BOHEMIANS AFK VRŠOVICE - SK KLADNO   

4:1 (1:0)

Neděle 09.12.1928, 14:00 hodin • Hřiště Bohemians AFK Vršovice - Praha, Vršovice • Středočeská 1. liga (1928/1929) • 2. kolo

Branky: 17. Brabec, 48. (z pen.) + 51. Šedivý, 84. Wimmer - 58. Ladman (z pen.)

Rozhodčí: Duben

Diváci: 1 500


Soupisky mužstev

Bohemian AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Tloušť Julius   90    
    O Krejčí František   90    
    O Kučera Jaroslav   90    
    Z Knobloch-Madelon Jan 90    
    Z Pinc Václav   90    
    Z Tyrpekl František   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Brabec Václav 90    
    Ú Šedivý Antonín 90    

SK Kladno 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Tichý Karel   90    
    O Horák Jaroslav   90    
    O Čtyřoký Josef   90    
    Z Üblacker Tomáš   90    
    Z Kraus Karel 90  
    Z Laitner Hugo   90    
    Ú Čermák František 90  
    Ú Kloz František 90    
    Ú Čapek Josef 90    
    Ú Ladman Jaroslav 90    
    Ú Junek Josef 90    

  • Prohráti 6:0 je velmi nepříjemnou věcí a proto není divu, že kladenští chopili se prvé příležitosti, aby protestem vynutili si opakování zápasu. Bohemians nejlépe však odpověděli na praktiky zeleného stolu a nescházelo mnoho, aby Kladno nejen s porážkou, ale i týmž scorem odjíždělo domů. Jinak zápas veden byl v známém již stylu starých těchto rivalů.

    Bohemians vyslali do pole mužstvo: Tloušť, Krejčí, Kučera, Knobloch, Pinz, Tyrpekl, Wimer, Knížek, Bejbl, Brabec, Šedivý. Nejlepší řadou byla obrana, která s úspěchem čelila útokům hostí, nejlepším z ní pak byl Krejčí, který tentokráte i za Kučeru několikráte zasáhl. Na těžkém terainu pohyboval se s jistotou a také i v tempu na rychlé kladenské stačil. V záloze Pinz až do svého zranění výborně kryl Čapka, ale i pak svým přehledem a vystihnutím situací dobře se uplatnil. Knobloch s Tyrpeklem překonávali se v obětavosti, dobře kryli křídla, aniž by při tom zapomínali na útok. V útoku Bejbl byl dobře střežen, tím ale právě uvolněny byly obě spojky, takticky hrající. Knížek hraje v plné formě, je výborným v poli, zatím co Brabec opět prokazuje mužstvu cenné služby svojí dravostí a průbojností. Wimer má více smyslu pro kombinaci, Šedivý pak opět dovede uplatniti svoji rychlost, jen ty centry jsou stále jeho slabinou.

    Kladno v sestavě: Tichý, Horák, Čtyřoky, Uebelacker, Kraus, Leitner, Čermák, Kloc, Čapek, Ladman, Junek příliš brzy přivedeno bylo z konceptu. Zahájíte hru velice slibně, ale již prvá obrdržená branka způsobila v teamu nervositu, zejména v útoku, kde řada chancí zahozena byla až skoro povážlivým způsobem. Čapek nedovedl ztmeliti svoji řadu, ač byl Krausem výborně podporován, dopustil se pak ošklivého faulu na Pinze a také střelecky nebyl nikterak na výši. Přestavění útoku ukázalo se velikou chybou, nepomohlo již ani, když hráči vrátiii se na původní svá místa. Tak Ladman na křídle byl mnohem nebezpečnějším než na spoji, tato opět Junkovi lépe svědčila, než místo křídelního útočníka. Útok v prvé řadě má vinu na těžké porážce, zejména Kloc proti Kučerovi si vůbec nezahrál, zahozením několika pěkných chancí pak nemálo přispěl k depresi mužstva. V záloze vynikl Kraus taktickou a obětavou hrou, oba křídelní vypomáhali si hodně ostrou hrou, jedině obraně nelze nic vytknouti. Horák se Čtyřokým více dělati nemohli a také Tichý vvstřeleným brankám nemohl zabrániti.

    Zápas řídil objektivně p. Duben. Bylo sice proti němu hodně protestováno, ale to snad již ani při temperamentu přátel obou klubů není jinak možno. Řídil zápas přesně a jistě ještě častěji se s ním při důležitých zápasech shledáme.

