BOHEMIANS PRAHA 1905 - MFK KARVINÁ   

4:0 (2:0)

Sobota 14.05.2022, 18:00 hodin • Městský stadion Ďolíček - Praha, Vršovice • FORTUNA:LIGA (2021/2022) Skupina o záchranu • 5. kolo

Branky: 24. + 27. + 47. + 52. Puškáč

ŽK: 64. Hronek

Rozhodčí: Zelinka - Mokrusch, Vyhnanovský (Raplík)

Delegáti: Adamec, Kureš

Diváci: 4 028


Soupisky mužstev

Bohemians Praha 1905

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  1 B Valeš Roman   90    
  15 O Krch Daniel   90    
  34 O Křapka Antonín   90    
  20 O Vondra Jan   90    
  16 Z Dostál Martin (C)   90    
19 Z Květ Roman   66    
31 Z Petrák Ondřej   56    
7 Z Hronek Petr   66  
  12 Z Kovařík Jan   90    
77 Ú Chramosta Jan   76    
24 Ú Puškáč David 56    

MFK Karviná 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  1 B Neuman Vladimír   90    
22 O Dramé Soufiane   75    
  3 O Buchta Petr   90    
23 O Kobouri Davit   44    
99 Z Siňavskij Vasilij   75    
  15 Z Jursa Tomáš   90    
  81 Z Ndiaye Modou Birame   90    
  11 Z Šehić Eldar   90    
7 Ú Zorvan Filip   79    
98 Ú Chvěja Ondřej  75    
  31 Ú Bartošák Lukáš (C)   90    
  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
4 Z Jindřišek Josef   34    
10 Ú Koubek Matěj   34    
5 Ú Bartek David   24    
6 Z Beran Michal   24    
98 Z Vaníček Antonín   14    
  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
29 O Mikuš Rajmund   46    
6 Z Qose Kristi   15    
37 Z Vlachovský Martin   15    
28 Ú Zych Kacper   15    
19 Ú Svoboda Antonín   11    

  • Fotbalisté Bohemians 1905 porazili v závěrečném pátém kole ligové nadstavbové skupiny o záchranu ve FORTUNA:LIZE díky čtyřem gólům Davida Puškáče sestupující Karvinou 4:0, přesto však obsadili první barážovou příčku. "Klokani" se o udržení v nejvyšší soutěži utkají ve dvojzápase s Opavou, která ve druhé lize skončila třetí. Úvodní barážové utkání je na programu ve čtvrtek ve Slezsku, odveta o tři dny později v Ďolíčku.

    Pražanům nestačilo k záchraně ani vysoké vítězství, jelikož Pardubice vyhrály v Teplicích 2:0 a Jablonec remizoval ve Zlíně 1:1. Bohemians sice ve 35 kolech získali stejně jako třináctý Jablonec 34 bodů, ale vršovickému týmu uškodilo horší postavení v tabulce po základní části soutěže.

    Puškáč v den svých 29. narozenin jako devátý hráč v historii samostatné ligy zaznamenal v jednom utkání minimálně čtyři branky, které si rovnoměrně rozprostřel do obou poločasů. Celkem na ně potřeboval 30 minut. Souboj s Opavou pro něj bude pikantní, jelikož právě odtamtud do Bohemians přišel.

    Už zkraje čtvrté minuty Chramosta přihrál do vápna na Květa, jehož střelu vyrazil gólman Neuman na roh. Po něm hlavičkoval nad Puškáč.

    Ve 22. minutě se však už dočkal. Chramosta ho v pokutovém území našel zpětnou přihrávkou a útočník Bohemians otevřel skóre zápasu. Za dalších pět minut zvýšil náskok svého týmu po zakončení hlavou.

    Ještě v prvním poločase se dvakrát blízko gólu objevil Chramosta, v obou případech mu však chyběl kousek.

    První ligový hattrick v kariéře završil Puškáč necelé dvě minuty po změně stran, když prostřelil Neumana. Konečné skóre stanovil za pět minut. Centr z rohového kopu propadl až na zadní tyči a Puškáč bez problému zakončil do prázdné branky.

    Vedení vršovického celku ještě mohl navýšit Hronek, ale přečíslení tří na jednoho vyřešil slabou střelou. Poté se ve velké šanci ocitl opět Chramosta, z voleje však přesně nezamířil.

    "Klokani" zvítězili v Ďolíčku v nejvyšší soutěži po šesti zápasech. Karviné tam v lize nepodlehli ani v sedmém utkání a inkasovali při tom jediný gól.

    Ohlasy trenérů:

    Jaroslav Veselý (trenér Bohemians Praha 1905): "Utkání jsme chtěli zvládnout bez jakýchkoli kalkulací. Postavili jsme to nejlepší, co jsme měli. Chtěli jsme udělat radost sobě i divákům, abychom potvrdili zlepšené výkony a výsledky z posledních zápasů. To se potvrdilo. Vnitřně jsem očekával, že to dopadne tak, jak to dopadlo. Tušil jsem, že výhra už nic moc řešit nebude. Chtěli jsme vyhrát hlavně pro sebe a naše skvělé fanoušky, kteří nám pomáhají. Z tohoto hlediska jsme spokojení. Tím, že jsme vstřelili brzo branku, vzali jsme Karviné možnost, aby nás kousala. Nakonec se z toho zrodilo klidné vítězství. Jsem rád, že jsme to dohráli s nulou a že se nikdo nezranil."

    Bohumil Páník (trenér MFK Karviná): "Chtěli jsme se ctí odehrát utkání, abychom byli Bohemce zdatným soupeřem. Bohužel to se nám nepodařilo. Do 20. minuty jsme přečkali nástup Bohemky, ale pak dostaneme dva góly. Všechny čtyři branky byly po chybách stoperů, takže bychom mohli všechny tři stopery střídat. Bohužel je nemáme. To si chlapci musí rozebrat sami svým přístupem tak, jak zahráli. Hodně mě poslední utkání mrzí. Bylo jedno z nejhorších, které jsme odehráli. Někteří hráči možná odehráli poslední ligové utkání. To, co někteří mají v hlavách, už nezměním. Pokud někteří takhle budou přistupovat k fotbalu tak jako dneska, tak nikdy z nich pořádní hráči nebudou. Konkrétní nebudu, vědí, kteří to jsou."