TJ ČKD PRAHA - TJ SPARTAK LZ PLZEŇ   

4:2 (3:1)

Sobota 20.10.1962, 14:30 hodin • Stadion TJ ČKD Praha - Praha, Vršovice • 1. liga (1962/1963) • 11. kolo

Branky: 9. Hlavatý (vl.), 39. Knebort, 45. Kos, 75. Šusta - 33. Böhm, 67. Lopata

V 81. minutě neproměnil pokutový kop Knebort!

Rozhodčí: Zachar

Diváci: 8 000


Soupisky mužstev

TJ ČKD Praha

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Mizera Karel   90    
    O Kříž Jiří   90    
    O Trčka Pavel   90    
    O Pohuněk Miroslav   90    
    Z Kos Vladimír 90    
    Z Holeček Antonín   90    
    Ú Mottl František 90    
    Ú Knebort František 90    
    Ú Kratochvíl Milan   90    
    Ú Píša Josef   90    
    Ú Šusta Jiří 90    

TJ Spartak LZ Plzeň 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Hlavatý František   90    
    O Janiga Jozef   90    
    O Tóth Štefan   90    
    O Mudra Bohumil   90    
    Z Noha Václav   90    
    Z Bíba Václav   90    
    Ú Vacín Miloš   90    
    Ú Štrunc Stanislav   90    
    Ú Lopata Jiří 90    
    Ú Böhm Zdeněk 90    
    Ú Beránek František   90    

  • Velmi často odevzdávali vršovičtí fotbalisté doma body i mnohem slabšímu soupeři, a tak řada z 8 000 přítomných diváků věřila, že ani Plzeň není bez naděje na bodový zisk. Domácí po zkušenostech z posledních let, kdy lehkomyslně ztracené body na jaře citelně chyběly, podali solidní výkon a po většinu utkání nenechali nikoho na pochybách o svém vítězství.

    Mužstvo těžilo ze spolehlivého výkonu Kose, který se uplatnil nejen čistým bráněním, ale byl hnací silou většiny útočných akcí. V obraně se mu po slabším začátku, zaviněném zraněním, přiblížil solidním výkonem Trčka, když Pohuněk neměl svůj den. S dobrotou rozhodčího Zachara si často zahrával i brankář Mizera, jehož zákroky v trestném území na plzeňské útočníky se mohly snadno proměnit v pokutový kop. Útok domácích měl nejlepšího hráče v Knebortovi, ani tomu se však nedařila plně střelba a nedokázal proměnit ani přísný pokutový kop za nastřelenou ruku (Hlavatý míč vyrazil).

    Hosté podali slabší výkon, nedařilo se zadním řadám a v útoku zůstal osamocen Lopata.

    Branky: 9. vlastní Hlavatého, 33. Böhm po kombinaci s Lopatou, 39. Kosovu střelu usměrnil Knebort, 45. Kos, 67. Lopata obešel obranu i Mizeru, 75. Šusta po přihrávce Kneborta.

    Střely na branku 11:7, mimo 15:7, rohy 7:2, fauly 12:26, ofsajdy 5:4.

    československý sport / 24.10.1962

     

     


    Domácí zahráli lépe v I. poločase, kdy jejich útok dokázal vnést zmatek do zadních řad hostí. Zelenobílí opět s Trčkou ve středu obrany a se zálohou Kos-Holeček ovládli brzo hru, a když si v 8. minutě Hlavatý dal vlastní branku, rozehráli se k dobrému výkonu, který poklesl po změně stran. Plzeň má nesourodý celek, a hra "vše na Lopatu" vycházela opravdu sporadicky. Hosté se však vzchopili v 65. minutě, kdy rozhodčí Zachar nařídil překvapivě pokutový kop za nastřelenou ruku Tótha a Knebortovu střelu Hlavatý vyrazil. Stačili však jen snížit. Výborně zahrál Kos a do přestávky také Knebot, zklamal Pohůnek, Holeček a Mottl. Branky: Knebort, Kos, Šusta a vlastní, za hosty: Böhm a Lopata. Vidělo 8 000 diváků.

    lidová demokracie / 21.10.1962

     

     


    Trochu těžce startovalo pražské mužstvo. Na Trčkovi se projevila dlouhá přestávka nedostatkem jistoty, a tak jednoduché, ale účelné akce plzeňského útoku byly mařeny jen s nejkrajnějším úsilím. Obrat nastal zhruba po půlhodině, kdy se řady vršovického mužstva zformovaly, útok udržel míč a stiskl plzeňskou obranu. Pak už nebylo o výsledku pochyb, protože přemíru chyb zadáků poraženého mužstva nestačil jeho útok napravovat. Na všech 4 brankách mají přímou vinu plzeňští obránci, a to ještě nespočet dalších kiksů domácí střelci nevyužili. A tak byl zápas klidnou, jednoznačnou záležitostí, přehlídkou průměrné ligové kopané. Vítězové měli oporu v Kosovi a vnitřním útočném triu Knebort, Kratochvíl, Píša. V mužstvu Plzně zasluhují absolutorium jen útočníci Lopata se Štruncem a Bíba v záloze. Branky: 8. Hlavatý, vlastní, 33. Böhm, 38 Knebort, 45. Kos, 66. Lopata, 75. Šusta. V 81. minutě Hlavatý vyrazil pok. kop Knebortův (nastřelená ruka Mudry). Rozhodoval Zachar, půlka 3:1, diváků 8 000. Předzápas ligy dorostu: Spoj Žižkov v. Turnov 3:2.

    svobodné slovo / 21.10.1962