AFK VRŠOVICE - AC SPARTA PRAHA   

2:3 (1:2)

Neděle 08.11.1925, 14:30 hodin • Hřiště AFK Vršovice - Praha, Vršovice • I. asociační liga (1925) • 5. kolo

Branky: 17. Knížek, 73. Hallinger - 8. + 66. Dvořáček, 10. Hojer

Rozhodčí: Herites

Diváci: 6 000


Soupisky mužstev

AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  B Šincl Jan   90    
    O Krejčí František   90    
    O Tichay Emil   90    
    Z Hochmann František   90    
    Z Pinc Václav 90    
    Z Průšek Jaroslav   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Vlček Jan 90    
    Ú Hallinger Václav 90    
    Ú Kašpar Antonín   90    

AC Sparta Praha 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Hochmann František   90    
    O Hojer Antonín 90    
    O Perner Antonín   90    
    Z Kolenatý František   90    
    Z Pešek Karel   90    
    Z Červený Jaroslav   90    
    Ú Horejs Josef   90    
    Ú Poláček Jaroslav 90    
    Ú Schaffer Alfréd 90    
    Ú Dvořáček Jan 90    
    Ú Šimonek Otto 90    

  • Na hřišti vršovského klubu se odehrál dnes odpoledne poslední zápas asociačního mistrovství, jenž měl rozhodnouti o titulu mistra čs. asociace footballové. Utkání bylo pro Prahu sensací, Sparta šla do boje s těžkými podmínkami. Slabá forma, kterou její team ukázal v posledním ligovém utkání s karlínskou Čechií a nevýhoda cizího hřiště nebyly jí příznivé, ačkoli i za těchto okolností byla favoritem zápasu. Utkání mělo také tu pikantní příchuť, že Slavia byla při něm třetím účastníkem. Vršovice měly výhodu jednak ve vlastním hřišti, jednak že neměly čeho ztratiti, kdežto Sparta byla naopak handicapována tím, že byla nucena dobývati určitého score a že musela zabrániti dvěma brankám. To se jí nepodařilo. Sebedůvěra a sebevědomí Sparty bylo podrobeno přísné zkoušce a neobstálo. Letenští leadrové vypravili do boje Hochman-Hojer, Perner-Kolenaty, Káďa, Červený-Horejs, Poláček, Schaffer, Dvořáček, Šimonek. Její soupeř hrál v sestavě: Šincl-Krejčí, Tichay-Hofman, Pinc, Průšek-Wimer, Knížek, Vlček (dříve Sparta Košíře), Hallinger, Kašpar. Hra možno nazvati zápasem rovnocenných soupeřů, při němž však měla Sparta více šansí a snad také více smůly. Score zahájil Dvořáček, který v 8. minutě proměnil přihrávku Poláčkovu v prvou branku. Již minutu nato bylo diktováno penalty proti Vršovicům za ruku obránce a Hojer dobyl druhého goalu. Pěkný náskok Sparty měl očividný vliv na její hru a až na některé chyby křídelných záložníků a riskantní hru obrany míjel zápas klidně ve střídavých útocích, při nichž útok Vršovic hrál lépe než útok Sparty. V 17. miutě podařilo se Knížkovi velice pěkným drbblingem obejíti tři hráče a jeho dělovka, namířená k tyči, unikla Hochmanovi, jenž se po ní pozdě vrhl robinsonádou. Ačkoli Sparta dobrými útoky hleděla zvýšiti score, docházely její akce obyčejně k výborné obraně Krejčí-Tichay. Pouze na rohy byla Sparta ve výhodě.

    Po změně branek obléhali domácí, ale Sparta používala každé příležitosti k útokům, které inscenoval zejména Dvořáček, dnes nejlepší muž útoku rudých. Když tento v 21. minutě scoroval překrásnou ranou z dálky po třetí, bylo pro Spartu příznivé score zachráněno. Pak přišla osudná minuta 28. Hofman poslal z dálky dlouhou ránu na branku Sparty, proti míči vyběhli současně Hochman, Hallinger a Vlček, nastal shluk, z něhož padla druhá branka Vršovic zásluho Hallingera. Vědomí, že Sparta musí nyní vstřeliti ještě tři branky, aby titul mistra zachránila, zvýšilo sice tempo, ale nepřidalo klidu její práci. Nervosa a nejistota byly pak jejím spojencem, hra byla neurovnaná, Šimonek nedržel místo a zklamali v rozhodných okamžicích před brankou i takové veličiny, jako Schaffer, Poláček, ba i Dvořáček zahazoval jisté úspěchy. Vršovice se naopak zlepšily. Zejména jejich záloha pracovala spolehlivěji. Levý záložník, který počal hru velice slabě, se zlepšil o celou třídu a obrana hrála účelně, hledíc odpraviti co nejdříve míč od branky. Sparta obléhala, ale přes zoufalou práci v útoku ne vždy nejlépe podporovaného zálohou, se branky nedostavily. Naopak měli domácí několik okamžiků, kdy obrana Sparty (Hojer) povážlivě zakolísala a nerozhodné score bylo otázkou náhody. V 40. minutě se odrazil trestný kop za foul Krejčího, střílený Pernerem, od tyče. Poměr rohů 8:1 pro Spartu.

