SK VIKTORIA ŽIŽKOV - BOHEMIANS AFK VRŠOVICE   

5:1 (2:0)

Sobota 10.11.1928, 14:30 hodin • Hřiště SK Slavia Praha - Praha, Letná • Středočeská 1. liga (1928/1929) • 5. kolo

Branky: 42. + 43. + 88. Srba, 62. Podrazil, 71. Tloušť (vl.) - 75. Šedivý (z pen.)

Rozhodčí: Ženíšek

Diváci: 6 000


Soupisky mužstev

SK Viktoria Žižkov

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Benda Václav   90    
    O Stehlík František 90    
    O Steiner Karel 90    
    Z Křížek Václav 90    
    Z Klicpera Antonín 90    
    Z Matěj-Štěpán Štěpán   90  
    Ú Podrazil Karel 90    
    Ú Srba Jaroslav 90    
    Ú Meduna Karel 90    
    Ú Hromádka Karel 90    
    Ú Bayer Václav 90  

Bohemians AFK Vršovice 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Tloušť Julius   90    
    O Krejčí František 90    
    O Kučera Jaroslav   90    
    Z Knobloch-Madelon Jan 90    
    Z Pinc Václav 90  
    Z Tyrpekl František   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Brabec Václav 90    
    Ú Šedivý Antonín 90    

  • Lehčeji, než dalo se očekávti, získala včera Viktoria další dva body v ligové soutěži, když štěstěna v rozhodném okamžiku přiklonila se na její stranu. Bohemians naprosto nebyli jí tak slabým soupeřem, jak by se z výsledku dalo souditi, než střelecká smůla a ještě více nepohotovost forwardů před brankou, dále depresse ze dvou branek, v posledních minutách prvého poločasu rychle za sebou docílených, jsou hlavními příčinami těžké porážky. Terain byl stejným handicapem oběma stranám a ke konci hry téměř na všech hráčích byla patrna únava.

    Viktoria hrála klidně a její sebevědomí nepodlomila ani silná převaha Bohemians v prvém poločase, kdy co chvíli branka byla otázkou okamžiku. Než spolehlivá hra obrany vydržela silný nápor zelenobílých, kteří konečně střeleckou nepohotovostí a otálením hodně usnadnili její úkol. Benda nedostal řádnou ránu na branku a také Steiner se Stehlíkem měli proti slabě hrajícím spojkám lehkou posici. Stačilo držeti Bejbla, aby celá řada v trestném území byla se svým uměním v koncích. V záloze nejlepším i tentokráte byl routinovaný Štěpán, který si neodepřel několik ukázek technických svých předností, Křížek svědomitě dřel, Klicpera na Bejbla nestačil, hrál však jinak dobře, rozhodně lépe, než jeho protějšek. Útok spoléhal na rushový systém, který ovšem Medunovi nevyhovoval. Střelecky proslavený Hromádka vyšel tentokráte na prázdno, ač svědomitě se snažil aspoň o autorství jediné branky, lépe již pochodil Srba, který však spojkou není a nebude. V tomto směru Viktoria nechce zůstati pozadu a když SLavia se Spartou s oblibou kazí si hráče stavěním na místa, kde nemohou se uplatniti, snaží se i ona z vyloženého křídelního hráče udělati spojku. Vstřelením tří branke má o sebe na několik zápasů postaráno. Z křídel Podrazl lepší byl Bayera, ač Srbou hodně byl zanedbáván.

    Viktoria si stěžuje, že není podporována, jak by se na mistra ligy slušelo. Zapomíná však, že nese největší vinu. Vystupování některých hráčů na hřišti, Srbovy a Bayerovy fouly, dále úmyslné zakopávání míče a zdržování hry ke konci sympatií nepřidá. Ale i administrativa pokulhává. Jen namátkou uvádíme, že na žádný match referentům není tak těžko se dostati, jako na Viktorií pořádaný. Domáháním se vstupu a hrué urážení biletáří jsou všední věcí a jistě nemohou býti pohnutkou k nějakým chvalozpěvům.

