BOHEMIANS PRAHA 1905 - AC SPARTA PRAHA   

2:6 (0:1)

Neděle 12.02.2023, 18:00 hodin • Městský stadion Ďolíček - Praha, Vršovice • FORTUNA:LIGA (2022/2023) • 19. kolo

Branky: 48. + 70. Čermák (2. z pen.) - 15. + 60. Krejčí (2. z pen.), 56. Haraslín, 67. Čvančara, 81. Kuchta, 90. Minčev

V 45. minutě neproměnil pokutový kop Puškáč!

ŽK: 22. Prekop, 57. Hůlka - 36. Čvančara, 47. Wiesner

Rozhodčí: Szikszay - Kříž, Vlček (Ulrich)

Delegáti: Ubias, Král

Diváci: 6 012


Soupisky mužstev

Bohemians Praha 1905

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  36 B Jedlička Martin   90    
  28 O Hůlka Lukáš   90  
  31 O Petrák Ondřej   90  
  22 O Vondra Jan   90  
16 Z Dostál Martin   76  
  4 Z Jindřišek Josef (C)   90  
  7 Z Čermák Aleš 90  
12 Z Kovařík Jan   76  
10 Ú Matoušek Jan   85  
24 Ú Puškáč David   85  
33 Ú Prekop Erik   45  

AC Sparta Praha 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
1 B Kovář Matěj   90  
  41 O Vitík Martin   90  
  25 O Sørensen Asger   90  
  37 O Krejčí Ladislav (C) 90  
  28 Z Wiesner Tomáš   90  
18 Z Sadílek Lukáš   88  
  6 Z Kairinen Kaan   90  
  30 Z Zelený Jaroslav   90  
7 Ú Čvančara Tomáš 70  
9 Ú Kuchta Jan 88  
22 Ú Haraslín Lukáš 82  
  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
6 Z Beran Michal   45  
32 Z Nový Martin   14  
9 Ú Mužík Ladislav   14  
11 Z Novák Vojtěch   5  
17 Ú Hála Martin   5  
  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
45 Z Mabil Awer   20  
11 Ú Minčev Martin 8  
20 Z Laci Qazim   2  
13 Z Daněk Kryštof   2  

  • Fotbalisté Sparty v 19. kole FORTUNA:LIGY deklasovali v malém pražském derby 6:2 domácí Bohemians 1905. Letenští zareagovali na triumfy vedoucí Slavie a Plzně a udrželi ztrátu sedmi, resp. šesti bodů na oba rivaly. "Klokani" inkasovali v Ďolíčku šest branek v utkání samostatné ligy poprvé v historii, na jaře ztratili první body a jsou pátí.

    V divokém utkání, ve kterém padlo sedm gólů až po změně stran, pomohl Spartě k triumfu dvěma góly Ladislav Krejčí II. Sparťanský kapitán se jednou trefil z pokutového kopu. Další branky hostujícího celku přidali Lukáš Haraslín, Tomáš Čvančara, Jan Kuchta a střídající Martin Minčev. Za domácí skóroval dvakrát záložník Aleš Čermák, také on proměnil penaltu, na rozdíl od spoluhráče Davida Puškáče.

    Sparta byla první půli nebezpečnější a od samého úvodu hrozila před Jedličkovou bránou. Hosté se dočkali po čtvrthodině, kdy Kairinenův centr z levé strany prodloužil Zelený hlavou na zadní tyč a Krejčí ho poslal z metru do sítě. Brankář Jedlička po zimním příchodu na hostování z Plzně ve třetím ligovém duelu poprvé inkasoval.

    Následující minuty se v takřka vyprodaném Ďolíčku staral o vzruch především sparťanský útočník Čvančara, jenž po Prekopově ostrém skluzu o chvíli později tvrdě atakoval ležícího Kovaříka. Sudí Szikszay, který musel během celého utkání řešit řadu ostrých soubojů i potyček, potrestal oba zákroky žlutou kartou.

