SK VIKTORIA ŽIŽKOV - BOHEMIANS AFK VRŠOVICE   

1:2 (1:0)

Neděle 09.03.1930, 15:30 hodin • Hřiště AC Sparta Praha - Praha, Letná • I. asociační liga (1929/1930) • 8. kolo

Branky: 35. Meduna - 55. Skála, 57. Knížek

Rozhodčí: Šíba

Diváci: 7 000


Soupisky mužstev

SK Viktoria Žižkov

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Benda Václav   90    
    O Mareš František 90    
    O Steiner Karel 90    
    Z Křížek Václav 90    
    Z Klicpera Antonín 90    
    Z Matěj-Štěpán Štěpán   90  
    Ú Srba Jaroslav 90    
    Ú Novák Otto 90    
    Ú Meduna Karel 90    
    Ú Křišťál Antonín 90    
    Ú Hromádka Karel 90  

Bohemians AFK Vršovice 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Kulda Antonín   90    
    O Krejčí František 90    
    O Kučera Jaroslav   90    
    Z Hochmann František 90    
    Z Šindelář Antonín 90  
    Z Tyrpekl František   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Skála Jaromír 90    
    Ú Šedivý Antonín 90    

  • Včerejší ligový zápas Viktorie s Bohemians překvapil kde koho. Ona Viktorie, která v předešlých zápasech svým elánem a energií vynutila si převahu v turnaji ligových klubů, včera jako vyměněna nemohla proti Bohemians řádně zabrati, a naopak, byli to Vršovičtí, kteří velmi pěknou hrou vynutili si převahu a na konec zasloužené vítězství.

    U vítězného mužstva vynikla záloha, kde Šindelář a Tyrpekl dělili se o vavříny, dobře doplňováni Hofmanem. Obětavě hrála i obranná dvojice Krejčí a Kučera, která odvracela s velkou jistotou útoky Viktorie.

    Kulda neměl zvláště mnoho práce, ale zato pustil školácky prvou branku, která mohla přivésti mužstvo z klidu. Útok praoval velmi dobře, Bejbl byl dobře disponován, rovněž i pravá strana Knížek-Vimr. Levá strana byla slabší, a to vinou Šedivého, který byl stále offside a tak zbytečně útoky zarážel. Skála na spojce jest útočníkem agilním, v poli hraje dobře, ne tak však před brankou.

    Jako celek působilo mužstvo Bohemians včerejším svým výkonem velmi dobrým dojmem pro styl a způsob předvedené hry.

    Nešťastná Viktorie! Právě včera, když se jednalo o body, neklapalo to jak v útoku, tak i v záloze. Meduna hrál pommalu a více na Nováka než na Křišťála, ač právě Křišťál s Hrommádkou mohli více dělati, než Srba na pravém křídle, kde byl dobře držen Tyrpeklem, s nímž sváděl Srba často ostré i nedovolené boje o míč.

    Ale i záloha neuspokojila, Klicpera, který vždy dovede na Bejbla si zahrát, včera o tom nepřesvědčil nikoho. Štěpán hrál více defensivně. A tak nejlepším záložníkem byl Křížek, který od posledního zápasu s Libní zlepšil se o celou třídu.

    Veškerá tíha zápasu zůstala na obraně, kde Mareš se Steinerem dělali, co mohli a také zachránili, co se dalo. Steiner byl nejlepším hráčem Viktorie, Benda v brance hrál spolehlivě.

    Zápas před více než 6 000 diváky řídil opět soudce Šíba, který však netěšil se již té sympatii jako dříve, aniž bychom mu vytýkali některá rozhodnutí, která činila dojem diplomacie.

    Bohemians měli nejlepší řadu v obraně, v záloze vynikal Tyrpekl a Šindelář, v útoku pak Bejbl a Skála. Viktorie měla dobré hráče v Bendovi, Steinerovi, v záloze uspokojil Křížek, v útoku Novák a Meduna.

    Vedení ujala se Viktorka v 35. minutě Medunou, jehož míč podjel Kuldovi pod rukou. Bohemians vyrovnali v 10. minutě druhého poločasu Skálou a dvě minuty poté Knížek hlavou zaznamenal vítěznou branku.

    večer / 10.3.1930

     

     


    Na hřiště Sparty přišlo na 7 000 diváků, neboť zápasy Viktorie a Bohemians mají tradici bojovných, fair her. Po této stránce se včerejší ligový boj opět vydařil. Bohemians hráli vyrovnaněji ve všech řadách než Viktorie, jejíž záloha a útok nebyly na výši. Meduna příliš pomalu rozděloval míče, Křišťál se bál tuhého boje, křídla ukvapeností nemohla se dostat přes záložníky Bohemians. V halfu Viktorie uspokojil jenom křížek, Klicpera soustředil se na hlídání Bejbla a Skály, čímž útok, jenž si nechodil pro míče, byl dokonale zbaven podpory. Štěpánova hra zápas od zápasu se horší což nemůže zakrýti vystupňovaná ostrost tohoto dobrého kdysi halfa. A tak spoléhala včera Viktoria jen na obranu, která skutečně hrála nejlépe, podporována - hlavně Benda v brance - také notnou dávkou štěstí. Steiner a Mareš zakročovali bezpečně a rychle, daleko často rychleji než útočníci Bohemians postřehli vůbec řadu výborných situací. Obranné trojici Viktorie nemožno vyčítati neúspěch.

