2020/21: Výhra na Spartě! Výhra na Spartě!!

Bohemka vyhrála na Letné. Tahle jediná věta by k hodnocení téhle sezony stačila. Gól Tomáše Necida ukončil úmornou sérii bez úspěchu proti arcirivalovi, na Spartě jsme vyhráli po téměř čtvrt století. Velká sláva! Mohlo ale být ještě líp. Byl to pohodový ročník, nakonec možná až příliš. Některé naděje zůstaly nenaplněny. Snad příště.


ODCHODY ŠMÍDA A MOSQUERY

Po euforii vždycky přichází drobná zklamání. Po skvělém závěru minulé sezony jimi pro fanoušky byly definitivní odchod srdcaře Michala Šmída, jenž po osmi letech a víc než dvou stovkách soutěžních zápasů za Bohemku přijal nabídku v béčku Slavie, a také úprk Jhona Mosquery. Liberec využil, že Kolumbijec po jarní úspěšné výpomoci v Bohemce neměl podepsanou smlouvu, ačkoli o novém kontraktu jednal. Mosquera o svém rozhodnutí klub informoval pomocí SMS. „Velice mě zklamal, mrzí mě, že ústní dohody již v dnešní době nemají žádnou váhu,“ hodnotil klubový ředitel Darek Jakubowicz. Jakuba Podaného si Jablonec vyžádal z Dukly. Ztrátou bylo také vážné zranění gólmana Romana Valeše, který nakonec přišel o celou sezonu. Na jeho místo přišel na hostování ze Sparty mladý gólman Hugo Jan Bačkovský. V přípravě se zranil i Jan Vodháněl, který také ztratil téměř celý podzim.

PARDUBICE V ĎOLÍČKU

Ďolíček se stal pro sezonu domovem klubu FK Pardubice, prvoligového nováčka, jehož areál nesplňoval kritéria. Bohemka už svůj stadion v minulosti dlouhodobě poskytla Dukle či Slavii, která jako poslední hostující tým strávila v Ďolíčku sezonu 1991/1992.

COVID A SLAVNÁ PREMIÉRA

Sezona začínala kvůli koronavirovému zdržení jara až koncem srpna, o měsíc později, než bylo běžné. Před prvním ligovým zápasem byli čtyři hráči Bohemky pozitivní na COVID-19, k zápasu s Mladou Boleslaví ale tým nastoupil a předvedl parádní show. Dominantní výkon a výhru 4:0 okrášlil přenádherný čtvrtý gól, při němž šestice přihrávek, jež začala u gólmana Le Gianga, během čtrnácti sekund překonala v rychlém kontru po pravém křídle celé hřiště. „Myslím, že tohle byl náš nejlepší výkon, co tu teď jsem,“ chválil kouč Klusáček. Hvězdou byl Antonín Vaníček, autor tří asistencí.

BARTKOVY REKORDY

Jeden z gólů proti Mladé Boleslavi vstřelil i David Bartek, který překonal dva vousaté klubové rekordy. Stal se prvním v historii, kdo dal gól v deseti prvoligových sezonách, první přitom vstřelil v dubnu 2008 proti Brnu. Bartek zároveň začal v Bohemce už dvanáctou prvoligovou sezonu, což se nepodařilo ani několika legendám mistrovského týmu.

LOUČENÍ S DIVÁKY

Začátek ligy byl silně poznamenán pandemií koronaviru, která zasáhla i do kádru Bohemky. Byl to jeden z důvodů problematických týdnů po slávě s Mladou Boleslaví. Z výletů do Brna a Olomouce přivezl tým jen bod a následovala porážka 1:4 s Plzní. Mezi tím aspoň malá radost, začátkem září vyhrála Bohemka v přípravném zápase góly Bartka a Köstla 2:1 na Letné… Zápas v Českých Budějovicích byl za lehce podivných okolností na poslední chvíli odložen, oficiálně kvůli třem pozitivním testům v kádru soupeře. Do kádru se pak vrátil na další hostování ze Sparty Matěj Pulkrab a Bohemka zvládla důležitý boj v Ďolíčku se Zlínem. Zápas, který se hrál 4. října, byl na víc než půl roku posledním, na nějž mohli aspoň v omezeném počtu fanoušci. Ligu na měsíc zastavila epidemie, která zasáhla i klubovou ikonu Antonína Panenku, jenž s covidem skončil na jednotce intenzivní péče. Naštěstí se brzy uzdravil.

