AC SPARTA PRAHA - AFK VRŠOVICE   

4:2 (1:1)

Neděle 04.12.1927, 14:15 hodin • Hřiště AC Sparta Praha - Praha, Letná • Středočeská 1. liga (1927/1928) • 6. kolo

Branky: 35. + 52. Veselý, 78. Hojer (z pen.), 88. Silný - 30. Knížek, 71. Hochmann (z pen.)

V 81. minutě neproměnil pokutový kop Hojer!

Rozhodčí: Kubík

Diváci: 4 000


Soupisky mužstev

AC Sparta Praha

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Mayerthal Herrmann   90    
    O Hojer Antonín 90    
    O Perner Antonín   90    
    Z Kolenatý František 90    
    Z Pešek Karel   90    
    Z Hajný Ferdinand   90    
    Ú Patek Adolf 90    
    Ú Innemann Jaroslav 90    
    Ú Silný Josef 90    
    Ú Veselý Evžen 90    
    Ú Horejs Josef 90    

AFK Vršovice 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Veselý Rudolf   90    
    O Krejčí František 90    
    O Kučera Jaroslav   90    
    Z Hochmann František 90    
    Z Pinc Václav 90  
    Z Průšek Jaroslav   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Tyrpekl František 90    
    Ú Kašpar Antonín 90    

  • Footballová sezona je oficielně skončena, což však nevadí, aby neoficielně se hrály oficielní matche ligové a i přátelské, jež jsou proponovány i pro další neděle prosincové. Je to úděl profesionalismu, který prostě kluby nutí, aby využily svého hráčského materiálu a sehnaly mu prostředky k jeho vydržování. Že matche ty jsou zdraví, kondici ba i životu nebezpečny, nikdo se neohlíží. Jeden takový zápas sehrán byl včera na hřišti Sparty, v prudkém, ostrém a bezohledném tempu za řízení soudce, který byl více než slabý Přihlédněme k matchi.

    Hosté nastoupili ve svých starých dressech, zmizel znak klokana a objevila se hvězda. S ní také přišel jakoby nový duch, neboť mužstvo podalo veliký výkon a byly momenty hry, kdy měli značnou její část iniciativu. Jsme-li již u hostí, řekněme si, že nás potěšili příkladnou chutí do hry a vydržením tempa až do poslední vteřiny matche. Ale ne tak byli jsme spokojeni po stránce ostrosti hry, jež vybočovala ustavičně z mezí dovoleného. Tím přirozeně trpí celkový dojem hry a není divu, že při odchodu z hřiště bylo vyslechnouti hráčům poznámky ne právě lichotivé. Ovšem, ani soupeř nezůstal pozadu v tomto směru a tak máme hned v úvodu obrázek, jak match vypadal. Hosté přišli s mužstvem: Veselý - Krejčí, Kučera - Hofman, Pinc, Průšek - Wimmer, Knížek, Bejbl, Tyrpekl, Kašpar. Předmětem pozornosti byl ovšem navrátivší se ztracený syn Bejbl. Kupodivu byl velmi pohyblivý a neviděli jsme jej ve Slavii hráti v tomto stylu. Poslal své spojky do několika uliček, jež však zatím nevyužity, je ale jisto, že si porozumí se sousedy, že tato řada za jeho vedení podstatně stoupne ve výkonu. Knížek zřejmě byl rád, že má svého Bejbla vedle sebe a hrál účelně, až ovšem na proslulé jeho kličky. Wimmer měl proti Hajnému těžkou posici, ale nemůže se říci, že by byl něco zkazil. Tyrpekl nás překvapil svojí chutí do hry, živostí a temperamentem. Technky zatím málo, zejména stoping vázne, ale rtuť v útoku, která vždy je velmi dobrá. Kašpar je chudák; Vršovičtí prostě z něho chtějí udělati něco jiného nežli je, t.j. back, a tancují s ním v útoku. Proti Slavii hrál spojku, včera dokonce levé křídlo. Zdá se, že tyto experimenty nejsou na svém místě a zakopává se zde hřivna. Záloha podala veliký výkon a těžko říci, kdo hrál lépe. Snad již ze zvyku vyzdvihujeme Pince, který byl včera všude. Hrál však poněkud ostře, čímž kazil si dojem celkové hry, právě tak jako Kučera, který je velmi dobrým obráncem, avšak také unfair hrajícím borcem. Některé jeho zákroky včera vyvolaly bouře odporu v obecenstvu. Krejčí ovšem také nehraje v rukavičkách, ač včera se v tom směru držel zpátky. A Veselý v brance je výborný chlapík; schytal toho dost a dost a je tudíž s podivem, proč má býti z mužstva vyřazen. Zdá se, že to bude chyba, jíž možná klub bude jednou litovati. Celkově se nám vršovičtí líbili, jak jsme již řekli nahoře, příkladnou chutí do hry a stylem, jakým se dostávají před branku soupeřovu. Jen trochu méně ostrosti a více klidu a úspěchy se musí dostaviti.

