ČAFC VINOHRADY - BOHEMIANS AFK VRŠOVICE   

1:2 (1:1)

Neděle 15.04.1928 • Hřiště Č.A.F.C. Vinohrady - Praha, Na Floře • Středočeská 1. liga (1927/1928) • 9. kolo

Branky: 38. Sloup-Štapl - 34. (z pen.) + 89. Knobloch-Madelon

Vyloučení: 87. Uhlíř

Rozhodčí: Moudrý

Diváci: 2 000


Soupisky mužstev

ČAFC Vinohrady

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Kaliba Antonín   90    
    O Hubka Miloslav 90    
    O Soukup Stanislav 90    
    Z Teisinger ? 90    
    Z Kašpar Jaroslav   90    
    Z Uhlíř Václav   86  
    Ú Fišer Jiří 90    
    Ú Sloup-Štapl Rudolf 90    
    Ú Kašpar Miloslav 90    
    Ú Adolf ? 90    
    Ú Hliňák Emanuel 90  

Bohemians AFK Vršovice 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Tloušť Julius   90    
    O Krejčí František 90    
    O Kučera Jaroslav   90    
    Z Hochmann František 90    
    Z Tyrpekl František 90  
    Z Průšek Jaroslav   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Innemann Jaroslav 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Knobloch-Madelon Jan 90    
    Ú Šedivý Antonín 90    

  • Po usilovné námaze podařilo se Bohemians dostati se z posledního místa ligové tabulky, když i tentokráte smůla byla jim věrnou průvodkyní. Zvítězili zaslouženě, celé mužstvo bylo prodchnuto pevnou vůlí po vítězství a při troše štěstí bylo by toto lépe ciferně vyjádřeno. Absence Bejblova v tomto nejdůležitějším zápase, který mohl přinésti podstatné zlepšení v umístění, byla těžkým handicapem, který jen zvýšená obětavost a agilnost všech hráčů dovedla vyvážiti. Knížek jej nedovedl při nejlepší vůli nahraditi, ztratil kontakt se svými druhy a tak útočné akce byly většinou dílem pravé či levé strany. Nejlepším z této řady byl malý Wimer, který skvěle procházel a nelekl se ani obránce ráže Hubkovy. Ineman potřebuje prohození, včera hrál jen se sebezapřením, jsa zraněn a další zranění na hlavě během hry podlomilo jeho výkon. Ale i tak zastal velký kus práce a nebojácně vrhal se do scrumagí před brankou. Knobloch byl šťastným autorem obou branek, byl však, zejména v druhém poločase dosti sobeckým a bojácným, rovněž Šedivý pro zranění nemohl plně do hry zasáhnouti. Tyrpekl byl nejlepším mužem pole, ač malé postavy, neztratil ani jeden vysoký míč a s obránci domácích svedl řadu vítězných soubojů. Z křídelních uplatnil se tentokráte Průšek, který bezpečně držel Fišera, v obraně Kučera obětavostí a dravostí předčil starého routinéra Krejčího, Tloušť kryl celou řadu těžkých ran, ač byl dosti často atakován. Situace se zlepšila ve prospěch Bohemians, dosud však není vyhráno a je na mužstvu, aby v dalších zápasech obnovilo svoji pověst a tradici. Čafka hrála po svém zvyku, řízně a ostře, zejména když soudce nedovedl udržeti tak zv. temperament některých hráčů v příslušných mezích. Celkem však nepodala očekávaného výkonu a zejména v útoku to hodně vázlo. Kašpar pozdě a nepřesně přihrával, oběma spojkám vadil pak terain; z křídel lépe se uplatnil Fišer, zatím co jeho protějšek na levém křídle toho zkazil svojí pověstnou divokostí, která však několikráte způsobila zmatek v obraně hostí. V záloze vynikl Kašpar přehledem i vystihnutím situací, měl dobrého pomocníka v Tessingerovi, Uhlíř však kromě celé řady většinou netrestaných faulů nic neukázal, v disciplinovanosti by pak potřeboval mnoho ještě doháněti. Obránci se zdarem zdolávali nápor útoku hostí, téměř neustále byli v permanenci, že nehráli v rukavičkách, jest již o nich dostatečně známo, než aby znovu bylo třeba to opakovati. Kaliba zastal své místo dobře, měl však štěstí, že i ty jeho oblíbené parádičky se mu dařily.