TOMÁŠ NECID

Náladu fanouškům zvednul příchod bývalé reprezentační hvězdy. Jako volný hráč dorazil útočník Tomáš Necid, který v letech 2008 – 2016 nastoupil k 44 zápasům národního týmu. „Tomáš je pro Bohemku nadstandardní hráč. Věřím, že nám velmi pomůže,“ těšil se manažer Miroslav Držmíšek.

TRABLE VENKU

Navzdory příchodu ofenzivních posil se tým stále nemohl nastartovat k zopakování velké jarní jízdy. Po měsíční pauze se v listopadu začalo hrát před prázdnými stadiony a Bohemka se nemohla odlepit ze spodních pater především kvůli opakovaným ztrátám venku. Často proti ní stáli i rozhodčí, jako v Karviné, kde sudí Pavel Julínek odpískal nesprávně rozhodující penaltu poté, co se Necid dotkl míče rukou po vlastním zpracovaní, navíc na situaci upozornil VAR Zbyněk Proske. Bohemce příliš nepřál ani rozhodčí Pechanec v Českých Budějovicích. A v Ostravě zápas vyloženě nezvládl Alex Denev. Krátce po poločase nesmyslně vyloučil Necida, v závěru navíc soupeři odpustil zákrok ve vápně. „Domácí vytvořili hrozný tlak a rozhodčí tomu trošku podlehl,“ stěžoval si trenér Luděk Klusáček, který si po zápase věc otevřeně vyříkal s ostravským koučem Lubošem Kozlem. „Obě Necidovy karty byly přísné, z toho jsem otrávený.“

RUKA COVIDU

K nepříliš radostnému podzimu zásadně přispěla i epidemie, která se nevyhnula ani vršovické kabině. Při dohrávce v Českých Budějovicích bylo mimo hru osm hráčů i trenér Klusáček, v zápase tak tým vedl asistent Erich Brabec. Kvůli nedostatku hráčů do pole dokonce seděli na lavičce dva náhradní brankáři - Kouba a Bačkovský. Následný zápas v Jablonci musel být odložen, protože hygiena poslala tým do karantény.

NÁVRAT TRIBUNY ŠTAFLE

V Ďolíčku se stejně jako na jaře hrálo bez fanoušků, kteří si ale opět udělali svůj sektor na štaflích za východní tribunou na chodníku Sportovní ulice. „Klobouk dolů, já bych tam dvě hodiny nevydržel. Je super, že si lidi najdou cestu i v téhle zimě. Ale viděl jsem tam nějaké rumy a piva, takže se asi zahřáli,“ smál se Antonín Vaníček po zápase s Teplicemi. Aspoň doma Bohemka sbírala body. Do konce podzimu porazila Teplice a Příbram, bod urvala s Pardubicemi. Po podzimních patnácti kolech byla ale s šestnácti body až třináctá.

DANIEL KOSEK

Ani v zimě se kádr příliš nezměnil. Jedinou posilou se stal mládežnický reprezentant, obránce Daniel Kosek, hostování ze Sparty si prodloužil Matěj Pulkrab. Michael Ugwu se vrátil na hostování z Dukly, ale brzy se zranil. Filip Hašek dostal svolení hledat si jiné angažmá, začátkem února pak po necelých čtyřech sezonách přestoupil do Liberce Jakub Nečas.

START PODLE PODZIMU

Jarní část soutěže odstartovala v podzimním stylu. V Liberci Bohemka vybojovala bod, když (pochopitelně) dostala gól od svého bývalého hráče Jhona Mosquery, jenž pak při oslavě skákáním napodobil klokana. „Taková gesta mě moc neberou, jestli šlo o omluvu, tak oukej,“ komentoval jeho gesto Matěj Pulkrab. Následovala ale domácí porážka se Slováckem, v němž Bohemka po dvou penaltách prohrála už poločas 0:3. A neúspěch měl svou dohru. „Sezona se zlomila domácí prohrou se Slováckem, kdy jsme si sedli na zadek, něco jsme si vyříkali. Od dalšího zápasu to bylo diamaterálně odlišné,“ hodnotil po konci sezony Martin Dostál. Hned příští zápas ale ještě zásadní změnu nepřinesl, dohrávka s Opavou skončila bezgólovou remízou.

VÝHRA NA SPARTĚ

Veškeré rozpaky zapomenuty! Bohemka je rozehnala památným výkonem na Letné, kde koncem ledna vyhrála šikovnou tečí Tomáše Necida z 13. minuty. Klokani byli v zápase lepší, měli i další šance a Vladislav Ljovin dokonce po faulu gólmana Nity na Necida neproměnil penaltu. Bohemka porazila Spartu poprvé od listopadu 2001, na Letné ovšem vyhrála po 25 letech, bylo to její jubilejní desáté ligové vítězství na hřišti Sparty. „Tu dlouhou sérii bez výhry jsme vnímali. Vítězství přišlo v pravý čas, navíc je to umocněné tím, že bylo zasloužené,“ pochvaloval si trenér Klusáček.

