FK JABLONEC - BOHEMIANS PRAHA 1905   

2:0 (1:0)

Pátek 12.07.2019, 18:00 hodin • Stadion Střelnice - Jablonec nad Nisou • FORTUNA:LIGA (2019/2020) • 1. kolo

Branky: 19. + 84. Matoušek

ŽK: 78. Považanec - 53. Köstl, 64. Hůlka

ČK: 90. Köstl

Rozhodčí: Franěk - Blažej, Kříž (Cihlář)

Delegáti: Adamec, Tulinger

Diváci: 2 612


Soupisky mužstev

FK Jablonec

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  30 B Hrubý Vlastimil   90    
  20 O Holík Libor   90    
  13 O Plechatý Dominik   90    
  23 O Břečka Tomáš   90    
  8 O Sýkora Jan   90    
out 10 Z Kratochvíl Miloš   80    
  3 Z Hübschman Tomáš (C)   90    
out 21 Z Matoušek Jan 89    
  7 Z Považanec Jakub   90  
out 25 Z Jovovič Vladimír   86    
  15 Ú Doležal Martin   90    
in 24 Z Pleštil Dominik   10    
in 6 Z Pilík Tomáš   4    
in 16 O Krob Jan   1    

Bohemians Praha 1905 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  1 B Valeš Roman   90    
  28 O Hůlka Lukáš   90  
  23 O Köstl Daniel   89
out 14 O Šmíd Michal   78    
  5 Z Bartek David   90    
  4 Z Jindřišek Josef (C)   90    
  25 Z Vacek Kamil   90    
  39 Z Podaný Jakub   90    
  7 Ú Hronek Petr   90    
out 9 Ú Keita Ibrahim   56    
out 17 Ú Vodháněl Jan   70    
in 11 Ú Koubek Matěj   34    
in 10 Ú Nečas Jakub   20    
in 22 Ú Vaníček Antonín   12    

  • Nový ročník FORTUNA:LIGY začal výhrou Jablonce nad Bohemians 1905 2:0. Předehrávku prvního kola rozhodla dvěma góly letní posila domácích Jan Matoušek, který se trefil hned v úvodním soutěžním duelu za Severočechy. V 19. minutě otevřel skóre po brejku a v 84. minutě přidal pojistku netradičně hlavou. V nastavení byl ještě po druhé žluté kartě vyloučen hostující Daniel Köstl. "Klokani" nezvítězili v Jablonci v lize pošesté za sebou.

    Bohemians v uplynulé sezoně získali více bodů na hřištích soupeřů a aktivně začali venku i tentokrát. Na trávníku, který byl po dešti velmi promáčený, měli v první čtvrthodině mírně navrch, skóre však otevřeli domácí.

    Jovovič ještě v 17. minutě trefil boční síť, ale o dvě minuty později už brankář Valeš inkasoval. Domácí gólman Hrubý dlouhým výhozem až k půlící čáře nastartoval Matouška, jenž se dostal do svého typického úniku, obhodil si jednu z letních posil Bohemians Köstla a uklidil míč k tyči. Jablonecká nová tvář skórovala hned v prvním soutěžním duelu za Severočechy.

    Hosté mohli do přestávky srovnat. Hrubý v 41. minutě střílený Bartkův centr pouze vyrazil před sebe, ale Vodháněl nedokázal balon dorazit do sítě. V poslední minutě první půle se pak Pražané marně dožadovali penalty za údajnou Hübschmanovu ruku.

    Osm minut po pauze mohl zvýšit Jovovič, ale po brejku přestřelil. Na druhé straně o čtyři minuty později ve velké šanci přízemní střelou těsně minul aktivní Vodháněl.

    Jovovič pak z další střely opět minul a Matouškova tečovaná rána skončila jen rohovým kopem. Domácí v druhé půli kontrolovali hru a v závěru přidali pojistku. V 83. minutě ještě Doležal Valeše z otočky nezaskočil, ale za minutu nacentroval do vápna Jovovič a nekrytý Matoušek netradičně hlavou zamířil přesně k tyči.

    Jednadvacetiletý útočný talent dal Bohemians dva góly i v úvodu minulé ligové sezony, kdy ještě v dresu Příbrami pomohl k výhře 4:2. Dvakrát v jednom utkání nejvyšší soutěže se trefil ještě na závěr uplynulého ročníku proti Dukle.

    Jablonec, který prohrál poslední tři přípravné zápasy, v prvním kole sezony zvítězil po třech letech. "Klokani" se nedočkali ani čestného gólu, Bartka totiž vychytal Hrubý. V závěru po zbytečném zákroku u lajny dostal druhou žlutou kartu Köstl a podtrhl nevydařenou premiéru za Bohemians.

    Ohlasy trenérů:

    Petr Rada (trenér FK Jablonec): „Začátek byl z naší strany trochu kostrbatý. Bohemka měla asi čtyři dlouhé auty, což vypadá, že je to tlak, ale nic z toho nevytěžili. Šancí nebylo tolik, protože týmy doznaly určitých změn. Šli jsme do toho s Plechatým, přišel na poslední chvíli, ale obstál. Při gólu to Matoušek protihráči vypíchl, šel sám na bránu a proměnil to. Tohle je Matouškova velká výhoda, že pokud se dostane do šance, umí to proměnit. V prvním poločase jsme ve středu hřiště nebyli tolik s míčem, ale v druhém to bylo lepší. Bohemka měla jednu velkou šanci, kterou jsme přečkali, pak jsme hráli směrem dopředu. Měli jsme některé šance a pak dal Matoušek z dobrého balonu krásný druhý gól. Jsem rád, že jsme v prvním kole uhráli vítězství, vloni jsme odstartovali prohrou. Bohemka je pro nás těžký soupeř, naposledy jsme s ní prohráli. Určitě to zatím nejede úplně podle představ, ale pro nás je důležité, že jsme v tom pozměněném složení uhráli tři body. Noví hráči ukázali, že na to mají.“

    Martin Hašek (trenér Bohemians Praha 1905): „Po krátké přípravě nastoupila dvě mužstva, která přesně nevěděla, co mohou čekat od sebe ani od soupeře. Vstoupili jsme do utkání o poznání lépe než domácí, byli jsme vcelku jasně lepším týmem. To ovšem trvalo do té doby, než jsme dostali gól po individuální chybě. To byl od nás dárek pro Jablonec, aby se uklidnil, aby navýšil své sebevědomí. My naopak šli po inkasovaném gólu trochu dolů. První poločas byla Bohemka lepší, ale prohrávala. Věřili jsme, že když budeme pokračovat v podobném duchu, je v našich silách bodovat nebo to otočit. Ale bohužel v druhém poločase jsme výkonem nenavázali. Byl tam důležitý moment a to byla šance Vodháněla, která by za normálních okolností měla skončit gólem. Odvíjel by se jiný příběh. Ale bohužel gól jsme nedali. Pak jsme prostřídávali s úmyslem to oživit, ale naše hra měla klesající tendenci a nebezpečnější byl spíš Jablonec. Nakonec nám vstřelil i druhý gól. Dan Köstl pak neudržel nervy a orazítkoval pro nás zápas. Prohráli jsme 0:2, máme červenou kartu. Nejedeme s dobrým pocitem, i když tak, jak byly karty na stole, jsme tu dnes mohli získat tři body. Ale to bychom museli dát první gól a nesměli bychom jim dát ten dárek.“

  • PO UTKÁNÍ | Podaný a Hronek po prohře v Jablonci (13.7.2019)