AFK VRŠOVICE - SK SLAVIA PRAHA   

1:4 (1:1)

Neděle 20.11.1927 • Hřiště AFK Vršovice - Praha, Vršovice • Středočeská 1. liga (1927/1928) • 5. kolo

Branky: 2. Vonka - 40. Svoboda, 46. + 50. Puč, 73. Kratochvíl

Rozhodčí: Kubík

Diváci: 3 000


Soupisky mužstev

AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Veselý Rudolf   90    
    O Krejčí František   90  
    O Kučera Jaroslav   90    
    Z Hochmann František   90
    Z Pinc Václav   90    
    Z Průšek Jaroslav   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Vonka Jaroslav 90    
    Ú Knížek Jan   90    
    Ú Kašpar Antonín 90    
    Ú Hendrych František   90    

SK Slavia Praha 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Sloup-Štaplík Josef   90    
    O Reichardt Jan   90    
    O Seifert Emil   90    
    Z Vodička Antonín   90    
    Z Pleticha Josef   90    
    Z Čipera Karel   90    
    Ú Bobor Koloman   90    
    Ú Svoboda František 90    
    Ú Šoltys Jindřich 90    
    Ú Puč Antonín 90    
    Ú Kratochvíl Josef 90    

  • Vršovický "ďolíček" byl včera svědkem rušného zápolení domácích se Slávií; domácí také využili svého terrainu i prostředí k udání prudkého tempa, jehož zalekli se hosté a přenechali značnou část prvého timu soupeři. Byli to Vršovičtí, kteří již ve druhé minutě zaznamenali goal a udrželi si vedení až do 40. minuty, kdy Svobodovi podařilo se jednou z jeho obávaných střel vyrovnati. Od té chvíle mužstvo se vzchopilo a podalo výkon jména Slavie hodný. Však také v přátelích hostí, jichž sešlo se velmi četně měli již obavy o body, když první poločas se nedařil. Avšak již vzpomenuté vyrovnání náskoku domácích, pak jistě lekce v kabině v halftime byly příčinou vypnutí sil, jež přineslo vítězství - jisté - a s ní dva cenné body.

    Vršovičtí nemají dnes virtuosů footballových, za to však řadu nadšených borců, kteří dovedou bojovat s plným srdcem. Tím také dobývali v minulu tak čestných výsledků; i včerejšek takým, neboť jak nazvati, když získali vedení a udrželi si jej celý téměř poločas. Ovšem stali se obětí tempa, neboť energie vyvinutá v I. půli chyběla ve druhé a kalamita, neúspěch ciferný byl tu. Těžko říci o jednotlivcích posudky v detailech. Snad byl to Pinc, který podal veliký výkon, jenž zmenšen byl jen tím, že po 60 minutách hry vyčerpán povolil. Jeho partner Hofman je agilní a účelný hráč, který koná mužstvu platné služby. Průšek byl průměrný. V brance Veselý velmi dobrý, chyboval jen - jako jeho protějšek - zbytečným a nevčasným vybíháním, jímž si často zavařuje jak náleží. Kučera vzdor své malé tělesné váze je dobrým backem, velmi dobře se staví a luští situace. Jen v odkopech je to zatím chabé. Krejčí je agilní, dobrý back, ale kazí si celkový dojem unfair zákroky, které by jej při rigorosním soudci mohli stát vyloučení. Z útoku libil se nám v I. půli mladičký Vonka (proč byl ve druhém poločase poslán na křídlo bylo nám záhadou, poněvadž tu vůbec nehrál). Knížek je dobrý útočník, ale není vůdce útoku, svými kličkami do nemožnosti prováděnými dovede diváka přímo uštvat. Wimmer není tím starým "machrem", jako býval. Kašpar je back a to velmi dobrý; byla to hlava nemoudrá, která z něho včera udělala útočníka. Hendrych na křídle byl slabina mužstva. Celkově nutno označiti výkon domácích jen za dobrý a výsledek odpovídá celkem hře.