DVĚ VÝHRY V ŘADĚ

Po zápase na Letné vybojovala Bohemka domácí vítězství nad Brnem díky gólům Necida a Květa, který překvapil gólmana Berkovce střelou za vápnem. Klokani poprvé v sezoně vyhráli dva zápasy za sebou a do konce sezony už se jim to nepodařilo.

VAR VS. PUŠKÁČ

Útočník David Puškáč, kterému už na jaře 2019 nebyl kvůli zákroku VAR uznán gól při zápase se Slavií, pokračoval ve smolné sérii. V zápase s Opavou rozhodčí po dlouhém zkoumání neuznal gól Romana Květa kvůli Puškáčově ofsajdovému postavení. O několik zápasů později s Karvinou naopak sudí po radě VAR neuznal Puškáčův gól kvůli ofsajdovému postavení Tomáše Necida. O další gól Puškáč přišel v zápase s Jabloncem, kdy sudí po zásahu VAR odvolal jeho ránu kvůli kontaktu s obráncem Haitlem, podle mínění komise rozhodčích chybně...

JINDŘIŠKOVA ČTYŘICÍTKA

K domácímu zápasu s Olomoucí nastoupil kapitán Josef Jindřišek v den svých čtyřicátých narozenin se symbolickou čtyřicítkou na zádech. Zápas se na těžkém terénu, zmučeném náporem dvou týmů, příliš nepovedl. Jak je známé od působení předchozí kouče Haška, na suchém hřišti se dobrý fotbal hrát nedá. „Byla to spíš válka než fotbal,“ vystihl Klusáček.

JINDŘIŠKOVA PENALTA V PLZNI

V dalším zápase v Plzni byl Josef Jindřišek nešťastným hrdinou. Za stavu 1:0 pro soupeře v druhé půli neproměnil penaltu, gólman Staněk jeho střelu zlikvidoval. A Bohemka za pár minut prohrávala už 3:0… „Po.ral jsem zápas,“ lamentoval kapitán. Navíc šlo už o třetí penaltové zaváhání. Necid pálil proti Slovácku těsně vedle, Ljovin neuspěl na Spartě. „Penalta je vždycky o psychice, tu nenatrénujete. Je to nepříjemný, stálo nás to body,“ litoval Klusáček.

KONEC TRIBUNY ŠTAFLE

Populární tribuna štafle, pro fanoušky v době koronavirových omezení jediná možnost, jak naživo sledovat zápasy Bohemky, skončila koncem února. Před zápasem s Českými Budějovicemi klub vyzval fanoušky, aby ke stadionu nechodili. Důvodem byl apel policie, která ukončila svou tichou toleranci na základě stížností spoluobčanů kvůli nedodržování odstupů, porušování příkazu zakrývat si na veřejnosti obličej a konzumování alkoholu. Fanoušci na protest na zeď východní tribuny vyvěsili transparent: „Udavači všech zemí, vyližte si p.del!“ Na základě dalšího udání musel být stažen i tento transparent...

VODHÁNĚL DOUHÁNĚL

Jan Vodháněl se z jednoho z nejlepších hráčů minulé sezony stal najednou personou non grata. Hbitý křídelník ztratil v podstatě celý podzim kvůli zranění, na jaře naskočil do pěti zápasů, ale od zápasu s Brnem ze sestavy vypadl. Situace se vyhrotila před zápasem s Českými Budějovicemi, před nímž Vodháněl na Instagramu zveřejnil svou fotografii z tenisového kurtu. „Honza je na odchodu z klubu. Řekl to majiteli s tím, že za Bohemku nechce hrát a chce odejít. Dodal, že nevěří majiteli klubu, sportovnímu řediteli ani trenérovi,“ vysvětlil Klusáček. Vodháněl už si v Bohemce od té doby nezahrál.

BARTKŮV COMEBACK

Věrný bojovník David Bartek přišel kvůli zranění třísla přesně o půl sezony. Na podzim naposledy hrál 19. září s Plzní a vrátil se v jarním zápase v Plzni. Aspoň poločas dostal v následujícím zápase s Českými Budějovicemi, kde pohotovou ránou zařídil vedení 1:0. Soupeř bohužel vyrovnal díky sporné penaltě.

