SK SLAVIA PRAHA - BOHEMIANS AFK VRŠOVICE   

5:2 (0:2)

Sobota 18.05.1929, 17:30 hodin • Hřiště SK Slavia Praha - Praha, Letná • Středočeská 1. liga (1928/1929) • 3. kolo

Branky: 50. + 59. Šoltys, 60. + 68. Joska, 80. Svoboda - 6. Wimmer, 45. Knížek

Rozhodčí: Štěpanovský

Diváci: 6 000


Soupisky mužstev

SK Slavia Praha

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Plánička František   90    
    O Černický František 90    
    O Novák Antonín 90    
    Z Vodička Antonín 90    
    Z Pleticha Josef 90    
    Z Čipera Karel   90  
    Ú Kratochvíl Josef 90    
    Ú Joska Bohumil 90    
    Ú Šoltys Jindřich 90    
    Ú Svoboda František 90    
    Ú Junek František 90  

Bohemians AFK Vršovice 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Kulda Antonín   90    
    O Krejčí František 90    
    O Kučera Jaroslav   90    
    Z Hochmann František 90    
    Z Pinc Václav 90  
    Z Tyrpekl František   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Brabec Václav 90    
    Ú Šedivý Antonín 90    

  • V sobotním ligovém zápase, který byl opakováním podzimního anulovaného zápasu, zvítězila Slavia opět a hlavně finishem způsobem naprosto přesvědčivým.

    V prvém poločase, ač stále byla Slavia v útoku, nepodařilo se jí vyjádřiti úspěšně svoji hur a byli to naopak borci Bohemians, kteří z náhlých, ale nebezpečných útoků dovedli do poločasu převzíti vedení 0:2. Po přestávce však uvědomili si Slávisté plně velký význam zápasu a svým nástupem rozvrátili řady Bohemians tak, že již ve čtvrt hodině Slavia vedla 3:2. Výkonem tímto byli hráči Bohemians tak deprimováni, že činili někteří dojem bezradnosti, jak u Wimra a Knížka stalo, neboť tito hráči odešli bez omluvy z hřiště, vzdávajíce se tak beznadějně zápasu. Byli však opět posláni na hřiště, aby pomáhali zachrániti to, co se dalo. Od těchto hráčů nebylo to při nejmenším kamarádské vůči ostatním borcům, kteří obětavě a neohroženě hráli po celý zápas, z nichž Krejčí, Tyrpekl, Šedivý a Bejbl zasluhují té největší chvály a byli příkladem a vzorem ostatním borcům vršovickým. Mužstvo Bohemians nastoupilo v sestavě: Kulda, Krejčí, Kučera, Hofman, Pinc, Tyrpekl, Wimer, Knížek, Bejbl, Brabec, Šedivý. Mužstvo toto podalo dva rozdílné výkony, právě jako před týdnem proti Spartě. V prvém poločase hrálo dobře, ale ve druhém odpadlo tím spíše, když na blátivém terénu, který nastal při trvalém dešti, vyniko technicky lepší mužstvo Slavie.

    Slavia k zápasu nastoupila bez Puče, který onemocněl v pátek požitím špatného masa, v sestavě: Plánička, Černický, Novák, Vodička, Pleticha, Čipera, Kratochvíl, Joska, Šoltys, Svoboda, Junek. V mužstvu vynikla obrana s výborným Pláničkou v čele, v druhém poločase pak útok, kde Šoltys na blátivém terénu byl ve svém živlu a vstřelil prvé dvě branky, které znamenaly vyrovnání zápasu. I Pleticha v druhém poločase se rozehrál a nepřipustil útok Bohemians, aby na výsledkudalo se ještě něco změniti. Jako celek Slavia svým strhujícím finishem vítězství si plně zasloužila a pojistila si tak mistrovský titul letošní ligy.

