BOHEMIANS AFK VRŠOVICE - SK SLAVIA PRAHA   

0:4 (0:1)

Neděle 24.03.1929, 16:00 hodin • Hřiště Bohemians AFK Vršovice - Praha, Vršovice • Středočeská 1. liga (1928/1929) • 7. kolo

Branky: 33. Puč, 63. + 83. Svoboda, 75. Šoltys

Rozhodčí: Duben

Diváci: 5 000


Soupisky mužstev

Bohemians AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Tloušť Julius   90    
    O Krejčí František   90    
    O Tyrpekl František   90    
    Z Hochmann František 90    
    Z Pinc Václav   90    
    Z Rubeš Václav   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Brabec Václav 90    
    Ú Šedivý Antonín 90    

SK Slavia Praha 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Plánička František   90    
    O Černický František   90    
    O Novák Antonín   90  
    Z Vodička Antonín   90    
    Z Pleticha Josef 90  
    Z Čipera Karel   90    
    Ú Junek František 90  
    Ú Šoltys Jindřich 90    
    Ú Svoboda František 90    
    Ú Puč Antonín 90    
    Ú Kratochvíl Josef 90    

  • Zasloužené vítězství nespadlo Slavii do klína jako zralé jablko. Vedla od 33. minuty 1:0, byla lepší, avšak po přestávce třásli se její příznivci před vyrovnáním, doku v 63. minutě nepřišla druhá branka, která teprve zlomila houževnatý odpor Bohemians. Vítězství bylo perně vybojováno za neustálých obav obrany a snad je přílišná mluva číslic. Match byl urputný a tvrdý, což se konečně čekalo. Leč tentokráte tělesná kondice Bohemians mimo Krejčího a Tyrpekla nesnesla napětí 90 minut. Bylo více nedůtklivosti než důrazné hry a rozhodčí proto často trestal, často zase přehlížel. Slavia hrála napřed dobrou kombinací v poli, nedostala se však k ráně, Bohemians ohrožovali ji výpady, avšak mařili chance. Po přestávce od 60. minuty diktovala tempo Slavia a hladkým dílem přesvědčila Bohemians o superioritě. Zprvu posmívaný Svoboda zmohl se na serii ostrých a úspěšných ran, přes to, že byl ostře hlídán a napadán. Pleticha s Čiperou vydatně pomáhali obraně, v níž Novák vynikl odkopy a Černický taktickým důvtipem. Plánička vyznamenal se několika pohotovými paradami a z ostatních bojácnějších chvílemi bleskl se svým uměním Šoltys, chvílemi upadající do váhavosti. Puč načal score skvostnou ranou, stočiv bez přípravy vysoký míč po prvé do sítě.

    Bohemians

    U těchto nejlepšími lidmi byli obránci. Krejčí a Tyrpekl, až nežádoucně tvrdý, avšak podivuhodně houževnatý. V útoku Bejlb tentokráte nedosáhl svého standardu, snad proto, že levá strana slábla. Knížek a Wimmer bili se marně, rovněž Pinc v záloze, který měl nejsnadnější úkol. Ostatní hráči byli slabší. Také Tloušť podlehl nervose a dopustil se při třetí a čtvrté brance chyb. Hřiště bylo nabito, neboť zápas byl největší událostí neděle. Celkem lze říci, že diváci - nečítáme-li mládež - chovali se vzorně.

    Krátká historie boje jest tato: Po útoku Bejblově, který si Bohemians sám v 13. minutě zastavil rukou, nastávají Tloušťovi v 27. a 32. minutě vážné okamžiky. Ve 33. minutě po rohu dostává se míč k Pučovi, jenž přesným a prudkým volleyem dobývá jediné branky času, v němž Šedivý váhavostí zahodil krásnou chanci. Tímtéž nedostatkem připravuje se levé křídlo hned po přestávce o vyrovnání a brzy nato přehazuje míč k dovršení smůly přes břevno. Bohemians jsou v krátké převaze, avšak v 63. minutě přišlo překvapení a rozčarování; Svoboda, číhající za trestným územím, tlumí podání zleva a střílí podle překvapeného Tlouště druhou branku Slavie. Po krásně chyceném kopu Svobodově opět Vršovice přidávají a nutí Nováka a Pláničku, aby rozvinuli své umění. V 75. minutě stáčí Puč míč před branku Bohemians. Tyrpekl dbá spíše Šoltyse než míče, který nečekaným dotekem Slavisty stáčí se do sítě. Tloušť choval se tu příliš trpně. Černický poté stopne Brabce v poslední chvilce a v 83. minutě Svoboda střílí z trestného kopu, který zavinil Bejbl srážkou s Pletichou, čtvrtou branku hry po chybě Tloušťově.