    Bohemians nemají střelce v útoku, kde Bejbl je osamocen. Prokázal i včera svoji pověst nejlepšího československého centrforwarda, jeho přihrání, technika a vystižení volného spoluhráče jsou ojedinělými. Snaha jeho tříští se o naprosté nepochopení spojek. Knížek nestačí již v tempu, včera z podání nevzal jediný míč a také Brabec, zejména v druhém poločase, neexistoval. Šedivý hraje uvapeně, nedovede náležitě využíti své rychlosti, Wimmer byl pak dobře hlídán Štěpánem. V záloze pokračoval Knobloch v spolehivé hře a byl nejlepším z této řady, i když zavinil prvou branku. Pinz po přestávce brzy byl vyčerpán a také Tyrpekl stále nehraje v staré své formě. V obraně uspokojili pouze oba zadáci, Krejčí s Kučerou, dobře se doplňující. Tloušť hrál slabě a na 3 brankách participuje, zdá se, že si zase nějaký čas odpočine.

    Zápas řídil dobře p. Ženíšek, který však byl příliš benevolentním k protestům ve znamení zakopávání míčů. Tento nešvar měli by soudcové přísněji trestati. Diktovaný 11m kop byl správným, Wimmrovi bylo zúmyslně bráněno ve hře, i když nebyl u míče.

    V prvém poločase měli Bohemians zřetelnou převahu, nedovedli ji však vyjádřiti, sebe lepší chance byla zmařena a zabralo by příliš místa je všechny vypočítávati. V 42. minutě Viktoria učinila prudký výpad, když Tyrpekl postoupil příliš vpřd, Srbovo přehrání Knobloch srazil do sítě. O minutu později Meduna zmocní se špatně odražeého míče, podává Srbovi, který vstřelil 2. branku. Ve druhém poločae Bohemians hrají s jistou dávkou depresse, v 17. minutě uniká Bayer, podání proměňuje volný Podrazil v třetí branku, v 26. minutě týž hráč kope roh a Tloušť sráží si míč do sítě. V 30. minutě proměnil Šedivý 11m kop, v 43. minutě Srba uzavřel score, když před tím dopustil se nehezkého foulu, který měl býti potrestán vyloučením.

    tribuna / 11.11.1928

     

     


    Viktoria v sobotním zápase skvělým způsobem potvrdila svou nedělní formu, ve které zdolala Slavii, a zvítězila nad Bohemians rozdílem celé třídy 5-1. Viktoria nastoupila v téže sestavě jako proti Slavii, a to: Benda, Stehlík, Steiner, Křížek, Klicpera, Štěpán, Podrazil, Srba, Meduna, Hromádka, Bayer, a byla ve dvou třetinách hry úplně pánem situace a v II. poločase naprosto mužstvem lepším. Vynikla zvláště obrana, která v době, kdy Bohemians učinili ihned z počátku hry silný nápor, udržela a odrážela skvěle útok zelenobílých.

    Krásný výkon podal Klicpera ve středu zálohy, kde technicky vynikal nad ostatní, ač agilností předčil ho Štěpán a obětavostí Křížek. V útoku tentokráte vynikla dvojice Meduna-Srba, která rozhodla o výsledku. Srba vstřelil za sebou ve 3. minutách prvé dvě branky a rozvrátil tím klid v řadách Bohemians.

    Jako celek byla Viktoria mužstvem daleko houževnatějším a tvrdším, a vítězství si plně zasloužila.

    Bohemians měli krásný nástup a zdálo se, že překvapení se brzy dostaví a Bohemians ponesou si své dva body z Letné. Udrželi otevřenou hru až do 40. minuty, kdy byla hra stále nerozhodnou. Pak ale, když Viktoria získala zásluhou Srby ve 41. a ihned nato ve 42. minutě branky, tu mužstvo v II. poločase již se nevzpamatovalo a zaslouženě podlehlo. Bylo ovšem zbytečné, když někteří hráči uchylovali se k příliš ostré hře, ve které vynikl Tyrpekl, Šedivý a Kučera. Faul Šedivého na Křížka a Kučerův na Bayera, vyvolal v obecenstvu velkou bouři. Velmi překvapila rozháraná hra útoku Bohemians, kde Brabec byl nejslabším útočníkem, Bejbl snažil se sám, aby zachránil, co se dalo, a nestačil, neboť ostatní hráli pod formou. V záloze hrál obětavě Pinc, Tyrpekl zbytečně ostře a často bezúčelně. Brankář hrál slabě a sám si srazil jednou míč do branky. Obrana Krejčí-Kučera obětavá, ale nestačila na útok Viktorie.

