AC SPARTA PRAHA - BOHEMIANS AFK VRŠOVICE   

4:2 (0:1)

Neděle 12.05.1929, 17:00 hodin • Hřiště AC Sparta Praha - Praha, Letná • Středočeská 1. liga (1928/1929) • 11. kolo

Branky: 52. + 87 Ladman, 62. Hajný, 76. Jiran - 15. Bejbl, 86. Wimmer

Rozhodčí: Ženíšek

Diváci: 4 000


Soupisky mužstev

AC Sparta Praha

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Hochmann František   90    
    O Burgr Jaroslav 90    
    O Perner Antonín 90    
    Z Hajný Ferdinand 90    
    Z Pešek Karel 90    
    Z Carvan Antonín   90  
    Ú Ladman Jaroslav 90    
    Ú Jiran Antonín 90    
    Ú Miclík Josef 90    
    Ú Silný Josef 90    
    Ú Menšík Leopold 90  

Bohemians AFK Vršovice 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Kulda Antonín   90    
    O Krejčí František 90    
    O Kučera Jaroslav   90    
    Z Hochmann František 90    
    Z Pinc Václav 90  
    Z Tyrpekl František   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Smolka Jan 90    
    Ú Šedivý Antonín 90    

  • Pěkný zápas pokažen byl ošklivým počasím, čímž i návštěva byla hodně slabá. Mužstva nastoupila v těchto sestavách: Sparta: Hochmann, Burger, Perner, Hajný, Káďa, Carvan, Ladman, Jiran, Myclík, Silný, Menšík. Bohemians: Kulda, Krejčí, Kučera, Hofmann, Pinc, Tyrpekl, Wimmer, Knížek, Bejbl, Smolka, Šedivý. Zápas řídil Ženíšek.

    Hráči Sparty vyznačovali se jistějším a ostřejším startem na míč a zřejmě měli oporu v rozmoklém terainu, na němž se snadněji pohybovali než hosté. Hochmann v brance Sparty hrál spolehlivě, zakročil několikráte v posledních okamžicích a na vstřelených brankách nenese žádné viny. Burger s Pernerem, jako vždy, až přespříliš ostří, čímž ulehčují si tak i svoji posici proti protihráčům. Od posledního zápasu zlepšil se podstatně Káďa, ba i Hajný z obranné hry často procházel kupředu a vstřelil i pěknou branku. V útoku Silný založil řadu dobrých útoků, také i Menšík vedle něho pěkně hrál a centroval. Ladman a Jiran lepší než jindy.

    U Vršovic hrál pěkně Kulda v brance, který odvrátil celou řadu těžkých míčů. Krejčí a Kučera hráli spolehlivě, hlavně Krejčí vynikal. V halvu vynikl Tyrpekl, Pinc ve druhém poločase polevil, rovněž tak i Hofmann. V útoku hrála lépe pravá strana, levá strana zařazením Smolky mnoho nezískala a myslíme, že Brabec by byl udělal mužstvu lepší služby. Bejbl útok Bohemians velmi dobře vedl.

    Jako celek byla Sparta teprv v druhém poločase mužstvem lepším, ale nejlepší řadou byla, jako vždy, skvělá obrana, která nyní vlastně dělá Spartě výsledky, a také při včerejším zápase bylo její zásluhou, že Sparta vyhrála.

    Hráči Bohemians jsou agilní ve hře, ale zbytečně ostrým startem na míč vyčerpávají své síly, kterých postupem hry pak ubývá, což opět nejvíce bylo viděti včera na Pincovi.

    Průběh zápasu byl velmi rušný a zajímavý tím, že Sparta prohrává v prvém poločase, ač právě průběh tohoto poločasu byl neuspokojivým.

    Vlažná hra obou mužstev umožnila soudci snadnou práci. V 15. minutě Bejbl prošel zálohou i obranou Sparty a přes vyběhnuvšího Hochmanna vstřelil vedoucí branku. Teprve druhý poločas byl živější, když ve 4. minutě podařilo se Spartě vyrovnati. V 15. minutě Hajný po delší kombinai celého útoku posílá míč dlouhou ranou do sítě hostí. Ve 30. minutě ze scrumáže podaří se Jiranovi vstřeliti 3. branku Sparty. Ve 38. minutě prochází Wimmer na vlastní pěst a dociluje druhé a poslední branky zelenobílých. Ve 40. minutě upravuje Jiran score zápasu na 4:2, když byl Kuldou vyražený míč vrátil do sítě. Ve druhém poločase nás Ženíšek svým výkonem již neuspokojil

    večer / 13.5.1929

     

