SK VIKTORIA ŽIŽKOV - BOHEMIANS AFK VRŠOVICE   

0:3 (0:0)

Neděle 30.11.1930, 14:00 hodin • Hřiště SK Viktoria Žižkov - Praha, Strašnice • I. asociační liga (1930/1931) • 7. kolo

Branky: 53. Wimmer, 57. Skála, 77. Bejbl

Rozhodčí: Humpolík

Diváci: 6 000


Soupisky mužstev

SK Viktoria Žižkov

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Ledvina Antonín   90    
    O Soukup Stanislav 90    
    O Mareš František 90    
    Z Křížek Václav 90    
    Z Klicpera Antonín 90    
    Z Matěj-Štěpán Štěpán   90  
    Ú Hruška Václav 90    
    Ú Bradáč Vojtěch 90    
    Ú Moudrý Antonín 90    
    Ú Hromádka Karel 90    
    Ú Křišťál Antonín 90  

Bohemians AFK Vršovice 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Kulda Antonín   90    
    O Krejčí František 90    
    O Kučera Jaroslav   90    
    Z Hochmann František 90    
    Z Lanhaus Antonín 90  
    Z Tyrpekl František   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Skála Jaromír 90    
    Ú Šedivý Antonín 90    

  • Nebýti velké vzdálenosti hřiště Viktorie ve Strašnicích, byl by včerejší ligový match Viktorky s Bohemians vykazoval jistotně rekordní návštěvu. Vždyť rozhodovalo se v něm nejen o otázce, zda Sparta či Bohemians obsadí druhé místo v podzimní lize, nýbrž šlo skoro o osudový boj žižkovského leadra, nad nímž se již delší dobu vznáší Damoklův meč sestupu, který po včerejší porážce je skutečně skoro již na spadnutí. Příznivci domácího klubu doufali, že angažmá Moudrého odvrátí hrozící katastrofu, byli však zklamáni. Exspartán prokázal sice již v tomto prvním zápase své známé dirigentské přednosti, jeho úkol byl však tentokráte nad síly debutanta, který se musil v tak vážném a namáhavém zápase teprve sehrávati se svým okolím, nemluvě ani o handicapu - vzniklém odpadnutím centrhalfbacka Klicpery ve druhém poločase.

    Příčiny porážky. Viktorie měla krásný nástup a udržela si skoro po celý první halftime převahu. V této době byli nejlepšími jejími borci Moudrý s Klicperou, kteří se vzájemně doplňovali. Střelecká nepohotovost obou spojek zavinila, že z celé té ofensivy neresultovala ani jediná branka. Čili veškerá energie, vynaložená na nápor prvního poločasu přišla nazmar. To se též v dalším průběhu matche zle vymstilo. Ukázalo se, že viktoriánští borci v prvním návalu nadšení špatně odhadli své fysické síly, nepočítajíce patrně s velkou rozlehlostí svého nového a jim samým nezvyklého hřiště.

    Padli pak svému vlastnímu prudkému tempu za oběť.

    Stejně jako ubývalo sil viktoriánským záložníkům a především naprosto vyčerpanému Klicperovi, začali se rozehrávati Bohemians a když ve druhém poločase setřásl konečně Lanhaus, hrající na místě onemocnělého Šindeláře ve středu zálohy, trému debutanta, byli již Bohemians naprostými pány na hřišti. Jejich forward, dostatečně zásobovaný zálohou, podal pak výkon, který si vynutil obdiv hlediště. Nebylo v něm jediné slabiny ani jediného ousidera. Všichni se překonávali vůlí i uměním. Bejbl byl zase jednou ideálním vůdcem útoku s jemným postřehem. Kde se vyskytla v soupeřově obraně sebemenší skulinka, již tam byl poslán míč k proběhnutí. Neméně prospěš. činitelem byl Knížek, který svým takticky správným držením míče stahoval na sebe domácí obránce a uvolňoval tak vlastní spoluhráče před brankou. Ostatní forwardi rovnocenně doplňovali tento znamenitý soubor. Tři vstřelené branky byly kabinetní ukázkou nejen sprvné útočné taktiky - nýbrž mistrné střelby. Nejkrásnější vůbec byla ona Skálova, při které míč nebylo vůbec viděti, až když se třepal v síti.