    Soudcem zápasu byl p. Moudrý. Neuspokojil, ba zklamal na celé čáře. Chápeme, že je svrchovaně nepříjemné v zápase, kde rozhoduje se o sestup, hned v prvých minutách diktovati penalty, když jsou to však tři vyložené případy, které zůstávají bez trestu, pak lze jen obdivovati odvahu rozhodčího, který tak dalece si troufá provokovati soudné obecentstvo. Zabralo by příliš místa, kdybychom měli analysovati výkon p. Moudrého, nelze však říci, že by byl objektivním, i když obě strany s ním jistě budou nespokojeny. Bohemians pak zcela oprávněně.

    Bohemians šli do hry s plným vědomím důležitosti zápasu, udali ostré tempo, jímž domácí byli silně překvapeni. Prvé minuty hry kladly značné požadavky na obranu, která si třikráte vypomohla proti pravidlům, jednou byla to Hubkova ruka, pak sražení Knoblocha a Inemana, aniž by soudce uznal za vhodno zakročiti. To ovšem Bohemians chuti do hry nepřidalo a tak Čafka několikráte zaútočila, bezúspěšně však, ač Štaplova rána v 8. minutě dala Tloušťovi hodně práce. S jídlem roste chuť a tak Ineman v 29. minutě byl další obětí říznosti domácích a k dovršení všeho Bohemians byli ještě pokutováni, ač Ineman do krve byl zraněn na hlavě. Hrál však dále a za opětovný faul na něho byl ve 34. minutě diktován 11m kop, který Knobloch proměnil v prvou branku. Vlna nadšení rázem, ale ochabla, když již v 38. minutě Soukup využil při kopu za faul Krejčího nepozorností obránců, kteří pro tvoření zdi zapomněli krytí Štapla. Stačilo podání, aby bylo vyrovnáno. Po změně stran Bohemians byli neustále v převaze, domácí rádi by se již byli spokojili nerozhodným výsledkem, jak svědčil způsob boje, v poslední minutě však Krejčí zahrál ostře míč před branku a Knobloch stočil jej po celé řadě nezdařených pokusů před tím do sítě. Nutno se jen ještě o hře v tomto poločase zmíniti, že Knížek na prospěch hry přešel na křílo a Wimer na spoj, dále v 38. minutě odstoupil pro zranění na 4 minuty Adolf a v 42. minutě vyloučen byl Uhlíř. Šťastný střelec Knobloch odnesen byl nadšenci do kabiny.

    tribuna / 16.4.1928

     

     


