BOHEMIANS AFK VRŠOVICE - AC SPARTA PRAHA   

4:1 (1:0)

Neděle 25.11.1928, 14:15 hodin • Hřiště Bohemians AFK Vršovice - Praha, Vršovice • Středočeská 1. liga (1928/1929) • 6. kolo

Branky: 15. Brabec, 61. + 65. Bejbl, 73. Šedivý (z pen.) - 54. Patek

Rozhodčí: Ženíšek

Diváci: 7 000


Soupisky mužstev

Bohemians AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Tloušť Julius   90    
    O Krejčí František   90    
    O Kučera Jaroslav   90    
    Z Knobloch-Madelon Jan 90    
    Z Pinc Václav   90    
    Z Tyrpekl František   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Brabec Václav 90    
    Ú Šedivý Antonín 90    

AC Sparta Praha 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Hochmann František   90    
    O Perner Antonín   90    
    O Burger Jaroslav   90  
    Z Hajný Ferdinand   90    
    Z Carvan Antonín 90  
    Z Červený Jaroslav   90    
    Ú Kozel Jaroslav 90  
    Ú Patek Adolf 90    
    Ú Moudrý Antonín 90    
    Ú Silný Josef 90    
    Ú Smolka Jan 90    

  • Sparta ztratila včera na vršovickém hřišti další dva body a musí se definitivně již spokojiti třetím místem v podzimním kole ligy. Byla poražena zaslouženě a dokumentovala tak jen znovu krisi a nejistotu, v které jak mužstvo, tak i jeho direktorium se nalézá. Těžko hledati viníka trpké porážky, rozhodně však zařazení nevyzkoušeného Moudrého a přestavení mužstva v druhém poločase bylo velice nešťastným tahem. Moudrý nezahrál, lépe řečeno nezabral, rozklížil útok a neudržel jediný míč, nepřehlížeje k tomu, co chancí zkazil. Proč hned po několika minutách hry neujal se vedení útoku Silný, zůstává hádankou. V přestávce nervosita hráčů přenesla se i na direktory a tak jedna chyba měla býti vyléčena dalšími. Ztrémovaný Moudrý postaven byl na spojku, Patek na pravé, Červený na levé křídlo a do zálohy stažen Kozel. Výsledkem bylo uvolnění levé strany útoku domácích, jelikož někdo dobrým křídlem, může docela dobře býti slabým záložníkem, u Kozla se to aspoň ukázalo. Těžko říci, která z těchto dvou chyb byla horší, myslíme, že rozhodně však druhá, jelikož místo jedné slabiny bylo jich pak několik. Pokud se týče kritiky jednotlivých hráčů, tu nejvíce zklamal Hochman, který na dvou brankách domácích má nespornou zásluhu a prokázal, že jest dokonale z formy. Řadu míčů kryl velice nejistě, netakticky vybíhal, kromě toho dopustil se několika hrubých faulů, měl však štěstí, že pouze jediný z nich byl trestán 11 m kopem a to ještě za stavu, kdy osud Sparty byl již zpečetěn. Oba obránci hned od 1. minuty byli v permanenci a není divu, že ke konci i jim vypověděli nervy službu. Burger předčil tentokráte Pernera jak v jistotě odkopů, tak i účelném stavění se, záloha obětavou hrou domácích byla odkázána na defensivní hru, příliš častá mezera mezi ní a útokem ukázala, co znamená pro mužstvo absence Káďova s Kolenatým. Carvan jen chvílemi se rozehrál, více řečnil, napomínal a gestikuloval, na Bejbla pak nestačil. Hajný lépe střežil Wimra v druhém, než Šedivého v prvém timu, také Červený lepší služby prokázal mužstvu v záloze než na křídle, kde omezil se na ostřelování branky často z nemožných posic. Útok byl kamenem úrazu. Z počátku, když se ukázalo, že to s Moudrým nepůjde, snažil se Silný proraziti na vlastní pěst se Smolkou, když však několik chancí bylo ztraceno, propadli i tito borci všeobecné depressi. Po přestávce Silný mohl počítati opět pouze jen na Smolku, jelikož Moudrý ani na spojce nic neznamenal, obrana domácích však brzy vystihla situaci a mařila bezpečně jakýkoliv pokus v tomto směru. Také Patek nepodal zvláštního výkonu, na spojce ani na křídl. Bál se a jen chvílemi nechal zablesknouti své umění a ukázal, že dovede hráti i obětavě, když ovšem chce.