    Sparta vyhrála, má dva body v "suchu", ale nebyli jsme výkonem nadšeni. Jakoby scházel duch v mužstvu a byl to zejména Silný, který jakoby spal. Zřejmě se bál úrazu, aby si nezkazil tournée, a ani jeho pěkná branka není s tou sejmouti z něho špatný dojem včerejší hry. Jsme-li již u útoku, zmiňme se o Patkovi; je to chudák osamocený na svém křídle, který dělá co může; bohužel, poskytuje se mu příležiosti více nežli málo. Veselý je střelcem mužstva, na něhož se dirigují míče v pravý okamžik; často však posílá střely ukvapeně přes. Nehrál-li ve II. timu v tempu jako po nástupu, bylo to vinou zranění, jež utrpěl, Inemann se nám zatím pořád ještě nelíbí, snad teprv časem nalezneme v něm zalíbení a smysl pro jeho výkon. Horejs je kašparem pro obecenstvo a bylo v tom mnoho pravdy, když na něho kdosi z diváků vykřikl, aby šel hrát do Ferencovy jedenáctky. Dovede dělat takové kousky s míčem, že člověk prostě nevěří, že neděje se tak úmyslně. V záloze hrál velký match Kolenatý, který je v parádní formě. Jen to mluvení, gestikulování nad hlavou rukama, křičení na soudce i spoluhráče jsou odporn a připravují jej o sympatie. Včera pak získal prim v tom, že volal na soudce policejního komisaře. Průběh hry mu, bohužel, dal za pravdu, zákroku by bylo bývalo třeba, přee jen však podobný počin vzbudil za barierami úžas. Káďa hrál účelně a dobře i Hajný a co nuton u tohoto hráče podrthnouti: fair! Bylo nespravedlivé, jestliže při nástupu k II. timu bylo na něho voláno "kam jdeš, vždyť nehoří?". Perner věděl, že nemá za sebou Hofmanna a vedle sebe také ne Steinera a proto hrál nejvýš opatrně, ale také ostře. Hoyer Ant. už zase zapadl do mužstva a prokáže mu jistě ještě dobré služby; včera jsme konstatovali, že nezapomněl ani oněch svých některých foulů, jež dovedou tolik vzrušit. Mayerthal v brance hrál dobře a oba míče, jež pustil, nebyly, zdá se, k chycení. Celkově s výkonem domácích však nejsme spokojeni; bylo zřejmě na mnohých cítiti, že mají na mysli večerní odjezd na tournée a že hra je vedlejší. A je přece třeba bodů jako soli, není jich nadbytek, jako bývalo jiná leta...

    Soudcoval p. Kubík; řekli jsme již u příležitosti referátu matche Slavie-Vršovice, že není tu mnoho umění, avšak nestrannost. Včera jsme však museli, bohužel, konstatovati, že toho umění je víc než málo. Dal na zmrzlém terénu hráti ve stylu životu nebezpečném, netrestal přestupky v míře dostatečné a nezná vůbec napomínat. Kolenatý hned v začátku hry jako starý praktik postřehl tuto jeho slabost a svým zákrokem, o němž je řeč nahoře, chtěl hned v zápětí zjednat nápravu. Dopustil se mnohých chyb: netrestal rozmach nohou hráče po protivníkovi bez míče, neviděl ruce v trestném území, vyloučil hráče pro odkopnutí míče při nařízeném pokutovém kopu, ale nechal jej hráti po reklamaci, nenapomínal atd. Pravíme: ceníme si jeho nestrannosti, aby byl v budoucnu delegován na význačné matche, neboť mohly by se stát katastrofálními.