    národní listy / 25.3.1929

     

     


    Matche obou klubů jsou vždy hrou pro sebe, zejména jde-li o ligu a hraje-li se na hřišti ve Vršovicích, v tak zvaném Dolíčku. Tak jako Sparta na tomto menším hřišti často prohrává, tak naopak Slavia tam pravidelně vítězí. Ani dnešní zápas neporušil tradici a Slavii se podařilo zvítězit daleko dokonaleji, než odpovídá poměr obou mužstev. Ovšem Bohemians sami přispěli ke své velké porážce, přivalivší se na jejich branku jako následek slabé tělesné kondice, projevující se zejména odpadáním záložní řady. Slavia byla mužstvo, které šlo za vítězstvím. Od začátku udávala tempo a dlouhé minuty svírala domácí branku po zahájení hry. Obrana Bohemians, hrající s Tirpeklem na místě Kučery a Rubešem v záloze, byla rychlá, důrazná, někdy až příliš, takže Slavia neproměnila několik naprosto jistých chancí. Zvlášť udatně bránil Tirpekl, který na ostrost Svobody tvrdě odpovídal, jakoby si chtěl vyřídit nějaký starý dloužek. Útok Slavie se nemohl sehrát, hráči dlouho přechovávali míč, anebo se příliš u sebe hromadili, takže za 17 minut dobyla Slavia jen 5 rohů a Bohemians měli čas se zotavit. Jejich řídké útoky začaly být nebezpečné a vypadalo to, jakoby měli zvítězit i proti lepšímu mužstvu. Avšak Šedivý dovedl ztratit i pěkné posice a pak obrana Slavie byla vemi dobrá. S pomocí zálohy, jejíž těžisko bylo u Pletichy a Čipery, mizely útoky Vršovic dosti rychle, spíše jen vyrovnáním hry v poli. Překvapení přišlo v době, kdy se málo čekalo. Ve 34. minutě kopal Junek šestý roh Slavie, míč podal Pleticha hlavou na Puče, který ze vzduchu vzorným shootem vstřelil pod břevno první branku. Slavia měla tím o sebe trochu postaráno a povolila. Bohemians naopak přitáhi, ale musili se spokojit také jen několika rohy, při čemž promarnili i dvě posice z offside, které soudce přehlédl tak, jako několik vážných foulů i v trestním úzezmí domácích.

    Po přestávce hráli Vršovští do kopečka a hrálo se jim lépe. Naopak Slavisté vyšli z kabiny jako začarovaní. Nic se jim v útoku nedařilo a záloha s obranou měla plné ruce práce. Plánička se však zaskvěl v plné slávě v okamžiku, kdy se už divákům dral z hrdla goal. Ale nebyl. Plánička chytil prudký míč Brabce i Vimra pěkně do košíčku, většina ostatních šla vedle. Jen velmi pomalu se hosté sehráli a na pomoc přišla náhoda v 18. minutě. Z rostoucích útoků Slavie vznikaly u branky Bohemians často shluky a při jednom z nich byl míč odražen na volné pole. Svoboda mezi těly pak střelil nečekaně druhý goal. Tím byla hra rozhodnuta přes to, že domácí často pronikali velmi blízko k Pláničkovi, neměli ale dosti sil. Nebylo sympatické, že v tu dobu kdekdo okopával středního útočníka Slavie Svobodu, zejména Tirpekl, a ostrého odsouzení si zasloužil Hoffman, surově sraživší Čiperu. Slavia na tyto nemožnosti odpovídala usilovnějšími útoky a v 31. minutě Šoltys vstřelil branku z obětavého úniku Pučova. Nikdo nepochyboval, že domácí dají čestnou branku aspoň z penalty, ale soudce tentokrát zas přimhouřil oko a odpustil také obraně Slavie jedno provinění. Naopak osud Bohemians se dovršil v 39. minutě, kdy Svoboda byl opět sražen a kopaje sám trestný kop, střelil k tyči a brankař si sám míč srazil do sítě.

