SK SLAVIA PRAHA - BOHEMIANS PRAHA 1905   

1:0 (1:0)

Neděle 20.02.2022, 18:00 hodin • Sinobo Stadium - Praha, Vršovice • FORTUNA:LIGA (2021/2022) • 22. kolo

Branky: 43. Olayinka

ŽK: 65. Samek - 32. Puškáč, 65. Köstl, 65. Vaníček

Rozhodčí: Machálek - Paták, Mokrusch (Hocek)

Delegáti: Ubias, Bábíček

Diváci: 9 682


Soupisky mužstev

SK Slavia Praha

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  1 B Kolář Ondřej   90    
  5 O Bah Alexander   90    
  4 O Ousou Aiham   90    
  30 O Kačaraba Taras   90    
  19 O Dorley Oscar   90    
26 Z Schranz Ivan   45    
13 Z Samek Daniel   78  
23 Z Ševčík Petr   48    
  10 Z Plavšič Srdan   90    
  9 Z Olayinka Peter 90  
11 Ú Tecl Stanislav (C)   65    

Bohemians Praha 1905 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  1 B Valeš Roman   90    
  23 O Köstl Daniel   90  
  27 O Bederka Jiří   90    
34 O Křapka Antonín   86    
  16 Z Dostál Martin   90    
4 Z Jindřišek Josef (C)   86    
17 Z Mareček Daniel   72    
19 Z Květ Roman   59    
7 Z Hronek Petr   90    
12 Z Kovařík Jan   72    
  24 Ú Puškáč David   90  
  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
27 Z Traoré Ibrahim   45    
21 Z Madsen Mads Emil   42    
14 Ú Fila Daniel   25    
6 O Talovierov Maksym   12    
  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
98 Z Vaníček Antonín   31  
29 Ú Ugwu Michael   18    
5 Z Bartek David   18    
21 O Hašek Dominik   4    
90 Z Nazarov Jevgenij   4  

  • Fotbalisté Slavie zvítězili ve 22. kole první ligy v malém pražském derby nad Bohemians 1905 1:0. Souboj vršovických sousedů rozhodl ve 43. minutě Peter Olayinka. Obhájce titulu z Edenu po úvodní jarní porážce doma s Karvinou v nejvyšší soutěži podruhé za sebou zvítězil 1:0 a vrátil do čela tabulky o skóre před druhou Plzeň. "Klokani" na Slavii v lize popáté za sebou nebodovali, prohráli popáté z posledních šesti kol a jsou dvanáctí.

    Na slávistickou lavičku se vrátil kouč Trpišovský, který kvůli nemoci chyběl při čtvrtečním úvodním utkání vyřazovací fáze Evropské konferenční ligy v Istanbulu, kde "červenobílí" zvítězili nad Fenerbahce 3:2. Domácí trenéři udělali čtyři změny v základní sestavě, do branky se po čtyřech měsících vrátil Kolář.

    Za hosty nastoupil i jednačtyřicetiletý veterán Jindřišek, který si připsal rekordní 295. prvoligový start za Bohemians a osamostatnil se v čele klubové tabulky před legendou Prokešem. Zápas sledovalo necelých 10 tisíc diváků, což je nejvíce po rozvolnění opatření proti koronaviru v Česku.

    Slavia se zpočátku přes dobře pracující hostující defenzivu příliš nedostávala do vyložených šancí. Po čtvrthodině hry Olayinka v akrobatické pozici na zadní tyči minul, na opačné straně ve 27. minutě minul Květ. O dvě minuty později vyrazil tvrdou ránu domácího Ševčíka brankář Valeš. Bohemians dokázali chvílemi hrozit a v 37. minutě před Marečkem na poslední chvíli ve vápně vypíchl balon Samek, který v sobotu oslavil 18. narozeniny.

    Dvě minuty před pauzou domácí otevřeli skóre. Bah jemným centrem dloubl balon do šestnáctky a nabíhající Olayinka pohotově nohou umístil balon do sítě. Neubránil ho Daniel Köstl, bratr slávistického asistenta trenéra Jaroslava Köstla.

    Tři minuty po pauze mohl vyrovnat Puškáč, ale domácí podržel gólman Kolář a hlavičku zblízka vykopl. Na druhé straně po chybě obrany v tutové šanci neuspěl proti Valešovi Tecl, v 56. minutě pak minul Plavšič.

    Bohemians v souboji nejhorší a nejlepší defenzivy mohli až do poslední chvíle pomýšlet na bodový zisk, ale do žádné další vyložené šance už se nedostali. Naopak v poslední minutě základní hrací doby po závaru dorazil míč po vlastní střele z hranice vápna do sítě střídající Traoré, branka domácích ale neplatila kvůli ofsajdovému postavení Fily. Slávisté i tak tři body udrželi a vítězně se naladili na čtvrteční odvetu s Fenerbahce.

    Ohlasy trenérů:

    Jindřich Trpišovský (trenér SK Slavia Praha): "Byl to bojovný zápas, hodně soubojů, přerušování, důrazu. V prvním poločase jsme se trochu hledali, než jsme dokázali dostat Bohemku pod tlak. Před přestávkou se nám ze stupňujícího tlaku a zlepšeného výkonu podařilo dát gól. Olie (Olayinka) se krásně prosadil a dostal nás do vedení. V průběhu druhého poločasu taková naše klasika, chyběl nám druhý gól, abychom se uklidnili. Neproměnili jsme některé šance a pak jsme se soustředili na defenzivu, abychom nepustili soupeře do šance. To se nám povedlo a dovedli jsme utkání do vítězného konce."

    Luděk Klusáček (trenér Bohemians Praha 1905): "Bylo to derby, bylo to vyhecované. Jsme samozřejmě zklamaní z toho, že jsme prohráli. Ale určitě nejsem zklamaný z výkonu. Vlastně až do konce jsme drželi Slavii v napětí. Malinko mám připomínky k prvnímu poločasu, k naší ofenzivní hře. Potřebovali jsme být trochu aktivnější. Dostali jsme se pod velký tlak, z toho možná rezultoval i ten inkasovaný gól těsně před poločasem, což byla škoda. Kdyby nepadl, Slavia by určitě byla nervóznější. Ve druhém poločase už naše hra měla lepší parametry. Je to i o nějaké produktivitě, v takovém utkání nemůžeme čekat, že budeme mít pět šest šancí. Měli jsme dvě tři a nedokázali je využít. Kluci to odmakali, do konce utkání to bylo na hraně."