    Zbývá zmíniti se stručně jen ještě o průběhu matche: vVe 2. minutě roh Vršovic, v 8. minutě další, pak ve 12. minutě zase Sparty, pak v 15. minutě volá Kolenatý policejního komisaře, v 17. minutě ošklivý foul na Silného, ve 20. minutě chytá Mayerthal ostrý shoot Bejblův pod břevno a teprve ve 30. minutě přichází první úspěch, a to Vršovic, když Knížek obdržel míč od Bejbla, obešel Pernera a vstřelil z blízka první goal Vršovic. Ve 33. minutě roh Sparty a ve 35. minutě Veselý z pěkného přihrání Káďi vyrovnal. Ve 44. minutě Veselý skvěle robinsonádou vyráží jistý goal Silného. Branky se mění za stavu 1:1. (Kdosi z publika křičí, že pro Vršovice je v tom mnoho pravdy.) Ve druhém poločase domácí nastupují ostře, patrně důsledek "domluvy" v kabině. V 6. minutě první roh Sparty v této půli a minutu na to Veselý z blízka ostrou ranou získává vedení, stav 2:1 pro Spartu. Pak soudce přehlíží dvě ruce v trestném území Sparty, v 13. minutě roh Vršovic, pak Silný zastaven pro offside ve vyložené posici a nejsmutnější je, že offside vůbe nebyl! Pak zraněn Veselý, následují rohy pro Vršovice ve 22. a 25. minutě. Ve 26. minutě ruka v trestném území Sparty, nařízená 12yardovka Hoffmanem vstřelená znamená, že je vyrovnáno. Nyní vršovičtí přidávají ještě na tempu. Ve 33. minutě horlivý Kašpar ocitá se v penalty area, zahraje tu rukou a 12yardovka Hoyerova získává Spartě opět vedení. Tři minuty nato sražen Horejs v trestném území Kučerou a Hoyerovu 12yardovku odvrací brankář do hřiště. Ve 39. minutě zraněn Perner, dokonce odnesen (?), aby se v zápětí vrátil. A dvě minuty před koncem dostává Silný pěkný míč a hlavou vsíťuje čtvrtý a poslední goal hry. Tím také je dán výsledek hry. Obecenstvo se seskupuje u vchodu do kabin a výkřiky, které provázejí mužstva, nejsou jistě lichotivé a nepatříčné a nevkusné, ale je to odezva matche. A možno se divit?

    tribuna / 5.12.1927

     

     


    Těsně, bezprostředně před včerejším odjezdem na balkánské turné, sehrál Sparta poslední svůj ligový match a dobyla na Letné vyššího vítězství nad Vršovicemi, než zasluhovala. Tvrdý terén, 4 000 diváků a ostrá hra za rozhodování nikoli dokonalého. Sparta nastoupila s Majerthalem, Hojerem, Pernerem, Kolenatým, Káďou, Hajným, Patkem, Innemannem, Silným, Veselým a Horejsem a zvítězila teprve ve finiši. Dobře hráli u ní jen Majerthal, jenž zastal Hochmanna, Hojer, Káďa, Hajný a snad Veselý. Ostatní hráči nevyvinuli své síly. Útok Vršovic pozvedl nově nastoupivší Bejbl, jenž připravil mu dosti chancí. Vršovice zvolily sestavu Veselý; Krejčí, Kučera; Hofmann, Pinc, Průšek; Wimmer, Knížek, Bejbl, Tyrpekl, Kašpar a podaly dobrý výkon v obraně a záloze. Zvláště Veselý, Pinc a v útoku Wimmer s Tyrpeklem zasluhují pro své úspěchy zmínky. Tvrdost hry a trestání hry rukama působilo kladenskému rozhodčímu potíže, které nelušti vždy v území Vršovic důsledně. Vršovice pro znamenitou útočnost zasloužily lepšího výsledku. Z počátku měly také větší podíl ze hry a za stavu rohů 2:1 daly ve 20. minutě první nebezpečnou ránu na Majerthalovu branku, již Spartan odvrátil. Ve 30. minutě Bejbl přihrál důmyslně Knížkovi, jenž obešel Pernera a vsítil první goal hry. V 35. minutě Veselý z přihrání Káďova vyrovnal stav. Za mocných útoků domácího mužstva týž hráč dobyl v 51. minutě vedení. V 61. minutě zarazil Perner útok Vršovic rukou a tu Hofman z 12y vyrovnal. Kašpar přešel do obrany a hrál rovněž rukama. Hojer z 12y znovu dobývá Spartě vedení. V 81. minutě Horejs je sražen. Hojerův pokutový kop zneškodňuje Veselý bystrou pozorností. Tři minuty před koncem hry Silný uzavírá čtvrtou brankou score zápasu.

