SK VIKTORIA ŽIŽKOV - AFK VRŠOVICE   

4:1 (2:1)

Neděle 06.11.1927 • Hřiště SK Viktoria Žižkov - Praha, Na Ohradě • Středočeská 1. liga (1927/1928) • 4. kolo

Branky: 25. + 32. + 84. Meduna, 77. Novák - 26. Havlín

V 8. minutě neproměnil pokutový kop Novák!

Rozhodčí: Beneš

Diváci: 4 000


Soupisky mužstev

SK Viktoria Žižkov

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Klindera Adolf   90    
    O Holubec Václav   90    
    O Stehlík František   90    
    Z König Vilém   90    
    Z Klicpera Antonín   90  
    Z Sýbal-Mikše Vojtěch   90    
    Ú Mareš Jiří 90    
    Ú Novák Otto 90    
    Ú Meduna Karel 90    
    Ú Dvořáček Jan 90    
    Ú Vaník Václav   90    

AFK Vršovice 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Veselý Rudolf   90    
    O Krejčí František   90    
    O Kašpar Antonín   90    
    Z Kučera Jaroslav   90    
    Z Pinc Václav   90    
    Z Průšek Jaroslav   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Havlín Oldřich 90    
    Ú Rubeš Václav 90    
    Ú Hendrych František 90    

  • Pro oba kluby důležitý tento zápas měl svoji předehru v pokuse o podplácení obránce Viktorie Stehlíka, což jistě v zájmu očisty sportovního života bude míti dohru v příslušných ústředích. Jsou to smutné zjevy a špatný, doposud ještě nevyřešený příklad našel příliš brzy nástupce. Vršovické direktorium zprávu dementovalo, celá věc však musí býti co nejpřísněji vyšetřena.

    Za poněkud tísnivé nálady rozvíjela se hra, v níž Bohemians nezaslouženě vysokým scorem odešli poraženi. Mužstvo předvedlo pěknou hru, bylo chvílemi soupeřem více než rovnocenným, poněkud netaktická sestava a naprostá střelecká nepohotovost přispěly nejvíce k porážce. Veselý kryl řadu těžkých ran a s příkladnou obětavostí vrhal se k nohám soupeřů pro míč, Krejčí s Kašparem dále již spolu nehráli a proto dosti často si nerozuměli. Zahřešili si oba na benevolenci soudcovu, který v trestném území nechtěl, ale viděti dobře však čelili útokům domácích; stačilo však několik chyb, aby změna score znamenala definitivní porážku. Kučera je dobrým obráncem, slabým však záložníkem, také včera hrál téměř výhradně v obraně, ponechávaje Wimra svému osudu. Pinc s Průškem dřeli, zejména prvý tlačil útok vpřed, bya však všechna námaha marnou. V této řadě vynikla stará dvojice Wimer-Knížek, což ovšem na spolehlivě hrající obranu bylo trochu málo. Oba tito hráči šli důrazně za každým míček, zatím co Havlín s Rubešem uhýbali. Útok Bohemians potřebuje střelce, Havlín lépe by svoji techniku uplatnil na spoji než ve středu. Hendrych byl zanedbáván, celkem však nic neukázal; nutno však konstatovati, že trpěl slabou hrou Rubeše, který téměř každý míč ztratil.

    Viktoria měla hodně v sázce, v druhém poločase nápor hostí vnesl do řad zmatek, vítězství bylo na vážkách, když však sebe lepší chance nebyly využitkovány, třetí branka Nováka znamenala teprve definitvní vítězství. Klindera do hry celkem nezasáhl a vstřelená branka jde na vrub jeho nepozornosti. Obranu držel Stehlík, jako by vlastním výkonem chtěl dáti nejlepší odpověď na nové sportovní způsoby. Klicpera je nyní ve výborné kondici, hraje s velikým přehledem a je pravou páteří mužstva. Mikše byl lepší Königa, který příliš si hrál s míčem a špatně podával. Útok ukázal značnou pohotovost, dvě prvé branky resultovaly z náhlých výpadů za převahy Bohemians, Dvořáček má význam svojí hrou v poli, střelecky musí jej zastupovati Meduna, který dovede vystihnouti pravý okamžik jak k prohození tak i ráně. Novák s Marešem byli dobrou dvojicí, Vaník odvykl hře na křídle a dosti toho zkazil zbytečným driblováním.

    Zápas řídil bratislavský p. Beneš svědomitě, nechtěl brzditi hru neustálým zastavováním, přece jen dopustil se několika chyb, jež nezůstaly bez vlivu na výsledek hry.

    Za střídavé hry v 8. minutě kop za ruku střílí Novák do tyče, ve 13. minutě Rubeš kazí jstou chanci přeběhnutím. Bohemians mají více ze hry, pro nerozhodnost útoku nedovedou však svoji převahu vyjádřiti a tak ve 25. minutě domácí z náhlého útoku získávají vedení, když Dvořáček pěkně připravil míč Medunovi. Z výkopu Stehlík hraje na hru, Pinc přihrává Havlínovi, jehož rána končí v síti za Klinderovy nepozornosti. Hra dostává se do tempa, v 32. minutě Meduna střílí druhou branku, ač hosté opět byli útočnější. Po změně stran Bohemians pěkným nástupem vynucují si převahu, zdá se, že musí vyrovnati 27. minuta rozhodla definitivně o výsledku zápasu. Již před tím tři vnitřní zahodili celou serii pěkných chancí, v této však Rubeš s Havlínem dvakráte minuli prázdnou branku. Mužstvo zakolísalo, Viktoria naopak se vzchopila, ostře útočila, Dvořáček sice několikráte ukvapeně přestřelil, v 32. minutě však Novák třetí brankou zpečetil vítězství. Hra je nyní střídavá, hosté marně snaží se docíliti úspěchu, domácí jsou šťastnější, v 39. minutě Meduna dorazil Veselým odvrácený míč po čtvrté do sítě.

