie ze znovuzrození brzy narazila na realitu ČFL. Z prvních sedmi zápasů vyhrála Bohemka jen jediný. V Krči dostala, stejně jako v Jablonci, gól těsně před koncem a smolně remizovala. S Teplicemi B, stejně jako s Čáslaví, dal gól v nastavení Škoda, stačilo to jen na remízu. Vrchol zmaru nastal v zápase na hřišti Příbrami B, kde Bohemka po tragickém výkonu prohrála 0:2. Oba góly dostala od bývalých klokanů, Daniela Huni a Michala Klesy. V bráně soupeře chytala pozdější zelenobílá legenda Radek Sňozík. V sedmi zápasech uhrála Bohemka jen šest bodů.

SKANDÁL V NÁCHODĚ

Bezprecedentní průběh měl zářijový zápas na stadionku Náchod-Deštné. Už před zápasem se v areálu servali chuligáni Bohemians s polskými rowdies a místními náchodskými skinheads. Nepokoje se přelévaly na hřiště po zahájení zápasu, který byl v 22. minutě přerušen, pokračovalo se po půlhodinové pauze. O přestávce se výtržníci přesunuli před stadion, kde začala další bitka. Pořadatelé pak výtržníky znovu pustili na stadion, kde bitka pokračovala. Jednotlivci vbíhali i na hřiště, rozhodčí proto v 67. minutě zápas za stavu 1:1 ukončil. „Je to špatná reklama pro Bohemku. Ubližuje to dobrému jménu fanoušků, které si vybudovali,“ rozčiloval se trenér Busta, který nasadil dvě posily z příbramského béčka - Michala Diana (syna bývalého trnavského hráče, který v roce 1985 gólem v posledním zápase ligy sebral Bohemce titul) a Martina Horvátha. Sportovně technická komise ČMFS nejdřív zápas kontumovala 3:0 pro Bohemians, Odvolací a revizní komise ale pak nařídila sehrání nového zápasu, který se uskutečnil až na jaře.

PROBUZENÍ S CHOMUTOVEM

Úleva se dostavila v dalším domácím zápase s Chomutovem. Dalibor Slezák dal dva rychlé góly, v druhém poločase se dvakrát trefil Dian, přidali se Jaroslav Svozil a Malý. Šest gólů v mistrovském zápase v Ďolíčku dala Bohemka naposledy na jaře 1989 proti Vítkovicím (6:2). "Ten rychlý vstup do utkání byl skvělý. Teď už se to musí zlomit,“ radoval se po utkání Dalibor Slezák.

STŘÍŽKOV

Vskutku unikátním zážitkem byl říjnový zápas se Střížkovem, který dál používal jméno Bohemians Praha i zelenobílé pruhované dresy. Bohemka tak na Strahově, kam pořádající klub zápas ze svého areálu na Proseku přesunul, hrála v modrém. Zápas se hrál v netradičních 10.15, přesto na Strahov stovky fanoušků mířily demonstrativním pochodem z Vítězného náměstí. Za soupeře kromě odrodilce Obermajera nastoupil i další nedávný klokan David Zoubek. V hledišti bylo téměř 5000 lidí, většina z nich pochopitelně přála Bohemce. „My jsme soupeře brali normálně jako Střížkov,“ rýpl si Jiří Rosický. Bojovný zápas měl hororový konec. Čtyři minuty před koncem dal vedoucí gól Střížkova Šisler a pak svou oslavou nevkusně provokoval před hlavní tribunou. Minutu před závěrem ale naštěstí vyrovnal Pavel Lukáš.

VSTUPNÉ V LIBERCI

Skandály z Čelákovic a především z Náchoda Bohemce pokazily pověst a jedním z důsledků byla reakce Slovanu Liberec, který vstupné na vzájemný zápas s jeho béčkem navýšil do sektoru hostů na stání na 200 korun (v Ďolíčku se platilo 70 korun). Po reakci DFB nakonec Liberec slevil na stovku, domácí fanoušci ale mohli na stadion za 30 korun.

ZLEPŠENÍ V ĎOLÍČKU

Zápas s Chomutovem nastartoval vítěznou sérii při domácích zápasech v Ďolíčku, při nichž do konce podzimu panovala euforická nálada. Proti Českým Budějovicím B rozhodla Bohemka drtivým náporem na začátku druhé půle góly Diana a Jirouška, a nakonec vyhrála jasně 4:1. „Druhá půle mě příjemně překvapila. Myslím, že to byl nejlepší fotbal, jaký se za poslední léta v Ďolíčku hrál," pochvaloval si legendární Antonín Panenka. Následovalo vítězství nad Hradcem Králové B (Dian, Slezák), atmosférický zápas s Prachaticemi (2:1) a povedený závěr se Strakonicemi (3:1).

CESTA ZA KLOKANEM

Na zápas s vedoucími Prachaticemi připravil klub "První celočeskou a celonárodní Cestu za Klokanem". Byla to snaha navázat na euforický premiérový zápas se Slavií B a přilákat na tribuny podobnou návštěvu. Klub rozdával lístky po školách v okolí, zval na zápas přátele fanoušků a pomáhal organizovat zájezdy pro mimopražské. „Chceme na tribuny dostat osm tisíc lidí. Bude to velký zápas, a když se nám podaří vyhrát, ukážeme, že boj o postup není jen sen,“ burcoval ředitel Steinbroch. Záměr se zdařil, do Ďolíčku dorazilo téměř 7000 diváků a Bohemka vyhrála góly Slezáka a Choda 2:1. Na Prachatice stále ztrácela deset bodů, chtěla však bojovat o postup.

NÁVRAT TOMÁŠE KUCHAŘE

Na poslední dva zápasy podzimu získala Bohemka parádní posilu. Tomáš Kuchař, který v Bohemce vyrůstal a proslavil se v druhé polovině devadesátých let, v klubu celý podzim trénoval a po vyřešení situace v polském Štětíně ho klub mohl zaregistrovat jako amatéra. Kuchař tak v předposledním kole ve Šluknově nastoupil za Bohemku poprvé po osmi letech a přispěl k výhře 3:1 na hřišti Varnsdorfu, jednoho z předních klubů ČFL (Bohemka vyhrála poprvé až v osmém zápase venku). Před posledním kolem v zasněžené Praze pomohly brigády a Bohemka na těžkém terénu porazila Strakonice 3:1. Turbulentní podzim končil v euforii, Bohemka byla čtvrtá, jen s šestibodovou ztrátou na vedoucí Prachatice a měla zápas v Náchodě k dobru.

PODZIMNÍ HRDINOVÉ

Po jarním vzepětí, které vrátilo Bohemku zpátky do hry, si fanoušci během podzimu opět užívali běžných fotbalových radostí. V kádru se vyprofilovali první hrdinové nové éry. Mezi oblíbence tribun patřili především bojovník Dalibor Slezák, na kraji zálohy bavil Petr Jiroušek, který do Vršovic přišel s punkovým sestřihem a přezdívkou Jezevec. Mezi hlavní tahouny úspěšné druhé části podzimu patřil technický záložník Michal Dian. Pomohla i další posila z Příbrami Martin Horváth, jehož bratrem byla tehdejší nová pěvecká hvězda Vlasta Horváth, letní vítěz populární soutěže Česko hledá Superstar. Fanoušci si zamilovali také ředitele Jiřího Steinbrocha (Mr. Bofora), kterému rychle odpustili jeho rozporuplné angažmá na Žižkově. Dobrou duší se stala nejstarší fanynka paní Tichá.

autor: martin hašek / srpen 2020 (s využitím Virtuálního Ďolíčku)