KRÁTCE:
Do Ďolíčku přichází z FC Zbrojovka Brno brankář JAKUB ŠIMAN (29), který se připojí v co nejbližší době k B-týmu BOHEMIANS.
Klub BOHEMIANS má v dosavadním průběhu FORTUNA:LIGA nejhorší útok, když ve 23 utkání nastřílela pouhých 20 branek.
Prvoligovou premiéru si v Hradci Králové okusil makedonský útočník MILAN RISTOVSKI (25), gratulujeme a jen tak dál!
  

2006/07: Zpátky do první ligy!

Byla to doba, v niž bylo možné skoro všechno. Bohemka vtrhla do druhé ligy nesená na vlně fanouškovské vášně a s novým gólmanem Radkem Sňozíkem, stejně jako před rokem si ale prožila problematický podzim. Pohádkové jaro ale způsobilo malý zázrak. Vrátit klokana do ligy do roku 2010? Proč čekat!


RADEK SŇOZÍK, KAREL RADA

Návrat do profesionálního fotbalu doprovázely významné změny hráčského kádru. Hlavní posilou se stal brankář Radek Sňozík, který přišel z Příbrami spolu s někdejším klokanem Pavlem Haškem, jenž se do klubu vrátil po čtyřech letech. Z dorostu přišli brankář Jiří Havránek, záložník Jan Moravec a obránce Jan Uchytil, z hostování v Manětíně se vrátil (stále ještě) stoper Milan Škoda. Z Xaverova, který Bohemce prodal druholigovou licenci, přišel obránce Lukáš Marek. Těsně před startem sezony dorazili i internacionál Karel Rada (Teplice), účastník finále Eura 1996, a mladý univerzál Michal Held (Slavia). Nejvýraznějším jménem na odchodu je první pokonkursní kapitán Tomáš Freisler, trenér Busta se rozloučil také s Jiřím Rosickým, jednou z hlavních posil loňského dobrodružného léta. Skončili i brankář Kolář, Buldra, Knap, Zahálka a Chod.

A CO STŘÍŽKOV?

Koncem června Ligové shromáždění přijalo Bohemku do 2. ligy, Střížkov ale brojil s tvrzením, že klub Bohemians 1905 se neoprávněně účastní soutěží ČMFS, a že ani není členem ČMFS, protože údajně nebyl řádně přijat za člena organizace, a napadal i smlouvu o převodu práv z FC Bohemians a.s. v konkurzu. Bohemka reagovala vysvětlujícím dopisem výkonnému výboru ČMFS i všem klubům od první ligy do divizí. Následně přijetí do druhé ligy potvrdil také výkonný výbor ČMFS. Bohemka také projevila zájem o název a logo Bohemians Praha, které před rokem TJ Bohemians pronajala do 30. června 2006 Střížkovu.

PODLE WEST HAMU

Bohemka od nové sezony přihlásila i béčko do divize. Rezerva se v českých podmínkách unikátně připravovala spolu s A mužstvem, tenhle nápad okoukal šéftrenér Busta ze své zimní stáže ve West Ham United. Trenérem dorostu se stal Václav Hradecký, který oficiálně působil i jako hlavní trenér A týmu. Bustovi totiž scházela licence.

ČÍSLA NA DRESECH

Bohemka od nové sezony poprvé v historii zavedla stálá čísla na dresech. Dalibor Slezák nosil svou desítku, Karel Rada pětku, Tomáš Kulvajt jedenáctku, pozdější eso Milan Škoda už měl svou jednadvacítku. Bohemka se v prognózách před startem druhé ligy objevovala spolu s Jihlavou a Viktorií Žižkov mezi favority na postup. „Samozřejmě se ničemu nebráníme, ale teď chceme především budovat. Věřím, že budeme až do konce hrát v první polovině, abychom pořád měli šanci," řekl Busta.

SŇOZÍKOVA PREMIÉRA

Druholigovou premiéru s Hlučínem vidělo v promoklém Ďolíčku skoro 7000 diváků. Zápas skončil 0:0, rozhodčí Dagmar Damková nepodala dobrý výkon a velmi sporně vyloučila Dalibora Slezáka. Nálada v ochozech byla ale báječná. „Šel jsem do Bohemky hlavně kvůli lidem a nelituji. Dneska to bylo fantastické," říkal brankář Radek Sňozík, který si splnil dětský sen hrát za Bohemku v Ďolíčku.

