FC BOHEMIANS PRAHA - SK ČESKÉ BUDĚJOVICE JČE   

1:1 (1:1)

Neděle 11.08.1996, 19:00 hodin • Stadion Ďolíček - Praha, Vršovice • 1. liga (1996/1997) • 1. kolo

Branky: 8. Novák - 39. Vlček

ŽK: Sadílek, Nesvačil - Babka

ČK: 65. Barteska

Rozhodčí: Jirků - Wencl, Chytil

Diváci: 4 026


Soupisky mužstev

FC Bohemians Praha

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Musil Jan   90    
    O Výravský Prokop   90    
    O Nesvačil Josef   90  
    O Vrábel Jaroslav   90    
  Z Jindra Josef   55    
  Z Nikl Marek   86    
    Z Sadílek Vladimír   90  
    Z Kuchař Tomáš   90    
    Z Krejčík Radek 90    
  Ú Sanytrník Jan 88    
    Ú Novák Jiří (C) 90    
  Z Hrdlička Václav   35    
  Z Veltruský Jaroslav   4    
  Z Bárta Ondřej   2    

SK České Budějovice JČE 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Švantner Pavol   90    
    O Koller Libor   90    
    O Nešický Aleš   90    
    O Marek Stanislav   90    
    Z Barteska Milan   64  
    Z Mejdr Pavel   90    
    Z Saidl Jan   90    
    Z Babka Pavel   90  
    Z Hruška Petr   90    
    Ú Vlček Stanislav 90    
  Ú Kostelník Jozef   89    
  Ú Fujdiar Ladislav   1    

  • Prakticky šestnáct dnů měli po zařazení mezi elitu na přípravu na první ligu fotbalisté Bohemians, a proto se s napětím očekávalo, jak klokani obstojí v domácí premiéře s SK České Budějovice. Vstup do ligy se zelenobílým povedl, chybělo jediné - dát o jeden gól více a tím získat veledůležité tři body. Ale ani více než zasloužená remíza 1:1 není k zahození.

    Po 425 sekundách si v dolíčku fanoušci (přišlo 4 026 diváků) zakřičelo gól, když po rohu Kuchaře hlavičkoval do sítě kapitán Jiří Novák, mající zvlášť vysokou motivaci: "V Budějovicích mě tak trochu v zimě odstavili od ligového fotbalu a o to více jsem si přál vyhrát. Dokonce jsem klukům slíbil dva kartony šampaňského, pokud vyhrajeme..." Kdyby po krásném sólu a centru Krejčíka proměnil v 17. minutě Novák další šanci, mohl "bublinky" skutečně kupovat.

    Klokani bojovali, dřeli, ale také - vzhledem k tomu, jak se mužstvo za pochodu v rychlosti rodilo - i chybovali. Sedm minut před přestávkou vyrovnal dvacetiletý Stanislav Vlček, který přišel do Českých Budějovice právě jako náhrada za Nováka."Vrábel se Sanytrníkem měli v případě standardní situace pokrýt právě Vlčka a jednou se to nepodařilo. Pochopitelně jsme chtěli vyhrát, ale i když se to nepodařilo, nejsem zklamán. Zápas měl kulisu, mužstvo hrálo s velkým nasazením, chtěl bych za to hráčům poděkovat, zejména pak Novákovi a Nesvačilovi, kteří chtěli hrát, i když nebyli zcela fit a nastupovali se sebezapřením. Pokud takovéto nasazení vydrží, pak se musí dostavit i kvalita a výsledky", konstatoval trenér Bohemians Josef Hloušek.

    "Začínat proti nováčkovi je těžké. Dá se očekávat euforie a zápas to potvrdil. Domácí hráči příkladně bojovali, až si dva přivodili zranění. Zápas jsme zvládli až na dva momenty - při inkasovaném gólu nesplnili hráči stanovené úkoly a v 66. minutě se nechal zbytečně vyloučit Barteska, když už jsme začínali mít fotbalově navrch. Možná že by se urodilo více než jen remíza", hodnotil trenér Jihočechů Pavel Tobiáš. Barteska byl faulován a po odpískání si vyšlápl na Výravského.

    Zajímavé je, že zatímco první poločas patřil co do statistiky hostům (střely na branku 3:1, šance 3:2), ve druhé části se sice klokani více stáhli, ale měli blíže k vítězství. V 59. minutě trefil z voleje z osmi metrů Sanytrník jen brankáře Švantnera, v 64. minutě hlavičkoval Sanytrník vedle horního růžku, dvě minuty před koncem centroval Kuchař, Sanytrník se srazil na malém vápně s brankářem a Novák z metru u vzdálenější tyče minul. Sanytrník se při tom těžce zranil. Pět minut před koncem, po zaváhání Sadílka, střílel ze sedmi metrů Saidl, domácí brankář Musil potvrdil stejně jako několikrát předtím, že je zkušeným rutinérem.

    Večerní liga ve Vršovicích se líbila. Pokud domácí hráči nepoleví v bojovnosti, mohli by potvrdit, že liga do dolíčku patří.

    večerník praha / 12.8.1996

     

     


    Úvod obnovené prvoligové premiéry vyšel domácím klokanům skvěle. Samostatná akce Kuchaře sice skončila rohovým kopem, ale po jeho zahrání dorazil Novák u bližší tyče míč hlavou do sítě. Hosté však udržovali vyrovnanou hru, získali několik standardních situací, jenže na nejistého Musila dlouho nešla přímá střela. Pražané pak vyráželi spíše do rychlých protiútoků a po akci Kuchaře s Krejčíkem Novák netrefil branku jen o centimetry. Převaha se postupně stěhovala na kopačky Jihočechů a po sóle Vlčka musel z brankové čáry vykopávat míč Výravský. Zaslouženého vyrovnání se hosté dočkali po rohu Bartesky - z dvaceti metrů vypálil Mejdr, Musil míč vyrazil k volnému Vlčkovi a na jeho dělovku z pěti metrů už neměl nárok.

    V úvodu druhé půle měli herně navrch Budějovičtí, avšak jediná střela Babky donutila Musila k zásahu. Klokani opět sázeli na rychlé protiútoky a po nich mohl Sanytrník dvakrát dostat svůj tým do vedení. Poprvé jeho volej Švantner reflexívně chytil, podruhé šla hlavička těsně mimo šibenici. Po vyloučení Bartesky (oplácení faulu Výravskému) hosté i o deseti udržovali alespoň vyrovnanou hru, obě strany mohly ještě skórovat, ale stav už se nezměnil.

    práce / 12.8.1996