PODIVNÁ PENALTA VE ZLÍNĚ

Ve Zlíně si Bohemka šla za vítězstvím, ale málem prohrála, když v závěru rozhodčí Klíma po zásahu VAR nařídil penaltu po kontaktu Lukáše Hůlky s Poznarem, ke kterému došlo na kraji vápna mimo souboj o balon. „Takové penalty jdou absolutně proti duchu fotbalu,“ kritizoval Klusáček. Dominik Simerský naštěstí z penalty přestřelil branku. Po remíze s Budějovicemi šlo o druhý zápas bez porážky. Hůlkovi navíc v zápase praskl bubínek, když dostal míčem přímo do obličeje a do konce sezony už si nezahrál.

KONEC V POHÁRU

Než mohli fanoušci začít počítat zápasy bez porážky a minuty bez obdrženého gólu, přišlo těžké zklamání v MOL Cupu. Bohemka na podzim v klidu vyřadila ve venkovních zápasech Velvary (2:0) a Táborsko (3:0), osmifinálový zápas s Olomoucí ale pokazila a dva góly Davida Housky ji vyřadily. „Hra byla hrozně opatrná, na náhodu. Tři čtyři zápasy nás mohly posunout do Evropy a my to takhle zahodíme. Jsem hrozně zklamaný,“ zlobil se Klusáček.

BARTEK VYROVNAL JAKUBCE

David Bartek pokračoval v jarním vzepětí, v domácím zápase s Karvinou gólem potvrdil výhru 2:0 a v klubové tabulce prvoligových zápasů se s 260 starty dotáhl na Františka Jakubce. „Je to velká čest,“ liboval si Bartek. Zápas s Karvinou se Bohemce povedl, mohla vyhrát daleko výrazněji. První gól vstřelil Till Schumacher, který krátce předtím oznámil, že v klubu po sezoně neprodlouží smlouvu. V dalším zápase uhrála Bohemka plicthu v Teplicích a sérii natáhla na čtyři zápasy bez porážky.

KALAMAMITA S JABLONCEM

Domácí zápas s Jabloncem dopadl katastroficky pro dvě bohemácké legendy. Deset minut před koncem se s jabloneckým Haitlem srazil hlavou David Bartek, v poslední minutě pak Daniel Köstl zblízka doslova konckoutoval ránou míčem do hlavy Josefa Jindřiška, který utrpěl otřes mozku. Bartek s Jindřiškem už se do hry do konce sezony nevrátili. Stíhání Zdeňka Prokeše (294 prvoligových zápasů za Bohemku) tak prozatím zastavili. Jindřišek měl po sezoně 282 zápasů, Bartek 262.

PRVNÍ GÓL PAVLA OSMANČÍKA

V Ďolíčku v odvetě s Pardubicemi hrála Bohemka jako venkovní tým, takže si vítězstvím 2:0 připsala 3 body do tabulky pravdy. První gól dal z penalty Puškáč, v druhé půli se poprvé v ligové kariéře trefil Pavel Osmančík. Zápas poznamenala červená karta pro pardubického Jana Proska za kung-fu zákrok proti Schumacherovi. Byl to už šestý zápas bez porážky.

LE GIANGOVA SÉRIE BEZ GÓLU

Sporná penalta v 79. minutě s Českými Budějovicemi nastartovala hned dvě parádní série. Kromě narůstající řady zápasů bez porážky se stále zvedalo i konto brankáře Patrika Le Gianga bez inkasovaného gólu. Před zápasem s Ostravou se dostal 91 minut od klubového rekordu Františka Kozinky 462 minut ze sezony 1974/1975. Jeho sérii bohužel utnul v 84. minutě gól Carlose de Azeveda. Le Giang se tak zastavil na 454 minutách, 8 minut od Kozinky. Útočit mohl i na klubový rekord v počtu dvanácti nul, který drželi Kozinka se Zdeňkem Hruškou. Nakonec zůstal na deseti nulách.

ODVAHA VOJTY NOVÁKA

Zápas s Ostravou Bohemka neprohrála díky pomoci dvou mladých ofenzivních hráčů. Pavel Osmančík vybojoval v nataveném čase penaltu, kterou suverénně proměnil Vojtěch Novák. „Je mi devatenáct a na hřišti i tak byli starší a zkušenější hráči. Tak jsem myslel, že si to vezme někdo z nich. Ale trenér mě popostrčil, abych si míč vzal já, protože na trénincích mi to celkem střílelo a hodně penalt jsem kopal už v mládeži,“ líčil Novák. „Ze začátku jsem byl klidný, neuvědomoval jsem si tíhu momentu. Ale jak jsem stál ve vápně a viděl jsem Laštůvku, jak stojí pár metrů ode mě a dívá se mi do očí… Tak mě to trošku znervóznilo. Ale ustál jsem tu situaci v pohodě, rozhodnutý jsem byl už předem.“ Bohemka prodloužila sérii bez prohry na sedm zápasů.

