AFK VRŠOVICE - SK ČECHIE KARLÍN   

3:2 (0:1)

Neděle 18.03.1928 • Hřiště AFK Vršovice - Praha, Vršovice • Středočeská 1. liga (1927/1928) • 8. kolo

Branky: 61. Knobloch-Madelon, 69. Innemann, 85. Wimmer - 43. Junek, 86. Severin

Rozhodčí: Moudrý

Diváci: 1 700


Soupisky mužstev

AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Tloušť Julius   90    
    O Krejčí František   90    
    O Kučera Jaroslav   90    
    Z Hochmann František   90    
    Z Pinc Václav   90  
    Z Tyrpekl František   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Innemann Jaroslav 90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Knobloch-Madelon Jan 90    
    Ú Šedivý Antonín   90    

SK Čechie Karlín 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Homola František   90    
    O Ptáček Antonín   90    
    O Hojer František   90    
    Z Tomeš Antonín   90    
    Z Čepelák Václav   90    
    Z Sýkora Jan   90    
    Ú Janovský Josef 90    
    Ú Severin Karel 90    
    Ú Junek František 90    
    Ú Šulc Jiří 90    
    Ú Nussbauer Bohumil 90    

  • Vršovičtí šli včera do matche co favorité; po sehrané první půli byl však tento názor značně korigován a jistě bylo velmi málo těch, kdož by byli se chtěli vsadit na vítězství domácích. Byla to neúčelná hra v I. půli, jež překvapovala u mužstva, které je známo svým elánem. Snad nový muž v mužstvu, snad zranění Pinzovo ve 20. minutě zavinily, že iniciativu převzal soupeř, který vyjádřil ji nejprve šesti rohy, nežli dobyl zasloužené branky, která dlouho "visela" ve vzduchu. Teprve ve druhé půli oživila se hra domácích a dostavily se úspěchy a dva body, tak cenné v této soutěži. Jakmile však dobyli domácí třetí branky, ihned zase položili se na vavříny a osud připravil jim překvapení v brance, která při větší pozornosti nemusela být. Čechie prohrála po hře, v níž dlouhou dobu udávala tón, její útočníci byli značně průbojní a co chvíli řítili se na branku domácích. Jen zbytečný strach ze scorování a z toho vzniklá hyperkombinace zmařily úspěchy, které by byly měly přijít. Nutno říci, že porážka není zcela zasloužená, ač tím nijak nechceme říkat, že neregulerní. Druhý úspěch Vršovic byl velmi podezřelý z offisde, avšak soudce byl míči mnohem blíže nežli my, a tak musíme respektovati jeho rozhodnutí. Pokud jsme však viděli, měli Karlínšt určité námitky; budou-li je uplatňovati v podobě protestu, nevíme, avšak zdá se nám podobný protest velmi ilusorní.

    Pokud průběhu hry se týče, tedy nutno se zmíniti o rozích vesměs pro Čechii, kterých dobyla ve 3., 4., 8., 15., 21. a 29. minutě. Ve 20. minutě zraněn Pinz, pobyl si v kabině 17 minut, aby po návratu jen statoval. Jediná branka padla ve 43. minutě, kdy "ujmula" se rána Junkova. Tím také je řečeno vše o I. timu.

    Ve II. poločase hrál Pinz nejprve levé křídlo, pak levého halva. Na jeho místo nastoupil Tyrpekl a hrál velmi dobrý a účelný football; tento hráč vůbec ukázal se velmi dobrým borcem a chybí mu jen trochu výšky - aby putoval do některého klubu na Letné. Patřila-li na rohy hra v I. polovině Čechii, byla druhá polovina v tom směru zase Vršovických, neboť zaznamenali rohů v 8., 9., 11., 17., 19., 20. a 24. minutě. Vyrovnání přišlo v 16. minutě, kdy poslal Bejbl Madelona do bezvadné uličky. Ve 24. minutě po rohu dostal Innemann míč, z lainy centroval, střela odrazil se k němu a on vrací míč do branky - Vršovice vedou 2:1. Pak odnesen Bejbl po srážce s obráncem, aby v zápětí se vrátil. Ve 40. minutě, když už obecenstvo je v pohybu na cestě k východu, WImmer zblízka střílí třetí goal. Domácí zdá se, že to stačí , ale lenora se nevyplácí, neboť pohotový Severin dostane se k míči, klička a druhý goal Čechie a zároveň poslední hry je tady. Za stavu 3:2 pro Vršovice hra o 1 minutu dříve skončena, právě tak jako I. půle. "Hlas lidu" konstatoval, o co zkrátil v I. půli, o to zkrátil i ve druhé a je to dobrý...

    U domácích líbil se nám Kučera pro svoji "tichou", ale účelnou hru; zato jeho partner Krejčí hraje také dobře, ale zato s "citem", který chvílemi hraničí až se surovostí. V záloze Hoffmann hrál až v I. puli, Pinz zraněn a o Tyrpeklovi jsme mluvili výše. V útoku Wimrovi chybí Knížek, s nímž je výborně sehrán, Bejbl si chvílemi se soupeřem vpravdě hrál a byl pánem na těžkém terrainu. Madelon velmi dobrý technik, Šedivý slabý a Inemann zatím nijak neuchvátil (na ponejprv ovšem nelze říci definitivní posudek). Z hostí velmi dobré služby mužstvu prokázal brankář Homola, který schytal spoustu míčů. Hoyer hrál vzorně fair s přehledem, ostrým startem na míč a dlouhými osvobozovacími odkopy. V záloze nejlepší Čepelák (avšak velmi ostře hrající), Tomeš i Sýkora dobří. V útoku všichni dobří, nejslabší Jankovský, ač ani on mnoho nezkazil. Celkově byli jsme s hrou obou mužstev spokojeni; hrálo se, pravda, ostře, ale přece nikde hra nevybočila z mezí dovolených. Bylo by však chybou domnívati se, že o to má zásluhu soudce p. Moudrý, který včera nebyl zcela na místě. Je jeho již starou chybou panický strach z pokutových kopů, jež nediktuje ani když hráč hraje v trestném území oběma rukama. Pak nezná, co je napomínat a omezuje se na písknutí; a to někdy se zle vymstívá, včera tomu na štěstí nebylo. Naproti tomu nutno však přiznati, že má velikou snahu, je naprosto nestranný a to je vždy plus.