    Jak hráli Sparťané.

    Sparta měla nejlepší hráč ve Dvořáčkovi a Pernerovi. Káďa byl jako obyčejně obětavý, ale v druhé polovině povolil. Jeho sousedi hráli v některých okamžicích hodně vlažně, podceňujíce soupeře. Červený často chyboval a nezastavil i takové útoky, které kdysi řešil s úplným klidem. V obraně byl Perner lepší Hojera, hlavně rychlejším startem na míč a obětavější hrou. Hojer hrál dobře, v rozhodných okamžicích však často kiksal. Útok byl v některých okamžicích k nepoznání. Těžký Schaffer neměl den. Propásl řadu příležitostí a vynikal pouze ve skvělých přihrávkách. Poláček, jenž v prvé polovině vynikal, byl po změně stran často přehrán výborným Tichayem. Dvořáček, ačkoli hodně zkazil, byl jediným hráčem útoku, jenž se vracel pro míč, jenž se snažil a střílel z každé posice. Šimonek nedržel místo. To bylo jeho zásadní chybou a jeho protějšek Horejs vůbec neuspokojil. Brankář Hochman hrál dobře a proti oběma brankám byl bezmocný.

    Jak hráli poražení.

    Vršovští měli rozhodně lepší útočnou řadu než Sparta, ačkoli nedala více branek než dvě. Jejich záloha se teprve během hry našla a obrana byla po celý zápas spolehlivá, ačkoli s odkopy to nebylo valné. Celé mužstvo chybovalo vysokou hrou, nahrazovalo však své minus proti Spartě větší chutí a obětavostí. Výhoda vlastního hřiště byla jim dobrým spojencem. Velice dobře hráli Wimr, Knížek, Hofman, Průšek a celá obrana. Vlček do útoku nezapadal a Hallinger s Kašparem a Pincem hráli průměrně.

    Soudce.

    Zápas řídil Herites, jelikož Vršovští soudce Straku odmítli. Bylo tak lépe, neboť ačkoli neměl Herites vždy šťastnou ruku v rozhodování, byl jistě v neděli spíše na místě, než zamítnutý rozhodčí. Velikou jeho chybou jen bylo, že pískal některé věci pozdě. Že přehlédl ruce v poli a snad i jednu v trestném území Vršovic, zavinil tím, že v tom okamžiku byl na zcela opačné straně. Náběhy k tvrdé hře naopak řešil rozhodně.

    sport / 11.11.1925



    Zdá se, že Spartě na periferii nesvědčí. Po neúspěchu minulé neděle v Karlíně, neuspokojila její hra ani ve Vršovicích. V opakovaném zápase z jarní ligy dovedla sice těsně zvítěziti, ale docílený poměr branek posunul ji při stejném počtu bodů na druhé místo za šťastnější Slavii. Uvědomi důležitosti zápasu, v němž šlo o získání titulu mistra první naší ligy, nastoupila Sparta s nejsilnějším mužstvem v sestavě. Počátek zápasu měli také Sparťané úplně ve své moci a již v 10. minutě vedli 2:0. Od té chvíle však polevili, zvláště v útoku, který se již nezmohl na pořádnou akci. Obávaný útok rudých nedovedl využíti částečné vyčerpanosti zadních řad Vršovic a deprese po třetí brance, kdy sice útok stíhal útok, ale úspěch se nedostavil jednak pro ukvapenost (Dvořáček) jednak pro smůlu (Poláček). V záloze byl slabý Červený, jemuž Wimmer s Knížkem často unikli. Zvláště Knížek byl včera nejlepším útočníkem domácích a jeho branka byla skvělá umístěna rána.

    Z ostatních hráčů Vršovic výborně si vedla obrana Krejčí-Tichay: Šincl byl při obou Dvořáčkových brankách nepozorný. V záloze oba krajní dobře drželi křídla, zvláště malý Průšek Horeise téměř znemožnil. Pinc ve středu zálohy byl pomalý a také technicky nestačil na hráče Sparty. Nový hráč Vlček dosti dobře si vedl: pro místo středního útočníka má krásnou, velkou postavu a dosti klidu. Zápas řídil před 6000 diváky zcela objektivně a přesně p. Herites. Penalty proti Vršovicům zdálo se přísným rozhodnutím, ale pravděpodobně ze svého místa dobře poklesek viděl.