    Opakem byli Bohemians. Hráli s chutí a nadšením, ve všech řadách, nedali se zdeprimovati zahozením několika vyložených chancí, a s nezmenšenou touhou po vítězství vrhali se v boj. Bejbl o třídu převyšoval sice své okolí, byl pravým vůdcem teamu, připravil spojkám řadu pěkných posic, a když tyto nebyly na score patrny, přidal ve střelbě. Záslužně byl nadšenými diváky odnesen na ramenou. Obě spojky poctivě dřely, Knížek překvapil účelnou a promyšlenou hrou, Brabec pak pro svoji dravost a průbojnost brzy stal se středem pozornosti obránců rudých a zakusil několik perných chvilek. Slouží mu jen ku cti, že nenechal se vyprovokovati. Z křídel lepším byl Šedivý, jen centrování dělá mu stále potíže. V záloze Pinc bezpečně držel Silného, hrál s jistým přehledem a vydržel ostré tempo. Měl v Tyrpeklovi a Knoblochovi výborné pomocníky, zejména Tyrpekl v posledních minutách vydatně zasáhl do hry. V obraně těžko někomu dávati přednost, routina Krejčího vyvážena byla pohyblivostí Kučery, Tloušť pak byl stejně dobrým doplňkem tohoto tria.

    Zápas řídil objektivně p. Ženíšek, rozhodně Sparta nemůže si naň stěžovati, i když dopustil se několika přehlédnutí. Mužstva hrála v sestavě: Bohemians: Tloušť, Krejčí, Kučera, Knobloch, Pinc, Tyrpekl, Wimer, Knížek, Bejbl, Brabec, Šedivý. - Sparta: Hochman, Perner, Burger, Hajný, Carvan, Červený, Kozel, Patek, Moudrý, Silný, Smolka. V druhém poločase hrál útok v sestavě: Patek, Moudrý, Silný, Smolka, Červený - Kozel pravého a Hajný levého halva.

    Zápas byl bohat rušnými momenty, útoky Sparty byly lépe založeny, domácích však mnohem nebezpečnější. Tak již v 10. minutě pěkná chance zkažena byla Wimrovým offsidem, v 13. minutě Knížek vybojuje míč, podá Brabcovi, který střílí prvou branku. Za rychlých, střídavých útoků v 43. minutě Perner vyrazil míč z liny, za scrumage Hochman beztrestně napadl Brabce. Po přestávce Sparta vkládá se do hry, podaří se jí v 15. minutě vyrovnati Patkem, než očekávaný finish se nedostavil. Bohemians s nezmenšenou bojovností útočili, již o minutu později Knobloch pěkně zahrál kop za Pernerův faul, Hochmanovi chycený míč vypadl a Bejbl lehce již vrátil jej do sítě. Od této chvíle Sparta hraje nervosně, řada míčů ukvapeně je ztracena, domácí přidávají, v 22. minutě Bejbl ojedinělým způsobem z levé strany prochází a střílí třetí branku. V 28. minutě Hochman opět hraje faul na Brabce, 11 m kop prudkou ránou proměnil Šedivý. Ostré tempo polevuje, Sparta má nyní více ze hry, na výsledku nemůže však již nic změniti.

    tribuna / 26.11.1928

     

     


    Vršovické hřiště je jen o 3 metry užší než hřiště letenská, ale systém letenské hry prý vždycky zpřehází. Je nesnadno říci, co dělá výhry Bohemians. Zajímavé však je, že vždycky rozhodují o pořadu špiček a že dělají z dolíčku nejdůležitější hřiště ligy. Včerejší výhrou Bohemians pokročili o dvě místa.

