BOHEMIANS AFK VRŠOVICE - TEPLITZER FK 03   

6:1 (1:1)

Neděle 01.12.1929, 14:00 hodin • Hřiště Bohemians AFK Vršovice - Praha, Vršovice • I. asociační liga (1929/1930) • 7. kolo

Branky: 17. + 49. + 71. + 80. Šedivý, 52. Wimmer, 70. Knížek - 27. Haftl

Rozhodčí: Štěpanovský

Diváci: 2 500


Soupisky mužstev

Bohemians AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  B Kulda Antonín   90    
    O Kašpar Antonín   90    
    O Kučera Jaroslav   90    
    Z Hochmann František   90    
    Z Šindelář Antonín 90    
    Z Seifert Emil   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Tyrpekl František 90    
    Ú Šedivý Antonín 90    

Teplitzer FK 03 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Höffer Josef   90    
    O Peinl Josef   90    
    O Schöpke Heinrich   90    
    Z Mizera Willy   90    
    Z Čambal Štefan 90    
    Z Krčil Rudolf   90    
    Ú Haberstroh Karl   90  
    Ú Šíma Josef 90    
    Ú Haftl Otto 90    
    Ú Wieser Gustav   90    
    Ú Menšík Leopold 90    

  • Obávané trio Šíma-Haftl-Wieser stalo se včera TFK osudným. V pražské lize nestačí ještě umění k výhře, jest třeba také trochu snahy a obětavosti, trochu bojovnosti. Toho všeho nebylo. Mimo Haberstroha měl Teplitzer FK včera v útoku pouhá jména. A to právě byla příčina ztroskotání. Velmi dobře hrající Čambal, dobrý Krčil, dobří obránci nemohli zdaleka vyrovnat obětavost Bohemians, která zápas tak rázně rozhodla. Bohemians měli obranu, která zastínila slavná jména teplického tria, měli výborného Seiferta v záloze, jenž bil se se Šímou a Haberstrohem o jedenkaždý míč, měli útok, v němž Wimmer skvěle unikal Krčilovi a Čambalovi, v němž Knížek rozvracel obranu a v němž Bejbl, přesto že není ve vrcholné formě, stačil na Čambala a připravil Šedivému skvělé posice ke střelbě.

    Také Šedivý splnil svůj úkol, ba ani o Tyrpeklovi, jenž hostoval na levé spoji, nedá se říci, že by hru kazil. Toto mužstvo se bilo, ono hrálo s bezstarostnosti, která během času stávala se resignací a skleslostí. Přesto je vítězství Bohemians překvapením neděle podobně jako úspěch ČAFC na Kladně.

    Největší slabinou TFK byl útok. Míče kulily se vnitřním před nohama, ale byli malátní; z křídel byl Menšík slabý, otáčel se s míčem k vlastní brance, zdržoval hru. Haberstroh jediný uchoval si důraz a prudkost ran. Dále chyboval útok tím, že se nevracel pro míče a všechnu tíhu hry ponechal záloze. Tam dřeli se Čambal a Krčil, zatím co Mizera nestačil a měl na svědomí goaly dobyté Šedivým. Obránci hráli poctivě pokud jim síly stačily, brankář bolestivě raněn při první brance, ve druhé polovině značně polevil a nestačil krýti taktické chyby předáků.

    Bohemians byli vesměs rychlešjí soupeře. V útoku Bejbl a Wimmer zakládali všechny nebezpečné akce. Tyrpekl hrál polou v záloze, která měla nejlepšího muže v Seifertovi, jenž podal výkon vskutku prvotřídní, a Šindelář tvrdý. Podívanou bylo krytí Haftla a Šímy, jež se celkem nedostali k ráně. Shoty TFK na bránku Bohemians daly by se spočítat na prstech jedné ruky

    Hra se dá charakterizovat větou v úvodě: na jedné straně umělci slavných jmen bez bojovnosti, na druhé obětavé mužstvo.