    Obecenstva sešlo se přečetně, bylo nadšené pro domácí a svádělo v hledišti neškodné slovní půtky s "přespolními". To už ale patří dnes nerozlučně k footballu a kdyby se netříbily názory, tak by ani nebylo potěšení ze hry.

    tribuna / 19.3.1928

     

     


    Na hřišti Vršovic bylo rušno. Oběma mužstvům šlo o vítězství. Situace v lize vyžadovala, aby se hrálo na výhru; zvláště domácí vyhráti musili, aby vzkřísili nové naděje na udržení se v I. lize. Čechie Karlín na cizím hřišti, hrajíc proti slunci, byla celý první čas v naprosté převaze. Jediná branka byla velmi malýms ziskem jejch četných útoků a připravených posic. Po přestávce se obraz hry změnil; nedosti trainované mužstvo Čechie odpadlo a domácí převzali iniciativu a po vyrovnávací brance bylo jasno, že zvítězí.

    Hra zahájena byla ostrým tempem; Č. útočila výborným Nussbauerem a pohyblivým Junkem, ale Severin nedovedl vstřeliti ani z nejvyloženějších posic. Útok Vršovic hrál rozháraně. Ve 20. minutě zranil se Pinc a byl 17 minut mimo hřiště; po návratu statoval. Čechie, ač v této době byla ve značné převaze, docílila jen 7 rohů proti žádnému domácích. Teprve ve 44. minutě Junek prošed vstřelil vedoucí branku. Po přestávce domácí hráli nadšenou a obětavou hru, kterou vyvážili nejen zranění Pincovo, ale i vyrovnali a v bezvadném stylu zvítězili. Čechie odpadla. Čepelák netrainován, nevydržel tempa a útok byl odříznut. V 16. minutě Madelon z uličky Bejblovy vyrovnal; ve 24 minutě dal Ineman z blízka druhou branku, když byl před tím soudce přehlédl Bejblovu ruku. Ve 40. miutě Wimer vystihl zpětné podání Tomšovo a lehce docílil třetí branky. Minutu poté však Severin z vlastní akce dal falšovanou ranou druhý goal hostí.

    U vítězů byla dobrá obrana (v 2. čase), Tyrpekl v záloze a Bejbl s Madelonem v útoku. Těžkopádný Ineman se mnoho nelíbil, pohyblivý Wimer přešed ke konci hry na spojku, daleko lépe si s Bejblem rozuměl. U Čechie byl nejlepší Homola; obránci výborní v prvé polovině, v druhé chybující a nervosní. Krajní záložníci málo podporují útok. Ve středu útoku dobře si vedlo dřívější křídlo Junek, jehož místo rovněž úspěšně obsadil Janovský. Spojky potřebují častěji střílet; velmi dobrý jest Nussbauer. Čechie má nyní velmi dobré mužstvo, které potřebuje jen svědomitého trainingu.

    národní listy / 19.3.1928

     

     


    Stálé nebezpečí sestupu ohrožující Bohemians, spíše nervosnělo, než povzbudilo mužstva a velmi rychá hra nikdy nepřišla z rychlého tempa, jsouc vlivem blátivého terénu určena na jednu polovinu hřiště. Podle této okolnosti se také vytvořil průběh hry. Po prvním poločase se hrálo Čechii lépe na mokrém terénu a při lepším střílení byla by dala více než jedinou branku, umístěnou Severínem v 43. minutě. Ovšem domácí byli handicapováni zraněním Pince, který již v 17. minutě musil na 10 minut opustiti hřiště a pak již jen statoval. O převaze Čechie mluví nejlépe počet rohů 8:0. Ve druhé půli, když lepší technikové Vršovic útočili na blátě, se karty obrátily. Bohemians vyrovnali v 16. minutě Madelonem brankou a náhodou i počet rohů. Lépe užívali častých scroumágí a v 25. minutě Innemann odvážným nastrčením nohy dobyl vedoucího goalu. Posléze Vimr vystihl chybu Tomešovu, utekl i brankaři a scoroval. Hosté pak hned z výkopu dali poslední goal hry. K zápasu, sehraném ve Vršovicích za soudcování Moudrého, postavila Čechie dobře doplněné mužstvo Janovským (dříve Č. A. F. C.) a Čepelákem (dříve Meteor VIII.). Na závadu jejich výkonu byl jen nedostatek treningu. Vršovice se doplnily Innemannem (dříve Sparta), který bude potřebovat delšího času na sehrání s ostatními, neboť nemá dostatek techniky. Match vlastně rozhodla dobrá kondice obrany Vršovic a nepřekonatelný Tyrpekl, který místo Madelona nahrazoval v druhé polovině Pince ve středu zálohy. Návštěva asi 1 700 osob.

    lidové noviny / 19.3.1928