BOHEMIANS ČKD PRAHA - RSC ANDERLECHT   

0:1 (0:1)

Středa 06.04.1983, 17:00 hodin • Stadion Ďolíček - Praha, Vršovice • Pohár UEFA (1982/1983) • Semifinále (1. zápas)

Branky: 30. Vandenbergh

ŽK: 51. Marčík - 75. De Groote

Rozhodčí: Eschweiler - Deliwing, Boos (NSR)

Delegát UEFA: Schneider (NDR)

Diváci: 18 000


Soupisky mužstev

Bohemians ČKD Praha

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  1 B Hruška Zdeněk   90    
  2 O Jakubec František   90    
  3 O Prokeš Zdeněk   90    
  7 O Marčík Jaroslav   90  
  5 O Levý Stanislav   90    
out 4 Z Zelenský Peter   45    
  8 Z Chaloupka Pavel   90    
  6 Z Koukal Zdeněk   90    
  10 Ú Příložný Miroslav   90    
  9 Ú Čermák Milan   90    
  11 Ú Mičinec Tibor   90    
in 12 Z Bičovský Přemysl   45    

RSC Anderlecht 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  1 B Munaron Jacky   90    
  8 O Hofkens Wim   90    
  2 O Peruzović Luka   90    
  7 O Olsen Morten   90    
  5 O De Groote Michel   90  
  3 Z Frimann Per   90    
  10 Z Coeck Ludo   90    
  6 Z Vercauteren Frank   90    
  11 Z De Greef Walter   90    
out 4 Ú Brylle Kenneth   69    
  9 Ú Vandenbergh Erwin 90    
in 16 Z Czerniatynski Alex   6    

  • Bohemians dnes sehráli zřejmě nejdůležitější zápas ve své historii. Tak daleko v tak významné soutěži se ještě nikdy nedostali a do Ďolíčku přijel i skvělý soupeř. V semifinále Poháru UEFA dnes do k prasknutí narvaného Ďolíčku přijely belgické "fialky", slavný Anderlecht Brusel. Trenér Pospíchal dopředu avizoval, že do zápasu nenastoupí Přemysl Bičovský. Svůj slib splnil a základní sestava skutečně vyběhla na trávník bez svého obvyklého kapitána. Jeho absence a nesporná kvalita soupeře byly rozhodujícím jazýčkem na vahách výsledku zápasu.

    Bohemce totiž scházela lehkost. Forma, kterou drtila své soupeře na podzim hochy od Botiče v posledních dnech opustila, což byla, spolu s absencí Bičovského i dalších hráčů voda na fialkový záhon. Belgičané byli lepší a zápas hru v Ďolíčku k nelibosti domácích diváků ovládli. Už v páté minutě měl první velkou šanci Vercauteren, po jeho ráně zadunělo nad Hruškou břevno. Po půl hodině už byl ale brankář Bohemky i s dobře postavenou brankovou konstrukcí bezmocný. Vercauteren táhnoucí rychlý protiútok nepřesně přihrával Bryllemu, ale míč se dostal až na malé vápno přímo na nohu Vanderbergh, který propálil Hrušku a otevřel skóre. Inkasovaným gólem přetekl pohár trpělivosti domácích příznivců. Bohemka si totiž nebyla schopna za celý poločas vytvořit ani jednu šanci. Po prvním poločase prohrávala 0:1 a publikum si místo potlesku hlasitě vyžadovalo příchod Bičovského na hřiště.

    A přání ochozů se splnilo. Po přestávce nastoupil Přemek místo nevýrazného Zelenského a ukázalo se, že nechat sedět kapitána byl příliš velký přepych. V úvodu měl sice ještě Vandenbergh, majitel Zlaté kopačky, příležitost vstřelit druhý gól, ale nevyužil ji a pak už pozvolna rostl tlak Bohemians. Výsledkem snažení Klokanů však byla jen série rohových kopů a několik nebezpečných situací před belgickou brankou. Nejprve Munaron vyrazil přízemní centr Příložného. Poté Koukal obešel brankáře Anderlechtu, ale z úhlu už nestačil přihrát žádnému ze spoluhráčů do nebezpečné pozice. Asi největší příležitostí k vyrovnání byla Chaloupkova hlavička, která skončila těsně mimo branku. Hosté z defenzivy vyráželi do rychlých protiútoků. Dva vysunuté hráče doplňovali bleskurychle hráči středové řady a tyto akce byly nebezpečnější, než poněkud bezzubý tlak Bohemians. V 65. minutě Hruška zabránil téměř jisté brance, když se před ním objevil Fridman zcela sám. Brankář Klokanů se ale vytáhl. V závěru hráči Bohemky neměli dostatek sil a snad ani sebevědomí, aby výsledek zvrátili, Anderlecht pro ně byl příliš velkým soustem. Z Vršovic si Fialky odvážejí vítězství 1:0.

     

    projekt cesta za titulem