BOHEMIANS ČKD PRAHA - TOTTENHAM HOTSPUR   

1:1 (0:1)

Středa 12.12.1984, 16:00 hodin • Stadion Ďolíček - Praha, Vršovice • Pohár UEFA (1984/1985) • 3. kolo (2. zápas)

Branky: 50. Prokeš - 6. Falco

ŽK: Jakubec, Sloup, Kukučka, Hruška Vl. - Falco, Miller, Roberts

Rozhodčí: Ponnet - Laenens, Jacques (Belgie)

Delegát UEFA: Schneider (NDR)

Diváci: 16 000


Soupisky mužstev

Bohemians ČKD Praha

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  1 B Borovička Vladimír   90    
  2 O Jakubec František   90  
  3 O Prokeš Zdeněk (C) 90    
out 5 O Marčík Jaroslav   45    
  6 O Kukučka Jozef   90  
  8 Z Mičinec Tibor   90    
  10 Z Sloup Jiří   90  
  4 Z Koukal Zdeněk   90    
  7 Ú Janečka Petr   90    
  9 Ú Škoda Milan   90    
  11 Ú Hruška Vladimír   90  
in 12 Z Levý Stanislav   45    

Tottenham Hotspur 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  1 B Clemence Ray   90    
  6 O Perryman Steve (C)   90    
  4 O Roberts Graham   90  
  5 O Miller Paul   90  
  3 O Hughton Chris   90    
  7 Z Chiedozie John   90    
  2 Z Stevens Gary   90    
out 10 Z Hoddle Glenn   44    
  9 Z Galvin Tony   90    
  8 Ú Falco Mark 90  
out 11 Ú Crooks Garth   88    
in 14 O Mabbutt Gary   46    
in 12 Z Thomas Danny   2    

  • Už hodinu před zahájením bylo hlediště ve Vršovicích téměř zaplněno, nad stadiónem i blízkým okolím se vznášelo očekávání velkého fotbalu. Vždyť šlo o postup do čtvrtfinále Poháru UEFA. I přes prohru 0:2 v Londýně věřili příznivci Bohemians, že by jejich mužstvo mohlo tento nepříznivý výsledek vyrovnat, případně překonat. Po sedmi minutách hry však přesná hlavička urostlého hráče Tottenhama Falca rozptýlila všechny naděje domácích. Vždyť v té době potřebovali klokani k postupu vstřelit čtyři góly a v to už nedoufali ani největší optimisté.

    Mužstva nastoupila v ohlášených sestavách: Bohemians s obrannější variantou - tedy s Marčíkem v obraně a bez Levého, Angličané tak, jak trenér Shreeves v úterý oznámil. Vysunuté hroty Tottenhamu však v prvním poločase tvořili Falco a Crooks, zatímco křídla Galvin a reprezentant Nigéri Chiedozie hrála dosta stažená.

    Bohemians se snažili dostat Tottenham pod tlak, ale londýnští fotbalisté jsou zkušeným a silným soupeřem a nenechali se zatlačit do defenzivy. První útok vedl Škoda, ale nedotáhl ho do konce. Potom Sloupova hlavička po Jakubcově centru skončila nad břevnem. Hosté se však dokázali vysunovat rychle kupředu a v osmé minutě přišla studená sprcha. Galvin zaběhl po levé straně až téměř k rohovému praporku, přesně odcentroval a nabíhající Falco hlavou poslal míč do sítě.

    To byl zřejmě rozhodující okamžik utkání. Fotbalisté Bohemians si asi uvědomili, že naděje na postup se rozplývá, a na dlouhé minuty poklesli v kolenou. Ztratili sebedůvěru, přestali být kolektivem. Na hřišti zůstali jen jednotlivci, někteří lepší, jiní slabší. Pouze Prokeš a Sloup nepodlehli nervozitě a hráli dále jako by se nic nestalo. Ostatním nepříznivý vývoj zápasu svazoval nohy, bral přesnost v přihrávkách, jistotu v soubojích.

    Hosté se naopak uklidnili a drželi hru daleko od své branky. Síla anglického celku spočívala především ve středové řadě, kde Stevens a do svého zranění Hoddle přehrávali domácí hráče. Útoky Bohemians se rozbíjely o dvojici stoperů, za níž uklidňoval mužstvo zkušený Clemence.

    Teprve před koncem poločasu začali klokani opět ohrožovat branku Angličanů. Znovu hlavičkoval Sloup, ale Clemence byl na místě, potom Koukalova střela těsně minulua branku. V poslední minutě první půle se srazili Sloup s Hoddlem. Sloup dostal žlutou kartu, Hoddle opustil hřiště s tržnou ránou na čele.

    Po přestávce domácí hráči přece jen získali převahu. Levý vystřídal Marčíka a byl u zrodu vyrovnávací branky. Z jeho centru po rohovém kopu Prokeš, nejlepší muž Bohemians, hlavou překonal Clemence. Ale ani po této brance se velký fotbal na vršovický trávník nedostavil. Ve hře obou mužstev bylo mnoho nečistých a nedovolených zákroků, byla to jen bitva, v níž hosté celkem bezpečně kontrolovali prostor před vlastní brankou. Nepouštěli se příliš do útočení, hráli jen to, co potřebovali. Domácí měli převahu, ale jejich akcím chyběl klid, přesnost. Nikdo nic nevymyslel, byla to spíše hra na náhodu. Při troše štěstí mohli snad domácí ještě jednu branku dát: Mičincova hlavička se otřela o břevno a střely Levého a Janečky brankář Clemence výborně kryl. Na postup by to však stejně nestačilo.

    Ohlasy trenérů:

    Tomáš Pospíchal (trenér Bohemians ČKD Praha): "Tottenham postoupil zaslouženě. Už po prvním utkání v Londýně jsme měli jen malou naději na postup, a když jsme dostali brzy branku, naši hráči propadli beznaději. Hráli jsme špatně, soupeř nás fotbalově předčil. Teprve ve druhém poločase jsme se zlepšili a zasloužili si aspoň vyrovnání."

    Peter Shreeves (trenér Tottenham Hotspur): "Byl to fyzicky velmi náročný, tvrdý zápas. Když jsme vstřelili gól, situace se značně zlepšila a měl jsem pocit, že nám Bohemians nemohou vstřelit čtyři branky. Fotbalisté Bohemians hráli mnohem lépe v Londýně, naše mužstvo bylo zase lepší dnes."


    Rudé právo / 13.12.1984