ÚPRAVY ĎOLÍČKU

Už během sezony klub pokračoval v úpravách stadionu. Bagry odstranily val naproti hlavní tribuně a začala se budovat provizorní tribunka za brankou u tramvaje. Na stadion se vešlo 9000 lidí, bezpečnostní kapacita byla 8 500.

PRVNÍ VÝHRA

Ve druhém kole Bohemka po velmi špatném výkonu prohrála v Králově Poli s Bystrcí, která se do druhé ligy dostala kvůli odstoupení Drnovic. Pak v Ďolíčku konečně zabrala, když přejela Vítkovice 3:0. Held dal první gól už ve druhé minutě, pak se trefil Kulvajt a třetí gól dal kuriozně Pavel Hašek, když Vítkovice zaváhaly při rozehrání trestného kopu, Lukáš Marek jim vzal balon a po devadesátimetrovém smrtícím protiútoku byl Haškův dloubáček přes gólmana.

V POHÁRU S TEPLICEMI

V Českém poháru Bohemka v prvním kole vyhrála 1:0 v divizní Stříbrné Skalici, za kterou nastoupili bývalí klokani, bratři Jan a Vladimír Šimrové. Ve druhém kole Bohemka hostila doma Teplice a poprvé po znovuzrození se tak postavila v soutěžním zápase prvoligovému týmu. Vedla sice gólem Milana Škody, minutu před koncem ale vyrovnal Verbíř a na penalty Bohemka vypadla.

BUSTA V KOTLI

Velké očekávání na startu sezony vystřídalo bolestné rozčarování. Po výhře s Vítkovicemi Bohemka šest zápasů nevyhrála. Nedařilo se jí především venku, kde z pěti úvodních zápasů uhrála jediný bod v Opavě. V devátém kole prohrála 0:3 v Jihlavě po Faldynově hattricku a byla s šesti body na sestupovém patnáctém místě. Trenér Busta si šel po zápase vyslechnout ostré výtky přímo do kotle. Nedařilo se útočníkům, navzdory příchodu nových posil Lukáše Matůše a Radka Diveckého. Mezi fanoušky se rozmohla velká nervozita.

OBRAT S OLOMOUCKÝM BÉČKEM

Nálada po výprasku v Jihlavě byla téměř toxická. Klub v týdnu uspořádal další diskuzi trenéra Busty s fanoušky a před následujícím domácím mačem s Olomoucí B vyzýval na Virtuálním ďolíčku ředitel klubu Jiří Steinbroch: „Věřte, že si jsme v klubu všichni plně vědomi složité situace a zítra uděláme vše pro vítězství.“ Bohemka, za kterou po příchodu z Českých Budějovic poprvé nastoupil záložník Lukáš Adam, díky gólu Davida Bartka vyhrála 1:0.

MEMORANDUM O „MĚSTSKÉM STADIONU“

V polovině října na zbořeniště v Edenu dorazila skupina slávistických legend, aby poklepala na základní kámen nového stadionu Slavie, který se chystala stavět společnost E-side Property, dceřinná společnosti SK Slavia Praha, jejíž šéfem byl Vladimír Leška, bývalý ředitel Slavie. Starosta Prahy 10 Milan Richter podepsal memorandum o spolupráci mezi Slavií a městskou částí, ovšem s podmínkou, že by na stadionu měli hrát i Bohemians 1905. Podle Petra Juruše, předsedy představenstva vlastníka Ďolíčku Bohemians Real, chtěla radnice prodej stadionu Bohemky použít na financování nového projektu. „Praha 10 má záměry takové, že chce využít pozemek současného Ďolíčku na byty, vygenerované peníze použije na financování Městského stadionu,“ uvedl Juruš. Bohemka jasně prohlásila, že její prioritou je hrát dál v Ďolíčku.

