BOHEMIANS AFK VRŠOVICE - SK VIKTORIA ŽIŽKOV   

4:2 (2:0)

Neděle 28.04.1929 • Hřiště Bohemians AFK Vršovice - Praha, Vršovice • Středočeská 1. liga (1928/1929) • 10. kolo

Branky: 5. Brabec, 35. Bejbl, 46. Šedivý, 59. Knížek - 77. Meduna, 79. Klicpera (z pen.)

Rozhodčí: Ženíšek

Diváci: 3 000


Soupisky mužstev

Bohemians AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  B Tloušť Julius   90    
    O Krejčí František   90    
    O Kučera Jaroslav   90    
    Z Hochmann František   90    
    Z Pinc Václav 90    
    Z Tyrpekl František   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Brabec Václav 90    
    Ú Šedivý Antonín 90    

SK Viktoria Žižkov 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Benda Václav   90    
    O Soukup Stanislav   90    
    O Steiner Karel   90    
    Z Křížek Václav   90    
    Z Klicpera Antonín 90    
    Z Štěpán Matěj   90    
    Ú Podrazil Karel   90  
    Ú Novák Otto 90    
    Ú Meduna Karel 90    
    Ú Hromádka Karel   90    
    Ú Bayer Václav 90    

  • O mužstvu Bohemians je známo, že jsou "štikou" ligy a že jejich výkon roste se soupeřem. Obzvláště nebezpeční jsou, hrají-li na svém ďolíčku. O tom se přesvědčila včera opět Viktoria Žižkov, která tam ztratila nejen 2 ligové body, nýbrž i naději na znovudobytí championátu. V mistrovském mužstvu zavládl neklid hned po několika počátečních neúspěšných akcích. Když pak se připojila střelecká smůla, byla porážka zpečetěna. Velkou slabinou byl Soukup, který nezahrál po celý zápas a byl původcem mnoha nebezpečných situací. V útoku Podrazil byl dobře střežen a mnoho proti pohyblivému Tyrpeklovi - nejlepšímu hráči Bohemians - nepořídil. Rovněž zklamala dvojice Hromádko-Bayer. Obětavě hrál Steiner. Bohemians měli velikou výhodu v rychlém startu na míč a vzájemném porozumění. Jmenovitě se vyznamenala obrana a útok takticky vedený Bejblem. Záloha uspokojila jen do polovice druhého času. Pak podlehla únavě. Pouze Tyrpekl zachoval si klid a rozvahu až do konce.

    Domácí jdou do hry s velkým sebevědomím a docilují prvého v 5. minutě Brabcem. V 35. minutě zvyšuje náskok Bejbl z pěkného přihrání Wimmerova. Bejbl stočil míč do branky přímo ze vzduchu, ač tísněn Steinerem. Po přestávce již v prvé minutě Šedivý uniká a ostře pálí na branku. Falšovaný míč jde skrze ruce Bendovy do sítě po třetí. Ve 14. minutě po souhře s Wimmerem Knížek upravuje score na 4:0. Viktorie teprve nyní chápe vážnost situace a zahajuje sérii prudkých útoků. O štěstí pokouší se Novák v 25. minutě, ale rána odráží se od tyče. Teprve ve 32. minutě podaří se proraziti smůlu Medunovi. 2. minuty poté je Novák sražen ve čtverci Kučerou. Diktovanou penalty Klicpera šťastně promění. Viktorie pak nasazuje mocný finish. V 38. minutě je nebezpečná situace u branky Bohemians. Všudybyl Tyrpekl v posledním okamžiku odvrací nebezpečí, které hrozí prázdné svatyni. Převaha Bohemians projevuje se též v poměru rohů, který zní 5:1 pro vítěze. Zápas řídil objektivně pan Ženíšek z Plzně. Hráno před velmi četnou návštěvou.

    národní listy / 29.4.1929



    Pověstný Ďolíček zachoval v dnešním ligovém utkání svou tradici a Bohemians sami bez šancí na mistrovský titul stali se rozhodujícím činitelem pro výsledky boje dvou jiných kandidátů na letošní ligové mistrovství. Úplné mužstvo Bohemians nastoupilo dnes s velkou chutí a po nedávném vítězství nad Čechií Karlín i se sebevědomím mužstva, které je na vzestupné linii své formy. Nebylo slabin v přesně hrajícím mužstvu. Obrana byla pevná i Tloušť v brance měl ve druhém poločasu skvělé momenty, záloha vytrvalá a především útok tak rozhodný a rychlý, že to až překvapilo. Naopak hosté zdáli se býti mužstvo, které je přehrané a jako bez chuti. Benda v brance byl bez chyby, Steiner se Štěpánem byli příliš zatíženi rychlou dvojicí Wimmer, Knížek a nejistou prací Soukupa, který také snížil i výkony Křížka na pravé straně zálohy, těžko bojujícího proti stále hrozícím rushům levé strany vršovského útoku. Jediný Klicpera ve středu zálohy mohl zformovat svoje mužstvo, ale zklamal a v nejdůležitějším momentech ho nebylo na hřišti skoro vidět. Pak ovšem visela útočná řada Viktorie ve vzduchu a neschopná dnes pomoci sama sobě, hrála skoro dvě třetiny hry trapnou úlohu. Snad jediný Hromádka byl ve své kůži, kdežto Novák jen dvakráte nebezpečně střílel. Tak jako Podrazil, který byl bezvadně kryt Tyrpeklem a Kučerou, i Meduna měl těžkou posici a nutno jej posuzovat mírně. Bohemians se již v 5. minutě ujali vedení Brabcem, hrajícím místo poraněného Smolky a brzy nato se stali pány situace. Ve 36. minutě vstřelil Bejbl druhý goal nejlepší dne přímo z centra Vimra přes to, že byl tísněn. Po přestávce hned z výkopu zvýšil score Šedivý a v 15. minutě korunoval výkon zelenobílých Knížek. Opojeni dokonalým úspěchem a trochu znaveni snížili domácí tempo, kdežto Viktoria, uvědomující si ošklivou situaci, přidávala od 26. minuty a tísnila. Ve 32. minutě podařilo se Medunovi dobýti první branky a chvíli nato z penalty za lehký foul na Nováka scoroval Klicpera po druhé. Od tohoto okamžiku rostla nebezpečnost viktoriánských akcí. Avšak jednak nebylo dosti času, jednak obrana Bohemians nesnížila svůj výkon tak, aby se Viktorii podařil zázrak, znamenajíce vyrovnání. Zápas, který byl pro Viktorii špatným snem skončil se pak bez nehod. Ač byl dosti ostrý, udržel jej plzeňský Ženíšek v mezích sportovního zákona přes to, že jeho výkon nebyl bez chyb, na které si bude stěžovat Viktoria, ne vždy právem. Myslíme tu zejména na Štěpána, kterého dnes bylo častěji slyšet než vidět hrát. Za bariérami bylo dobrých 3 000 osob.

    lidové noviny / 29.4.1929