    Bohemians byli favority

    Dvakrát hráli se Spartou na Letné zápasy, v nichž jen málo chybělo jim do vítězství. Sparta sice hladce porazila mistra ligy v poháru, ale kdekdo věděl, že je v tomto výsledku kus tradice zápasů Viktoria v. Sparta a že ve včerejším zápasu naopak vycení zoubky zase Bohemians. To se skutečně stalo. Vítězství bylo zasloužené, tím spíše, že tentokráte selhalo mužstvo rudých. Útok v prvé polovině hrál velmi slabě. Záloha mimo Hajného podlehla vyčerpání a také obránci neudrželi se dlouho ve svém skvělém nástupu. Chybujícím mužem byl ovšem brankář Hochmann, jehož omyl při druhém úspěchu domácích zpečetil osud Sparty.

    Vynikající výkon Bejblův pronikl značně dobrou formou obou spojek Knížka a Brabce, již oba s malým středním si včera jistě nezadali. Také křídla si hrála se záložníky Sparty. V halfu Bohemians Pinc i Knobloch předčili své protějšky. Obrana měla celkem snadný úkol, neboť rychlostí rozbila loudavé útoky Sparty, u níž stavění Moudrého ukázalo se chybou, kterou Silný nemohl opraviti. Tloušť bránil svatyni s velikou obětavostí a obezřetností, zastíniv nadobro Hochmanna.

    Bohemians: Tloušť, Krejčí, Kučera, Knobloch, Pinc, Tyrpekl, Wimmmer, Knížek, Bejl, Brabec, Šedivý. Sparta: Hochmann, Burger, Perner, Červený (Kozel), Carvan, Hajný, Kozel (Patek), Patek (Moudrý), Moudrý (Silný), Silný (Smolka), Smolka (Červený). V závorkách naznačili jsme přeskupení Sparty po přestávce, které nejlépe naznačuje, že ani kapitán nebyl spokojen s výkonem forwardů. Po začátku hry, kterou shlédlo přes 7 000 diváků (návalu ani pořadatelé nemohli ubránit), Sparta ohrožovala branku Bohemians, jíž však Tloušť uhájil. V 9. minutě Hochman kryl těžkou ránu Brabcovu a to byl nejkrásnější jeho čin. V 15. minutě týž hráč Vršovic z podání Knížkova dobyl první branky. Bohemians útočí nyní skvěle křídly. Ve 30. minutě naskytá se příležitost vyrovnat. Smolka prožene míč podaný Silným za obránce, ale střílí v přílišném chvatu podle tyče do zázemí. Než ukončena první polovina hry dojde k vzrušující chvilce. Bejbl prochází s Knížkem za Burgra, podává Knížkovi. V tom Hochmann vybíhá. Rána kulí se do sítě. Perner přibíhá do branky a vykopává skvěle míč. Nastane mela, soudce pomíjí Hochmannův unfair zákrok proti Šedivému. Ve druhé polovině hrála Sparta s pozměněným útokem. V 54. minutě usmálo se na ni štěstí, když Patek stočil vysoký míč pod břevno do rohu a vyrovnal.

    Osudná chyba Hochmannova, rázem však opravila naděje Sparty. Hochmannovi vypadl v 61. minutě vysoký míč Knoblochův, když tu přiskočil Bejbl a docpal jej do branky. Spartě se teď už nepodařilo tento náskok dohoniti. Červený sice vyslal na Tloušťovu branku řadu ostrých střel, avšak Hochmannova chyba nadobro podlomila odolnost Burgrovu i Pernerovu. V 63. minutě přehlíží rozhodčí úmyslné kopání Hochmannovo (obětí byl Šedivý). V 65. minutě Bejbl z nemožné situace stáčí míč po třetí do branky Sparty. Když se rozhodčí odvrací ukazuje do středu, atakuje Perner beztrestně Šedivého. Tato historka však hladce skoncována - výkopem ze středu. Teprve ve 73. minutě přistihl p. Ženíšek Hochmanna při pomstě a trestal jej za kopání Šedivého 12 y, kterouž napadený hladce proměnil ve čtvrtou branku domácích.

