SLEZSKÝ FC OPAVA - BOHEMIANS PRAHA 1905   

0:1 (0:1)

Čtvrtek 19.05.2022, 17:00 hodin • Městský stadion - Opava • FORTUNA:LIGA (2021/2022) Baráž • 1. zápas

Branky:  4. Květ

ŽK: 41. Krch, 44. Petrák, 60. Kovařík, 89. Valeš

Rozhodčí: Černý - Kubr, Kříž (Machálek)

Delegáti: Rumplík, Dvořáček

Diváci: 3 876


Soupisky mužstev

Slezský FC Opava

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  31 B Digaňa Tomáš   90    
  18 O Celba Josef   90    
  3 O Didiba Joss   90    
  5 O Žídek Jan (C)   90  
  6 O Janoščín Jiří   90    
14 Z Macháček David   90    
17 Z Darmovzal Denis   90    
7 Z Šigut Samuel   68    
23 Z Pikul Bartosz   80    
22 Z Helešic Matěj   68    
11 Ú Rataj Tomáš   68  

Bohemians Praha 1905 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  1 B Valeš Roman   90  
15 O Krch Daniel   61  
  34 O Křapka Antonín   90  
  20 O Vondra Jan   90    
  16 Z Dostál Martin (C)   90    
  19 Z Květ Roman   90    
31 Z Petrák Ondřej   61  
  7 Z Hronek Petr   90    
12 Z Kovařík Jan   82  
77 Ú Chramosta Jan 86    
24 Ú Puškáč David   45  
  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
32 O Kopečný Miloš   22    
25 Z Ščulda Adam   22    
10 Ú Kramář Denis   22    
8 Z Bílek Michal   10    
  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
5 Ú Bartek David   45    
23 O Köstl Daniel   29    
4 Z Jindřišek Josef   29    
22 Z Fulnek Jakub   8    
10 Ú Koubek Matěj   4    

  • Fotbalisté Bohemians zvítězili v baráži v Opavě 1:0 a nakročili k udržení v lize. O výhře čtrnáctého týmu prvoligové tabulky rozhodl hned ve čtvrté minutě zápasu Roman Květ. Odveta se odehraje v neděli v pražském Ďolíčku.

    Vršovický favorit začal proti třetímu celku druhé ligy skvěle. Uběhly sotva čtyři minuty, když se dnešní kapitán Bohemians Dostál prohnal kolem Janoščína. Prudkým centrem našel ve vápně Květa, který hlavou udeřil do míče a poslal ho přesně k tyči mimo dosah opavského gólmana Digani.

    Krátce po inkasované brance zahrozili i domácí. Celba poslal centr na volného Pikula, před kterým na poslední chvíli odvrátil míč na roh bývalý opavský útočník Puškáč. "Klokany" úvodní trefa uklidnila, věnovali se spíš bránění těsného náskoku a nechali Slezany tvořit hru.

    Po 20 minutách měli domácí jasnou gólovou příležitost. Šigut obešel Vondru, předal balon Ratajovi, který ale zblízka přestřelil bránu Valeše. Opavští se dál snažili o vyrovnání stavu.

    Po změně stran nejprve Pikul střelou bez přípravy z hranice šestnáctky těsně minul levou tyč a v 62. minutě Helešic ranou z přímého kopu trefil brankovou konstrukci. "Díval jsem se na gólmana, kde stojí. Říkal jsem klukům, ať to strhnou na přední tyč a chtěl jsem to valit na zadní. Je to škoda. Ještě jsem to neviděl, takže nevím, kolik tomu chybělo," uvedl Helešic.

    Slezané svůj nápor vystupňovali v závěru utkání. Celba střelou z ostrého úhlu napálil balon nad břevno. V nastavení měl na noze vyrovnání Kopečný, ale ve skluzu nedokázal usměrnit míč po prudkém Ščudlově centru na zadní tyč do sítě.

    Opavští tak doma na jaře poprvé prohráli. Naopak Bohemians potvrdili stoupající formu ze závěru sezony a zvítězili potřetí z posledních čtyř zápasů. S Opavou neprohráli už 10 soutěžních duelů po sobě.

    Ohlasy trenérů:

    Roman West (trenér Slezský FC Opava): "Nezačali jsme úplně dobře. Dostali jsme gól, ale oklepali jsme se z něj a postupem času jsme se zlepšovali. Ještě v první půli jsme si vypracovali dvě velké šance, které měli Rataj se Šigutem. Naše hra se stupňovala, bylo to lepší a lepší. Helešic trefil tyč. Byly tam nebezpečné centry a závary, při kterých se hráči natahovali po míči. V závěru měli možnosti Celba či Kopečný. Myslím, že remízu 1:1 bychom si zasloužili. Škoda, že jsme nedali gól, stadion by asi spadl. Každopádně Bohemka ukázala mimořádnou produktivitu. Je otázka, jak chytneme odvetu. Myslím, že bude strašně důležité, kdo dá první gól. Pokud by se to podařilo nám, určitě by nás to nakoplo. V ten moment by to s námi měla Bohemka ještě obrovsky těžké."

    Jaroslav Veselý (trenér Bohemians Praha 1905): "Měli jsme snový úvod utkání. Zaskočili jsme domácí, byli jsme aktivní a dali jsme rychle gól. Vypadalo, že nám to pomůže, alespoň jsem si to myslel, ale opak byl pravdou. Branka nakopla domácí, od 15. minuty do konce poločasu měli trvalou převahu a jen s obtížemi jsme to odvraceli. Domácí nám dělali problém svým pohybem. Ve druhé půli se hra trochu vyrovnala, ale domácí dál hráli velmi dobře. Nebo je otázkou, jestli my nehráli tak špatně. Samozřejmě lépe hodnotím výsledek než předvedený výkon. Nebylo to jednoduché utkání a vážím si toho, že jsme ho zvládli. Až součet dvou zápasů ovšem ukáže, jak cenná je to výhra."