DUNDEE UNITED - TJ BOHEMIANS ČKD PRAHA   

0:0 (0:0)

Středa 16.03.1983, 20:30 hodin • Tannadice Park - Dundee, Skotsko • Pohár UEFA (1982/1983) • Čtvrtfinále (2. zápas)

ŽK: 50. Levý, 84. Novák

Rozhodčí: Daina - Liebe, Prallong (Švýcarsko)

Diváci: 21 336


Soupisky mužstev

Dundee United

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  1 B McAlpine Hamish   90    
  4 O Gough Richard   90    
  5 O Hegarty Paul   90    
  6 O Narey David   90    
  3 O Malpas Maurice   90    
  8 Z Milne Ralph   90    
  9 Z Kirkwood Billy   90    
out 2 Z Stark Derek   69    
  7 Z Bannon Eamonn   90    
  10 Ú Sturrock Paul   90    
  11 Ú Dodds Davie   90    
in 14 Z Reilly John   21    

TJ Bohemians ČKD Praha 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  1 B Hruška Zdeněk   90    
  2 O Jakubec František   90    
  7 O Marčík Jaroslav   90    
  3 O Prokeš Zdeněk   90    
  5 O Levý Stanislav   90  
  8 Z Chaloupka Pavel   90    
  6 Z Bičovský Přemysl   90    
  4 Z Zelenský Peter   90    
  11 Z Koukal Zdeněk   90    
out 9 Ú Čermák Milan   88    
out 10 Ú Příložný Miroslav   80    
in 14 Z Novák Petar   10  
in 12 Ú Mičinec Tibor   2    

  • Už dlouho dopředu se vědělo, že to bude nervydrásající zápas. Nakonec byl ale ještě napínavější, než si hráči a fanoušci Bohemians dokázali představit a o nejedno zelenobílé srdce se pokoušel infarkt. Bohemka totiž dnes ve skotském Dundee bránila jednobrankový zápas z prvního zápasu čtvrtfinále poháru UEFA. A díky skvělé hře celé obrany v čele s famózním Hruškou také ubránila.

    Ale bylo to velmi perných devadesát minut. Dundee se hnalo za vítězstvím od první sekundy zápasu a hned během prvních deseti minut mělo tři gólovky. Všechny zakončoval skotský reprezentant Paul Sturrock. V deváté minutě minul branku, v první a sedmé ho vychytal Hruška a předeslal svůj velký výkon. "Luggy", jak Sturrockovi ve Skotsku říkají, si nedal pokoj ani v dalším průběhu zápasu a dělal obraně Bohemians obrovské problémy. V sedmnácté minutě si naběhl na dlouhý nákop z hloubi vlastní poloviny, odhodil obránce Bohemky a střílel naštěstí nad branku. Po půl hodině se útočník Dundee proměnil v nahrávače, respektive v exekutora standardních situací. Po jeho přímém kopu byl v obrovské šanci Dodds. Hlavičkoval zblízka pod břevno, kde prvnímu gólu utkání zázračně zabránil Zdeněk Hruška. Když se při likvidování nákopů, šancí a centrů přidala i celá obrana, hlavně pak Prokeš, udržela Bohemka bezbrankový poločasový stav.

    Obraz hry ale zůstal stejný i ve druhé pětačtyřicetiminutovce a více než jednadvacet tisíc diváků ve vyprodaném Tannadice parku bylo svědky velkého dramatu. Oranžoví United vytrvale útočili, Bohemians zase trpělivě odvraceli centry do Hruškova pokutového území, příliš zaneprázdněni obrannou činností museli Klokani zcela rezignovat na útočení. A ty nejhorší chvilky měly teprve přijít. V 83. minutě se v Hruškově pokutovém území odehrál obrovský závar. Během několika vteřin byli domácí jen malinký kousek od branky, která by poslala zápas do prodloužení, i při největších šancích ale zazářil Hruška a udržel vršovické naděje. V poslední minutě, v ten nejnevhodnější okamžik zápasu, už byl ale i Hruška překonán a po dalším velkém tlaku oranžových už míč nezadržitelně směřoval do branky. Přesto Bohemka přežila. Na brankové čáře totiž svého jmenovce zastoupil Zdeněk Prokeš, míč zastavil a zneškodnil tak poslední velkou šanci plynoucí z devadesátiminutového tlaku Skotů. Bohemians udrželi na ostrovech remízu 0:0 a připisují si největší úspěch v historii klubu - postup do semifinále poháru UEFA.

     

    projekt cesta za titulem