    Rozhodčí přes vytčené chyby zhostil se svého úkolu rázně a hladce. Je ovšem pravda, že Perner ušel tím, že p. Ženíšek tak bedlivě sledoval míč a přehlédl hráče, zasloužené diskvalifikací. Temperament hráče nesmí se nikdy projevovat rukodílnou prací.

    Co chybí Spartě? Dvě rázné spojky, které by mohly využít spolehlivé obětavosti Silného a kloudný pravý záložník. Znalci je líto, vidí-li na hřišti pobíhat tak dobré hráče, kteří slabým obsazením těchto míst ztrácejí hlavu i sebedůvěru. Dobrý materiál, zakopaná hřivna.

    národní listy / 26.11.1928

     

     


    Vršovický Dolíček, jak se říká hřišti Bohemians, je sice regulérní, avšak menších rozměrů, než hřiště letenská a jeho terén zcela lysý a škvárovitý, není příznivé místo pro favorita, tím méně pak pro mužstvo typu dnešní Sparty. Říká se, že v Dolíčku jsou Bohemians neporazitelní. Něco na tom je. Na příklad Viktoria Žižkov dovedla tam zvítězit jen jednou v poválečné historii, také Sparta skoro pravidelně tam prohraje, tentokrát již po třetí za sebou a jedině Slavia - ač právě od té by se to nejméně očekávalo - uměla ve Vršovicích vyhrát i v době, kdy měla velmi rozbité mužstvo. Za těchto okolností je pochopitelné, že se ve Vršovicích mnohdy rozhodovalo o mistrovství středočeské župy, které sice Bohemians ještě nevyhráli, ale zato pomohli vyhrát některému mužstvu, porážejíce jeho soupeře, když umístění v lize bylo na vážkách právě mezi Spartou a Slavií. Snad také dnes rozhodlo mužstvo Vršovic o osudu ligy 1928/29, byť se právě dohrává první kolo. Na dnešní ligový zápas putovalo cestou tolik lidí, že je hřiště nemohlo pojmout. Na malém prostoru se směstnalo skoro 7 000 diváků, ostatní zůstali za plotem, který sotva vydržel velký tlak. Praskl právě tam, kde stála jedna z pokladen a několik set lidí proběhlo dírou zdarma. Pak však sami diváci uzavřeli řetěz kolem hřiště neprodyšně. Byla to před matchem i při něm dusná atmosféra, plná nejistoty. V ní se zapomínalo i na vřelejší potlesk před matchem i v přestávce a jen občas se ozval potlesk, anebo podrážděné volání za hry. Ruch rostl teprve ke konci, když už byla Sparta ztracena. Tu se zdálo, že není na hřišti jiných diváků, než vršovických příznivců. Sparta přišla na hřiště s osudně pozměněným útokem. Místo Myclíka hrál Moudrý, hráč tvrdší a zdatnější, avšak zvyklý spíše na spojce a pak nesehraný s ostatními a příliš jednoduchý na rychlou i bezpečnou obranu domácích, i neochabující záložníky. Roztříštěný byl také výkon celku, v němž stejně nebyl na výši Červený, Smolka a ve druhém poločase celá obrana, náchylná ke slabé hře. Většině lidí z mužstva chyběl start, který naopak byl předností Vršovic. Řady Bohemians byly vyrovnané. Nad průměr šel Kučera, Knobloch, Knížek a Bejbl, jenž si zase, ač zraněn, zahrál s plnou chutí. Zápas řídil plzeňský Ženíšek, který zejména s počátku poškodil domácí, někdy až přílišnou benevolencí k některým hráčům Sparty (Hochman, Perner, Burger). Sparta měla nástup a několikrát se přivalil její útok k brance Vršovic, aniž si vytvořil dobré chance. Tak to šlo asi 10 minut, než se Bohemians rozkývali. Pak se však často hrálo na polovině Sparty a jen řízná obrana a trocha štěstí zamezila střelbu. Statečné a energicky se probíjel zejména Knížek, který ve 14. minutě připravil míč Brabcovi, který vstřelil první branku Bohemians. A následovala řada nových náporů, leč Sparta odolala. Naopak podařilo se Silnému několik bezvadných akcí a kdyby byl Smolka disponován, byl by vyrovnal i dříve, než po přestávce. Také z Kozlových centrů byl by pohotovější útok vytěžil asspoň branku, zvláště když brankář Tloušť chytal nejistě.