    Ale na konečném vítězství mají obranné řady nemenší zásluhu. Vydržely totiž po celý první poločas enormní nápor Viktorky a zlomily tak její bojovnost. Zaslouží si bezvýhradně pochvaly stejně obranné trio Kulda-Krejčí-Kučera, jako křídelní záložníci Tyrpekl a Hochman, kteří nadto ještě museli vypomáhat s tremou hrajícímu Lanhausovi. Po přestávce se však i tento debutant uklidnil a předvedl znamenitý výkon - ovšem spíše jako útočný, nežli obranný střední záložník.

    V souhrnu budiž konstatováno, že i když nelze popříti převahu Viktorky v prvním poločase - přece dlužno jen označiti vítězství Bohemians za plně zasloužené, neboť bylo výslednicí velkolepého finishe a skvostné střelby, která - nebýti neuznaných dvou branek - mohla snadno dopomoci "klokanům" k ojedinělému triumfu..

    Na této kritice ničeho nemění skutečnost, že první i třetí branku zavinil sám branká Ledvina. První tím, že netakticky vyběhl a při poslední srazil míč Bejblovi přímo k noze.

    Brněnský soudce Humpolík byl objektivní. Po stránce technické sice neměl nejlepší den, neboť v několika případech pískal obráceně a v souhrnu posuzováno, chyby se vyrovnaly a nikdo nebyl poškozen. Hlediště sice často s jeho rozhodnutími nebylo spokojeno, to však je již obvykle údělem footbalových soudců. Hlavní jeho zásluhou bylo, že dovedl udržet ostrý zápas až do konce své moci.

    Viktorie měla nástup a dobyla hned v prvních minutách rohu. V 11. minutě šla rána Bradáčova těsně podle břevna do zámezí. V 17. minutě prošel Šedivý a zahodil krásnou chanci. V 19. minutě získal Bohemians první roh a za častých útoků Viktorie přehodil Bradáč z centra Hromádkova míč z bezprostřední blízkosti nad břevno. Pak docílily obě strany po jednom rohu a za převahy Viktorie končil poločas.

    Druhý halftime zahájen útokem hostí, kteří v 6. minutě získali další roh. V 8. minutě byla konečně usilovná snaha Bohemians korunována zdarem. Wimmer proběhl a přes hlavu vyběhnuvšího Ledviny poslal míč do sítě. 1:0 pro Bohemians. V 11. minutě se naskytla hostům další ojedinělá chance. Bejblova rána odražena k noze Wimmera a tento ze tří metrů vstřelil - vedle. Ale o minutu později je již stav 2:0. Míč šel od Lanhause k Wimmerovi, který vzorně zcentroval do středu před brankou - a Skála efektním wolleyem poslal jej do sítě. Byla to nejkrásnější branka zápasu. Bohemians udržovali si pak ještě stále převahu, přerušovanou jen občasnými výpady domácích. Ve 32. minutě odvrátil Klicpera útok Bejblův na roh, který Wimmer přesně zahrává. Ledvina míč sice vyráží, ale přímo na nohu Bejblovi, který z bezprostřední blízkosti upravil score na 3:0. Zápasu přihlíželo okrouhle 4 000 platících diváků a čistý zisk činil téměř 14 000 Kč, takže každý klub obdržel něco přes 6 500 Kč.

    polední list / 1.12.1930

     

     


