BOHEMIANS AFK VRŠOVICE - SK KLADNO   

4:4 (3:3)

Neděle 07.12.1930, 13:45 hodin • Hřiště Bohemians AFK Vršovice - Praha, Vršovice • I. asociační liga (1930/1931) • 1. kolo

Branky: 9. + 36. Skála, 23. Knížek, 70. Bejbl - 6. Wolf + 32. Wolf, 24. Kloz, 55. Junek

Rozhodčí: Fantl

Diváci: 2 500


Soupisky mužstev

Bohemians AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Kulda Antonín   90    
    O Krejčí František   90    
    O Kučera Jaroslav   90    
    Z Hochmann František   90    
    Z Lanhaus Antonín   90    
    Z Tyrpekl František   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Skála Jaromír 90    
    Ú Šedivý Antonín 90  

SK Kladno 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Šesták Oldřich   90    
    O Petřík Emanuel   90    
    O Brož Václav   90  
    Z Üblacker Ferdinand   90    
    Z Pleticha Josef   90    
    Z Černý Antonín   90    
    Ú Rajniš František   90    
    Ú Kloz František 90    
    Ú Čapek Josef   90    
    Ú Wolf Václav 90    
    Ú Junek Josef 90    

  • Kladno se vyznamenalo.

    Ve vršovickém "dolíčku" se těžko vyhrává. O tom se přesdvědčila nejen Slavia, ale i Sparta. Musilo přijíti Kladno, aby donutilo "klokany" alespoň částečně ke kapitulaci. Je to již příznačnou předností ligového zápolení, že žádný favorit není si jist svým vítězstvím. Taková překvapení, jako byla včerejší remis, dodávají pestrosti lize a jsou jí jenom ku prospěchu. Kladno je jedním ze soupeřů, kteří se nevzdávají ani v takových situacích, kdy naděje na vítězství je minimální. Ani včera nebyla situace nijak růžová. Musili nastoupiti bez zraněného Kratochvíla s Čapkem ve středu útoku. Již tato okolnost budila obavy v řadách stoupenců Kladna. Vždyť je známa bojácnost nově zařazeného centrforwarda a v této jeho slabině se spatřoval velký handicap. Ale elán a dravost druhých nahradily tento nedostatek tak dokonale, že nescházelo mnoho a Bohemians mohli opouštěti hřiště s porážkou.

    Dravost Klocova slavila triumfy.

    Jedním z nejnebezpečnějších a nejlepších útočníků hostí byl na pravé spoji Kloc, který dokonale napravil chabý dojem posledních zápasů. Byl nebojácný, rychlý a nejen že dobře přihrával, ale vyznamenával se i střelecky. S jeho výkonem se na druhé straně mohl měřit jedině Skála. Druhým milým překvapením byla také účelná hra Rajnišova, jenž s Klocem tvořil výbornou dvojici. Unfair zákrok Tyrpeklův na tohoto hráče měl za následek vyřazení jeho na pět minut ze hry a oslabění útoku Kladna nejen po dobu Ranjnišovy absence, ale i po jeho návratu. Se zraněním na hlavě sice dohrál match, ale nezasáhl již do hry s obvyklým důrazem. A aby byla míra, neštěstí dovršena, utrpěl i Petřík zranění na noze, takže nemohl přirozeně brániti tak dokonale jako před svým zraněním.

    Skála výborným protějškem Kloce.

    Může-li býti někdo chválen z mužstva Bohemians, pak to je v prvé řadě levá spoj - Skála. Tak jako Kloc i on byl hodně nebezpečný brance soupeřově a strhující finish v posledních minutách hry nasadili domácí jedině jeho zásluhou. Šťastná rána Bejblova pak dovršila dílo a zachránila situaci, která se zdála již beznadějnou. Bylo to skutečně štěstí, jenž se plně přiklonilo k domácím a vyrazilo Kladnu vítězství z rukou ve chvíli, kdy to již bylo nejméně očekáváno. Ale i tak je to neúspěch domácích, jimž po vítězství nad Slavií a Spartou se přičítaly veliké chance.

    Bohemians zklamali v obraně.

    Zde dlužno hledati příčinu neúspěchu. Hodně slabě hrál Krejčí, jemuž kluzký terén nijak neseděl a také Kulda se "vyznamenal" jedině čtvtou brankou, již pustil přímo školácky. Ale nebyla to jediná jeho chyba. Nebyl ani před tím jistý a často mu vypadl míč z ruky. Jakž takž se bil Kučera na levém backu, avšak ani jemu nelze dáti plné absolutorium. Když to začne ve stroji hrkat, nezůstane obyčejně na jednom kolečku. Následují i ostatní a na konec se zarází chod docela. Včera to tak dopadlo u Bohemians. Chabým výkonem obrany šla ruku v ruce špatná hra krajních záložníků, z nichž hlavně Tyrpekl nemile zklamal. Od Hochmana se nemohl očekávati zvláštní výkon proti Junkovi a také se nedostavil. Jedině Lanhaus ve středu zálohy se bil s bodivuhodnou energií a snažil se rozvraceti prudké útoky hostí. Že se mu to vždy nedařilo, není vinou jeho, jako spíše jmenovaných již spoluhráčů.