    O branky rozdělili se hráči takto: V prvém poločase v 6. minutě Šedivý obejde náhle Vodičku, centruje a Wimer z kroku doráží do branky. V poslední minutě opět je to Šedivý, který tutéž akci opakuje a šťastným střelcem jest Knížek, který pěknou ranou získal druhou branku. Po přestávce však obraz hry se změnil. Již v 5. minutě Šoltys svým způsobem prošel až za backy a vstřelil prvou branku a hned ve 14. minutě připojuje druhou. A ještě nedozněl jásot příznivců Slavie, když Joska vstřeluje třetí branku. Slavia jest v úplné převaze a v 23. minutě opět Joska po pěkném přihrání od Šoltyse vstřelil čtvrtou branku. Mužstvo Bohemians jest úplně deprimováno. V 35. minutě Bejbl strká rukama Svobodu a z nařízeného trestného kopu Svoboda z 25 metrů střílí dělovkou pátou branku.

    Zápas řídil soudce Štěpanovský, na kterého si již Vršovičtí nemohou stěžovati.

    večer / 21.5.1929

     

     


    Bohemians nerozdělili úsporně svoje síly a pustili se do hry s plnou vervou, podnikajíce bystré, nebezpečené útoky. Ve všech řadách předčili hosté svého soupeře v prvém čase a dobyli zaslouženě dvou branek. V 6. minutě unikl Šedivý, předal míč do středu a Wimer ranou k tyči dal první branku, k níž v poslední minutě před odpísknutím Knížek opět z podání Šedivého připojil druhou. Hra na blátě způsobila jim však totéž překvapení, jako proti Spartě. Po přestávce byli úplně vyčerpaní; nehybná obrana, vyčerpaná záloha a odříznutý útok nemohly vzdorovati, když liják v přestávce zničil hřiště v pravé moře bláta. Slavia zlepšila se po přestávce jako kouzelným proutkem. Pět branek bylo pak jen otázkou času a odolnosti obrany Bohemians; dvě z nich mohl Kulda krýti. V 5. minutě Šoltys lehce prošel a dal první branku a v 12. minutě týž hráč po chybě Kučery vyrovnal. Joska dal třetí a čtvrtou branku v 15. a 22. minutě a Svoboda z trestného kopu z 20 m uzavřel score. Poslední čtvrt hodiny hráli hosté bez zraněného Pince.

    národní listy / 19.5.1929

     

     


    Tento ligový zápas hraný dnes na hřišti Slavie se začal pro domácí velmi hrozivě. Bohemians získali hned s počátku velkou převahu a jejich vítězství se zdálo neodvratné. Už v 15. minutě dostal Vimr míč od Šedivého, přešel z křídla před branku a vstřelil první goal. Ve 43. minutě poslal Šedivý podle několika hráčů míč na Knížka, a ten dorazil druhou branku. Vtom však přišla pro Slavii pomoc v podobě hustého deště. Na mokrém travnatém terénu neumí Vršovičtí hrát. Slavia počala svoji převahu rychle stupňovat a už v 6. minutě druhého poločasu střílí Šoltys z práce Kratochvíla a Jozky první goal domácích a druhý ve 14. minutě, když Šoltys dorazil Kratochvíkův centr do sítě. A aby nezůstalo při remisi, střílí Jozka už minutu nato z pěkné uličky třetí goal. To však nestačí. Při stálém dešti nevycházejí Bohemians z tísně, a ve 23. miutě střílí Jozka 4 goal a trestný kop v 30. minutě střílený Svobodou znamená pátý goal. Knížek a Vimr musí odejít na krátkou dobu s hřiště a když se vrátili , dostávají se Vršovičtí do převahy. Posílají několikrát na branku. Plánička však bezvadně chytá a v jedné chvíli zachraňuje Černický, leže na lině na zemi hlavou. Před návštěvou asi 6 000 diváků řídil zápas dobře Štěpanovský.

    lidové noviny / 19.5.1929