    Po přestávce se opakoval obraz první části hry. Sparta to zkusila ve změněné sestavě s Červeným na levém křídle a Kozlem na pravém halvu. Skutečně se také často probojovalo do trestného území a vyrovnávací goal byl oddálen často jen náhodou. A přece nakonec padl po Carvanově trestném kopu z Patkovy falšované, ale jinak lehce zachytitelné střely ve 14. minutě. Bylo jasno, že vyhraje mužstvo, jež bude povzbuzeno vedoucím goalem. A v 16. minutě přišel psychologický moment hry. Knobloch kopal prudce trestný kop, Hochman chytil míč do klína, ale nejistě, míč se mu vykroutil a Bejbl snadno dobyl vedení. Bohemians pak útočili ráz naráz a přetížená obrana Sparty se dopouštěla často chyb i foulů. Ve 22. minutě pochlubil se Bejbl bezvadným driblingem a proměnil skoro nemožnou posici na třetí goal Vršovic. O čtvrtou branku se postaral sám sprtánský brankař Hochman, který v 28. minutě už po třetí hrál velmi nehezky na útočníky Bohemians a byl konečně potrestán penalty, kterou proměnil Šedivý. Od té doby bojovala Sparta jen nahodile a když pronikla k brance, zahazovali její útočníci téměř vyložené posice. Vršovice si pak snadno udržely výsledek zcela zasloužený.

    lidové noviny / 26.11.1928

     

     


    Že Spartě bojuje se v "dolíčku" těžce, je starou věcí, ale že v ligovém zápase bude poražena tak přesvědčivým způsobem, nečekal nikdo, a proto výsledek jest druhou sensací ligové soutěže, po velké porážce Slavie od Viktorie Žiž.

    Sparta nastoupila k zápasu ve změněné sestavě oproti neděli, ve které porazila Viktorii Žiž., a tato sestava se neosvědčila. Ovšem, překvapujícím způsobem slabě hrál Hochman, který svou zbytečnou výstředností zavinili i čtvrtou branku, vstřelenou z penalty.

    Krásně hrál Burger, který hlavně v prvém poločase odvracel krásně nebezpečné útoky Bohemians. Perner hrál daleko pod formou poslední neděle a i dosti nervosně.

    Z řady halvů hrál obětavě a houževnatě Carvan po celý zápas, Hajný až v druhém poločase, kdy přešel na levého halva, dobře držel pravou stranu Wimmer-Knížek. Červený hrál lépe v halvu než na křídle v druhém poločase, ale ani v hallvu mnoho neukázal, co bylo by v tomto zápase třeba.

    Velmi slabě hrál i útok, kde jedině Silný dřel se po celý zápas, bohužel však marně; Spoluhráči jeho nestačili včerejším výkonem na dobře disponované obranné řady Bohemians. Moudrý hrál nepřesně a byl špatným vůdcem útoku a i na spojce se neuvedl. Patek v prvém poločase neudělal nic a až teprve ve druhém poločase na křídl se osvědčil a vstřelil čestnou branku Sparty. Smolka hrál daleko lépe na spojce než na křídle.

    Jako celek však útok neměl souhry a kombinačně byl hodně za útokem, který dovedl v neděli Viktorii Žiž. porazit.

    Včerejší team Sparty nebyl vůbec k poznání při uvážení, že titíž hráči dovedou jindy hráti skvěle.

    Bohemians překvapili kde koho. Ví se o nich dobře, že ve svém "dolíčku" dovedou porazit skoro každé mužstvo, ale že tak rozhodným způsobem porazí Spartu, nikdo nečekal, ani když poločas vedli 1-0.