    tribuna / 7.11.1927

     

     


    Svým těžce dobytým, ale zaslouženým vítězstvím oplatila Viktorie poslední porážku a zároveň upevnila vedoucí posici v lize. Zápas, hraný na Ohradě, veden byl v ostrém tempu se střídavým štěstím, které přálo spíše domácím, kteří měli znatelné plus v pohyblivém a sehranějším útoku. To platí však jen o třech vnitřních. Křídelní hráči Mareš-Vaník neměli štěstí v přihrávání a jejich míče byly málo zužitkovatelné. Osou mužstva byl Klicpera ve středu zálohy, klidný, taktický a tentokráte i vytrvalý. Jeho časté souboje s Pincem, nejlepším mužem a oporou hostí, byly požitkem pro diváky. V obraně spolehlivě hrál jen Stehlík, jenž rasantními odkopy povzbuzoval svůj útok k rychlejším akcím. Jeho spoluhráč Holubec ho nedostihl, právě tak jako nejistý Klindera v brance, hrající za zraněného Bendu. Vršovice měly smůlu ve střelbě a nevýhodu publika, kritisujícího jejich hru. Útok jejich byl agilní a prudký ve výpadech, ale zklamal ve střelbě. Knížek svým povzbuzujícím "lítáním" předstihl spoluhráče, ve hře však zůstal nejslabším řady. Havlín ve středu byl jediným nebezpečným střelcem, ale ukvapeností ochudil své mužstvo o jisté úspěchy. K výkonu zmíněného již Pince řadila se obrana. Jistého Krejčího a snaživého Kašpara dobře doplňoval pružný a bravurně hrající Veselý v brance. Hustě naplněné hlediště bylo spokojeno s výkony mužstev, méně však s nerozhodným soudcem Benešem z Bratislavy, který chybil, když domlouval se s hráči, kteří právě tak jako vervní obecenstvo vytýkali mu pak chyby, kterých dopustil se neúmyslným přehlédnutím. Z průběhu: Domácím získá v 23. minutě vedení Meduna, Havlín po 2. minutách vyrovná, ale v 30. minutě obnoví vedení Viktorie Meduna. V 33. minutě druhého času Novák je upevní na 3:1, a Meduna ve 40. minutě zavře score 4. brankou. Rohů 8:4 pro domácí.

    národní listy / 7.11.1927

     

     


    Viktoria svedla včera na svém hřišti tuhý zápas o ligové body. Zápas splnil očekávání, třebaže se neukázala nadprůměrná forma mužstev. V ostře vedeném boji byli Vršovičtí mnohdy více než rovnocenným soupeřem domácím, ale jejich slabá střelba zavinila nespravedlivě vysokou porážku. Počátek zápasu náležel Vršovicům, ponenáhlu nabývali však půdy domácí a neobsazený Meduna vstřelil ve 22. minutě vedoucí branku. Nový nápor Vršovic přinesl v 25. minutě vyrovnání. Havlín po krátké přípravě ostře střelil a míč odrazil se od tyče do sítě. Po této brance nabyla Viktoria opět převahy, kterou vyjadřuje v 30. minutě Meduna po útoku Dvořákově krásnou brankou. Ve druhém poločase náležela první půlhodina pouze hostům, kteří dobrou práci v poli nevyjádřili brankami. Když potom v 31. minutě neobsazený Novák střelil z Vaníkovy přihrávky třetí branku, Vršovice odpadly, zatím co domácí zostřili tempo. V 39. minutě Veselý skvěle vyráží Novákův míč, ale pohotový Meduna jej vrátil do sítě. U domácích vynikli Klicpera a Meduna, u hostí Pinc a Krejčí. Zápas řídil Beneš z Bratislavy.

    lidové noviny / 7.11.1927

     

     


    Krásný zápas sehrán byl včera na Ohradě, kde Viktoria Žiž., dík střelecké pohotovosti svých útočníků, jistě porazila obávaný team Vršovic.

    Zápasu předcházela sensace o podplacení hráčů a to táhlo tak, že na Ohradě sešlo se 4 000 zvědavců, aby viděli, jak to bude Stehlík hráti.

    Team Viktorie, třebaže neměl kompletní mužstvo, zvítězil jistě.

    V útoku však hrál jen Dvořáček a Meduna dobře a hlavně Dvořáček opět překvapil útočností. V záloze nejlépe se líbil Klicpera pro vzorné přihrávání.

    V obraně Stehlík-Holubec vynikl Stehlík, který hrál zvláště obětavě, aby své klubové nadšení potvrdil i výkonem.

    Klindera v brance měl výhodu v nejisté hře útočníků Vršovic. Jako celek Viktorie hrála uceleněji než Vršovice a proto i po zásluze zvítězila.

    Vršovice hrály rozháraně a byl to hlavně útok, který nese vinu na včerejší porážce. Snad jen Havlín uspokojil, ostatní hráli špatně, nikoho nevyjímaje. Záloha pracovala poctivě, ale za nemožným útokem nelze dělati zázraky. Nejlepším halvem byl Pinc.

    V backu Krejčí a Kašpar se překonávali a Veselý nemá vinu na vstřelených brankách.

    Zápas řídil p. Beneš z Bratislavy a uspokojil. Branky vstřelil za Viktorii Meduna v 23. minutě, Havlín v 25. minutě vyrovnal. V 30. minutě opět Meduna, v 33. minutě Novák. Ve 40. minutě druhého poločasu Meduna vstřelil čtvrtou branku.

    Poměr rohů 4-8 pro Viktorii. Návštěva 4 000 diváků.

    večer / 7.11.1927