2021/22: Když se zlomí h(H)ůlka

Z marného chňapání po věčně unikajícím opravdovém úspěchu se tentokrát Bohemka posunula o něco níž. Vážné zranění klíčového stopera Lukáše Hůlky ještě před prvním mistrovským zápasem předznamenalo děsivou sezonu, na podzim plnou strašlivých debaklů, která dospěla až do barážového boje s Opavou. Teprve tam si klub pojistil desátou prvoligovou sezonu v řadě.


ZRANĚNÍ LUKÁŠE HŮLKY

Lukáš Hůlka měl pořádnou smůlu už v minulém ročníku, o jehož závěr přišel kvůli prasklému bubínku. A bylo ještě hůř. V červencovém přáteláčku na rakouském soustředění proti St. Pöltenu si přetrhnul vazy v koleni a byl vyřazen do konce sezony. Z kádru zmizeli také obránci Till Schumacher (Klagenfurt) a Daniel Kosek (ukončení hostování ze Slavie) a útočník Matěj Pulkrab (ukončení hostování ze Sparty). Během podzimu pak definitivně ukončil kariéru obránce Lukáš Pokorný, který naposledy nastoupil v srpnu 2020. Záložník Antonín Vaníček odešel na hostování do Jablonce, výměnou dorazil útočník Jan Chramosta. Velké jméno získala Bohemka v záložníkovi Janu Kovaříkovi (Plzeň), tým posílili taky bek Martin Nový (Příbram) a záložník Jakub Fulnek (Mladá Boleslav).

NÁVRAT SVISLÝCH PRUHŮ

Dávný pohárový odkaz vodorovných zelenobílých pruhů se ve třech sezonách nenaplnil a klub se znovu vrátil k tradiční svislé kombinaci. Ďolíček druhou sezonu po sobě sloužil jako domácí hřiště také týmu FK Pardubice. Klub i proto vyměnil trávník. Místo výsevu travnatých semen byly tentokrát položeny pásy dovezeného koberce.

PUŠKÁČŮV GÓLOVÝ START

Útočník David Puškáč začal ligu příjemnou gólovou sérií. Dorážkou po rohu pomohl v úvodním kole k remíze 1:1 v Mladé Boleslavi, kde hrál své domácí zápasy nováček z Hradce Králové. Přidal penaltovou trefu proti Plzni, kde Bohemka přes statečný boj prohrála 1:2, a gól pravačkou v Jablonci po ostrém centru Jana Kovaříka. Ve třech zápasech na úvod ligy skóroval za Bohemku naposledy David Kříž v roce 2001. Puškáč krátce po startu sezony, navzdory zájmu Ostravy, prodloužil smlouvu do léta 2024.

LE GIANG VYCHYTAL SPARTU

Patrik Le Giang na začátku ligy přišel o místo jedničky v bráně na úkor Huga Jana Bačkovského. Proti Spartě byl ale v sestavě a vynikajícím výkonem pomohl k remíze 1:1. Bohemka vedla gólem z nastaveného času první půle, kdy Dostál do prázdné brány dokončil dokonalou kombinační akci. V druhé půli pomohl Le Giang. „Pro takové zápasy se vyplatí dělat všechno stále na sto procent,“ řekl Le Giang.

TVRDÝ PERNÍČEK POPRVÉ

Venkovní zápas v Ďolíčku a v letní selance? Na první dobrou příjemný zážitek s Pardubicemi se Bohemce proměnil v těžký úder. Měla sice drtivou územní převahu, proti gólmanu soupeře Jakubu Markovičovi ale zůstala jalová, soupeř z protiútoků vykutal tři góly a poprvé v sezoně vyhrál. Bylo to naposledy, kdy v základní sestavě nastoupil bývalý reprezentant Kamil Vacek, jenž se od té chvíle rychle ze sestavy vytratil a v zimě pak odešel právě do Pardubic. „Je to jedním slovem ostuda. Doufám, že to pro nás bude po remíze se Spartou trošku facka a probereme se,“ hlesl kouč Klusáček.

PEPA PŘINESL VÍTĚZSTVÍ

Navzdory nadějným výkonům s Plzní, v Jablonci či se Spartou byla Bohemka dál bez vítězství. V šestém kole ale v Ďolíčku udolala Teplice, přičemž se na hřišti poprvé v sezoně objevil Josef Jindřišek, jenž na jaře léčil otřes mozku po zásahu míčem a začátkem léta byl zraněný. K výhře 4:2 pomohly dvě penalty Jana Chramosty. Dva góly z penalt v jednom zápase vstřelila Bohemka naposledy na podzim 1985, kdy Petr Janečka pomohl k vítězství proti Dukle. Matěj Koubek dal kuriozní čtvrtý gól poté, co ho sudí nechal upalovat na bránu po rychle rozehraném trestném kopu. Bohemka pak ještě potvrdila skvělou bilanci ve Zlíně, kde vyhrála potřetí z posledních čtyř zápasů a v tabulce byla po sedmém kole sedmá.