    Slavia přišla kompletní se Šoltysem ve středu útoku; byl rozhodně na tomto místě lepší nežli Svoboda, jehož místo je beze sporu na spoji. Neříkáme však, že sympatickým Šoltysem má býti nahražena mezera po Bejblovi... Puč i Svoboda podali veliký výkon; měli dravý start na míč, vraceli se - zejména Svoboda - pro míče a často i stříleli. Bobor včera také střílel, zvláště v I. poločase, když Slavie prohrávala, měl však velmi špatnou mušku. Ale je hráčem velmi účelným, který nenese výtek. Kratochvíl byl z útočníků nejslabší; ostatně pokles formy jsme již konstatovali posledně a jistě je to jen fakt přechodný. Reichert byl parádním backem, zatím co Seifert hrál včera k nepoznání špatně. Není ovše divu, neboť spousta matchů, jež má v nohách je zde vysvětlení; odpočinek na několik dnů je u něho nejvýš nutným. Štaplík v brance netaktickým vyběhnutím zavinil jediný goal domácích, kryl však řadu míčů se zdarem. Halvové měli nejlepšího muže ve Vodičkovi, který podal veliký výkon. Pleticha se rozehrál teprve, když bylo vyrovnáno a pak byl oním starým nezmarem fedrujícím přízemní hru. Na Čiperovi je stále ještě patrna přestálá nemoc a absence v mužstvu, rozhodně však se proti poslední neděli zlepšil. S výkonem Slavie ve druhé půli byli jsme spokojeni, diváci pak jistě také.

    Soudcouval p. Kubík z Kladna; naprosto nestranně a nejvýš ohleduplně, nikoliv však bez chyb, jež na štěstí ale neměly na hru, resp. její výslede vlivu.

    Zbývá ve vší stručnosti zmíniti se o průběhu hry; hned v 1. minutě dociluje Slava rohu, aby o minutu později dobyli Vršovičtí lepšího úspěchu - branky pěkně a pohotově Vonkou vstřelené. Pak byla výslednicí akcí celá řada rohů a to v 6., 10., 21., 30. a 38. minutě pro Slavii a v 16. minutě pro Vršovice. Ve 40. minutě usmálo se na hosty štěstí. Puč střílí a brankář jen s námahouu míč vrací; zmocní se ho Svoboda, dvě účelné kličky a je vyrovnáno. Za tohoto stavu měněny branky. V II. timu v 6. minutě Vodička pálí téměř ze střední čáry ránu na branku, která dopadá takřka na brankovou čáru; již je tu pohotový Puč a míč doráží - druhý goal hostí. V 10. minutě Puč pohotově vystihne situaci, kdy brankář vyběhl ze své svatyně a posílá do prázdné branky III. goal. Wimmer přechází na spoj, Vonka na jeho místo. Poslední pohroma přišla na brány domácích ve 28. minutě, kdy Kratochvíl dostal v půli hřiště míč, běží až ke brance a taktick vstřelenou ranou k tyči scoruje po čtvrté a naposled. Je tím i dána výslednice matche. V této polovině hry bylo též několik rohů, tak ve 26., 38. a 44. pro Slavii a ve 27. a 40. minutě pro Vršovice. Kvůli úplnosti sluší ještě uvésti, že Puč skokem po hráči se zranil ve 30. minutě II. půle a odešel, lépe řečeno byl odveden ze hřiště.

    tribuna / 21.11.1927



    Poslední zápas prvého kola letošní ligy absolvovala Slavia ve známém vršovickém dolíčku. Loňská "štika ligy" - mužstvo zelenobílých jest letos na posledním místě ligové tabulky, provázeno ve všech svých zápasech téměř již nezbytnou "ligovou smůlou". K včerejšímu zápasu, k němuž se upínalo hodně nadějí vršovických příznivců v příznivý výsledek, postavil klub novou útočnou řadu a hrá v sestavě: Veselý-Krejčí, Kučera-Hofman, Pinc, Průšek-Wimmer, Vonka, Knížek, Kašpar, Hendrych. Tento pokus se neosvědčil; Kašpar jako rozený obránce zbavoval se rychle míčů, dorostenec Vonka není dosud hráčem s dostatečnou routinou a klidem a roztržení dvojice Knížek-Wimmer zbaven útok obávaného ostří. Ani pozdější výměna míst Wimmer-Vonka nepřinesla žádoucí nápravy. Hendrych nedržel místo a zbrkle střílel. Osvědčená záloha hrála více obranně, neboť útok Slavie byl včera velmi nebezpečný; Pinc zapomněl, že býval se Šoltysem kamarád a často se s ním škorpil. Hofman měl s indisponovaným Kráťou lehčí práci nežli Průšek s rychlým Boborem. Obránci kromě spolehlivosti a ráznosti vynikli i nadbytkem ostrosti, zvláště Krejčí, jemuž by jiný soudce sotva promíjel kopání, když míč je dávno pryč. Mrštný Veselý v brance včera nešťastně vybíhal. Jest velmi rozhodným a pohotovým ve shlucích, ale nevhodně vybíhá; proti ranám pod lať jest bezmocný pro malou postavu.