    národní listy / 5.12.1927

     

     


    V podzimní lize střídala Sparta úspěchy s porážkami a na konec jí zbyl soupeř, který dříve znamenal vážnou překážku, ale který po začátečním poklesu formy se nemohl vzpamatovat. Na dnešek však po prvé v roce mohl postavit svého dřívějšího středního útočníka Bejbla a od toho se očekávalo zlepšení šancí klubu. Skutečně potřebovala Sparta všeho svého umění, aby i dnes Vršovice porazila, neboť celé jejich mužstvo dnes hrálo s lepší náladou a většími ambicemi. Ovšem byli také někteří hráči Vršovic daleko ostřejší než domácí, což zůstalo bez vlivu na útočnou řadu Sparty. Sparta hrála v téže sestavě jako s Ferenczvárosy, jen v brance byl Mayerthal místo Hofmana. Zadní řada Vršovic také zůstala nezměněna, jen útok hrál takto: Vimmr, Knížek, Bejbl, Tirpekl, Kašpar. Důrazným zahájením hry hned na začátku obléhali hosté. Domácí v té době zůstávali pasivní, zvláště, když Silný hrál slaběji než jindy. Proti němu vynikl Bejbl, hrající v plné formě, i proti výbornému Káďovi. Z jeho útoku a bezvadného přihrání ve 30. minutě dobyl Knížek první branky, ač jej Perner tísnil. Potom teprve domácí začali útočit a v 35. minutě vyrovnali. Z volného kopu přihrál Kolenatý Veselému, který scoroval. Ostrá hra Kučery byla znova ve 40. minutě trestána, jenže brankář tentokrát chytil střelu Veselého. Rychle se pak střídaly útoky obou stran. Bejbl v 41. minutě hladce unikl soupeři, prohodil Knížkovi, ale ten střelil vedle. Za dvě minuty pak zase Veselý výbornou robinsonádou v posledním okamžiku vyrazil míč Silného.

    Po přestávce se Sparta dala vážně do hry, aby překonala velkou bojovnost soupeře. Veselý, nejlepší muž útoku rudých, v 7. minutě proběhl a střelil, brankář slabě vyrazil a Veselý vrátil míč jako vedoucí goal Sparty. Několik minut převaha Sparty, dva kopy v jejich prospěch a nové nápory hostí. V 11. minutě nepískána ruka v území domácích, Vršovice znovu útočily a dobyly rohů v 13., 22. a 25. minutě. Hned v následující minutě střílí Knížek, Perner zaráží míč rukou a z penalty Hofman ranou pod tyč vyrovnává. Nyní přišla hra spartánské zálohy. Káďa byl všude a tlačil silně útok vpřed. Vršovie, chtějícce udržet remis, stáhly se na obranu, do níž šel vypomáhat i Kašpar. Stalo se to však osudným, protože jeho nastřelena ruka v území vynesla Spartě goal Hojerovou jedenáctkou. Pomalu docházely zelenobílým síly za rostoucí útočnosti domácích, útočících hlavně levou stranou. Horejs dostal se až ke goalu, kde byl sražen Kučerou. Penalty opět střílí Hojer prudkou ranou, Veselý však míč vyráží do pole. V 39. minutě se zranil Perner, upadnuv na umrzlé půdě a byl na chvil mimo hřiště. Sparta byla stále v útoku, nemohla však zvýšit náskok. Teprve 2 minuty před koncem ze spolupráce Veselý-Silný dobyla hlavou poslední branky. Rychlé a velmi bojovné tempo hry bylo taženo nebezpečnou hrou jednotlivců, proti níž se ukázal soudce Kubík příliš shovívavý. Zápas, hraný na Spartě, navštívilo asi 4 000 diváků.

    lidové noviny / 5.12.1927