    Kdyby Bohemians byli lépe stříleli, rozhodné vítězství nemohlo je minouti. Bohemians v obraně a v záloze hráli spolehlivě, ba Tyrpekl přímo výborně. Tento hráč usadil se u Srby a Nováka s pozoruhodnou trpělivostí a vytrvale odrážel všechny míče, které jim Meduna a Klicpera přihrávali. Jeho vítězné souboje se jmenovanou dvojicí byly událostí zápasu, právě tak jako rozvážná a obětavá hra Skálova. Bohemians, kteří kdysi chtěli angažova na levou spoj Červeného, jenž však vstoupil do Sparty, povolali Skálu téměř na toto místo z nouze, avšak nedlouhá doba jeho působení v teamu klokanů ukázala, kolik tím získali. Je to pomalu jediný hráč v zeleném útoku, který umí zužitkovat Bejblovo umění kliček, když se forward dostane do území soupeřova. Mimo rozhodnou střelu líbí se na něm obětavost v poli a způsob, jímž se několika málo obraty umí zbaviti nejostřejšího a nejtvrdšího halfa. Bejbl měl včera mimo střelbu zase veliký den, když se však dostal k brance byl v koncích, právě tak jako Knížek a Wimmer, jichž úspěch tkví spíše v dopravě míčů k brance než v čísleném vyjádření této převahy. Šedivý mnoho zkazil.

    Po nástupu Viktorie ukazují Bohemians, že nebude tak snadno je poraziti. Tento dojem nezahladila ani vedoucí branka Žižkovských, již v 35. minutě dá Meduna z podání Křížkova, když Kuldovi byl míč projel pod rukama do sítě. Druhá polovina začala se bystrými útoky "klokanů", Bejbl však a Wimmer promarnili výhodné chance. V 56. minutě Bejbl v sevřeném šiku vedl střed svého útoku k brance, vyhnul se atakujícímu Steinerovi a přihrál Skálovi, jehož prudká rána pod tyč vyrovnala stav hry na 1:1. V 58. minutě Knížek hlavou stočil trestný kop, provedený Tyrpeklem po druhé do branky Viktorie. Bohemians přidávají, aklamováni obecenstvem a zažehnou Viktorii do obrany, v níž má štěstí. Útočníci si však vesměs vedou příliš nerozhodně, než by zasloužený náskok mohli zvětšit. Také očekávaný finish Viktorie pro vyčerpanost zálohy selhává. Match řídil Šíba z Nymburka.

    národní listy / 10.3.1930

     

     


    Vstup žižkovského mužstva do jarního kola ligové soutěže nebyl šťastný. Poslední výkony i výsledky Viktorie doma i v cizině učinily z ní velikého favorita a očekával se její vítězný postup i v mistrovství, kde má dotahovati náskok 4 bodů Slavie. Ale Bohemians na neutrálním hřišti Sparty zmařili všechny naděje přesvědčivě a čistě. Po prohraném poločase vstřelili sice obě branky ve dvouminutovém intervalu, kdy obránci soupeře pořádně zakolísali, ale po celý druhý poločas patřila jim hra dokonale a jen pro střeleckou nepohotovost útočníků nedobyli rozhodnějšího vítězství. Střelba byla snad jedinou slabou stránkou vítězů, bránících se i útočících bezvadně. I při vyrovnanosti řad Bohemians možno záloze přiřknouti největší podíl na vítězství, neboť svým výkonem daleko předčila tutéž řadu soupeřovu. Měla ovšem nespornou výhodu v útoku, který si dovedl míč udržeti, ale výkony Tyrpekla či Šindeláře možno řaditi k nejlepším. Útok měl oporu ve Skálovi, který i tentokráte překonal Bejbla nejen střelbou, ale i hrou. Ostatní útočníci měli při nesčetných chancích více možností, než jich uplatnili. Obrana vykonala rovněž velký kus práce, zejména v prvním poločase, kdy mužstvo nemělo ještě dostatek klidu. Poražení nastoupili velmi sebevědomě a mnohem dříve se rozehráli než Bohemians. Přes to, že neměli tolik příležitosti k dobytí úspěchu jako soupeř, působila jejich hra ucelenějším dojmem. Rovněž vedoucí branka, střelená velmi lehce, uvedla hráče Viktorie v přesvědčení jistého vítězství. Po přestávce však vyrovnávající a bezprostředně následující vedoucí branka Vršovských ubraly Viktorii na bojovnosti a zpečetily její porážku. Steiner v obraně byl nejlepším hráčem Viktorie, maje spolehlivého spoluhráče v Marešovi i brankaři Bendovi, který kryl řadu těžkých míčů. V záloze byl nejlepší Křížek, v útoku pak Novák s Medunou. V rovnocenném boji prvého poločasu ujala se vedení Viktoria v 35. minutě, kdy Meduna změnil směr míče střeleného Křížkem. Po přestávce hned v prvních minutách střelil Bejbl těsně vedle prázdného goalu, ale v 10. minutě Vršovští přece vyrovnali krásnou ranou Skály z přesného podání Bejblova a v 12. minutě padla druhá branka, již dal Knížek hlavou po trestném kopu Tyrpeklově. Viktoria hrála potom více na obranu a snažila se, když Bohemians náskok nezvýšili, v konečné části hry vyrovnati. Ale záloha i obrana Vršovských vydržely nápor a tak Bohemians odnesli si z Letné oba body za nadšených projevů diváků, kterých se sešlo přes 7 000. Nymburský soudce Šíba potvrdil i v ligovém zápase svou dobrou pověst, která jej předcházel z přátelských utkání.

    lidové noviny / 10.3.1930