SK SLAVIA PRAHA - AFK VRŠOVICE   

5:0 (2:0)

Sobota 13.06.1925, 18:15 hodin • Hřiště SK Slavia Praha - Praha, Letenská pláň • I. asociační liga (1925) • 8. kolo

Branky: 9. Dobiáš, 43. + 55. (z pen.) + 68. Vaník, 87. Silný

Vyloučení: 55. Mašata

Rozhodčí: Mencl

Diváci: 4 000


Soupisky mužstev

SK Slavia Praha

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Sloup Jiří   90    
    O Kummermann Zdeněk   90    
    O Protiva Jindřich   90    
    Z Kuchař Josef   90    
    Z Pleticha Josef   90    
    Z Hliňák Emanuel   90    
    Ú Dobiáš František 90    
    Ú Šoltys Jindřich   90    
    Ú Vaník Jan 90    
    Ú Silný Josef 90    
    Ú Kratochvíl Josef   90    

AFK Vršovice 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Bělík Vladimír   90    
    O Krejčí František   90    
    O Kašpar Antonín   90    
    Z Havrda Jaroslav   90    
    Z Mašata Vladimír   54   x
    Z Hochmann František   90    
    Ú Wimmer Jan   90    
    Ú Knížek Jan   90    
    Ú Bejbl Karel   90    
    Ú Hallinger Václav   90    
    Ú Bureš Otokar   90    

  • Domácí mají prudký nástup, hru rychle rozvinují, dávajíce tušiti, že dnes jim jde o nejlepší score, aby si zlepšili postavení v lize, neboť je to dnes jejich poslední zápas. Leč Vršovičtí oplácejí útoky, jimž však chybí základna, neboť jejich záloha musí příliš pomáhat v obraně, než aby dostatečně podpořila útok. Oba jejich backs mají hodně práce, ale jen Krejčí odkopává bezpečně, kdežto jeho partner kiksá. Pak v 9. minutě zahrává Hliňák trestný kop před branku a zmíněný hráč hlavou míče nedosahuje, takže doběhnuvší Dobiáš po zemi střílí míč, který letí mezi nohami obránce i Bělíka, jenž nemohl míče vidět, do rohu branky jako první goal. Pak přichází čas od času vždy celá serie útoků Slavie, jejíž obránci hrají až ve středu hřiště; ale Vršovičtí se brání jako lvi. Bělík mnohokrát zachraňuje nejhorší situace. Ale také útočníci Slavie mu časem zpříjemňují úspěch, střílejíce bezpečně, ale vedle, nebo slabě či do hráče. Zvláště Silný ztrácí po pěkné hře v poli hojnost jistých chancí. V této době zatím podnikají Vršovičtí útoky jen s míči, dodanými forwardu obránci. Ale bez podpory zálohy se daří obráncům Slavie zastaviti jejich akce převážně již v poli. Jen časem Štaplík odvrátí hrozící nebezpečí svou ekcelentní hrou. Poměr rohů 4:3 pro Slavii zdaleka nenaznačuje převahu domácích a teprve ve 43. minutě ji zdůrazňuje Vaník goalem, jenž osvědčuje jeho umění.

    Po přestávce je střídavá hra, pak nové útoky domácích, z nichž jeden je zastaven rukou levého záložníka, a pokutový kop proměňuje Vaník v 3. branku. V téže minutě je za řvaní fanoušků vyloučen Mašat, když po předchozím napomínání znovu "pomlouvá" a uráží soudce. Jeho vyloučení jako by deprimovalo domácí a vzpružilo hosty. Neboť jsou to pak oni, kteří se tísní až do 30. minuty často a nebezpečně, jenže se smůlou a špatně střílejí. V té době se také obráncům Slavie několikráte daří vzorná ukázka, jak se nemá hráti v obraně. Zaviňují několikrát takové situace, že jen nahoda zachraňuje jejich branku. Pak se opět hra vyrovnává a po mnoha offsidech vstřeluje ve 33. minutě Vaník 4. goal po chybě Krejčího. Byla to opět jedna z ukázek bezpečného ovládání míče, jejž Vaník umístil z posice ne zvlášť výhodné přímo mezi nohy vyběhnuvšího Bělíka. Ačkoliv je to i potom jen Krejčí, který, téměř vždy osamocený, brání útokům domácích, připojuje Slavia až ve 42. minutě 5. goal, kterým Silný poněkud napravil svoji váhavost. Hra se pak končí.

