AFK VRŠOVICE - SK VIKTORIA ŽIŽKOV   

1:1 (1:0)

Neděle 28.02.1926 • Hřiště AFK Vršovice - Praha, Vršovice • Středočeská 1. liga (1925/1926) • 12. kolo

Branky: 28. Hallinger - 48. Carvan

Rozhodčí: Klema

Diváci: 3 000


Soupisky mužstev

AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Bělík Vladimír   90    
    O Krejčí František   90    
    O Kašpar Antonín   90    
    Z Hochmann František   90    
    Z Pinc Václav   90    
    Z Průšek Jaroslav   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Havlín Oldřich 90    
    Ú Hallinger Václav 90    
    Ú Hübš Jaroslav   90    

SK Viktoria Žižkov 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Benda Václav   90    
    O Matuš Ladislav   90    
    O Stehlík František   90    
    Z König Vilém   90    
    Z Carvan Antonín 90    
    Z Sýbal-Mikše Vojtěch   90    
    Ú Mareš Jiří   90    
    Ú Novák Otto   90    
    Ú Škof Ladislav   90    
    Ú Křišťál Antonín 90    
    Ú Jelínek Josef   90    

  • Mužstvo Viktorie pracovalo v poslední době jako stroj, stačila však nešťastná náhoda, vypadlo jedno kolečko, a Vršovicům podařilo se smazati nepříznivý dojem z posledního přátelského utkání remisou, spojenou s cenným bodem proti vynikajícímu soupeři. Viktorie šla do boje co nesporný favorit, třebas předem se vědělo, že výsledek tohoto ligového zápasu bude mnohem těsnější onoho posledního. Než včera se ukázalo, co znamená Meduna pro obávaný útok žižkovských, jak dovede vésti své druhy. Nešťastně volený náhradník nejen že uměním svým ho zdaleka nenahradil, ale i svou pomalostí přivedl Carvana k vyčerpání sil. Útok Viktorie byl bez své hlavy, také tak hrál. Nepomohlo ani, když jeho vedení v druhém poločase se ujal Křišťál, místo spojek zaujali Jelínek s Marešem, zatím co na pravé křídlo přešel zraněný Novák a na levé Shoff. Jelínek se dřel, byl všude a podal nadlidský výkon, aby zachránil mužstvo od nepříjemné porážky, však marně. Carvan byl sice autorem jediné branky, než i on trpěl absencí Medunovou. Znovu a znovu musel se vrhati v boj o míč, který útok vinou Shoffa ztráce, a dříve než kdy jindy povolil. Výborným byl König, Mikše měl mnoho práce s obávanou pravou stranou Vršovic, obrana dělala, co mohla, ač nebyla na výši posledních zápasů.

    Domácí šli do boje s touhou po odvetě. Obrana řízně, ba místy i s jistou dávkou tvrdosti hájila svoji svatyni, Krejčí s Kašparem překonávali se v rozražení útoku Viktorie, záloha pak všemožně se snažila, aby zhostila se svého úkolu co nejčestněji, což se jí i podařilo. Útok opravil dojem z posledního utkání, ač měl více příležitostí, než jich dovedl využíti. Knížek s Wimrem byli jeho hybnou pákou, ale i souhra levé strany se dík Hallingerovi zlepšila. Touha mužstva se splnila, obávaný a jeden z nejnebezpečnějších soupeřů musel kapitulovati. Je jistě přáním všech přátel vršovického klubu, aby úspěch tento podnítil hráče k další metě, k dalším úspěchům ku cti klubové vlajky!

    Soudce p. Klema dává znamení k boji, domácí s plnou vervou zahajují ofensivu, v 7. minutě Hübsch stáčí krásně Wimrem vypracovaný míč do autu. Viktorie oplácí a ve 12. minutě Jelínek opakuje totéž. Útoky domácích jsou nebezpečnější, v 15. minutě Hallinger střílí přes, napravuje ale chybu ve 28. minutě, kdy za vydatné pomoci Wimrovy zajišťuje svým barvám vedení. Do poločasu obě strany propasou několik příležitostí ku změně score, jež vyvolají v jich řadách hodně nervosity. Do druhého poločasu nastupuje Viktorie se změnou v útoku, jak jsme již uvedli. Tempo zvýšeno, zejména když ve 3. minutě Carvanovi podaří se vstřeliti za scrumage jedinou branku hostí. Viktoria má nyní převahu, několik rohů nevyužito, obrana Vršovic hraje ostře, Křišťál těsí se její zvláštní pozornosti. Jelínek se dře, je Krejčím unfair napaden, ale i útok Vršovic nelení, než i zde je smůla. Hallinger přestřeluje z jisté posice, následující maří Wimer sobeckostí. A tak přes zoufalé úsilí na výsledku již nic nezměněno.

    .

    tribuna / 1.3.1926

     

     


    Na vršovickém hřišti byl včera sehrán napínavý zápas, jenž se jako mnohým našim leadrům, také Viktorii stal ostudným. Částečnou vinu na tom má nešťastné sestavení útoku, který vedl nemožný Škof. Zatím co bylo k dispozici dosti schopných hráčů, zejména Vaník. Ve druhé půli hrál útok Novák, Mareš, Křišťál, Jelínek a Škof. U Viktorie byl nejlepší Carvan a Jelínek, z Vršovic pak obrana, zejména Bělík a Krejčí, ostatní chybovali vysokou hrou a nepřesnými přihráváním. Hra začala oboustrannými prudkými útoky, míč se přenášel od brány k bráně a obě mužstva měla hodně příležitostí ke scorování. Teprve však v 25. minutě Hallinger vstřelil z bezvadného centru Wimmerova první goal. Viktorie odpověděla útokem Jelínkovým, který prošel až před bránku, ale hbitý Bělík vrhl se mu včas pod nohy. Potom byla převaha Viktorie zřetelnější, ale nebyla vyjádřena netaktickou hru středu útoku a znervosnění mužstva. Ve 38. minutě, po chybě Stehlíkově unikl Wimmer, ale ze tří kroků střelil přes. Brzo na začátku druhé půle vyrovnala Viktoria ze scromage Carvanem z brankové čáry. Na to si mužstva role navzájem vyměnila. Viktoria nabyla klidu, udala ostré tempo a předvedla přesnou přízemní hru. V této době záloha a útok domácích odpadly, hrálo se většinou před brankou Vršovic. Obrana však vydržela i ke konci útok Vršovic se zase pomalu našel, nabyl klidu a velmi nebezpečně útočil, takže zase Viktorie mohla děkovat štěstí, že ještě neodešla poražena. Před četným obecenstvem řídil zápas celkem dobře Klema.

    lidové noviny / 1.3.1926