    Slava: Štaplík-Rechert, Seifert-Vodička, Pleticha, Čipera-Bobor, Svoboda, Šoltys, Puč, Kratochvíl. V obraně překvapil velmi slabou hrou Seifert, kdežto Reichert byl jistý. Nejlepším hráčem v poli byl Vodička, jehož kondice jest poslední dobou výborná. Také Pleticha uspokojil, na Čiperovi dosud jest znatelná rekonvalescence. Z útočníků nejlepším byl Svoboda; svojí účelnou hrou zastával v prvém čase i Šoltyse který však ke konci též se rozehrál a hrál proti svému zvyku s větším zájmem a nebojácně. Pravá strana včera útočnější, kdežto levá nemohla se proti Hofmanovi a Krejčímu tak uplatniti. Kráťa je z formy a Puč dělal co mohl, vstřelil pokutně dvě branky, ale skončil bolestivých zraněním a odchodem ze hřiště 15 minut před koncem. Zápas hrán v ligovém tempu a hodně ostře. V 1. minutě Svoboda střílí z dálky a odražený míč vrací dělovkou do tyče. Nebezpečný útok domácích končí první brankou; Štaplík vybíhá proti centru Hendrychově, míč mu vyklouzne ze křehlých prstů a Vonka pohotově posílá do prázdné branky. Slavia jest v převaze, často střílí a získává několik rohů. Vyrovnání zjednává Svoboda a až ve 40. minutě přesnou ranou pod břevno. Po přestávce podaří se červenobílým získati náskok již v 6. minutě Vodička poslal vysoký centr na branku, Veselému vyklouzl míč a Puč dorazil do sítě. V 10. minutě Svoboda pohazuje Boborovi a brankář netakticky vybíhá, míč dostane ve scrumagi Puč a v pádu pohotově střílí do opuštěné branky. Domácí jsou nyní ve značné převaze, také Svoboda vypomáhá v obraně, kde Seifert zaviňuje několik kritických situací, Kašpar a Vonka ukvapěně zahazují z vyložených posic. V 27. minutě z náhlého útoku Puč prohodí Kráťovi do uličky a ostrá rána tohoto odráží se od tyče do sítě. Do konce hry již nepodaří se žádné straně scorovati. Puč v 30. minutě odešel zraněn. Zápas řídil kladenský Kubík celkem bez větších chyb, ale hodně shovívavě pokud se týče ostré hry na obou stranách.

    národní listy / 21.11.1927



    Úspěšný zájezd Vršovic do Australie zanechal, jak se očekávalo, značnou únavu na vršovických hráčích. Stálé přestavování celého mužstva nepřineslo očekávaného zlepšení a snad spíše prodloužilo tak značný pokles formy dříve obávaného soupeře. Proto Slavia ani dnes nepotřebovala vyvinout celé své umění a i průměrný výkon stačil k jich vítězství. U domácích nastoupil Kašpar ve středu útoku, takže v obraně hrál Kučera s Krejčím a v brance Veselý, který je sice obětavý, ale pouští časem příliš snadno goal. Obránci Vršovic hráli celkem dobře, a stejně i záloha, ovšem jen dotud, dokud nebyla vyčerpána stálou prací za chybujícím útokem. Slavia nastoupila se Šoltysem v centru (Bejbl nehrál), se Svobodobu a Pučem na spojkách, jinak v obvyklé sestavě. V útoku zůstal nejrušnější hráčem Svoboda, probíjející se jediný úspěšně dobrou zálohou i tvrdou obranou Vršovic. V záloze Slavie, zejména Pletichovi, šlo dobře k duhu menší hřiště Vršovic. Z křídelních záložníků byl Vodička lepší a hrál i s velkými ambicemi. Score zahájili Vršovští svou jedinou brankou již ve 3. minutě, kdy Hendrych prohrál míč do středu a Vonka z přihrání Kašparova střelil vedle vyběhnuvšího Štaplíka. Slavia, až obléhala, vyrovnala teprve ve 43. minutě Svobodou. Po přestávce v 8. minutě poslal Bobor vysoký míč před branku, Veselý špatně míč ztlumil, takže připravený Puč dobyl vedení. Ve 12. minutě dopustil se Veselý opět chyby, vyběhnuv až za trestné území, takže Puč zdaleka mohl střelit třetí goal. Ve 30. minutě uzavřel Kratochvíl score po krátkém rushi klidnou střelou. Vršovičtí ani potom nedovedli zlepišt poměr, ač si toho zasloužili. Zápas dobře vedl kladenský Kubík před 3 000 diváky.

    lidové noviny / 21.11.1927