    Vršovice zvítězily v důležitém zápase, jímž stoupla naděje, že se udrží v první lize, 40 vteřin před koncem hry. Byl to match nevídané krásy a bojovnosti, přesto že rozhodčí nadělal v něm blahovolným posuzováním ostré hry domácích obránců hodně chyb. Vršovice ovládly první polovinu, měly po přestávce prudký nástup, ale ochably potom do 70 minuty tak nápadně, že už diváci počítali s vítězstvím domácích. Poté však Wimmer přešel s Innemannem do středu útoku a rychlými výpady popletl backy domácích, kteří se bránili častými přestupky pravidel a odkopáváním míčů do zázemí. Bohemians dobře postřehli tuto slabost a sevřeli branku ČAFC ze všech stran. V posledních chvilkách matche po rušných bitkách před vinohradskou brankou, jíž výborně hájil Kaliba, naplnila se nečekaně míra spravedlnosti a z prostinké situace padla vítězná branka lepšího teamu, vítaná diváky jako vykoupení z neobvyklého napětí mysli: back Vršovic Krejčí přihrál dlouhým obloukem míč do trestného území ČAFC, odkudž Knobloch přidušenou ranou bez odkladu stočil jej do Kalibovy sítě. Celý zápas na rozmoklém hřišti hrán byl oběma mužstvy velmi dobře. V trestných územích zesilovány snahy po úspěších, že nebylo znát ani veliké únavy útočníků. Tělesně slabší mužstvo Bohemians mělo znamenité hráče ve Wimmerovi, v Tyrpeklovi ve středu zálohy, v brankáři Tloušťovi a zvláště v obránci Kučerovi, který rychle vyrážel za míčem a svojí jistotou stal se v zápase oporou mužstva. Ostatním hráčům potíže působilo bláto, Knoblochovi bojácnost, Šedivému a Innemannovi ostrý sloh soupeřův zaťal žílu hned po půlhodince. Přesto zasloužil si tento team dobrou kombinací a rychlostí mnohem hladšího vítězství. Hvězdami ČAFC byli brankář Kaliba, který dohrál zápas bez chyb, hlaf Teissinger a strý Štapl na pravé spojce, z níž probíjel se nejlépe k brance soupeřově. On také po 12y kopu za napadení Innemanna ve 34. minutě Uhlířem, proměněném Knoblochem ve vedoucí branku hostí, překvapil soupeře i hlediště skvělou ukázkou taktiky a vtipu. V 39. minutě Krejčí zavinil trestný kop. Hráči Bohemians stavějí se do řady v očekávání, že se od nich odrazí ostrá rána Soukupa, který se chystá kop provést. Zatím však tento dorozuměl se s opodál stojícím Štaplem, který jemně přihraný míč snadno vsítí šikmou ranou za přehradou živých těl jako vyrovnávaí goal. Rozhodčí matche poškodil v 5. minutě a 6. minutě Bohemians, nedav pokutové kopy za sražení Šedivého a Knoblocha, nezmiňujeme-li se už o tom, že nepískal úmyslnou hru rukama v poli a nevyběravou hru obránců ČAFC (po 75. minutě). Vyloučen byl hráč Uhlíř, který poměrně nejméně pochybil proti duchu pravidel, v 85. minutě.

    národní listy / 16.4.1928

     

     


    Na velmi těžkém terénu hřiště Č.A.F.C. došlo včera k zápasu, který svým průběhe napjal nervy přítomných 2 000 diváků, většinou z Vršovic, k prasknutí a rozhodl se teprve několik vteřin před koncem. Oběma klubům záleželo na výsledku, neboť zároveň s Čechií Karlín jsou nebezpečí sestupu. Proto se šlo do hry s velkou energií. Bohemians byli při tom handicapováni neúčasti zraněného Bejbla a Pince, středního útočníka, za něhož hrál Inneman a středního záložníka, kterého zastupoval Tirpekl, jenž zároveň s obráncem Kučerou byl nejlepším hráčem mužstva. Vršovice již v prvním poločase měly více ze hry, a když v 35. minutě byl Inneman unfair zadržen Uhlířem, dobyli z penalty vedení. Domácí vyrovnali Štaplem v 40. minutě při trestném kopu, proti němuž se Vršovice bránily netaktickou zdí. Skvělý výkon jinak tvrdé obrany Hubka-Soukup a brankáře Kaliby znemožnil hostům vyjádřit i velkou převahu ve druhém poločase, a zdálo se, že zůstane při nerozhodném výsledku i proto, že team Č.A.F.C. byl v 37. minutě oslaben zraněným Soukupem a později i odchodem Uhlíře. Právě však v poslední minutě dostal obránce Bohemians Krejčí posunutí při obléhání branky Č.A.F.C. až ve středu hřiště míč a zcela beznadějně a snad ze zlosti nad velkou smůlou svého útoku míč prudce odkopl k brance Č.A.F.C.. Do shluku hráčů strčil Madelon za míčem nohu a halvvoleyem jej vstřelil. Nelze popsat, co následovalo. Všichni spoluhráči i několik jindy velmi vážných přívrženců Vršovic se vrhlo na šťastného střelce a mohli jej radostí roztrhat. Když pak těsně po výkopu soudce Moudrý hru skončil, byl Madelon odnesen na ramenou a jistě na včerejší branku do smrti rád bude vzpomínat.

    .

    lidové noviny / 16.4.1928