VÍTĚZNÁ SÉRIE

Šťastné vítězství s Olomoucí B nastartovalo báječnou vítěznou sérii. Bohemka vyhrála v Hradci Králové, doma s Ústím nad Labem i v Sokolově. Pomohly zásahy do sestavy, kterou okysličili stoper Pávek, bek Růžička, posily Adam s Diveckým, kapitán Slezák se přesunul z útoku do zálohy. V Sokolově rozhodl gól z penalty, kterou proměnil gólman Radek Sňozík, jenž si získal důvěru proměněnou penaltou už v pohárovém rozstřelu s Teplicemi. Bohemka se po čtyřech výhrách posunula na šesté místo tabulky.

CESTA ZA KLOKANEM

Na poslední domácí zápas podzimu s HFK Olomouc připravil klub 2. celočeskou a celonárodní "Cestu za Klokanem“, která reagovala na úspěch premiérové akce ze závěru podzimu 2005 při zápase s Prachaticemi. Cílem bylo přilákat do Ďolíčku co nejvíc fanoušků z celé republiky a začátkem listopadu dorazilo přes 5000 lidí. Bohemka díky gólu Michala Pávka porazila druhý tým tabulky 1:0 a prodloužila sérii na pět vítězných zápasů.

POCHOD PRO ĎOLÍČEK

Před posledním podzimním zápasem na Žižkově uspořádali fanoušci Bohemky Pochod pro Ďolíček, který v rozjitřené době úvah o budoucnosti fotbalu ve Vršovicích dal jasně najevo, že Bohemka chce dál hrát doma. Tým cestoval z Vršovic na Žižkov historickou tramvají. „Mě to úplně nadchlo. Je to takové žižkovsko-poláčkovské, jako Muži v ofsajdu,“ usmíval se klubový ředitel Jiří Steinbroch. V samotném zápase v báječné atmosféře dostala Bohemka gól, pak ale vyrovnal stoper Pavel Lukáš.

VÍKEND ŠAMPIONŮ

Jedním ze symbolů znovuzrození Bohemky byl start na lednovém turnaji Fortuna Víkend šampionů v Sazka areně, která byla v tu dobu nejmodernější halou ve střední Evropě. Fanoušci byli natěšení a po oba dny přišlo kolem tří tisícovek zelenobílých. Bohemka po vítězství nad Slavií postoupila do semifinále a po výhrách nad Mladou Boleslaví a Ružomberokem překvapivě celý turnaj vyhrála.

KLOKAN JEDE DO SALCBURKU

Dalšími atrakcemi pro vyhladovělé fanoušky byly přátelské zápasy v zahraničí. Bohemka se v únoru dostala na Zentralstadion v Lipsku, kde se v létě 2006 hrálo pět zápasů světového šampionátu, s místním týmem Sachsen remizovala 1:1. Ještě významnější událostí byl zápas v Salcburku proti místnímu milionářskému týmu Red Bull trénovaného slavným Giovannim Trappatonim. Po gólech Bálka a Kotyzy nakonec Bohemka prohrála 2:4, hattrick nastřílel pozdější sparťan Marc Janko, výjezd si ale užila tisícovka fanoušků.

VLADIMÍR BÁLEK, JIŘÍ RYCHLÍK

Kádr pro jaro se příliš nezměnil, ale dorazili dva populární hráči příštích let, útočník Vladimír Bálek a obránce Jiří Rychlík. Mužstvo opustili záložník Dian (hostování Zlín) a Divecký (Jagiellonia). Klub musel během zimy opravit zeď stadionu u pošty, kterou poškodil orkán, pro jaro ale u pošty vyrostlo nových pět set míst k sezení. Týmovým kustodem se stal František Klouček, vicemistr světa v cyklokrosu z roku 1987. V zimní Tipsport lize se Bohemka dostala až do finále, kde prohrála na penalty se Slováckem. Do jara šla Bohemka s novými dresy od značky Umbro, která nahradila Kelme, v níž klokani hráli v období po konkurzu.

DVACET MILIONŮ VE SPORTCE

Na startu jara ztrácela Bohemka osm bodů na postupovou příčku a vedení klubu si případný boj o první ligu ani nepřipouštělo. „To je jako ptát se, co by se stalo, kdybychom ve sportce vyhráli dvacet milionů. Vím, liga je moc lákává, ale je to srdce proti rozumu. Na ligu ale zatím nejsme připravení, přednost má nyní stabilizace,“ líčil Steinbroch.

