AC SPARTA PRAHA - BOHEMIANS PRAHA 1905   

2:1 (0:0)

Sobota 20.05.2023, 15:00 hodin • Epet ARENA - Praha, Letná • FORTUNA:LIGA (2022/2023) - Skupina o titul • 3. kolo

Branky: 69. Krejčí (z pen.), 85. Kuchta - 58. Jánoš

ŽK: 9. Kairinen, 38. Zelený, 41. Karabec, 42. Kuchta - 14. Jánoš, 56. Kovařík, 57. Prekop, 66. Valeš

Rozhodčí: Szikszay - Kubr, Volf (Rouček)

Delegáti: Vysloužil, Kovařík

Diváci: 17 155


Soupisky mužstev

AC Sparta Praha

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
1 B Kovář Matěj 90
41 O Vitík Martin 90
27 O Panák Filip 62
25 O Sørensen Asger 90
19 Z Mejdr Jan 90
6 Z Kairinen Kaan 45
37 Z Krejčí Ladislav (C) 90  
30 Z Zelený Jaroslav 45
10 Ú Karabec Adam 76
9 Ú Kuchta Jan 90
11 Ú Minčev Martin 76

Bohemians Praha 1905 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
1 B Valeš Roman 90
28 O Hůlka Lukáš 90
34 O Křapka Antonín 90
22 O Vondra Jan 90
23 Z Köstl Daniel 90
8 Z Jánoš Adam 74
4 Z Jindřišek Josef (C) 90
12 Z Kovařík Jan 74
17 Ú Hála Martin 82
33 Ú Prekop Erik 82
10 Ú Matoušek Jan 52
  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
18 Z Sadílek Lukáš 45
17 O Højer Casper 45
20 Z Laci Qazim 28
45 Z Mabil Awer 14
13 Z Daněk Kryštot 14
  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
24 Ú Puškáč David 38
6 Z Beran Michal 16
16 Z Dostál Martin 16
30 Z Morávek Jan 8
9 Ú Mužík Ladislav 8

  • Fotbalisté Sparty ve třetím kole nadstavby FORTUNA:LIGY po obratu udolali doma Bohemians 1905 2:1 a jsou krok od mistrovského primátu. Letenští dva zápasy před koncem sezony vedou tabulku skupiny o titul o osm bodů před druhou Slavií a už večer mohou slavit svůj první titul od roku 2014, pokud Vršovičtí nezvítězí nad Plzní. K jistotě triumfu v soutěži schází sparťanům bez ohledu na zbylé výsledky rivala z Edenu bod.

    "Klokany" poslal v pražském derby do vedení v 58. minutě Adam Jánoš, ale v polovině druhého dějství srovnal z penalty Ladislav Krejčí mladší a v 85. minutě dokonal obrat Jan Kuchta. Sparta porazila Bohemians potřetí z posledních čtyř ligových zápasů a podruhé za sebou a natáhla sérii bez prohry už na 20 kol. "Klokani" naopak v nejvyšší soutěži potřetí po sobě nezvítězili a mají stejně bodů jako Slovácko, které s nimi bojuje o čtvrtou příčku, znamenající účast v pohárech.

    Sparťanský trenér Priske udělal tři změny v základní sestavě oproti vítěznému derby se Slavií. Jen na lavičce začali Vydra se Sadílkem, Haraslína pak nepustilo do hry zranění. Bohemians postrádali po dohodě klubů Drchala, který v Ďolíčku hostuje z Letné.

    Domácí před vyprodaným stadionem zahrozili jako první, kapitán Krejčí mladší ale po dlouhém autu a nejistém vyběhnutí gólmana Valeše hlavičkoval těsně nad. Na druhé straně zastavil Matouškův únik stoper Panák, hrající 100. ligové utkání.

    Sparťané sice podle očekávání více kontrolovali míč, ale hosté s nimi drželi krok a v první půli je příliš nepouštěli do šancí. Ve 23. minutě pálil vedle aktivní Krejčí. Na opačné straně vzápětí domácí podržel brankář Kovář, který vyrazil Hálovu střelu. Letenští dostali v úvodním dějství hned čtyři žluté karty, z toho Kuchta s Kairinenem čtvrtou, znamenající trest v příštím kole.

    Po změně stran Priske hned dvakrát vystřídal a místo Zeleného s Kairinenem nasadil Höjera se Sadílkem. Domácím ale vstup do druhé půle vůbec nevyšel. Kovaříkův pokus z přímého kopu v 53. minutě ještě Kovář vyškrábl na roh, o pět minut později už ale "Klokani" vedli. Povedenou kombinaci zakončil po Puškáčově přiklepnutí střelu do horního rohu Jánoš, jenž se prosadil proti bývalému klubu.

    Trápícím se sparťanům pomohl k vyrovnání kuriózní chybou gólman Valeš. Brankář Bohemians si ve snaze rozehrát posunul před sebe míč, ale nevšiml si, že ve vápně zůstal Kuchta. Poté, co ho domácí útočník obral o balon, fauloval a z penalty v 69. minutě srovnal Krejčí. Letenští měli výhodu pokutového kopu v šestém z posledních sedmi kol. Sparťanský kapitán vstřelil třináctý ligový gól v sezoně.

    Domácím se ani po vyrovnání příliš nedařilo, přesto nakonec dokázali strhnout vítězství na svou stranu. Höjerův nákop sklepl Krejčí mladší ke Kuchtovi a ten v 85. minutě usměrnil míč ke vzdálenější tyči. Bývalý útočník Bohemians skóroval počtrnácté v ligovém ročníku. Závěr už sparťané ubránili a doma v nejvyšší soutěži pošestnácté po sobě neprohráli.

    Ohlasy trenérů:

    Brian Priske (trenér AC Sparta Praha): "Znovu se ukázala mentalita a charakter týmu. Náš tým tvoří lidé, co bojují. I když to s námi vypadá špatně, najdou sílu, aby zápas zvrátili. Necítím z hráčů přímo únavu, ale v takové situaci může i mentální stránka únavu přinášet. Cítíme, že jsme blízko získat největší trofej v Česku, nemáme v týmu moc hráčů, kteří by ji získali. Nemáme takovou dynamiku jako na začátku jara, ale mentální stránka je teď mnohem důležitější. Jsem rád, že se Honza Kuchta probral a došel pro penaltu. Jednoznačně nám dodala sílu. V té fázi jsme se trápili, vlilo to do hráčů sílu a víru, že to můžeme zvládnout."

    Jaroslav Veselý (trenér Bohemians Praha 1905): "Zklamání z výsledku, ale ne z výkonu, který jsme tady předvedli. Chtěli jsme vysunout presink, eliminovat nákopy za obranu, kterými se Sparta prezentuje. Kluci odehráli zápas velmi slušně, ale nezískali jsme žádný bod. Pokud jde o kuriózní situaci před penaltou, takovou jsem asi nikdy nezažil, ale stane se. Zápas to nerozhodlo, ještě byl čas. Nevím, jestli to třeba nebyl ofsajd, nikdo nám tady nic neukáže. Domácí jednu šanci proměnili, my měli šancí víc, ale další gól už nepřidali. Prohra nás mrzí. Možná platíme trochu nováčkovskou daň, v téhle skupině zkrátka takové chyby tyhle týmy trestají."