DEBAKL ZA DEBAKLEM

Tím bohužel pohodová fáze sezony definitivně skončila. Následovala hořká série těžkých debaklů. Všechno začalo prohrou 1:5 se Slavií, přičemž všech pět gólů dal soupeř v druhé půli. Následovaly prohry 1:4 v Ostravě a Mladé Boleslavi, 1:5 na Spartě a 0:6 v Plzni. K tomu se přidala chuťovka v podobě rozhodujícího gólu na Slovácku v posledních sekundách nastaveného času. Fanouškům navíc často cuchaly nervy nadějné vstupy do zápasů, Bohemka dala první gól Slavii, v Ostravě i v Mladé Boleslavi. V druhých poločasech ale těžce ztrácela. Trenéři později na jarní schůzce s fanoušky vysvětlovali situaci následky covidové pandemie, která se prohnala týmem. Spekulovalo se o i o nedostatečném tréninku.

COVID

Koncem listopadu do ligy opět zasáhla covidová pandemie. Návštěvnost byla omezena na tisíc diváků. Lidé si museli lístky do Ďolíčku rezervovat na stránkách internetového obchodníka a ani permanentkáři neměli jistotu, že se na zápasy dostanou. V omezeném režimu se hrálo od konce listopadu do konce února.

KOLOTOČ V BRÁNĚ

Nečekaný problém měla Bohemka v brance. V minulé sezoně končil jako jednička Patrik Le Giang parádní sérií bez inkasovaného gólu a mladý Hugo Jan Bačkovský v několika svých zápasech rovněž zářil. V létě trenéři rozhodli, že jedničkou bude Bačkovský, ve čtvrtém kole se Spartou ale psotavili Le Gianga, který předvedl skvělý výkon. Přesto se vrátil Bačkovský a dostal tři góly ve „venkovním“ zápase s Pardubicemi. Nástup Le Gianga přinesl výhry s Teplicemi a ve Zlíně, debakl 1:5 se Slavií ale poslal znovu do hry Bačkovského. Kolotoč ustal až poté, co Bačkovský dostal šest gólů v Plzni a podzim tak dochytal Le Giang.

OSTROVY UPROSTŘED PROUDU

V průběhu velmi neradostného podzimu se Bohemka mohla spolehnout aspoň na pár záchytných bodů v Ďolíčku. V říjnu, listopadu i prosinci doma získala pokaždé po jednom pohodovém vítězství. Olomouc porazila díky prvnímu ligovému gólu Daniela Köstla, jen krátce poté, co doznělo hlasatelovu oznámení, dal krásný druhý gól Chramosta, levačkou si z první míč zpracoval do vzduchu, otočil se a pravačkou poslal míč do brány. S Českými Budějovicemi a s Karvinou také pomohly dva rychlé góly v první půli. Po dohrávaném mači s Karvinou měla Bohemka po šestnácti kolech osmnáct bodů a z jedenáctého místa měla sedmibodový náskok na barážovou příčku. Byl to poslední klidný moment sezony.

DALŠÍ ZÁŘEZ V LIBERCI

Sever Čech už kdysi Pavel Hoftych označil za drsný kraj a tradice se drží dál. V Liberci v posledních letech Bohemku už několikrát zcela skandálně poškodili sudí a nejinak tomu bylo i tentokrát. Komise rozhodčích po zápase uznala, že první gól Liberce neměl platit kvůli ruce domácího stopera Chaluše. Za stavu 1:1 měla pak Bohemka zahrávat penaltu za Chalušův faul na Martina Dostála. Rozhodčí Marek Radima nepísknul, navíc se ani neporadil s VAR. A než se Bohemka vzpamatovala, Liberec vstřelil rozhodující gól.

HŘEBÍKY V ĎOLÍČKU

Před Vánocemi si Bohemka ještě mohla uhrát příjemný výhled na jaro. Po dohrávce s Karvinou se ale všechno pokazilo. S Jabloncem tým od začátku soupeři nestačil a šanci dostal až za stavu 0:2 díky dvěma červeným kartám pro soupeře, vytěžil ale jen jeden gól. Po dalším ostudném bůru na Spartě přišel vrchol všeho zmaru v Ďolíčku s Pardubicemi. Křečovitý výkon přinesl další prohru 1:2 a pád do sestupového bláta. „Je to velká komplikace, v hlavě si to poneseme dlouho. Jsme namočení do bojů o záchranu,“ litoval kouč Klusáček. Bohemka strávila zimu dvanáctá, jen dva body od hranice baráže.