    Obě mužstva nasadila ostré tempo, v prvním poločase mělo Kladno lehkou převahu, kterou nedovedlo však vyjádřiti. Domácí ujali se vedení Brabcem v 17. minutě po provedeném trestném kopu. Po změně stran podařilo se Bohemians rozhodnouti zápas pěkným nástupem, v 3. minutě Bejbl pěkně prošel, byl však faulován, diktovaný 11 m kop jistě proměnil Šedivý. V 5. minutě Čapek napadl Pinze, který v 10. minutě na 2 minuty opustil hřiště. V 6. minutě z prudkého výpadu WImer přehrál na Šedivého, který vstřelil 3. branku. V 13. minutě Kučera vyrovnával si účet s Uebelackerem, soudce na reklamaci autoře diktuje 11 m kop, Ladman prorazil snad konečně smůlu a proměnil jej v čestnou branku. Kladno nachvíli útočilo, když však Kloc s Čapkem zahodily dvě jisté chance, byla hra opět střídavou, v 39. minutě Wimer pěkně vstřelenou brankou uzavřel score. Kladno v druhém poločase několikráte přestavělo útok, u domácích zraněn byl ještě Knobloch a jen se sebezapřením dohrál.

    tribuna / 10.12.1928

     

     


    Opakovaným ligovým zápasem Bohemians v. Kladno je snad ukončeno podzimní kolo naší ligy. Slovo snad podtrhujeme proto, že není vyloučeno podle dosavadního jednání v ústředích anulování a opakování zápasu Bohemians v. Slavia, který Slavia vyhrála 2:0. Poslední match včerejších soupeřů byl ukončen rozhodčím pro tmu za stavu 6:0 pro Bohemians v 71. minutě. Včera terén a světelné poměry nebyly o mnohem lepší. Přesto udala obě mužstva v prvé polovině velmi živé tempo a do přestávky z něho neslevila. Tvrdé boje o míč rozehřávaly zkřehlé diváky náhradou za schované slunce. Rozhodčí měl proto hodně práce, ale zbavil se jí přesně, nemaje na nikom z obou stran zájmu. Vršovice si své vítězství musely perně vybojovat. Že rozpětí v počtu nastřílených branek dopadlo pro ně tak příznivě, o tom rozhodl jejich prudký nástup ve druhé polovině, když v 48. a 50. minutě z výpadů zvýšili těsný náskok z první poloviny hry. Kladenská obrana a záloha nebyla o nic horší svého protějšku, jen v útoku chyběl kontakt hráčů a tento nedostatek zavinil, že mužstvo přes četné chance nemohlo vyrovnati anebo aspoň po zásluze upraviti výsledek těsněji.

    Zrcadlo hráčů

    Před zápasem diváci pozorujíce blátivý terén, posypaný sněhem, říkali "Ideální hřiště pro Bejbla, Vršovicům padá zlato". Skutečnosti byla poněkud jiná, Bejbl byl tentokrát předstižen spojkami, Brabcem s Knížkem, které ovšem vzorně podporoval! Tito robustní hráči lépe platili na tvrdou obranu Kladna a vydrželi silami prudký spád hry. Z křídel Šedivý je rozhodnější a rychlejší Wimmera, jenž zase čtvrtou brankou připamatovával nám svoji bývalou střelbu, již kdysi strašil pražské brankáře. Záloha měla hry po zuby. Pinc, který pro zranění ve druhé polovině chvilku odpočíval, vybil se v první polovině, když šlo o vedení zápasu a musil po přestávce spoléhat na pomoc obou křídelních. V obraně vynikal Krejčí, jenž agilností a jistotou stál včera nad mladším Kučerou. Tloušť byl uchráněn celkem napětí a těžších záasahů, ale pomohl přeci jen mužstvu značně, když v 17. minutě vyrazil skvělou ránu Klozovou do rohu.

    U Kladna nejlepším mužem byl Uebelacker, tvrdý, rychlý a spolehlivý záložník, jenž dobře v šachu držel dvojici Šedivý-Brabec. Kraus ve středu zálohy obětavostí a rychlostí nahrazuje Šulcovu rozvážnost. Hodí se však spíše do mužstva, které se brání než do teamu útočícího. Obraně mimo slabou chvilku Čtyřokého po přestávce nelze činit výtek, ani Tichý jich nezaslouží. Lépe mohl hrát však útok, jehož jednotlivci neuplatnili plně svých schopností, což platí hlavně o levé straně.