     


    Dokud bylo sucho, byly vyhlídky Bohemians lepší. Uplatňovala se říznost a útočnost mužstva. Když nemoklo, přešla iniciativa na Spartu, jejíž technika zdolávala terén a těžký míč lépe než chuť hostí. Sparta měla opět výborné obránce. Tentokráte přispěla svou hřivnou také záloha. V útoku dobrou dvojicí byli Ladman s Jiranem a vlevo činil se Menšík. Po přestávce byl celý útok ve svém živlu, tu viděli jsme krásné akce souhry. Když u hostí selhali Tyrpekl a Pinc, byl osud Bohemians zpečetěn. Vršovičtí měli výborného brankáře. Kulda skvěle vybíhal, velmi dobře bránil se proti kopům z rohů. Nejsa podporován zálohou a obranou, nemohl krýti ve druhé polovině nápory pravého boku Sparty. Pinc a Tyrpekl byli slabí Hofmana. V útoku nejlépe hrál Bejbl. První branka, když utekl Burgerovi v polovině hřiště, oklamal Hochmanna a vsítil, byla skvělým podnikem jednotlivce. Snažil se prospět Knížkovi i Smolkovi, marně Smolka byl příliš měkký. Obě křídla pro maličkosti nevidí veliký cíl.

    Na počátku hry Bohemians snadno se brání bezdůrazným útokům Sparty a v 15. minutě vedou po krásném Bejblově výpadu 1:0. Kulda se vyznamenává a udržuje tento stav až do přestávky. Ve 42. minutě střílí Silný do tyče, míč vrací se do pole. Po přestávce, za deště dochází záloze hostí dech. V 52. minutě Ladman přešedší na spojku, vyrovnává ranou do tyče. V 62. minutě Hajný ranou z dálky překvapí Kuldu po druhé. V 76. minutě vniká Menšík, přihrává před branku Kuldovu a Jiran dobývá Spartě třetího goalu. V 86. minutě Knížek přejavší podání Bejblovo uličkou, posílá míč Wimmerovi (mimo hru) a ten doráží přes padnuvšího Hochmanna vyražený shot do sítě, snižuje náskok Sparty na 3:2. Tato branka nebyla než kompensací za netrestanou chybu Kučerovu v 64. minutě (tahal Silného rukama, když unikl obraně). Hned po té nádherný moment: Silný volleyem stáčí přihrání Menšíkovo na branku. Ostražitý Kulda s námahou vyškrabuje míč, avšak Ladman upravuje stav na 4:2. Rozhodčí byl jistě schopný pán, divíme se proto, že mu uniklo křížkování Kučera-Silný v území Bohemians, offside Wimmerův a některé vadné zákroky Pernerovy proti témuž hráči.

    národní listy / 13.5.1929

     

     


    Ligový zápas na Spartě začal se rychlými útoky a rohem. Vršovičtí však hned začali oplácet a majíce rychlejší start na míč i více chuti, udrželi si 10 minut převahu, pak se hra vyrovnával a útoky se skoro střídaly. V 16. minutě útočil Silný, lehkomyslně však ztratil míč, který Knížek podal Bejblovi, solovým útokem proběhl Bejbl před branku a vylákal Hochmana, vstřelil přes něj vedoucí branku Bohemians. Ku konci poločasu Sparta značně tísnila, ale Kulda skvěle chytal. Před přestávkou začalo pršet a na kluzkém terénu Vršovští neumí hrát. Zejména Pinc ve středu zálohy odpadl, kdežto naopak křídelní záložníci Sparty se po slabých hrách opět ukázali v plné formě, pomáhajíce vydatně i Káďovi. Také útok Sparty Jiran, Ladman, Miclík, Silný, Menšík, dobře kombinoval a takticky pronikal až k brance. Ve 12. minutě nekrytý Ladman vyrovnal a brzy na to Hajný získal vedení. Bohemians se na chvíli vzchopili, ale otálením ztratili dobré posice. Pak zase Sparta zle obléhala a přetížená obrana Bohemians nestačila krýt Jirana, jenž ve 37. minutě šikmou ranou zvýšil náskok. Několik rychle za sebou následujících útoků Bohemians přineslo jim branku z úniku Vimrova, jehož lehký ofside soudce Ženíšek, jinak velmi dobrý, přehlédl. Těsně před koncem vstřelil Ladman čtvrtý goal po pěkné spolupráci Menšíka se Silným. Návštěva asi 4 000 osob.

    lidové noviny / 13.5.1929