KONEC ERICHA BRABCE

Po podzimní sezoně v klubu skončil Klusáčkův asistent Erich Brabec, o jehož odchodu se už dlouho proslýchalo. „Cítil jsem, že chci přivádět odlišné hráče, vést tým trošku jinak. A to jsem nemohl. Na druhé straně jsem pozici asistenta plně respektoval. Byl jsem k Luďkovi stoprocentně loajální, je férový chlap a vždy jsme si mohli všechno říct. Měl jsem hodně prostoru, abych mohl vést tréninkový proces,“ hodnotil Brabec. Místo něho nastoupil Jaroslav Veselý, dosavadní trenér Chrudimi.

LEVINŮV ODCHOD

Významou ztrátou byl pro Bohemku odchod ruského záložníka Vladislava Levina, který neprodloužil smlouvu s tím, že se chce vrátit domů. Nakonec se však objevil ve Slovácku… Odešli taky brankář Patrik LeGiang (Pohronie) a záložník Kamil Vacek (Pardubice). Během zimy naopak dorazili záložníci Michal Beran (hostování ze Slavie), Daniel Mareček (Slovácko), Jevgenij Nazarov (Krasnodar) a Ondřej Petrák (Slovan Bratislava), obránci Dominik Hašek (Chrudim) Antonín Křapka, který se do Bohemky vrátil po pěti letech, mladí ofenzivní hráči Vojtěch Novák a Pavel Osmančík odešli na hostování do druholigového Žižkova.

HRADECKÁ HROZBA BAVLNOU

Horkou atmosféru vytvořil Hradec Králové kolem čtvrtfinálového zápasu MOL Cupu. Podle losu měl být pořadatelem, Řídící komise TOP soutěží FAČR pak ale pořadatelství přiřkla Bohemce. Votroci totiž hráli ligovou sezonu kvůli výstavbě svého stadionu v Mladé Boleslavi, kde ale pro pohár neměli smlouvu. Plánovali tak zápas sehrát v menším areálu Bavlna, kde však scházel vyhřívaný trávník. „Bohemians od začátku vytvořili tlak, aby využili slabého místa našeho klubu, a tím je stadion v přestavbě. Páky se samozřejmě napnuly a výsledkem je, že nový svaz, který by měl chránit zájmy klubů a dělat čistou práci, najednou změní vylosování. To jsou staré pořádky,“ hrotil situaci hradecký kouč Miroslav Koubek. Bohemka se ohradila, nakonec se zápas odehrál v Mladé Boleslavi. A pro Bohemku to byl jeden z nejhorších momentů sezony, o vedení 1:0 přišla po chybě gólmana Valeše v posledních sekundách nastavení, v prodloužení dostala druhý gól a naděje na úspěch splaskla.

JINDŘIŠEK PŘED PROKEŠE

Začátkem jara se díky Josefu Jindřiškovi po dlouhých 37 letech měnilo pořadí v čele klubové tabulky prvoligových startů. Jindřišek nastoupil v Teplicích ke svému 294. zápasu za Bohemku, tým však v Teplicích neproměnil několik jasných šancí a nechal si dát gól po centru na zadní tyč. „Radost z toho nemám vůbec žádnou. Nejsem typ člověka, který by sledoval statistiky. Kdybychom alespoň remizovali, ba třeba vyhráli, tak se na celou věc asi dívám jinak a nějaká by asi nastala,“ hodnotil Jindřišek. Prokeše překonal ve čtvrtém jarním zápase na Slavii, i tam ale Bohemka prohrála 0:1.

BOHEMKA PRO UKRAJINU

Barbarský vpád ruských vojsk na Ukrajinu ovlivnil i Bohemku. Ruský defenzivní záložník Jevgenij Nazarov se do sestavy dostal pouze na čtyři minuty v zápase na Slavii a byl to jeho poslední zápas v klubu. V několika zápasech nenastoupil kvůli psychickému stavu, a pak mu na základě sankcí proti Rusku nebylo prodlouženo pracovní vízum. Bohemka se jednoznačně postavila na stranu Ukrajiny. Před zápasem s Ostravou, který se hrál 26. února jen dva dny po ruské invazi, nastoupili hráči v žlutých tričkách na podporu Ukrajiny. Klub spolu s Družstvem fanoušků Bohemians a Sektorem 1905 vyzval k pomoci prostřednictvím sbírky, kterou organizovala Paměť národa. Do dražby šel i dres Josefa Jindřiška s číslem 295 na připomínku jeho klubového rekordu v počtu prvoligových zápasů. Celkem se vybralo 781 538 korun.