PĚT VÍTĚZSTVÍ NA START JARA

Opatrné prognózy vystřídala velká jarní jízda. Začala v Hlučíně, kde Bohemka v nových černo-zlatých venkovních dresech v posledních deseti minutách góly Slezáka a Kulvajta otočila zápas. Následovala domácí exhibice s Bystrcí (3:0 do půle), vítězství 2:1 ve Vítkovicích, vydřený zápas s Třincem (1:0 po brzkém Slezákově gólu) a další triumf 2:0 v Jakubčovicích, kde se znovu z penalty trefil brankář Sňozík. Po dvacátém kole byla Bohemka čtvrtá, měla stejně bodů jako třetí Jihlava a na druhý HFK Olomouc už ztrácela jen čtyři body.

VSTUP CTY GROUP

Na hřišti to klapalo, ale hospodářsky to bylo horší. Pomohl ale vstup finanční skupiny CTY GROUP, která získala víc než 51 % akcií klubu a zároveň odkoupila sto procent akcií společnosti Bohemians Real, vlastníka stadionu Ďolíček. Poprvé od začátku devadesátých let tak majitel klubu zároveň vlastnil stadion. „Bohemians patří do Ďolíčku a jiná varianta ani nepřicházela v úvahu. Byla tak definitivně vyřešena otázka působiště,“ řekl generální ředitel Barvy a Laky Hostivař a.s. (společnosti z portfolia CTY GROUP a dosavadního klubového sponzora) a předseda dozorčí rady Bohemians 1905 a.s. Dariusz Jakubowicz.

ZTRÁTA S BLŠANAMI

První jarní ztrátu Bohemka utrpěla v Ďolíčku s Blšany, přišlo 8115 diváků, rekordní návštěva od znovuzrození. Se soupeřem přijeli slavní klokani, hlavní trenér Přemysl Bičovský a asistent Pavel Chaloupka, který byl o přestávce uveden do Společenství legend Bohemians. „Musel jsem jít poděkovat kotli i tribuně, protože v takové atmosféře hrají i týmy hostí daleko lépe. Je to svátek fotbalu, v Česku nevídané,“ prohlásil Bičovský.

DRAMA S OPAVOU

Plný událostí byl další domácí zápas s Opavou. Bohemka vedla už ve dvanácté minutě po Kotyzově gólu, ale vzápětí musel ven brankář Sňozík poté, co před vápnem srazil unikajícího Kozáka. Do brány tak musel devatenáctiletý nováček Jiří Havránek. Ještě před poločasem byl ale vyloučen i opavský gólman Novák za ruku mimo vápno. Havránek pomohl přečkat tlak Opavy v první půli, udržel čisté konto a v závěru rozhodl dvěma góly překvapivý útočný trumf Milan Škoda. V tabulce Bohemka osm kol před koncem ztrácela jen tři body na druhý HFK Olomouc.

VÝHRA V ČÁSLAVI, ZTRÁTA SLEZÁKA

Následné vítězství 3:1 v Čáslavi už Bohemku bodově dotahuje na dvojici HFK Olomouc, Jihlava, sedm bodů za suverénní Viktorií Žižkov. Čáslav sice vedla, zápas ale otočily góly Kotyzy a Lukáše. Třetí gól přidal po přestávce hlavičkou Dalibor Slezák, po vysokém výskoku ale spadl nešťastně na ruku a zlomil si pažní kost. V dalším kole čekal zápas s Jihlavou, najednou přímý boj o postup. „To už bude jako ligový zápas,“ řekl Jiří Rychlík.

HIT S JIHLAVOU

Na Jihlavu přišlo do Ďolíčku přes 8500 diváků, báječnou atmosféru umocnil vítězný gól Vladimíra Bálka, který ve vápně přehodil jihlavského gólmana Tulise. Bohemka tak Jihlavě unikla o tři body a šest kol před koncem měla stejně bodů jako druhý HFK Olomouc. „Jsme tam namotaný. Nikdo nám to neodpáře. Nemůžeme říkat, že o postup nehrajeme,“ uznal gólman Sňozík.