    První branky docílila Sparta již v 8. minutě Dvořáčkem, jenž z podání Poláčkova z dálky střílí do sítě. Dvě minuty potom roh u branky V. a ze scrumage Šincl vynáší míč. Soudce však nařizuje 11m kop, který Hojer jistě proměňuje ve 2 branku. Nový útok Sparty a Poláčkova pěkná rána jen o málo jde nad tyčí. Po několika dobrých útocích domácího mužstva nedaří se Knížkovi obejíti dva hráče Sparty: obelstily Káďu krásnou ranou z 20 m střílí 1. branku Vršovic. Do konce času střídavá rovnocenná hra. Po přestávce zdá se mužstvo domácích vyčerpáno a jen s námahou se brání útokům Sparty. Přes to však teprve ve 22. minutě Dvořáček ze značné dálky střílí Šinclovi pod rukama 3 branku. Sparta nyní v domnění, že jí tento stav postačí silně poleví. Toho využijí zelenobílí k náhlému náporu, jenž ve 27. minutě korunují úspěchem. Hochmann ze zálohy podnikne útok daleko kupředu a z dálky střílí. Hochman vybíhá ze Spartiny branky proti míči, ale Hallinger je blíže a míč jím ťuknutý, putuje do sítě. Schází do konce hry 15 minut a bylo by nutno dáti 3 branky, aby bylo mistrovství pro Spartu zachráněno. Nebylo to nic nemožného a také chancí bylo dosti, přece však jsou útočníci Sparty tak znervosněni, že ani jisté posice nevyužili. Tak Šimonek mine míč, dva kroky před brankou a v 36. minutě serie ran odráží se od obránců a ležícího brankáře, aniž by míč našel cestu do sítě. Trestný kop za foul Krejčího z čáry územní odráží se od tyče a dvě minuty před koncem Schaffer z bezprostřední blízkosti přehazuje hlavou míč přes branku. Celkový poměř rohů 8:1 pro Spartu.

    národní listy / 9.11.1925



    Na hřišti Vršovic snažila se dobýti včera Sparta titulu ligového mistra Čs. Asociace footballové. Nastoupila s kompletním mužstvem a Hojerem, kterému byl jeden den diskvalifikace prominut. Vršovice nastoupily v obvyklé sestavě s Vlčkem (dříve Čs. Sparta Košíře) ve středu útoku, Pincem (dříve Malostranský S. K.) ve středu zálohy a Pruškem na levé straně zálohy. Hru řídil před četným obecenstvem soudce Herites, poněvadž Vršovičtí odmítli soudce Straku. Herites neměl sice vždy šťastnou ruku, byl však v tomto důležitém zápase zcela na místě. Sparta hrála až do druhé branky Vršovic dobře přes to, že zahodila četné příležitosti k dobytí branek a křídelní záložníci hráli vlažně s obranou, jež několikráte zakolísala. Při stavu 3:1 ještě všechno klapalo, ale při stavu 3:2 hra silně zakolísala, ježto Sparta musila dobýt ještě tří branek, aby si uhájila titul mistra. Tento fakt zvýšil tempo hry, nepřidal však klidu. Sparta hraje rozháraně, z každého outu se hledí vykořistit největší výhody, Šiman nedržel se místa. Horejs nezcetroval řadu těch nejsnadnějších míčů, klidný Schaffer přestřelil, Poláček ztrácel míče a snad jediný Dvořáček zachránil čest útoku. Sebevědomí domácích naopak neobyčejně stoupalo. Jejich záloha i obrana hrála obětavě a zvláště obrana hleděla míč dostati do pole. Byla-li hra po celý zápas střídavá, bylo ve druhé polovině několik okamžiků, kdy několik score bylo šťastně odvráceno. Sparta měla více ze hry, i poměr rohů 8:1 byl v její prospěch, ale všechny pokusy její útočné řady vyzněly při spolehlivé obraně Krejčího a Tichaje na prázdno. Sebevědomí Sparty po druhé brance Vršovic kleslo, na jeho místo nastoupila nervosita a nejistota. Sparta tedy sice poslední svou ligovou hru vyhrála, ale score nestačí, aby při stejném počtu bodů se Slavií se ocitla na prvém místě, které nyní získala si Slavia. Průběh hry byl tento: Na počátku útočili Vršovští, pak Sparta, která v 8. minutě dobyla první branky Dvořáčkem z přihrávky Poláčkovy. V následující minutě za ruku obránce Vršovic proměnil Hojer penalty ve druhý goal Sparty. V 17. minutě obešel vršovský Knížek tři hráče a prudkou ranou, po které se Hochman pozde vrhl robinsonádou, dal první goal Vršovic. Za střídavého útoku minul první poločas za poměry rohů 3:1. Po změně stran obléhala Sparta a vynutila tři rohy. V 21. minutě dal Dvořáček z dálky třetí, nejpěknější goal dne. Od tohoto okamžiku zdál se zápas pro Spartu vyhraný. V 28. minutě přihrál vršovský Hochmann dlouhou ránu do trestného území, za míčem šli současně Vlček a Hallinger, ale rovněž brankař Hochman se vrhl mezi ně. Nastal shluk, při němž Hochman padl a míč přeletěl přes něho do branky. Zbytek hry byl vyplněn zoufalými pokusy útoku Sparty o zvýšení score, ale též dvojnásobnou obětavostí obrany a zálohy a pěknou hrou Vršovic. Sparta vynutila ještě dva rohy a trestný foul Krejčího, střílený Pernerem ve 40. minutě, který se však odrazil od tyče.

    lidové noviny / 9.11.1925