    sport / 17.6.1925

     

     


    Slaviino konečné score v lize je tedy už známo 88:10. Ve vážně vedeném boji nastřílela tvrdé obraně Vršovic pět branek. Byla proti poslednímu zápasu jako vyměněna. Dobiáš byl přímo překvapením dne, tak užitečně hrál. S ním Kratochvíl, Vaník a záloha. Kummermann spolehlivě kryl Protivovy chyby a co se nepodařilo zastavit jemu, obstaral Štaplík. U Vršovic velice dobře hrál útok, vedený Bejblem, záloha v druhém čase odpadla a zadákům nepopřály Slaviiny spojky obvyklou jistotu v odkopech. Tempo hry rostlo až do 30. minuty druhého času, kdy po třetí brance červenobílých nabylo úsilí obou útoků vrcholu. Slavia Vršovické vyčerpávala a dobře využila odchodu Mašatova, jehož vyřadila nemístná kritika soudcova rozhodnutí. Že jeho spoluhráči mohli jistě energii, kterou tento úbytek sil mužstva vynahrazovali, věnovat užitečnějším úkolům, toho horkokrevný hráč neuvážil. Slavia v pěkné převaze dobyla 2 branek. V přestávce improvisuje mládež bosá i obutá veselý match a potom nastupují Slavisté k rychlým útokům. V 9. minutě Hochmann v území hraje rukou. 12y kop Vaník vzorně mění v třetí branku, po níž rozhodný soudce posílá Mašatu ze hřiště. Vršovice zahájí deset minut ofensivy. V 33. minutě Vaník využije chyby Kašparovy, dostihne míč dříve než Bělík a score je 4:0. Poslední branka, kterou dal volleyem Silný, byla nejhezčí. Padla ve 40. minutě, když se Silný po celou hru pokoušel o kloudný shoot, který mu štěstí tak dlouho odpíralo. Hra končila odvráceným útokem Kratochvílovým.

    národní listy / 14.6.1925

     

     


    Ligový zápas, sehraný na pražské Slavii, byl pro klub poslední příležitostí k úpravě score, jež rozhodla o ligovém místu mezi ní a A. C. Spartou. Tak od začátku měl zápas tomu odpovídající charakter. Slavia ostře nastoupila, útočila a měla značnou převahu i koncem poločasu druhého. Ale z velkého množství šancí využila jen pět. Zvláště Silný "mistrně zahodil několik jistých goalů". Skore směšně vyvinul se druhý poločas od 10. minuty. Hosté hráli bez vyloučeného středního záložníka (urážka soudce) a přece dovedli často a vhodně tísniti a pak aspoň podnikati nebezpečné výpady, zatím co Slavia neměla dosti klidu k překonání jediného obránce Krejčího. Domácí měli v útoku Kratochvíla, Silného, Vaníka, Šoltyse a Dobiáše, jenž v 9. minutě zahájil score, kopnuv míč mezi nohama dvou hráčů do sítě. Až ve 43. minutě připojil Vaník druhou branku, bezpečně prostřeliv míč shlukem bránících se hostí. Po přestávce týž hráč scoroval z penalty za ruku v 10. minutě a pak ve 23. minutě využil s pomocí Silného chyb Krejčího a bezvadně umístil míč mezi nohama vyběhnuvšího Bělíka. Poslední branku ve 42. minutě dal Silný wolleyem centra Dobiášova. Je ironií osudu, že hosté prohráli druhý poločas 3:0, ač dobyli v něm 7 rohů proti 0 Slavie, a ačkoliv obránce Slavie jim čato pomáhal nejistým krytím, pomalostí i špatnými odkopy. Větší nervosita než na hřišti byla za barierami, kam přišla i část obecenstva, sympatisujícího s druhým letenským soupeřem Slavie. Spíše tito "fanoušci", než přívrzenci hostí, užili svých hlasivek k nelichotivým přívlastkům pro soudce, který v takové atmosféře neměl růžovou posici. S počátku hru ovládl bezpečně, ale pak ostřeji posuzoval výkony hostí, kteří občas nešetřili nevhodnými poznámkami. Ve druhém poločase zase slevil trochu hostům Tedy i tak se stal dnešní zápas bláznivým tancem o mistrovství profesionálů. Zápasu přihlíželo 4000 osob.

    lidové noviny / 14.6.1925