    Ve 37. minutě skončil Čvančarův pokus z hranice vápna na břevně, a tak mohli srovnat domácí. V nastaveném čase zahrál Vitík rukou v pokutovém území a Szikszay nařídil penaltu. Nejlepší střelec Bohemians Puškáč ji poslal doprostřed, Kovář ale při skoku k levé tyči nechal nohy natažené a míč vykopl nad bránu.

    Domácí přesto vstoupili do druhého dějství aktivněji a ve 48. minutě srovnali. Sparťanský odchovanec Čermák se v rohu pokutového území pravačkou opřel do skákajícího míče a zaznamenal premiérovou soutěžní trefu v zelenobílém dresu. O osm minut později ale propadl rohový kop k Haraslínovi, jenž výstavní ránou z voleje podruhé překonal Jedličku. Slovenský reprezentant se trefil potřetí v ligovém ročníku.

    Hektickou čtvrthodinu po změně stran završila Krejčího proměněná penalta, kterou sudí nařídil po Dostálově ruce ve skrumáži v pokutovém území. Sparťanský kapitán upravil svou bilanci v této sezoně na pět branek ve stejném počtu ligových utkání. Další úder pro domácí přišel záhy opět po rohovém kopu, kdy Čvančara přehlavičkoval nejistého Jedličku a míč se snesl za záda ležícího gólmana. Reprezentant do 21 let sedmým gólem v sezoně nejvyšší soutěže potvrdil pozici nejlepšího střelce týmu.

    Divoký průběh derby pokračoval a v 70. minutě to bylo znovu o dvě branky. Krejčí zfauloval unikajícího Puškáče a pokutový kop tentokrát s přehledem proměnil Čermák. V 81. minutě se ale dostal do samostatného brejku Kuchta a po šesti zápasech ukončil čekání na ligový zásah. Celkově se v ligovém ročníku prosadil popáté.

    V nastavení zakončil další brejk střídající Minčev. Bulharský útočník navázal na dvougólové představení z minulého kola proti Mladé Boleslavi. Sparta vyhrála páté z posledních šesti kol a v Ďolíčku proti Bohemians od listopadu 2001 neprohrála 15. ligový duel v řadě. Letenští nastříleli šest gólů ve venkovním zápase české ligy potřetí v historii a poprvé od května 1999.

    Ohlasy trenérů:

    Jaroslav Veselý (trenér Bohemians Praha 1905): "Kromě prvních pěti minut jsme do zápasu nevstoupili dobře. Sparta nás začala postupně přehrávat paradoxně v disciplíně, která by měla být vlastní nám, tedy v osobních soubojích a v zisku druhých míčů. Možná nebyla herně o tolik lepší, ale rozhodně byla nebezpečnější. Do druhé půle jsme udělali nějaké změny, brzy jsme srovnali a v našem největším tlaku, když se zdálo, že bychom mohli výsledek i otočit, jsme inkasovali po standardní situaci a následně další gól z penalty. Ve standardních situacích jsme selhali, dneska jsme si to vyžrali komplet. Šest gólů je strašně moc, doma to bolí o to víc. Je potřeba umět zápasy dohrát, ne se nechat takhle dotrhat. Sparta vyhrála zaslouženě, i když to koušu strašně těžce."

    Brian Priske (trenér AC Sparta Praha): "Určitě to byl náš nejlepší zápas na jaře. Mám radost, že dnes ukázal tým mentální sílu, hlavně za stavu 1:1. Víme, že máme hráče dobře fotbalově i takticky připravené, ale v některých zápasech jsme měli problémy s psychickou odolností. Těší mě, že se prosadili všichni útočníci, Kuchtovi gól zase zvedne sebevědomí. Po takovém zápase je těžké mluvit o nějaké nespokojenosti, ale víme, že situace před inkasovanými brankami jsme mohli řešit lépe. Zápasy s nulou ale přijdou, hráči pracují tvrdě, postupně se k tomu dostaneme. Bohemians neinkasovali ze standardní situace v sezoně ani jednou, takže mě velmi těší, že jsme jim dali po standardce tři góly."