    Pro Bohemians je dnešní match vážnou výstrahou. Jejich mužstvo potřebuje treningu a také doplnění. Jinak bude ohroženo jeho dobré místo. Soudcoval Duben před 5 000 diváky.

    lidové noviny / 25.3.1929

     

     


    Včerejší ligový zápas skončil zaslouženým vítězstvím Slavie, která byla mužstvem lepším ve všech řadách. Vršovičtí stali se obětí své špatné taktiky, hráli zbytečně ostře a tím daleko dříve se vyčerpali. U Slavie nejlepší řadou byla záloha Čipera, Pleticha a Vodička. V útoku levá strana lepší pravé, Puč přichází do formy a tvořil s Kratochvílem nebezpečnou útočnou dvojici. Puč sám pak vstřelil nejkrásnější branku dne. Zato Svoboda trpěl ostrou hrou obrany Bohemians, ač sám nehrál vždy v mezích dovolených. Šoltys a Junek nehráli, jak bylo třeba. Obranné trio hrálo dobře, o čemž svědčí nejlépe, že nedostalo ani jediné branky. Plánička pak z nich hrál výborně.

    U Bohemians hrála obrana Krejčí a Tyrpekl dobře, poslední však velmi ostře a bezohledně. V halvu Pinc byl sice nejlepším v obranné hře, ale zato útoku špatně přihrával. Bejbl nehrál tak, jak se očekávalo, a tak nejlepší útočníkem byl Knížek, obětavý a snaživý hráč. Zápas řídil na přání Bohemians německý soudce Duben.

    Průběh zápasu: Hned po výkopu útok Slavie, faul na Svobodu, z přihrání z volného kopu Junek střílí, Tloušť však chytá. Pak střídavá hra, Tyrpekl několikráte hraje faul. V 7. minutě roh pro Slavii - Junek hlavou střílí vedle. V 9. minutě druhý roh pro Slavii, Svoboda střílí vedle. Ve 12. minutě Bejbl při výborné psici chytá míč rukou před brankou. v 16. minutě soudce nepíská offside Šedivého a zaráží hru teprve, když Šedivý strká zezadu rukou Vodičku. Hned nato Junek z kroku střílí hlavou z centra Kratochvílova vedle. V 19. minutě další roh Slavie zahozen. Ve 22. minutě Kratochvíl před brankou offside. Ve 22. minutě čtvrtý roh pro Slavii nevyužit. Ve 23. minutě první roh Bohemians, Plánička odvrací. V 25. minutě Novák odvrací nebezpečí od branky Slavie. V 26. minutě roh pro Bohemians. Při kopu Brabec chytá míč rukou. Hned nato Junek zahazuje vyloženou chanci, ač sám před brankou. Ve 28. minutě roh pro Bohemians Plánička opět odvrací. V 31. minutě faul Černického na Knížka. Pak z útoku Junka Šoltys střílí hlavou, Tloušť lehce chytá. Ve 37. minutě roh pro Slavii, při němž levá spoj Puč ostře střílí pod tyč. Slavia vede 1-0. Ve 40. minutě Brabec offside. V 41. minutě Pinc surově napadá Svobodu. Trestný kop Kratochvíl střílí přes. V 44. minutě Puč střílí při srážce s brankářem Tlouštěm vedle. Faulem Knižka na Pletichu končí poločas 1-0. V 1. minutě druhého poločasu Šedivý z krásné posice střílí přes. Ve 4. minutě faul Hoffmanna na Kráťu, po trestném kopu Kratochvíl střílí vedle. Pak roh pro Bohemians, který Vimr zahodil. V 11. minutě roh pro Bohemians, při kterém Novák strká rukama, trestný kop Čipera odvrací. Po střídavých útocích v 17. minutě Svoboda při skrumáži Bohemians střílí k tyči. Slavia vede 2-0. Ve 20. minutě faul na Svobodu, trestný kop, brankář chytá, ale míč mu vypadne ně odvrací shoot Knížkův. Hned nato Brabec střílí přes. Ve 24. minutě Hoffmann sráží Čiperu zezadu. Ve 30. minutě Puč pěkně projde, centruje a Šoltys pohotově střílí pod tyč, 3-0. V 35. minutě Černický krásně odvrací útok Brabcův. Ve 39. minutě Bejbl hraje faul na Pletichu a Svoboda z 25 metrů střílí trestný kop brankář chytá, ale míč mu vypadne z ruky do branky. Slavia vede 4-0. Ve 43. minutě roh pro Slavii, Čipera střílí přes.

    .

    večer / 25.3.1929