    "Ligový match, hraný na hřišti Viktorie překvapil vítězstvím Bohemians. Domácí nastoupili posíleni v centreforwardu exsparťanem Moudrým, který však nepodal očekávaný výkon. Vršovičtí nastoupili bez Šindeláře a náporem ve druhém čase si vítězství zcela zasloužili. Soudci p. Humpolíkovi z Brna představila se tato mužstva: Bohemians: Kulda; Krejčí, Kučera; Hofmann, Langhans, Tyrpekl; Wimmer, Knížek Bejbl, Skála, Šedivý - Viktorie: Ledvina; Soukup, Mareš; Křížek, Klicpera, Štěpán; Hruška, Bradáč, Moudrý, Hromádka, Křišťál. V prvém čase byla hra rovnocenná se slabou převahou Viktorie, ale Bohemians se pomalu rozehrávají. Ve druhém čase jsou vršovičtí v převaze a stávají se pány situace. Prvou branku Bohemians vstřelil v 7. minutě Wimmer, který přehodil míč přes vyběhnuvšího brankáře Ledvinu. Čtyři minuty po té, v 11. minutě zvyšuje Skála z Wimmrova centru náskok vršovických na 2:0. Třetí úspěch hostí vstřeluje ve 35. minutě Bejbl, když Ledvina slabě vyrazil míč střelený Skálou. Ke konci Viktorie podnikala jen ojedinělé výpady. Vynikali u Bohemians v obraně Krejčí, v záloze Tyrpekl, v útoku Skála a Bejbl. U Viktorie uspokojil Mareš v obraně, Štěpán v záloze a v útoku pouze Hromádka. Asi 6 000 diváků.

    národní listy / 1.12.1930

     

     


    Ve Strašnicích vybojovaný zápas skončil se dalším úspěchem Bohemians, kteří pěkným finishem ke konci sezony si zabezpečili dobré umístění v podzimí lize. Za energického soudcování brněnského Humpolíka rozvíjel se zápas se začátku ve prospěch Viktorie, která měla častější a nebezpečnější útoky. Ale její forward ve složení Hruška-Bradáč-Moudrý-Hormádka-Křišťál nedovedl žádnou akci dokončiti nebezpečnou ranou a tak Kulda v brance hostí stačil ovládati situaci. S přibývajícím časem se Bohemians v poli vyrovnali a několikrát oplatili útoky, takže hra do poločasu dostala charakter rovnocenného boje. Hosté do té doby zůstali ovšem za výkonem zápasů se Spartou a Slavií, zvláště když pevná obrana Viktorie Soukup-Mareš rozvracela jejich útoky. Teprve po přestávce i tato řada zakolísala, což ovšem způsobila žižkovská záloha. Tam dnes ani jeden hráč neuspokojil, čímž ostatní řady ztratily soulad. Když pak v 8. minutě nešťastně vyběhnutí Ledvinovo způsobilo první branku, nebylo již o porážce Viktorie pochyby. Knížek totiž dobře prohodil nekrytému Vimrovi, jenž dostihl míče dříve než brankař a přehodil jej přes Ledvinu do sítě. Bohemians laciných úspěchů rychle využili a vedli jeden útok za druhým k brance domácích. Již v 12. minutě se jim podařilo dobýti druhé, ovšem neregulérní branky. Šedivý z několika metrů z ofside - jejž soudce úplně přehlédl - centroval k brance a Vimr hlavou přihrál míč Skálovi a ten ze vzduchu rovnou jej poslal do branky. Viktoria dovedla si již pak připraviti daleko méně dobrých posic, než v první půli a musila se smířiti ještě s třetí brankou, jíž v 34. minutě po rohu Ledvinou odraženém dosáhl Bejbl. Místy se pak hrálo tvrdě a někteří hráči, jako Klicpera u Viktorie a Kučera u Bohemians používali zákroků životu nebezpečných. Přes to již zbytek hry proběhl bez zvláštních příhod za převahy Bohemians. Zápas navštívilo asi 5 000 diváků.

    lidové noviny / 1.12.1930