TJ SPARTAK PRAHA STALINGRAD - TJ SONP KLADNO   

4:1 (0:0)

Sobota 03.09.1960 • Stadion Spartak Praha Stalingrad - Praha, Vršovice • 1. liga (1960/1961) • 4. kolo

Branky: 75. Fiktus, 80. Kos, 85. Píša, 89. Kopsa - 60. Šolc

Rozhodčí: Sarka

Diváci: 11 750


Soupisky mužstev

TJ Spartak Praha Stalingrad

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Houška André   90    
    O Janovský Václav   90    
    O Trčka Pavel   90    
    O Pohuněk Miroslav   90    
    Z Kos Vladimír 90    
    Z Fiktus František 90    
    Ú Mottl František   90    
    Ú Kopsa Zdeněk 90    
  Ú Král Josef   59    
    Ú Píša Josef 90    
    Ú Kaura Karel   90    
  Ú Miškovič Ladislav   31    

TJ SONP Kladno 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Matucha Jaroslav   90    
    O Košař Bohumil   90    
    O Linhart Miroslav   90    
    O Fábera Jan   90    
    Z Kofent Zdeněk   90    
    Z Rys Miroslav   90    
    Ú Šolc Antonín 90    
    Ú Majer Josef   90    
    Ú Kadraba Josef   90    
    Ú Hájek Josef   90    
    Ú Böhm Zdeněk   90    

  • 12 000 diváků vidělo v sobotu ve Vršovicích tvrdý a napínavý souboj vyrovnaných mužstev. Domácí měli z počátku převahu pak se však hra vyrovnala a až do poločasu se hrálo bez branek. V prvních 45 minutách se bojovalo víc než tvrdě, na čemž měl podíl především rozpačitý rozhodčí Sárka. Stínem byly především fauly Košaře na Kauru (právě bezprostředně před tím ovšem rozhodčí nepískal sérii faulů na obou stranách), zákrok Kofenta na Píšu a Fiktusův faul bez míče na Šolce. Po změně stran, jistě po domluvě, začala hrát obě mužstva slušněji, rozhodčí však pokračoval v chybách a lze říci, že jeho chyby byly tak velké, že ovlivnily výsledek utkání.

    Po opakovaném náporu domácích v zahájení druhého poločasu nasadilo Kladno po čtvrthodině ostré tempo a přešlo do ofenzívy. Když v 17. minutě Šolc (po akci Böhma a Kadraby) vstřelil první branku do Houškovy sítě, zdálo se, že utkání bude rozhodnuto. V 25. miutě zaútočil Hájek po levém křídle a Trčka zahrál v tísni rukou v trestném území. Rozhodčí patrně nejdříve pískal desítku, kladenští útočníci však chtěli akci dokončit a ve hře pokračovali. To byla zřejmě chyba, protože dosáhli jen rohu a reklamovat pak pokutový kop nebylo už nic platné.

    Ve 30. minutě oddělil Kadraba regulérně od míče Janovského. Rozhodčí nařídil proti Kladnu trestný kop, míč dostal nekrytý Fiktus a hlavou vyrovnal. Pak přišly dvě školácké chyby až do té doby dobrého brankáře Matuchy a bylo to 3:1 zásluhou Kose a Píši. Těsně před koncem utkání po Motlově akci ještě Kopsa upravil na 4:1. A tak Kladenští odjeli z Prahy s nečekaně vysokou a průběhu zápasu neodpovídající porážkou.

    Domácí zaslouží pochvalu jen za počáteční hru v obou poločasech a pak samozřejmě za šťastný závěr, kdy chytili dech i příležitost. Výborně zahrál Trčka v obraně, který byl nepřekonatelný zejména ve hře hlavou. Uspokojili záložníci a v útoku tvrdý bojovník a pohotový střelec Píša.

    Oporou Kladna byl Linhart. Hraje nyní velmi slušně, ovšem respekt u protihráčů má stále až nadměrný. V záloze se tentokrát ofenzivní Rys často nestačil vrátit. V útoku se zlepšila hra Majera, velmi dobře i tentokrát hrál Kadraba. Celkově lze ovšem říci, že Kladno zbytečně po vyrovnávací brance ztratilo hlavu, alespoň nerozhodnou hru mohlo uhájit.

    Poměr střel: na branku 7:1, vedle 8:5, nad 1:1, rohy 3:6, fauly 23:30.

    československý sport / 4.9.1960