    Obrana Kladna bojovala lépe.

    Oba backs měli přednost v rychlosti i odvaze a ta platila na Bohemians. Přesto však pustili 4 branky, na nichž není bez viny. Udělala sice daleko méně chyb nežli protějšek, ale ty se všecky vymstily. Totéž nelze říci o obraně domácích, jež při horší hře měla více štěstí. Šesták v brance se dal překvapiti při posledním úspěchu Bohemians. Při větší pozornosti mohl goalu zabrániti. Handicapem pro zadní řady bylo zranění Petříkovo v prvé půli, jež i po přestavení ho odsoudilo k nečinnosti.

    Rychlé a pohotové útoky na obou stranách.

    Hrálo se na sněhovém poprašku místy umrzlém a v důsledku toho měla obě mužstva hodně práce s překonáváním těžkého terénu. Překvapila proto rychlost hry a její prudké tempo. Útoky byly ovšem ve výhodě, poněvadž se snáze s míčem jde kupředu na kluzkém terénu, ale hůře se již dá čeliti útokům. Tím je též vysvětlitelno, že padl tak velký počet branek. Útoky obou stran se celkem vyrovnávaly. S počátku hry mělo mužstvo domácích zřetelnou převahu o patnáct minut. Pak se hra vyrovnala, aby ve druhé půli převzalo iniciativu Kladno, které také dlouho vedlo. Ke konci zápasu nasadili domácí zoufalý finish a vyrovnali. U Kladna se vyznamenali se, jak již výše podotčeno, Kloc s Rajnišem na pravé straně a také Wolf s Junkem na druhé straně tvořili výbornou dvojici. Čapek ve středu útoku dokonale nezapadl, ale celkem lze nazvati jeho hru dobrou. U domácích se nejlépe zamlouval Skála a po něm Bejbl. Pravá strana útoku byla špatně střežena v prvé půli Černým a tím jí byla umožněna hra. Dobře hrál i Šedivý, u něhož to překvapilo. Kladenská záloha měla oporu v Übelackerovi a teprve ve druhém poločase v Černém. Pleticha se rozehrál důkladně také až po přestávce.

    Objektivní soudce p. Fantl z Liberece.

    V 6. minutě Kloc střílí prudce na branku, Kulda vyráží, dobíhající Wolf doráží na 1. branku. V 9. minutě Skála z rohu vyrovnal. V 23. miutě Knížek hlavou 2 goal domácích. Kladno v zápětí vyrovnává Klocem. V 32. minutě Wolf, v 36. minutě Skála vyrovnává, v 55. minutě Junek 4 goal, v 25. minutě Bejbl zachraňuje situaci.

    Soudce ztratil při matchi Bohemians-Kladno hodinky.

    Je to jistě řídký případ, že soudce uprostřed svého výkonu při zápase ztratí hodinky a k dovršení zla je za žádnou cenu není s to nalézti. Stalo se tak při včerejším matchi Bohemians-Kladno. Přitěžující okolnost je, že to byl zápas ligový a že pomezní soudce, jehož se soudce zápasu p. Fantl k vlastní orientaci dotázal po čase, tohoto pravděpodobně mylně informoval. Bohemians tvrdí, že zápas zkrácen o plné 4 minuty a stejného názoru prý byl i samotný trestní komisař p. Röder, který ještě na hřišti soudce na tento fakt upozornil. Kdyby se to prokázalo, pak není sporu o tom, že litera řádů mluví jasně pro opakování. Ovšem duch řádů by doporučoval nevyužívat formálnosti a smířit se gentlemansky s remisou. A tradice nás utvrzuje v přesvědčení, že Bohemians se zase rozhodnou pro gentlemanství!

    polední list / 8.12.1930



    Poslední zápas podzimní ligy v Praze přinesl přívržencům Bohemians trpké zklamání a ztrátu velice cenného bodu. Touto remisou byli Vršovičtí postaveni na 3. místo za Spartou se stejným počtem bodů, ale horším score. Kladno zastavilo vítězný postup Bohemians, což je pro ně tím cennější, neboť jejich hřiště se stalo kamenem úrazu letenských leadrů. Štěstí je tentokrát opustilo. Kladno bylo houževnatým a tvrdým soupeřem, před jehož důraznou hrou musili Bohemians kapitulovati. Nota bene terén byl ještě tvrdý a těžký, takže hra se nemohla plně rozvinouti.