    Střídavými útoky začíná se hra. V 17. minutě Wimmer střílí vysokou ranou na branku. Brankář, nevida Šedivého, chytá míč na prsa, útočník Bohemians vráží jej s boku za čáru a dobývá tak lacino domácím vedení, pohmoždiv pádem brankáře. V 27. minutě Haftl projde za obránce Bohemians a po souhře se Šímou vyrovnává. Bohemians nabývají nyní lehké převahy a často útočí. Ve druhé polovině roztrhl se s brankami pytel. V 49. minutě Mizera minul vysoký míč, Šedivý jej doběhl a vstřelil druhou branku Bohemians. V 52. minutě Wimmer z uličky Knížkovy zvyšuje stav na 3:1. Brzo nato Kulda chytá skvělou ránu Šímovu a shot Wieserův odráží se od tyče do pole. Tyrpekl zahazuje krásnou chanci, již mu Bejbl připravil těsně před brankou, avšak Knížek hned v 70. minutě zlomil útočnost Teplic čtvrtou brankou, dobytou z dálky za pomoci Schöpkeho. S TFK jde to nyní s kopce. V 71. minutě Šedivý z prohození Bejblova střílí pátou branku, po níž Bohemians hrají na chvíli o 10 lidech bez Šindeláře. V 80. minutě Šedivý opět s přispěním Bejblovým dobývá šesté branky, když rozhodčí úmyslně přehlíží prudký zákrok obránce TFK, jenž však pohromě nezabránil.

    Rozhodčí byl objektivní. 2 500 diváků.

    národní listy / 2.12.1929



    Tepličtí vstupovali do letošního ligového mistrovství s velkými nadějemi. Neboť dobrá výkonnost jejich je k tomu opravňovala tak, že i zařadění do předběžného kvalifikačního turnaje se zdálo zbytečné. Ale již výsledek turnaje i výsledky dosažené v mistrovských utkáních neodpovídaly ani zdaleka těmto nadějím. V mužstvu vznikly některé mezery, které měly značný vliv na pozdější výkonnost. Angažování vídeňského Wiesera a bratislavského Čambala, jakož i nedávným návratem Haftlovým zdály se vyplněny nyní poslední mezery teamu a očekával se proto i postup v ligové tabulce. Leč minulou neděli Slavia odvážela si z Teplic oba nejisté body a v dnešním zápase ve Vršovicích utrpěli Němci jednu z největších porážek svého trvání. Překvapující, ale zasloužené vítězství dobyli domácí po obětavé a nadšené hře všech hráčů, na jejichž bojovnost hosté nestačili. Po rovnocenné první půli nestačili vzdorovat množícím se útokům domácích, kteří přes to, že postrádali nejlepšího svého střelce Smolku, nahraženého Tyrpeklem, vyjádřili více než dostatečně svou převahu hlavně zásluhou disponovaného Šedivého. Po oboustranných útocích zahájil v 17. minutě score Šedivý, který vrazil Höfra s Bejblovým míčem do sítě. Náskok Bohemians vyrovnal ještě do poločasu Haftl ze shluku v 27. minutě. Po přestávce získal ve 3. minutě Šedivý opět vedení Bohemians, které Wimmer za 3 minuty zvýšil na 3:1. Domácí nebezpečně obléhali branku hostí, ale i hosté měli několikráte příležitost ke střílení. Nebyli však dosti přesní. Když pak ve 24. minutě Knížkovu ránu srazil si Schöpke do vlastní branky, byl zápas pro Teplice ztracen a Bohemians také opanovali pole. Dvě branky Šedivého v 27. a 41. minutě upravily pak score na překvapující výsledek, po kterém dělí hosty od předposledního místa tabulky jen lepší score. Zápas se hrál před necelými 3 000 diváky za dobrého soudcování Štěpanovského.

    lidové noviny / 2.12.1929