    Celé mužstvo prodchnuto bylo nezlomnou vůlí a enerií, spojenou s velkou obětavostí, bojovalo po celý zápas dobře a včerejší mužstvo Sparty porazilo jistě a zaslouženě.

    V zápase tomto bylo mužstvem lépe sehranějším, které jsouc zvyklé na malé rozměry svého hřiště, ovládalo skoro stále situaci.

    Výborně hráli oba obránci Kučera a Krejčí, v záloze vydržel tempo po celou hru Pinc, podporován dobře Tyrpeklem (hlavně ku konci hry) a na pravé straně Madelon. V útoku vynikl Knížek, který hrál neobyčejně dobře a spolu s Bejblem tvoří stále útočící dvojici. Brabec a Šedivý na levé straně byli nebojácnou a energickou dvojicí. Wimmer byl lepší v prvém poločase než po přestávce, kdy dobře byl hlídán Hajným.

    Včerejší úspěch Bohemians jest snad největším v historii klubu.

    Soudce Ženíšek řídil zápas ku podivu velmi šťastně a v celku nikoho nepoškodil.

    Hlavní momenty zápasu: V 11. minutě Silný krásně stáčí míč na branku, kde Tloušť vyráží na roh, který však Sparta nevyužila. Ve 13. minutě Knížek offside, když sám před brankou. Ve 14. minutě druhý roh pro Spartu, Hajný střílí těsně přes. V 14. minutě zahrává Madelon volný kop před branku, zde Bejbl přihrává Brabcovi, který vstřeluje prvou branku, 1-0. Sparta se vzpamatuje, útočí a Pernerův trestný kop za faul na Moudrého odráží se od těl hráčů Bohemians. Útok Sparty špatně kombinuje. Ve 24. minutě pěkný útok Bejbla, jenž přihrává na Brabce, ale ten střílí vedle. Ve 23. minutě nový roh pro Spartu nevyužit. V 30. minutě zaviňuje Hajný roh, který však Hochman krásně odvrací. V 37. minutě se zdá, že Sparta vyrovná, ale Smolka, ač sám před brankou, střílí vedle. V 41. minutě při rohu pro Bohemians Knížek střílí vedle. Ve 44. minutě Hochman zbytečně odstrkává beztrestně rukama Brabce v trestném území. Poločas 1-0.

    Po přestávce Sparta změnila mužstvo, Hajný hrál na levém halvu, Kozel na pravém, Červený na levém křídle s útokem Smolka, Silný, Moudrý, Patek.

    V 11. minutě dociluje Silný rohu, který Patek zakopl, ale polepšil se, když ve 14. minutě pěkně prošel a vstřelil vyrovnávací branku po pěkném přihrání od Kozla z trestného kopu za ruku Tyrpekla. Bohemians však hned dvě minuty nato po chybě Hochmana vedou. Smolka strká Knížka rukou, Madelon zahraje míč do středu, Hochman chytí míč, ale vypadne mu z rukou a Bejbl doráží, 2-1. V 18. minutě Hochman zbytečně hraje faul na Šedivého, v 21. minutě Bejbl pěkně projde a krásně střílí ze strany k tyči třetí branku za jásotu domácích.

    Sparta hraje rozháraně a hlavně v obraně viděti je nervosní hru. Aby míra byla dovršena, Hochman, chytiv míč, sbytečně kopl Brabce, soudce nařizuje 12y kop, který Šedivý proměňuje ve čtvrtou branku 4-1. Hra jest nyní pro Spartu ztracena a ani ojedinělé dobré útoky Silného na výsledku nic nezměnily.

    Hra končí pak vítězstvím domácích 4-1. Obecenstvo zaplavuje hřiště a nadšenci klubu odnášejí Bejbla triumfálně na ramenou z hřiště.

    Zápasu přítomno bylo na 8 000 diváků, kteří chovali se po celý zápas vzorně.

    večer / 26.11.1928