BÁLKŮV HATTRICK V OLOMOUCI

V Olomouci proti rezervě Sigmy pomohl k jasnému vítězství 4:0 čistý hattrick Vladimíra Bálka, který stihl tři góly od 30. do 44. minujty. „Tři góly? To jsem dal naposledy snad někdy v dorostu,“ smál se Bálek. Byl to první čistý hattrick v klubové historii od třech gólů Jiřího Nováka v říjnu 1997 v Přerově. Soupeři v boji o postup ztratili, Jihlava prohrála s Blšany, HFK Olomouc remizoval na Žižkově. Pět kol před koncem tak Bohemka skočila na druhé místo, o dva body před HFK.

BOREC NA KONEC

Jeden z klíčových kroků za postupem udělala Bohemka v Teplicích, kde se před dvanácti stovkami zelenobílých fanoušků hrál zápas s Ústím nad Labem. Zápas přerušila bouře, Bohemka vedla Kulvajtovým gólem, ale pak šel ven Sňozík za faul na Vondráška a z následného trestného kopu pak vyrovnal bývalý klokan Petr Fousek. Ve druhé minutě nastaveného času se ale levačkou do voleje ve vápně opřel Jiří Rychlík a míč napálil přímo do vinglu. Jeho gól si televize Nova vybrala do své populární rubriky Borec na konec na závěr Sportovních zpráv..

PULPITOVA KOMPLIKACE

Osmnáctizápasová série bez porážky skončila dvě kola před koncem doma se Sokolovem (0:1), který paradoxně vedl trenér Martin Pulpit, člen DFB, který před dvěma lety výrazně pomáhal se záchranou klubu z konkurzu. „Byl jsem takový rozpolcený. Věřím, že Bohemka i přes porážku s námi do ligy postoupí,“ uvedl Pulpit. HFK Olomouc naštěstí získal ve Vítkovicích jen bod za remízu 1:1. Po 28. kole tak byla Bohemka o bod vpředu a před vzájemným zápasem v příštím kole bylo jasné: Výhra znamená postup.

POSTUP V HOLICI

Do Holice se vydala přibližně tisícovka klokanů a slavila hned v 17. sekundě zápasu. Martin Kotyza se prodral středem do vápna, míč se odrazil k Vladimíru Bálkovi, který dal bleskový vedoucí gól. Těsně před poločasem přidal druhý kapitán Pavel Lukáš po rohou hlavou. Lukáš potom v euforii vyskočil na plot bohemáckého sektoru, na nějž naskákali z druhé strany fanoušci a plot se protrhnul. Po krátké přestávce se ale pokračovalo a zápas se dohrál bez incidentů. Krátce po začátku druhé půle to bylo 3:0 po Bálkově úniku po křídle a parádním voleji pravačkou do šibenice od teprve sedmnáctiletého dorostence Jana Morávka. Bohemka vyhrála 3:1 a stovky fanoušků slavily přímo na ploše. „Před třemi lety náš klub vlastně téměř neexistoval. A dnes je zpět v první lize. Vstali jsme ze smrtelného lože, přijde mi to jako novodobá pohádka,“ radoval se klubový prezident Antonín Panenka.

OSLAVA SE ŽIŽKOVEM

Poslední kolo s Viktorií Žižkov se v Ďolíčku proměnilo v oslavu dvou postupujících týmů. Přišlo 9648 diváků, což byla nejvyšší návštěva na stadionu od slavného vítězství nad Spartou z podzimu 2001. Bohemka nastoupila v sestavě s několika mladíky, poprvé po letním zranění se dostal do základní sestavy Ivan Hašek a hned vstřelil gól. Ve svém prvním mistrovském zápase za A tým se trefil i dorostenec Jan Moravec. Zápas se odehrával v karnevalové atmosféře a klokani zvítězili 4:1. „Postup nebyl náš cíl, je to malý zázrak a jsem rád, že jsem mohl být u toho," uzavřel Busta.

autor: martin hašek / srpen 2020 (s využitím Virtuálního Ďolíčku)