ZÁCHRANÁŘSKÉ JARO

Nešťastná premiéra v Teplicích hned na začátku určila týmu roli pro zbytek sezony. V dalším zápase sice Bohemka vyhrála 1:0 krásným Hronkovým gólem nad Zlínem. Bylo to ale bláznovo zlato. Křeč pokračovala a body nepřibývaly. Občasné nadějné momenty jako statečný boj v Edenu nebo zlepšený výkon s Mladou Boleslaví (remíza 2:2) střídaly katastrofální zápasy v čele s domácími porážkami s Ostravou a Slováckem.

KLUSÁČKŮV KONEC

Domácí porážka se Slováckem byla osudná trenérovi Luďkovi Klusáčkovi. Bohemka byla v tu chvíli třináctá, jen s dvoubodovým náskokem na barážovou příčku Teplic. „Je to zklamání, že nedokončíte angažmá, že se to nepovede. Musím říct, zcela upřímně, že jsem toho měl dost, byl jsem rád, že si odpočinu,“ hodnotil Klusáček o pár týdnů později v pořadu Insider na webu iSport.cz. Tam zmínil i svůj postoj ke klubové strategii. „Samozřejmě se vám jinak vybírají hráči, když víte, že na hráče budete mít pět milionů, nebo ho budete muset přivést v nějakých rozumných relacích. Ale taková je pozice klubu, to nejde zlomit přes koleno. Rozpočet klubu jednoznačně determinuje pozici klubu v ligové tabulce,“ uvedl Klusáček. Místo něj byl hlavním trenérem dosavadní asistent Jaroslav Veselý.

ZASE DOLE

Nový kouč přebíral tým už s mizivou nadějí na dosažení střední skupiny, Bohemka navíc v následujících čtyřech zápasech nevyhrála a po třech letech tak znovu zamířila do skupiny o udržení. Po základní části byla na čtrnáctém místě s pouhými šestadvaceti body, což byl její nejhorší výsledek po třiceti kolech od postupu do ligy v roce 2013.

DO BARÁŽE

Vyznění šílené sezony nenapravilo ani pět zápasů ve skupině o udržení. V úvodním zápase v Teplicích Bohemka dvakrát vedla, ale podle neblahé tradice tohoto ročníku, o vítězství přišla a brala jen bod. Pak přišla klíčová porážka 0:1 s tuze defenzivními Pardubicemi, které svým stylem autobusu a rychlých úderů v Ďolíčku porazili domácí pány ve všech třech zápasech sezony. Bohemka tak protáhla sérii bez vítězství na úděsných jedenáct zářezů. Pak tradičně vyhrála ve Zlíně, Hronkův vyrovnávací gól z posledních chvil nastavení v Jablonci jí prodloužil naději. Závěrečná výhra s Karvinou ale už k ničemu nebyla, po 29 letech musela Bohemka do baráže.

PUŠKÁČOVA KANONÁDA

Smutné vyústění sezony fanouškům osladil útočník David Puškáč, který v posledním zápase ligy s Karvinou vstřelil při výhře 4:0 všechny čtyři góly. Stal se prvním hráčem Bohemky se čtyřmi góly v jednom prvoligovém zápase od 3. září 1961, kdy Zdeněk Kopsa nastřílel čtyři góly na hřišti KPS Brno. V Ďolíčku dal dokonce hráč Bohemky čtyři góly naposledy v roce 1947, byl to Jugoslávec Vinko Golob při výhře 9:0 nad Viktorkou Žižkov. Puškáč nastřádal v sezoně 11 gólů, víc v Bohemce naposledy v první lize nastřílel Miroslav Siva v sezoně 1989/1990.

ZÁCHRANA S OPAVOU

Na konec únavné sezony museli fanoušci vytrpět ještě dva barážové nerváky. V Opavě v prvním zápase dal brzy gól Roman Květ, Bohemka pak přežila několik šancí soupeře a se štěstím vezla domů výsledek 1:0. V Ďolíčku pak zápas zvládla díky gólům Daniela Köstla a Jana Chramosty. „Fanouškům chci ohromně poděkovat. Nejen za tenhle zápas, ale celou sezonu. Neviděl jsem rozdíl, jestli jsme hráli dobře, nebo špatně. Chodili nás neustále podporovat a věřím, že budou pokračovat nadále. My budeme pochopitelně chtít naše výkony zlepšit. Snad budou chodit na stadion ještě raději,“ řekl Köstl.

autor: martin hašek / 13.6.2022