TJ BOHEMIANS ČKD PRAHA - DUNDEE UNITED   

1:0 (1:0)

Středa 02.03.1983, 17:00 hodin • Stadion Ďolíček - Praha, Vršovice • Pohár UEFA (1982/1983) • Čtvrtfinále (1. zápas)

Branky: 11. Chaloupka

ŽK: 27. Marčík, 30. Prokeš - 3. Stark

Rozhodčí: Van Langenhove - Cokaiko, Magerat (Belgie)

Delegát UEFA: Malka (NSR)

Diváci: 15 000


Soupisky mužstev

TJ Bohemians ČKD Praha

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  1 B Hruška Zdeněk   90    
  2 O Jakubec František   90    
  3 O Prokeš Zdeněk   90  
  7 O Marčík Jaroslav   90  
  5 O Levý Stanislav   90    
  6 Z Bičovský Přemysl   90    
  4 Z Zelenský Peter   90    
  8 Z Chaloupka Pavel 90    
  10 Z Koukal Zdeněk   90    
  9 Ú Čermák Milan   90    
out 11 Ú Příložný Miroslav   69    
in 15 Ú Hruška Vladimír   21    

Dundee United 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  1 B McAlpine Hamish   90    
  4 O Gough Richard   55    
  5 O Hegarty Paul   90    
  6 O Narey David   90    
  3 O Malpas Maurice   90    
out 8 Z Milne Ralph   84    
  9 Z Kirkwood Billy   90    
  2 Z Stark Derek   90  
  11 Z Dodds Davie   90    
  10 Ú Sturrock Paul   90    
  7 Ú Bannon Eamonn   90    
in 12 O Holt John   6    

  • Bohemka dnes zakončila týden vstupů do jara. První zápasy poháru 1. ligy datované v roce 1983 Klokanům vyšly, nyní je čekal nejtěžší soutěž v nejprestižnější soutěži. Do Vršovic přijeli k zápasu čtvrtfinále Poháru UEFA skotští Dundee United.

    Trávník v Ďolíčku dostal zabrat už v ligovém zápasu s Chebem a i dnes byl terén velmi náročný. To ale vyprodanému Ďolíčku nevadilo. Jen na stadionu přihlíželo zápasu 15 000 diváků a další se přidali odevšad, odkud bylo vidět byť jen na malý kousek hrací plochy. Narvaným tribunám připravili Klokani jedno překvapení ještě dřív, než zápas začal. Představili se v nových, příčně pruhovaných dresech. Hosté, složení z mnoha skotských reprezentantů, nastoupili v oranžovém. Samotný zápas měl náboj od prvních minut. V první šanci se ocitl hostující Kirkwood, ale v nadějné pozici přestřelil Hruškovku branku. Příležitost měl i Koukal, který si mezi stopery přebral dlouhou přihrávku, ale místo zakončení se pokusil o kličku. Skóre otevřela Bohemka v 11. minutě svým klasickým stylem. Přemysl Bičovský z přímého kopu našel Chaloupku a ten hlavičkou poslal míč ke vzdálenější tyči a překonal brankáře McAlpina a Bohemians vedli. Odpovědět mohl po pěti minutách tvrdou ranou pod břevno Stark, to by se ale jeho dělovce nesměl postavit do cesty Zdeňek Hruška. Ještě parádnější ránu viděl Ďolíček ve 27. minutě. Obrana Skotů sice nápor zelenobílých odvrátila, ale pouze za cenu nedůrazného odkopu, do kterého třicet metrů od branky vší silou opřel Bičovský a McAlpine musel předvést parádní robinzonádu, aby míč neskončil v šibenici. Že je na hřišti všude dokázal Bičovský i o deset minut později. Po nedůrazném McAlpinově odvrácení posílal míč do opuštěné brány, na čáře mu ale v radosti zabránil vrátivší se Hegarty. Kapitán Bohemky, spolu s Levým, zabránili i největší šanci hostí, když zaskakovali za Hrušku dvě minuty před koncem poločasu na brankové čáře. Situaci zachránili a spolu s ostatními spoluhráči šli do kabin za příznivého stavu 1:0.

    Do druhé půle naskočili mnohem aktivněji Skotové. Klokani se dlouhé minuty jen bránili. Pomohl jim k tomu možná i terén, který byl pořád obtížnější a ztěžoval hostům útočné nájezdy. Nejnebezpečnější šancí oranžových byla vysoká střela na přední tyč, se kterou si Hruška poradil. Klokani měli plné ruce a nohy práce s obrannou činností, takže se do útoku dostávali méně, než v prvním poločase a výsledkem bylo pouze několik nepřesných střel. V závěrečných minutách jim situaci zkomplikovalo i drobné zranění Levého. Přesto udrželi proti Dundee cennou, ale ošidnou výhru 1:0, díky níž mají reálnou šanci na postup do semifinále Poháru UEFA.

     

    projekt cesta za titulem