    Ostrý a houževnatý zápas

    Přirozeně nebyla hra vysoké sportovní úrovně. Celý zápas měl příchuť ostrého boje, při kterém jednotliví hráči svého soupeře nijak nešetřili. Ještě štěstí, že soudce trestal hned v zárodku ostrou hru a pískal vše. Hráči se vybíjeli spíše v individuelních akcích a nedbali příliš kombinace. Nicméně byl zápas velice zajímavý a bohatý na krásné momenty. Bylo stále na vážkách, kdo zvítězí a do poslední minuty nebyl výsledek jistý. Hra byla stále otevřená a možno říci, že Bohemians měli slabou převahu a těsného vítězství by si byli zasloužili. Byl to prudký boj, ve kterém každé mužstvo chtělo za každou cenu zvítěziti a musilo se spokojiti remisou.

    Mužstvo Bohemians šlo do zápasu s pevnou vůlí vydobýti si dalšího úspěchu a druhého místa v lize. Proti posledním zápasům podali mnohem slabší výkon. Hlavně Bejbl nebyl tím obávaným centrforwardem. Hrál dobře jen v I. půli, ale ve II. půli byl Pletichou tak dokonale držen, že se nevzmohl na řádnou akci. Přirozeně, že potom celý útok nebyl v náležitém kontaktu. Jedině Skála uspokojil. V době, kdy všichni ztratili hlavu, zachoval klid a podnikal útoky na vlastní pěst. Šedivý pak po několika nezdarech také nehrál tak, jak by měl. Pravá strana měla v Knížkovi borce, který se pohyboval těžce, Wimer pak se probíjel také na vlastní pěst. Měl dobré úniky, ale proti robustnímu Überlackerovi hrál pochopitelně se zřejmou reservou. Half měl nejlepšího muže v Langhansovi. Dřel poctivě a neustále šel za útokem. Přihrával velmi přesně. Tyrpekl hrál místy až příliš nebezpečně. Hoffmann měl těžkou práci s rychlým Junkem, avšak celkem zastal svou úlohu dobře. U Kuldy jsme postrádali jeho obvyklý klid a jistotu, neboť jedné brance mohl při lepší pozornosti jistě zabrániti. Krejčí byl mnohem lepší svého partnera Kučery kterému těžký terén příliš nesvědčil. Celkem nebylo mužstvo na výši.

    Kladno hrálo s velikou obětavostí

    Bylo doslova "tvrdým ořechem" a bylo, jak výsledek ukazuje, rovnocenným soupeřem. Oporou mužstva byl Pleticha, který, jak se zdá, neztratil nic na výkonnosti. Neboť držeti tak agilního centrforwarda, jako je Bejbl, není věru lehkou úlohou. Jeho přihrávky byly přesné a útok jimi hojně zásobován. V útoku byl pak nejlepším mužem Wolf, který byl duší celého mužstva. Dobře si rozuměl s Junkem, se kterým tvořil výtečnou dvojici. Pravá strana s Klocem a Rainišem jí byla úplně rovnocenná. Hlavně poslední vynikal někdy energickou hrou. Šesták v brance měl plné ruce práce. Zastal ji však dobře. Z backů byl lepší Petřík. Často však kazil ostrou hrou jinak dobrý dojem. Totéž možno říci o Überlackerovi.

    Soudec Fantl z Liberce byl naprosto objektivím rozhodčím, na kterého si nemůže žádná strana stěžovati. Trestal hned v zárodku vše, někdy až příliš pískal.

    Průběh zápasu

    V 2. min. kope Tyrpekl z 25 m trestný kop brankáři do rukou. V 6. min. Rainiš krásně centruje, Kulda vyráží, pohotový Wolf vsítí vedoucí goal. Kladno vzpruženo úspěchem nyní stále útočí. V 10. min. roh Bohemians, Petřík z liny vyškrabuje, Skála vyrovnává. V 11. min. zmaří Bejbl chanci. Hra je nyní vyrovnaná se střídavými útoky. Ve 24. min. Šedivý ideálně centruje, Knížek hlavou získává vedení. V téže minutě prochází Kloc a vyrovnává. Ve 33. min. branka Kladna za společné účasti Wolfa a Hoffmanna. Ve 34. min. Šedivý centruje vysoký míč, Šesták s námahou vyráží do autu. V 35. min. Bejbl střílí z 35 m ostře do břevna. V téže minutě podniká Bejbl útok, podává Skálovi, tento nezadržitelně scoruje.

    V 5. min. druhé půle Šedivý sám prochází při srážce se Šestákem je zraněn a opouští na 2 minuty hřiště. V 10. min. Junek střílí, Kulda pouští pod nohama míč do sítě. Ve 20. min. Bejbl sám před brankou zahazuje. V 21. min. Tyrpekl vysokou nohou zraní Rainiše na hlavě. V 29. min. útok Bohemians. Bejbl nezadržitelně vyrovnává ostrou ranou do levého rohu pod břevno. Nyní je hra otevřená, končí se za slabé převahy Bohemians.

    Večer / 8.12.1930