KANONÁDA V PŘÍBRAMI

Sedm kol před koncem jela Bohemka do Příbrami definitivně se zbavit jakékoli spojitosti se záchranou. Byla z toho velká výhra 4:1, kterou ve druhé půli zařídili především bývalí hráči Příbrami. Ibrahim Keita dal dva góly, Roman Květ proměnil penaltu a gól pak slavil v euforii ostřejšími výrazy směrem k příbramskému klubu, za něž se později omluvil. „Čtyři góly z Příbrami jsou odměnou pro fanoušky. Máme jim co vracet,“ vzkázal Klusáček.

SEŠÍVANÉ ČEKÁNÍ

Slavia přijela do Ďolíčku pět kol před koncem s možností v případě vítězství slavit titul. V tom jim však Bohemka zabránila, bojovným výkonem vytěžila ze zápasu remízu 0:0. Zklamáno tak zůstalo několik stovek fanoušků sešívaných, kteří se navzdory trvajícím omezujícím opatřením sdružili u průhledu na rohu Vršovické a Sportovní ulice. „Jako největší pozitivum vidím asi to, že jsme jim nedovolili oslavit titul u nás doma. Všichni jsme chtěli jejich oslavy oddálit a nekoukat se, jak tady slaví,“ řekl jasně kapitán Daniel Krch. Oba týmy prodloužily své série bez porážky, Slavia 41. zápasem bez prohry překonala ligový rekord, Bohemka se dostala na číslo devět.

PUŠKÁČOVA SATISFAKCE

David Puškáč musel v Opavě snést nevoli místních fanoušků, kteří mu zazlívali odchod do Bohemky. Navíc v prvním poločase neproměnil penaltu. Ve druhé poločase se ale trefil a vyrovnal na 1:1 a slavil mávnutím pěstí směrem k soupeřově kotli. „Mám respekt vůči Opavě, ale už mě naštvali. Uráželi celý zápas, tak jsem si to potom vychutnal trošku i já,“ líčil Puškáč.

EUFORIE S LIBERCEM

Na domácí zápas s Libercem mohla po půl roce konečně dorazit aspoň část fanoušků. Na stadion se jich dostalo oficiálně 382, atmosféra byla i tak pekelná. Zvlášť kvůli bývalému klokanovi Jhonu Mosquerovi, který poprvé přijel do Ďolíčku po loňském zvláštním odchodu z klubu a navíc rozhořel emoce několika přifilmovanými pády. Bohemka navíc soupeře v druhém poločase přejela a vyhrála suverénně 3:0. „Je to odměna pro fanoušky, atmosféra s nimi je úplně jiná,“ radoval se Klusáček.

DVANÁCT ZÁPASŮ BEZ PROHRY

Sérii bez porážky natáhla Bohemka až na dvanáct zápasů a dostala se tak na dvě utkání ke klubovému rekordu ze sezony 1984/1985. Poslední korálek přibyl na Slovácku, kde první gól Vladislava Ljovina v dresu Bohemky pomohl k remíze 1:1.

PORÁŽKY NA ZÁVĚR

Série bez porážky skončila bohužel v domácím zápase se Spartou. Bohemka nevyužila šanci počtvrté v historii porazit Letenské v jednom ročníku doma i venku, prohrála 1:2, Puškáč aspoň vstřelil nádherný gól do vinglu. Sezonu zakončila porážka v Mladé Boleslavi, Tomáš Necid v natavení symbolicky neproměnil penaltu. Za sezonu jich Bohemka zahodila pět.

DESÁTÉ MÍSTO

Poslední zápas do značné míry reprezentoval průběh celé sezony. Bohemka měla dost šancí na vítězství, ale nakonec prohrála. Dva body z posledních tří kol usadily Bohemku na desáté místo tabulky se ziskem 43 bodů, což bylo jen o bod víc než po základní třicetikolové části minulého ročníku. Třináct remíz znamenalo vyrovnaný klubový rekord. Tým měl určitě na víc, podzimní ztrátu, k níž přispěla epidemie covidu, se ale ani během úspěšné jarní série bez porážky nepodařilo dohnat. „Sezona to z naší strany byla taková průměrná. Podzim nebyl ideální, i kvůli zraněním a koronaviru. Obrat přišel po výhře na Spartě. Ještě více než některé výsledky mě ale trápila absence fanoušků, fotbal bez nich přichází o emoce,“ hodnotil trenér Klusáček.

autor: martin hašek / 5.7.2021