    Příjemné překvapení způsobil divákm i hráčům německý rozhodčí Duben z Teplic, jenž přijel místo ochuravělého p. Havlíčka z Karlových Varů. Přísná byla poněkud 12y, z níž Bohemians dobyli druhé branky, avšak za zmínku stojí rozvážnost při první a třetí brance Vršovic, kdy se rozhodčí nedal másti napadáním útočníka kladenskými obránci a čekal s trestem, nedospěje-li útok do sítě, což se skutečně stalo. Málokdy se setkáváme na hřištích s tímto jedině spravedlivým výkladem pravidel, který tu s úmyslem zdůrazňujeme.

    O střelcích

    V 10. minutě Brabec z útoku Šedivého střelil do tyče a brzo poté na druhé straně hodil Kloz hlavou míč do outu a hned na to zase do Čapka, takže oba brankáři si oddechli. V 17. minutě Kloz prošel obranou, jeho prudkou ránu vyrazil však Tloušť do rohu. V téže minutě Brabec, srážený Čtyřokým, dobývá Vršovicům první branky. Kladno však neodpadává a do přestávky udržuje si tolik síly v poli jako Bohemians. V 48. minutě Čtyřoký temperamentně bojuje o míč s Bejblem, jda na hráče zezadu. 12y je trestem poněkud přísným, tím spíše, že Šedivý z ní střílí druhou branku Bohemians. Za dvě minuty připojuje týž hráč třetí úspěch. Wimmer oklamal Leitnera a Čtyřokého, Šedivý přibíhá do středu a přejav míč vráží jej pod břevno. V 62. minutě střílí Lachman z 12y za napadení Uebelackera Kučerou (jehož rozhodčí opětovně napomíná), čestnou branku Kladna, které po odpadnutí Pincově je nyní stále ve frontě. V 84. minutě dobývá však Wimmer čtvrté branky domácích, když Šedivý prohnal míč a střelil jej do středu, odkudž jej Wimmer nečekaně obrátil pohotovou ranou k tyči. V poslední chvílí Čapek přestřelil.

    Poměr rohů byl 8:5, diváků něco přes 1 500.

    národní listy / 10.12.1928

     

     


    Na kluzkém a slabě zasněženém terénu svého hřiště nedovedli Bohemians opakovat plnou měrou svůj velký úspěch z minulého nedokončeného ligového zápasu. Tentokráte bylo nutno o vítězství po celou dobu bojovat houževnatěji, než naznačuje poměr vysokého, ale zaslouženého výsledku, na němž má též svůj podíl kladenský útok. Málo promyšlené, ale četné útoky nedovedli kladenští útočníci snad ani v nejpřízivějším případě úspěšně zakončiti, stejně jako celou řadu posic, jež se jim naskytly bez jakékoliv zásluhy. Znamenitě hrající obranná řada musela pak povoliti stálým náporům domácích, kteří svou technikou poměrně lépe zdolávali nesnadnost těžkého terénu. První polovina hry nepřinesla žádnému mužstvu zřejmou převahu. Po první brance Bohemians, vstřelené Brabcem, Kladno přidávalo, ale chybovalo zdlouhavou kombinací v poli, takže na druhé straně rychlý útok domácích byl v převaze. Začátek druhého poločasu náležel Bohemians, kteří ve třetí a šesté minutě vstřelili dvě další branky. První dobyl Šedivý z diktované penalty za foul na Reidla a druhé týž hráč po útoku Wimra. Ale již v 12. minutě snížili score Kladenští na 3:1 brankou Ladmannovou, vstřelenou z pokutového kopu za foul na Uberlackera. Další šance nedovedli však Kladenští využít, naproti tomu v 39. minutě Wimr scoroval krásnou brankou z centra Šedivého, když před tím střelil Brabec do břevna. Velmi dobrým rozhodčím byl teplický soudce Duben.

    lidové noviny / 10.12.1928

     

     


    Ve včerejším zápase Bohemians opakovali svůj úspěh z posledního anulovaného zápasu a jistě zvítězili po velmi napínavém boji. Kladenští však byli daleko lepší, než score ukazuje, a jen špatnou střelbou svého útoku připravili se o lepší score.

    U domácích vynikla levá strana Šedivý-Brabec, která vstřelila tři branky, Šedivý 2, Brabec 1, čtvrou branku vstřelil Wimmer.

    U Kladna vynikla obrana Horák-Čtyřoký, poslední však hrál ostře a zavinil penalty, když srazil Bejbla.

    Zápas před 1 500 diváky řídil dobře soudce Duben.

    večer / 10.12.1928