    Bohemians v zápase v tomto zklamali a tím ztratili dva cenné body.

    Soudce zápasu p. Ženíšek z Plzně řídil zápas celkem dobře, ač ti, kteří delegaci jeho žádali, nebyli s ním spokojeni. Zápasu přihlíželo na 5 000 diváků, kteří byli podanou hrou spokojeni.

    Branky: ve 41. a 42. minutě vstřelil Srba. Po přestávce v 18. minutě Podrazil, ve 26. minutě brankář vrazil si sám míč při kopu z rohu do branky a ve 43. minutě uzavřel Srba score z podání Meduny na 5-1.

    večer / 12.11.1928

     

     


    Viktoria opakovala svůj úspěch proti Slavii i proti obávaným Bohemians. Tito sice předvedli v prvém čase skvělý football a měli rozhodnou převahu, nedovedli však zdolati v rozhodném okamžiku se značným štěstím hrajícího Bendu. Pro oko diváka líbivá hra, plná technických fines, nevedla k praktickému vyjádření v brankovém poměru. Zato Viktoria v posledních pěti minutách z řídkých útoků vytěžila 2 branky Srbou. Při prvé šikmou jeho ránu srazil Knobloch do vlastní branky a při druhé oba obránci Bohemians nehybně přihlíželi jednoduchému jeho proběhnutí. Po změně stran opanovala Viktorie pole úplně; záložníci Bohemians byli vyčerpáni a měkký útok se již nesebral. Viktoria scorovala Podrazilem z centra Bayerova; pak Tloušť srazil si při kopu z rohu míč sám za tyč a tři minuty před koncem Srba dal pátou branku z Medunova podání.

    Zápas řídil před 3 000 diváky velmi dobře plzeňský soudce Ženíšek. Obě mužstva hrála v úplných sestavách. U Bohemians vynikl Bejbl a Knobloch u Viktorie Štěpán.

    národní listy / 11.11.1928

     

     


    Na hřišti pražské Slavie se hrál včera nejlepší ligový zápas šestého kola mezi soupeři, který byli vždy ochotni překvapit své přátelé i sami sebe. To se stalo i včera. Bohemians byli tipováni za mužstvo, které je schopné zastavit rázně postup Viktorie v letošním ligovém mistrovství a tím mužstvem se Bohemians skutečně zdáli aspoň celou první polovinu hry. Od začátku se Vršovičtí dali do hry s chutí, rychlostí a technickou jemností, proti níž se soupeř bránil jen s vypětím sil. Každý okamžikem se čekal úspěch Bohemians, ale očekávání zklamalo. Obávaná střelecká smůla a výborná i šťastná obrana Viktorie zabránila brankám, které často visely jen na nitce. A pak ovšem přišel chvilkový pokles sil útočného teamu a jeden či dvě chyby znamenaly obrat hry a konečně ve 41. minutě pomohl sám záložník Vršovic Knobloch Srbova míči do vlastní branky a chvíli nato uvolněný Srba zvýšil Viktorii náskok. Po přestávce zůstala Viktorie v útoku, ale nemohla scorovat, provádějíc své akce ukvapeně. Pak se Vršovičtí zase začali uklidňovat a hru častěji vyrovnali. Právě v tu dobu prošel však rychlý útok Viktorie několikrát těsně k brance a v 17. minutě Podrazil vstřelil míč podle tyče do sítě. To byl signál k velkému náporu Viktorie a přinesl čtvrtou branku ve 26. minutě. Za foul diktoval pak soudce Ženíšek penalty, již Šedivý proměnil v čestný goal Bohemians. Silou a chutí hýřící Viktorie vstřelila však ještě ve 42. minutě Srbou pátý goal a dobyla tím vítězství, které je obdivuhodné, neboť bylo ho dobyto proti soupeři, který byl skutečně daleko lepší než jak naznačovao score. U Viktorie vynikla záloha, Podrazil v útoku a obrana, u Vršovic, jímž selhala levá spojka, vynikala obrana. Před 6 000 diváky soudcoval Ženíšek z Plzně.

    lidové noviny / 11.11.1928